FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Liberty and Tiranny

Oficial, de mai bine de 100 de zile America a intrat în era Obama, preşedintele democrat având în mână ambele camere ale Congresului şi aproape toată media. Partidul Republican a lăsat ca toate tunurile stângii să se concentreze pe Preşedinte Bush şi pe colaboratorii săi apropiaţi, apelativul de neoconservator – pe care democraţii l-au extins la toţi republicanii din fosta administraţie – atingând limitele trivialităţii în lipsa unui reacţii hotărâte şi a unui răspuns intelectual articulat.

Şi totuşi există ceva ce scapă din ghearele aşa-zişilor progresişti: ideea de libertate. Cartea lui Mark Levin Liberty and Tiranny – A Conservative Manifesto a împlinit astăzi o lună de la apariţie, dar ocupă de patru săptămâni locul întâi în prestigiosul The New York Times Book Review, la secţiunea Nonficţiune, ediţii cartonate. Cu un milion de exemplare distribuite şi cu comenzi ferme pentru alte câteva sute de mii, acest manifest conservator scris de gazda unui talk-show radio a produs o breşă într-un zid de opacitate stângistă orchestrată. Ceva se întâmplă, ceva neperceput încă de cei peste 2000 de colaboratori ai The Huffington Post, superblogul Ariannei. America îşi reevaluează şansele viitorului prin reîntoarcerea la ideile Părinţilor Fondatori, iar Mark Levin vorbeşte despre libertate ca ideal ce trebuie păzit de imixtiunile unui Big Government lansat în proiecte fanteziste.

Ediţia romană a The New York Times Book Review din 13 aprilie conţine şi o scurtă însemnare plină de vitriol despre Mark Levin şi fanii săi din partea lui Jennifer Schuessler. Pentru ea, absolventă a Harvard University, tonul cărţii este neo-federalist, termen apropiat de mult hulitul neo-conservatorism. Mark Levin este dispreţuitor la adresa altui absolvent de la Harvard pe care îl numeşte „Barack Milhous Nobama”, despre care crede că este „nesatisfăcut de condiţia propriei existenţe” şi îi place să dea vina pe „colegii săi, împrejurările şi societatea însăşi care îl împiedică să obţină împlinirea, succesul şi adulaţia pe care crede că le merită”. Enervată de aceste afirmaţii, Jennifer Schuesller aminteşte de un interviu luat în toamnă de Mark Levin lui Piper, fiica de 7 ani a lui Sarah Palin, când ar fi lansat un „plan de naţionalizare”. „Daca ai fi preşedinte, ai deţine Disneylandul”, i-ar fi spus lui Piper. Şi mai departe „am putea transforma Canada într-un uriaş parc acvatic!” Slăbuţ argumentul lui Jennifer Schuessler, dintr-o discuţie cu un copil nu poţi extrage o proiecţie ideologică, visele sau basmele neintrând în categoriile marxiste. Încă, nu se ştie ce va face mai încolo “Nobama”…

lybertyandtyranny

Până una-alta, cu voia sau fără voia lui Jennifer Schuessler, cartea lui Levin rămâne pe primul loc în The New York Times Book Review, iar vestea bună este că se poate cumpără cu 40% discount pe Amazon.com.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Daniel Francesco

Daniel Francesco

6 Comments

  1. costin
    3 May 2009

    Dennis Prager despre stinga, stingisti, America, pacifismul ipocrit si las al stingistilor, lupta impotriva raului si imposibilitatea unora de a se a-l confrunta sau macar de a-l critica.


    Nu stiu de cite ori mi s-a intimplat sa vb cu oameni care pur si simplu nu puteau gasi nici o diferenta dintre razboiul din Irak, Vietnam, Corea si 9/11. Pt ei toate erau terosism, iar vina pt 9/11 o poarta doar americanii care nu si-au vazut de treaba. DOAR ei. In 11 sep 2001 m-am dus la o prietena in vizita si o intreb daca a vazut ce se intimpla in NY. „Da, am vaz. Asa le trebuie, o merita cu vf si indesat, prea si-au bagat nasul peste tot”, cu siguranta de sine si dintr-o suflare….si asta inainte chiar ca turnurile sa fi cazut. Eu m-am cam blocat si nu am mai putut sa dau nici o replica. Si apoi oameni publici, nu conteaza acuma cine, care iti rid in nas, la propriu te iau la misto si te considera un naiv in momentul in care le spui ca nu ai fi total impotriva razb din Irak sau ca ce a facut Bush in momentul x este un lucru bun.
    replica e una si aceasi „da ba (naivule, retrogradule), amaritii aia din desert sint toti rau si americanii sint toti buni. tu chiar crezi ca americanii s-au dus acolo pt altceva decit petrol? pt a salva oamenii? Ha! Ce prost, ce conformist, gindeste ba cu capu tau, nu cu ce iti zice cretinul ala de Bush!” ‘Anticonformismul’ asta, inside job-ismul… este noul conformism. Nu am intilnit oameni inca (inafara de na… cei de aici) care sa pretinda ca au o parere informata despre 911 si Irak care sa spuna altceva decit „gindeste ba cu capu’ tau, inside job, bush-petrol, republicani-tarani-nazisti, america-stat terorist”

  2. panseluta
    3 May 2009

    Francesco:

    Minunat tribut lui Mark si gindirii sale impecabile, unice.

    E de remarcat ca nici una din publicatiile profund ‘telectuale de stinga, de la The New York Times si The New York Times Book Review la The Washington Post, nu a avut curajul, pina acum, sa publice o cronica a cartii lui Mark. Tipii sunt obligati sa scrie o refutatie, dar e foarte greu, cu o minte ca a lui Mark si informatia pe care o are.
    Le va trebui scribilor pseudo-academici citeva saptamini de studiu harnic pe google ca asambleze o cronica cit-de-cit viabila, in cel mai bun caz scaldata, in cel mai probabil caz veninoasa.

  3. panseluta
    3 May 2009

    P.S. Evident, reactii ca cele ale lui Jennifer S. nu merita calificativul de „cronica”.

  4. Francesco
    3 May 2009

    Am gasit intr-o cronica adevarata, vorbesc despre aceea publicata de Kathy Shaidle pe Conservative Politics Examiner un citat concludent despre forta argumentarii lui Levin:

    „Statistul isi invaluieste cautarile in indignari morale, intonand cu suparare nedreptatile si inechitatile libertatii si vietii reale, pentru care numai el poate poate aduce dreptate si o decizie corecta. Iar cand decizia se dovedeste inconsistenta, asa cum se intampla fara indoiala,(…) Statistul cere mai multa autoritate ca sa stoarca imperfectiunile din existenta omeneasca. Neconstrans de prohibitiile constitutionale, pentru a limita ambitiile Statistului a ramas numai busola sa morala, care l-a condus deja intr-o directie gresita.”

    Pentru Mark Levin Obama este Statistul „perfect”.

    O alta cronica buna am gasit pe Pijamas Media. Citez din cronica lui Bernard Chapin:

    „Levin cere fidelitate fata de Constitutie, devotament pentru federalism si adoptarea mai degraba a unei linii dure decat a uneia conciliatorii fata de activistii protectiei mediului sau cu radicalii de orice categorie. Pozitiile sale trebuie sa fie luate in serios de oricine este asociat cu Partidul Republican.”

  5. costin
    3 May 2009

    Interviu cu Levin despre carte:


    Mai e un interviu in 6 parti de pe C-Span. Foarte interesant, despre cum a ajuns Levin ce a ajuns:
    http://www.youtube.com/watch?v=tQAjQZjYuPE

  6. Francesco
    3 May 2009

    Cel mai frumos cadou de sezon: o carte langa un buchet de liliac…

    liliac-si-libery-and-tiranny1

    Fotografie de pe sisu.typepad.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

România a făcut mulți pași în direcția corectă de la revoluția din 1989. Cu toate acestea, revoluția nu a fost niciodată terminată în România. Influența malefică a Rusiei, datorită proximității sale geografice față de România și relația continuă a României cu China comunistă, creează multe probleme care subminează progresele economice și democratice ale României, precum …

adrian zuckerman foto