FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Lecţii de Război Rece de la scumpul Nichita Sergheevici pentru Victor Ponta

”Trebuie să ai voință și bărbăție ca să te împotrivești acelora care se încăpățânează să continue <<războiul rece>>”, se lăuda Hrușciov la Moscova, la întoarcerea din vizita pe care o făcuse în SUA în septembrie 1959. Doi ani mai târziu Nichita Sergheevici Hruşciov construia Zidul Berlinului, punând astfel cât se poate de sovietic capăt crizei Berlinului pe care tot el o provocase. După trei ani declanşa criza rachetelor.

În 1959, pe parcursul întregului său turneu american, scumpul Nichita Sergheevici (aşa îl întâmpinaseră oamenii sovietici la întoarcerea din SUA) se adresase numai în astfel de termeni reacţionarilor americani – ziariști, oficiali locali, oameni de afaceri, lideri sindicali (de altfel, cel mai spumos schimb de replici a fost cu muncitorii americani care îl întrebau despre cenzură ori dictatura din Germania de Est).

Nu a fost discurs al lui Hruşciov în care să nu-i demaște pe reacţionari„cei care continuă să rămână în convoiul adepţilor <<răboiului rece>> nu fac decât să se demaşte în ochii muncitorilor din întreaga lume”, ”se pare că unii vor să călărească și pe viitor calul <<răboiului rece>>”,  „din păcate mai sunt oameni care au rămas credincioși argumentelor din perioada <<războiului rece>>” , „ONU îşi va îndeplini cu mult mai mare succes nobilul său rol dacă va şti ea însăşi să se elibereze de elementele <<războiului rece>> care îi încătuşează adesea activitatea”, culminând cu ”propunem ca <<războiul rece>> să fie pus pretutindeni și pentru totdeauna în afara legii”. Războiul rece fusese, aşadar, aproape depăşit, mai rămânea să fie interzis prin lege.

Cu „voinţă şi bărbăţie”, Victor Ponta ne somează și el astăzi să ieșim din astfel de blocaje mentale, traume ale tinereţii. „Asta-i o gândire a <<războiului rece>>, ieşiţi din ea”, i-a cerut el jurnalistului Dan Tăpălagă când acesta a pus problema levierului dobândit în Europa de creditori precum China sau Rusia. „În acest moment ne aflam într-un conflict de neînteles între noi ca ţară şi Rusia, de exemplu, cu care UE are o relaţie specială” (…) „Asta-i o gândire a <<războiului rece>>”, a întărit Victor Ponta, „sper că dumneavoastră aţi ieşit din chestia asta cu banii care să te controleze economic. Nu cred că va controla China economic Spania sau Grecia, că-s ţări ale UE.”

Un cititor avizat, şi sunt puţini aceştia dată fiind prăbuşirea jurnalismului din România şi aiurea, ar fi ştiut în timpul emisiunii cu Victor Ponta, de exemplu, despre planurile UE privind ridicarea embargoului pe vânzarea de arme către China; cum pacifista baronesă laburistă Catherine Ashton  a devenit o susţinătoare înfocată a ridicării embargoului pe vânzarea de arme – Andrew Rettman are un articol bine-documentat pe această temă în EUObserver. Iarăşi de interes, ar fi fost cumpărarea de către China de datorie portugheză în valoarea de peste un miliard de euro; sau sistemul european de navigare prin satelit Galileo, care, după ce că e un dezastru, rod al ambiţiei franceze de a înfrunta „imperialismul tehnologic” american, e ameninţat acum de China, asociată nesăbuit la proiect de către vizionari eliberaţi de chingile „războiului rece” într-o altă pandemie de „euforie chinezească” ce a avut loc în 2003. În ceea ce priveşte Rusia, doar o semnalare mai recentă: Vladimir Socor are o analiză despre afacerea Mistral şi alte vânzări europene de arme sau echipament către Federaţia Rusă, în timp ce Georgia, victimă a invaziei ruseşti din 2008, este supusă unui embargou nedeclarat pentru achiziţionarea de arme defensive din Europa. Dar logica de bun-simţ potrivit căreia ruşii sau chinezii nu ies la cumpărături prin Europa în scopuri de binefacere e ştampilată drept gândire marcată de traumele dobândite în timpul „războiului rece”.

Mai bine de cinci decenii, un ocean de prostii debitate, detaşamente de mercenari şi cohorte de idioţi utili care s-au folosit de retorica acuzării „gândirii războiului rece” îi despart pe Hruşciov şi Ponta. Sigur, în mod normal, pe Victor Ponta e greu să-l iei în serios. Superficialitatea personajului, urechismul, ţinutele excentrice pledează în favoarea sa, ca circumstanţe atenuante. Totuşi, el e şeful ales al celui mai important partid de opoziţie.

Jocul cu adepţii „războiului rece” are un oarecare sens între demnitarii diferitelor state, e un mod facil de ştampilare a adversarului. Unii îi invită, ipocrit, pe ceilalţi să iasă din logica trecutului ca să deschidă o nouă eră. E legitim pentru că, la urma urmei, fiecare ştie despre ce e vorba – un joc public la ofsaid pentru naivii dispuşi să înghită propagandă: eu sunt gata să fac un pas înainte, dar tu nu-l faci pentru că eşti partizanul trecutului. Să nu uităm că scumpul Nichita Sergheevici propunea în 1959 „Programul dezarmării generale şi totale” în patru ani şi trei etape, care prevedea desfiinţarea tuturor forţelor armate, distrugerea armamentului şi stocurilor de arme, lichidarea producţiei de război, desfiinţarea ministerelor apărării şi a statelor-majore generale în „dorinţa de a instaura pe pământ o pace veşnică.” Cine să înghită o aşa gogomănie.

Când retorica aceasta cu „războiul rece” ori cu conflictul „de neînţeles” cu Federaţia Rusă  devine parte a dezbaterii interne, lucrurile se tulbură, căci ţinta unor astfel de nerozii nu mai e partea adversă acuzată ipocrit că rămâne blocată trecut, în timp ce tu pozezi în deschizător de drumuri, ci opinia publică internă care este anesteziată.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

GMT

GMT

14 Comments

  1. George Daniel
    19 January 2011

    Din foarte multe puncte de vedere, Ponta este mult mai periculos decat Nastase. Stau si ma gandesc daca nu cumva este de preferat un sistem birocratic, autoritar si corupt, asa cum ne propunea Nastase, unei guvernari care sustine asezarea Romaniei pe axa Havana-Beijing-Moscova.

  2. George Daniel
    19 January 2011

    Apropo, cand s-a intors din SUA, Hrusciov a declarat ca in 20 de ani, economia sovietica o va depasi pe cea americana ????

  3. Anca Cernea
    19 January 2011

    Excelent articol, GMT!
    George,
    Si Nastase ar putea fi legat sentimental de Beijing. Cred ca e un loc de care il leaga amintiri frumoase.

  4. calehari
    19 January 2011

    GMT un articol binevenit care arata cum istoria se repeta , de multe ori , din nefericire nu numai la nivelul declaratiilor . Unii ar spune ca este un salt in timp : de la bolsevicul Hrusciov la social democratul Ponta . Eu as spune ca , cele cinci decenii de prostii debitate de cohortele de idioti utili si mercenari , ii unesc pe cei doi , nu-i despart . Bruno Kreisky , un fel de sluga a lui Andropov , Kalevi Sorsa , Willy Brandt si Helmut Schmidt ( ca sa nu dau decat cateva nume , dintr-o lista foarte lunga ), au fost cu totii , colaboratori de baza ai Politbiroului si inaintasi de seama ai lui Ponta . Impreuna cu ei , CC al PCUS , punea la cale campaniile de ” destindere , dezarmare si denuclearizare ” ( bineinteles , dezarmarea si denuclearizarea erau unilaterale ) . Daca nu-l puteau corupe pe cancelarul vest german Kiesinger , conducatorii PCUS ordonau KGB-ului sa furnizeze STASI documente privind ” trecutul nazist ” al acestuia , STASI publica documentele in presa vest germana si prietenul Willy Brandt era ales . Cred ca , in prezent , tovarasul Ponta isi construieste cariera politica . Declaratii de felul asta ii atrag oprobiul nostru nu si al politicienilor de ” marca ” din UE . Cand se construieste , fara acordul multor membrii ai UE , o axa Paris , Berlin , Moscova , nu ne deranjeaza decat pe noi ca, tov. Ponta , da semnale clare Berlinului si Parisului ( pentru ca Moscova stie de mult ) ca , atunci cand Basescu va fi stopat , Romania se va incadra supusa pe directia noii axe . Intram cred , intr-o perioada care seamna din ce in ce mai mult , cu perioada anilor 70-80 . Ma refer la pozitia de non combat sau chiar de colaborare , a unor oameni politici importanti ( Merkel , Sarkozy , Berlusconi ) cu Rusia dictatorului Putin . Daca Ponta este un narod ???? , atunci inseamna ca se afla intr-o companie selecta . Aceasta perioada de ” destindere ” , in realitate de intarire a pozitiei Rusiei in Europa , nu va inceta decat atunci cand un nou Ronald Reagan va ajunge presedinte .

  5. Florina B.
    19 January 2011

    Hai ca mai are putin si seamana cu inaintasul…

  6. Pataphyl (Andrei R.)
    19 January 2011

    George

    Nikita era tare la matematică, el credea dîrz că măreața uniune va zdrobi imperializmul pe baza creșterii exponențiale a producției de oțel pe cap de nărod. N-am idee dacă cifrele propagandei erau reale (sau erau strămoașele producțiilor record de păpușoi ale cizmarului nostru național), dar dacă respectiva creștere ar fi continuat în oțelării și/sau rapoarte, la ora asta producția de oțel sovietică ar fi depășit probabil masa Terrei. Junele Ponta dă semne de inteligență similare ilustruitului predecesor, fără însă a-l depăși prea mult. Din respect, probabil… ????

    Nu știu cum se face, dar tema asta mi-a amintit un străvechi banc cu Radio Ierevan. Un ascultător ne întriabă: „Ieste adievărat că pădukii sînt fasfariesțenți?”, la care noi răspundiem: „Nu, diesigur, altminteri mîndra noastră Moscovă ar arăta noaptea ca putriedul Las Viegas”.

  7. prudent-trist
    19 January 2011

    @george daniel. Nastase e infinit mai periculos: A. pt care credibilitate pe sticla (coeficient de mutra) B. pt. ca este sforarul din spatele lui Ponta. C. Ponta e acolo pana -cumva- dispar procesele lui Nastase. D. Pro-China sau pro-Botswana are un singur rol: FARA control de la FMI,BM pe cheltuirea banilor publici.

  8. George Daniel
    19 January 2011

    @Anca, Good point, desi e greu de crezut ca Nastase e un sentimental :))
    @Prudent-trist. Relatia dintre magistru si invatacel cam scartaie. De cateva luni, Guevara Jr. nu prea ii mai raspunde la telefon magistrului si nici macar magistrului-sef, aka Ilici. Sunt sanse destul de mari ca la congresul PSD din primavara sa asistam la o revolutie interna si Ponta sa zboare. Nastase nu renunta la visurile de marire asa usor.
    In plus, Che-Jr. a inceput sa calce pe bataturi majoritatea greilor vechi din partid, inclusiv baronii, prin stilul a la Nastase pe care l-a impus. Va fi sustinut pana la capat doar de gasca Banicioiu – Negoita -Mazare si de famelie. It`s a strange war, asa ca, cel mai probabil, vom asista la multe lovituri de la spate.
    PS: Daca la iRealitati si Antene nu aflam nimic de conflictele din PSD sau PNL asta nu inseamna ca ele nu exista ????

  9. John Galt
    19 January 2011

    ‎”I can picture in my mind a world without war, a world without hate. And I can picture us attacking that world, because they’d never expect it.” (Jack Handey)

    ????

  10. calehari
    19 January 2011

    ” Rusia vede in Europa o prada ce ii va fi cedata mai devreme sau mai tarziu ” , spunea in 1839 , acest Nostradamus ( in ceea ce priveste influenta Rusiei si reactiile ei fata de Europa civilizata ) care a fost genialul Custine . Dupa un secol , rusii au ajuns sa stapaneasca si sa otraveasca cu barbaria lor ( ” comunismul este buruiana barbariei rusesti ” ) timp de peste 50 de ani , aproape jumatate din aceasta Europa .
    China difera de Rusia , nu numai prin faptul ca in China coruptii sunt impuscati pe stadioane iar in Rusia coruptii ce conduc statul isi trimit asasinii sa ucida pe strada . China vrea sa faca comert , sa se dezvolte economic , sa patrunda vizibil pe piata occidentala . China nu-si exporta in Europa , ideologia imperialista , poate si pentru ca ideologia nu prinde soareci ???? , ca sa parafrazez un citat celebru . Ca putere militara , China poate constitui un pericol , deocamdata latent , pentru zona ei geografica de influenta . In schimb barbarii din rasaritul Europei , isi vor inchipui vesnic ca ideologia imperialista si nationalismul slav constituie leacul universal .
    ” Europa , se spune la Petersburg , o ia pe urmele Poloniei , se sleieste intr-un liberalism zadarnic , in vreme ce NOI ne pastram puternici , tocmai pentru ca nu suntem liberi ; sa ne mai rabdam inca jugul si ii vom face pe ceilalti sa plateasca pentru rusinea noastra „- Custine 1839- . S-au tinut de cuvant si ne-au facut sa platim scump pe noi cei din Europa de Est . Cine isi inchipuie ca ursul turbat , ce isi are salasul in salbatica si uriasa Rusie , si-a luat gandul de la stupul plin cu miere care este Europa , se inseala amarnic. Aceasta orbire mai puteai s-o intelegi in perioada razboiului rece , dar privindu-i pe filo- rusi , pentru ca numai asa pot sa le spun urmarindu-le actiunile ( indiferent ca este vorba de Angela Merkel , Sarkozy , Tusk , Berlusconi etc . la etcetera fiind politicienii nostri ) in minte iti apare capodopera lui Pieter Brueghel cel Batran , Parabola Orbilor .
    Recomand celor care nu l-au citit inca , excelentul articol scris de Nicolae Filipescu si aparut in 22 : ” Daca nu esti prezent la masa negociatorilor , probabil esti pe meniu „

  11. Costin A.
    19 January 2011

    eh na, nu stiti voi ???? cum sa il iubeasca licuricii pe Basescu cind Ponta are un leat in Casa Alba?
    Chairman Maobama Says “I Absolutely Believe China’s Peaceful Rise Is Good For The World, And It’s Good For America”…

    WASHINGTON (AP) — President Barack Obama and Chinese President Hu Jintao vowed closer cooperation on Wednesday on critical issues ranging from increasing trade between the world’s two largest economies to fighting terrorism.

    But they also stood fast on differences, especially over human rights.

    Obama acknowledged that differences on rights were “an occasional source of tension between our two governments.”

    He said at a joint news conference with Hu at the White House, “We have some core views as Americans about the universality of certain rights: freedom of speech, freedom of religion, freedom of assembly.”

    Obama said he drove that home forcefully in his discussions with the Chinese leader, but “that doesn’t prevent us from cooperating in these other critical areas.”

    Hu, speaking through a translator, said both countries should “respect each other’s sovereignty, territorial integrity and development interests.”

    Obama said, “I absolutely believe China’s peaceful rise is good for the world, and it’s good for America.”

  12. John Galt
    19 January 2011

    We have some core views as Americans about the universality of certain rights: freedom of speech, freedom of religion, freedom of assembly.”

    Si in puscarie exista aceste drepturi.

  13. Teacheru
    19 January 2011

    “Asta-i o gândire a Războiului Rece, ieşiţi din ea”. Sigur, Victoras! Cum ar indrazni cineva sa ignore un sfat cu greutate venind de la unul care se inchina la icoana lui Che Guevara?

  14. horatiu
    19 January 2011

    Ponta e un catelus care se gudura pe langa Nastase.De fapt Nastase a revenit,odata cu Ponta la butoanele PSD.Acum Ponta incearca ,prin niste ”fumigene” sa arate ca are si el…idei,unele proaste,altele foarte proaste,altele…neinspirate dar oricum niste idei cu ajutorul carora incearca sa-si faca o identitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

România a făcut mulți pași în direcția corectă de la revoluția din 1989. Cu toate acestea, revoluția nu a fost niciodată terminată în România. Influența malefică a Rusiei, datorită proximității sale geografice față de România și relația continuă a României cu China comunistă, creează multe probleme care subminează progresele economice și democratice ale României, precum …

adrian zuckerman foto