FUNDATIA IOAN BARBUS

La mulţi ani, România!

01.12.1989 – Europa Liberă – Actualitatea Românească
Realizator: Gelu Ionescu; colaborează la program: Monica Lovinescu, Virgil Ierunca
Din sumar:

 • O analiză a situației degradande a culturii românești (Gelu Ionescu);
 • Un apel și un portret al lui Eugen Ionescu (M. Lovinescu);
 • Mariana Marin în greva foamei (V. Ierunca);
 • Protestul lui Dan Petrescu, izolat la domiciliu.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Sursa: https://www.europalibera.org/content/article/1503378.html
Acesta este un fragment din Arhiva Hoover a emisiunilor postului Europa Liberă. România are mare nevoie de recuperarea completă a arhivei cu emisiunile în limba română.

***

01.12.2010
Nu ştiu să explic prea bine de ce, dar asta mi se pare o melodie foarte optimistă, potrivită pentru astfel de ocazii festive. Declarăm deschisă lista de dedicaţii.
La mulţi ani tuturor! ????

Liviu Crăciun

Liviu Crăciun

11 comentarii

 1. Francesco
  1 decembrie 2010

  Bună dimineaţa, Românie! – articol de Constantin Tanase din editia online a Timpul.md

  „Azi-dimineaţă, pe la 7.30, urmăream M-1 care-i avea invitaţi pe cobzarii lui Tudor Ungureanu de la Căpriana cu ocazia Zilei României – „a României Mari”, cum a precizat cineva. S-ar fi putut întâmpla aşa ceva pe vremea lui Voronin?…

  Scrutinul de duminică ne-a mai oferit o şansă. Să n-o ratăm. Ziua României e prima zi de iarnă. Auziţi zvon de zurgălăi? Vin zăpezile dinspre munte şi sănii voievodale, trase de cai cu hamuri roşii. Bună dimineaţă moldoveni, bună dimineaţa Românie!”

 2. bugsy
  1 decembrie 2010

  La Multi Ani Romania!
  Happy Hannukha Israelianca!

 3. Pataphyl (Andrei R.)
  1 decembrie 2010

  Patriotii de serviciu

  In multe dictionare romanesti si straine, patriotul este definit in chip anacronic, lamurirea fiind creata pe vremea cind patriotii existau si loveau cu singe rece in dusmanii patriei. Potrivit acestor definitii din alte vremuri, patriotul este persoana care 1. isi iubeste patria si 2. isi apara nevoile si neamul chiar cu pretul vietii.
  ….
  Patriotul-chibit este cel mai eficient cascator de gura din citi au locuit pe aceste plaiuri. Mindria a de fi roman e la fel de mare ca placerea de a problematiza, descilci si hermeneutiza, in fata oricui, soarta neamului. Sfatosenia in rosu, galben si albastru se potriveste de minune cu experienta indelungata de viata si cu tinuta scortoasa, de tip funerar, scoasa de la naftalina numai in zile de mare sarbatoare: Ziua Nationala, Craciunul si Invierea. De Ziua Nationala, ca in toate celelalte zile, chibitul ia aminte la orice, are opinii despre tot, e frate de cruce cu nimicul si rosteste din adincul fiintei ca golanii au dus patria de ripa.

 4. Costin A.
  1 decembrie 2010

  ca mi-am amintit…

  …de neuitat

 5. Nea
  1 decembrie 2010

  Uite, domnule, cum stiau cei de la Europa Libera sa faca jurnalism adevarat acum 20 de ani.

 6. calehari
  1 decembrie 2010

  Pataphyl . Sa nu uitam Patriotul de Petrecere , o categorie la fel de importanta ca si Patriotul de Partid . Unii ar putea crede ca Patriotul de Petrecere isi face simtita prezenta destul de rar , ca el nu este indeajuns de vizibil , lucru neadevarat . Aparut timid dupa 1989 , el este acum sufletul nuntilor , botezurilor , cumetriilor , meselor festive , chefurilor obisnuite , tinute in restaurantele hotelurilor si in alte locatii dotate cu formatie . Patriotul de Petrecere are si un imn , cantecul ” Noi suntem romani „, imn care este cantat , in picioare cu paharul in mana , dupa ora 12 noaptea . Un strain , traitor in Romania de mai multi ani , isi intreba nedumerit prietenii romani , de ce acest cantec cu niste versuri atat graitoare : ” Noi suntem romani , noi suntem romani , noi suntem aici pe veci stapani ” , se canta numai la bautura in carciuma ?
  Dupa terminarea chefurilor , majoritatea patriotilor de petrecere se transforma in patrioti de partid , dar numai atunci cand conducerea partidului considera ca este cazul . Sunt in exercitiu ( adica sunt patrioti ) numai si numai , pe perioada cat partidul este in opozitie . Atunci vocifereaza contra coruptiei ce sufoca biata tarisoara si observa vigilenti ca ” ungurii isi fac de cap la guvernare ” . Asteapta cu nerabdare ca partidul lor sa ajunga la putere , pentru a fi inlocuiti de patriotii celor ce intra in opozitie . E greu , e obositor sa fi patriot , noroc ca exista alternanta la guvernare .

 7. adi
  1 decembrie 2010

  „Daca s-ar da drumul la granita, toata Romania ar iesi.” Eugen Ionescu, 1977 :)))

 8. abbu
  1 decembrie 2010

  Imi pare rau ca va stric putin „linia dreapta” .

  Adevarat,nu sunt la inaltimea si eruditia domniilor voastre,dar va amintesc:
  -de 2 zile o mare catastrofa s-a abatut asupra Israelului
  -Multe tari au reactionat pozitiv cu ajutoare printre care Turcia,Azerbaidjean,Iordania,Grecia,America,Franta,Spania,Cipru,Rusia,etc
  Romania din pacate NU.

 9. Costin A.
  1 decembrie 2010

  abbu, iti sint inca dator cu un raspuns, stiu. dar cred ca nu esxista ostilitate intre noi si tine. „linia dreapta” se traduce prin „verde in fata”, „fara ocolisuri” si „fara pretiozitati/mofturi”, nu prin nazuri elitiste, deci esti binevenita.

  ai un link, despre ce e vorba?

 10. Costin A.
  1 decembrie 2010

  abbu: Incendiu devastator in Israel

  Personal nu am date afara de ce vad la tele.
  asa ca reproduc comentariul unui cititor al blogului,care pare mult mai bine informat:

  Anonim spunea…
  Iata o crima monstruoasa pe care o comit arabii in Israel: incendierea padurilor si localitatilor din nordul acestei tari si arderea de vii a oamenilor, pana acum 41 la numar.
  Probabil ca ati vazut deja la televizor.
  Iata insa o relatare proaspata de azi dimineata din DEBKAFILE
  Cititi si nu va mirati. Maximum unii vor afla ceva ce n-au stiut.

  Ofiţeri superiori din armata şi poliţia israeliană au declarat: Israelul se află în prezent în faţa unui atac bine organizat de incendieri.

  Ofiţeri superiori din armata şi poliţia israeliană au declarat în seara zilei de vineri că Israelul se află în prezent în faţa unui atac bine organizat de incendieri ce s-ar putea intensifica în zilele urmatoare. Acesti ofiteri care au evitat sa precizeze în mod deschis factorii ce stau îndărătul acestei campanii, au spus că e vorba de un tip nou de război cu care ţara încă nu s-a confruntat până acum. Suspiciunea cade asupra unor factori externi. Suspiciunea s-a întărit atunci când în seara de vineri în jurul orei 21 au parvenit primele ştiri despre extinderea incendiului la localitalea Tel Al, la răsărit de oraşul Aco, departe (şi la nord-est, contrar direcţiei vântului N.T.) de zona centrală a marelui incendiu, nu departe de o grupare de aşezări arabe din centrul Galileei. Ofiţerii au adăugat că în timp ce atenţia tuturor era îndreptată spre incendiul de pe Carmel, aproape nimeni nu a observat că în sudul ţării, în regiunea Neghev (având şi o numeroasă populaţie de beduini N.T.) s-a încercat incendierea câmpurilor cultivate din zona localităţii Mishmar Hanegev.

  Înainte de aceasta, la 3 dec. după amiază deja începuseră să se întărească suspiciunile, pentru că incendiul de pe Carmel, început cu o zi inainte, a pornit concomitent din câteva focare. Poliţia a prins la amiază în pădurea Carmel doi oameni din localitatea druza Daliat el Carmel, a căror identitate n-a fost dezvaluită, având asupra lor sticle incendiare. Crezându-se neurmăriţi, ei aprinsesera sticlele si începuseră să le arunce prin pădure. Se presupune că cei doi sunt parte dintr-o bandă mult mai mare care a produs întregul incendiu. Unii ofiţeri de poliţie au incercat să minimalizeze cele găsite, dar fapt este că cei găsiţi se află acum în cercetarea Shabak şi nu degeaba.

  În noaptea spre sâmbătă au izbucnit încă două incendii, lângă Bat Shlomo, în Wadi Milek şi în cartierul Neve Iosef din Haifa. Mai înainte poliţia a găsit în apropierea altui focar nou de incendiu (departe de Carmel N.T.) o bicicletă abandonată si pe ea o geantă cu o perucă înăuntru, utilizată de incendiator pentru disimulare. Acesta încercase să producă un nou incendiu care să cuprindă o staţie de benzină şi zona industriala alăturată. Daca ar fi reuşit, s-ar fi produs un al doilea mare incendiu, de data asta în partea de nord a Haifei. Suspiciunea de incendiere a fost confirmată şi de incendiarea copacilor din jurul statuii eroului national Alexander Zaid din Kiriat Tivon (statuie care a fost şi în trecut ţinta câtorva vandalizari). Deasemenea s-a încercat incendierea vegetaţiei dense de lânga Shfaram şi daca ar fi reuşit, incendiul ar fi căpătat aceleaşi proporţii ca şi cel de pe Carmel.

  Post scriptum:
  In timp ce traduceam aceasta relatare, au aparut actualizari: noi incendii provocate au izbucnit in Galileea Superioara, la Margaliot si Manara.

  Cum sa zic, fiarele arabe isi continua crimele.

  Personal nu sunt bolnav de corectitudine politica.

  Pentru saitul DebkaFile, iata linkul:

  http://www.debka.com/

  Corneliu
  04.12.2010, 11:35

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian