FUNDATIA IOAN BARBUS

Landsbergis

Text integral pe Blog de europarlamentar

Landsbergis, un personaj incoruptibil spiritual şi stautar în convingeri, a cerut un pic de umilinţă europeana. În plina defilare şi auto-gratulare pe tema 60 de ani de la naşterea embrionului unionist european, Landsbergis a vorbit fara ezitare de nevoia de reconsiderare critica a proiectului european, pe ruinele prezente ale statului grec şi cu gîndul la ruinele viitoare ale zonei euro.

(…) Tragedia greaca – a spus Landsbergis – nu e greaca sau numai greaca.

Dezastrul e o coproducţie europeana în care bancile şi guvernele german, austriac, francez şi italian au jucat un rol enorm. Nesabuinţa greaca a fost ani de zile finanţata de credit european instantaneu şi necondiţionat. (…)

Noua religie a iresponsabilitaţii a învaţat societaţile occidentale sa traiasca în iluzia prosperitaţii obligatorii. Relaţia între cheltuieli şi fonduri a fost distrusa. (…)

Intervenţia lui Lansbergis n-a trecut chiar neobservata dar a fost clasata, ca în atîtea alte rînduri, la capitolul „iar a vorbeşte Landsbergis“. Cineva va avea mult de pierdut din simpla neatenţie la cuvinte incomode. Cu siguranţa, nu Landsbergis, Primul Preşedinte al Lituaniei libere, omul care n-a clipit în faţa tancurilor sovietice, nu mai are ce pierde, tocmai pentru ca e sigur pe valori.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Traian Ungureanu

Traian Ungureanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian