FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Liu Xiaobo

Un şoricel în închisoare
pentru micuţa Xia

Un şoricel trece printre zăbrele
paşi mici înainte, înapoi pe pervaz
pereţii scorojiţi îl pîndesc
ţînţari cu burţile pline de sînge îl veghează
luna de pe cer nu rezistă nici ea tentaţiei,
argintie
pe podea umbra aşterne
frumuseţe, ca un zbor

un gentleman adevărat şoricelul din seara aceasta
nici nu mănîncă, nici nu bea, nici nu-şi ascute dinţii
doar priveşte lung cu ochii lui viclean-luminoşi,
hoinăreşte sub lumina lunii

***

Liu Xiaobo, 54 de ani, critic literar, scriitor, profesor, protestatar pentru respectarea drepturilor omului şi pentru adoptarea unui sistem democratic în China, a primit Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2010. Decernarea premiului ar urma să aibă loc pe 10.12.2010 la Oslo. În acest moment este închis pentru 10 ani în închisoarea Jinzhou din Liaoning pentru „incitare la subminarea puterii de stat”, soţia sa, Liu Xia, este în arest la domiciliu, iar rudele sale sînt supravegheate atent de Securitatea chineză pentru a nu putea părăsi ţara în această perioadă.

***

Liu Xiaobo s-a născut pe 28 decembrie 1955, în oraşul Changchun în provincia Jilin. După gimnaziu a locuit la ţară şi a lucrat la cîteva ferme; mai tîrziu a lucrat la o firmă de construcţii în Changchun.
În 1977 a fost admis la Universitatea Jilin, Facultatea de Literatură Chineză; a iniţiat un grup de poezie cu şase colegi: Inimi Curate (Chi Zi Xin). În 1982 a început studiile postuniversitare de literatură la Universitatea Normală din Beijing, începînd o carieră academică care a cărei încoronare ar fi urmat să fie poziţia de profesor universitar.
În 1987, prima sa carte, „Critica Alegerii: Dialoguri cu Li Zehou”, de filozofie şi estetică, a devenit bestseller. Aceasta contesta ideile profesorului Li Zehou, un ideolog în plină ascensiune, cu o mare influenţă asupra tinerilor intelectuali chinezi.
Liu a studiat ca bursier la universităţile din Oslo, Hawaii şi la Universitatea Columbia din New York.
A revenit în China o dată cu izbucnirea protestelor studenţeşti din 1989 din Beijing. A treia carte, „Ceaţa metafizicii”, o analiză cuprinzătoare a filozofiei occidentale, a fost publicată în acelaşi an.
A fost preşedinte al Centrului Independent PEN din China între 2003-2007 şi deţine în continuare un loc de membru în conducerea acesteia.

Dizidenţa:

  • Liu a intrat în vizorul autorităţilor în 1989 cu ocazia protestelor pro-democratice din Piata Tienanmen, zdrobite de trupele armate; atunci a fost închis pentru 20 de luni.
  • În 1995, Liu a iniţiat mai multe petiţii semnate de diferite grupuri de dizidenţi şi intelectuali către Parlamentul chinez; a fost închis peste şapte luni, fără vreo acuzaţie formală.
  • La 30 septembrie 1996, Liu şi Xizhe Wang, un veteran al protestelor pro-democraţie, au publicat o petiţie prin care cer autorităţilor comuniste să respecte promisiunea din 1945 de asigurare a libertăţii religioase, a libertăţii presei şi dreptului le liberă exprimare, a libertăţii de a forma partide politice şi de a organiza demonstraţii.
  • Au cerut ca şeful Partidului Comunist, Jiang Zemin, să fie pus sub acuzare pentru încălcarea constituţiei prin afirmaţia că armata chineză se află sub „conducerea absolută” a partidului, şi nu a statului.
  • După cîteva săptămîni, Liu a fost condamnat la trei ani într-un lagăr de muncă.

Condamnări recente:

  • În decembrie 2008, a ajutat la organizarea petiţiei „Carta 08”, prin care se cereau reforme politice în China. Aceasta a fost publicată cu ocazia celei de-a 60-a aniversări a Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului.
  • A fost reţinut aproape imediat; au urmat şase luni de arest la domiciliu.
  • Un grup de universitari, avocaţi şi scriitori străini, inclusiv laureaţi ai Premiului Nobel, au scris preşedintelui chinez Hu Jintao pentru a cere eliberarea lui Liu.
  • În decembrie 2009, Liu a fost condamnat la 11 ani de închisoare pentru „incitare la subminarea puterii de stat” pentru rolul său în organizarea petiţiei şi pentru publicarea online a unor eseuri critice la adresa Partidului Comunist.
  • Cazul şi pedeapsa neobişnuit de dură a atras proteste din partea guvernelor occidentale şi a protestatarilor pentru respectarea drepturilor omului din China şi din străinătate.
  • În luna mai, Liu a fost mutat la închisoarea Jinzhou din Liaoning, provincia lui de origine.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Liviu Crăciun

Liviu Crăciun

9 Comments

  1. Francesco
    3 December 2010

    Comitetul norvegian pentru Premiul Nobel a laudat „lupta lunga si non-violenta pentru drepturile fundamentale ale omului” dusa de Liu Xiaobo, care ar trebui sa determine China sa acorde o mai mare importanta drepturilor propriilor cetateni.

  2. Ciprian
    3 December 2010

    Am deschis un grup pe Facebook dedicat cauzei lui Liu Xiaobo:
    http://www.facebook.com/#!/gro…..1891267324

  3. toro
    3 December 2010

    Pro: Liu Xiaobo militeaza pentru niste drepturi normale.
    Contra: Mai nou, tot ce vine din Suedia pare sa fie fucked up shi nu vb de stirile legate de Malmo. Shi dupa acordarea acestui premiu lui Obama, parca shi-o pierdut din prestigiu.
    Contra: China are probleme mult mai mari decat valva creata pentru omul asta.

    Sincer, ma ingrijoreaza mai mult noua atitudine agresiva a Chinei fata de vecinii lor.

  4. Costin A.
    3 December 2010

    toro, eu cred ca suedezii incearca sa isi spele rusinea dupa ce i-au dat premiul nobel lui obama . oricum, e un gest admirabil, parerea mea, chiar daca incercau sa se scoata.

  5. Pataphyl (Andrei R.)
    3 December 2010

    Costin, rușinică din asta se spală tare greu, chiar cu dinamită, ca să zic așa :mrgreen:

  6. Liviu Crăciun
    3 December 2010

    toro
    premiul nobel pentru pace il da norvegia, restul le da suedia

  7. Francesco
    3 December 2010

    O petitie in limba romana pentru eliberarea lui Liu Xiaobo.

  8. Ciprian
    3 December 2010

    Apelul a doi laureati ai Premiului Nobel pentru Pace pentru eliberarea lui Liu Xiaobo:
    http://www.guardian.co.uk/comm…..CMP=twt_gu

  9. Costin A.
    3 December 2010

    da, Norvegia, greseala mea
    Un mesaj pretenesc de la Hugo Chavez catre poporu frate intru socialism, china, despre banditu, element drogat, Liu Xiaobo:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *