FUNDATIA IOAN BARBUS

Marele Mufti al Siriei şi New-Age-ismul în Parlamentul European

Pe 15 ianuarie anul acesta, Marele Mufti al Siriei, Ahmad Badr Al-Din Hassoun, a fost invitat de Parlamentul European să ţină un discurs. Acesta a avut primul dintr-o serie de discursuri ţinute de mai mulţi „eminenţi lideri religioşi şi culturali” invitaţi, invitaţie făcută în cadrul Anului dialogului intercultural, 2008.
Vizita şi discursul lui Ahmad Badr Al-Din Hassoun au fost descrise în termeni cel puţin entuziaşti de Euro-Parlamentari.

grandmuftisyria

În deschidere, Marele Mufti a insistat asupra faptului că „nu există culturi separate, ci o singură cultură” în lume, mai exact „cultura omenirii”. Întradevăr, acesta a zis, „noi, în regiunea noastră, nu credem într-un conflict al culturilor”. […]
Grand Mufti of Syria: a single civilisation unites us all

Muftiul Siriei spune că există o singură cultură în toată lumea şi asta în timp ce o anumită parte a acestei „culturi unice”, cea islamică, justifică fapte ca cel din Egipt, de acum cîteva zile, cînd o femeie este arestată împreună cu fiul ei, violată, bătută şi torturată, pentru că s-a convertit la o altă parte a acestei culturi unice, cea creştină. Nu există nici o diferenţă între o cultură care produce toată lista celor mai căutaţi terorişti din lume şi o alta care a produs libertăţile şi prosperitatea de care se bucură lumea în occident? Ahmad Badr Al-Din Hassoun este conştient de fascinaţia pe care o are occidentalul din Uniunea Europeana în special, în ultimele decenii, pentru relativismul cultural. Acesta atinge corzile naivităţii parlamentarilor europeni cu măiestria unui pianist, sau mai bine spus a unui ţambalist mediocru care cîntă într-o cîrciumă de la marginea Bucureştiului, în faţa unei audienţe împăienjenite de alcoolul de proastă calitate.

Comunicatul de presă de pe situl Parlamentului European continuă. Doctorul în studii islamice, cel mai important cleric sirian, dă Euro-Parlamentarilor o lecţie de istorie a culturilor:

Marele Mufti a întrebat apoi „Are civilizaţia o religie?” Răspunul său a fost că nu există o civilizaţie Islamică, Creştină sau Iudaică. „Religia dăruieşte civilizaţiei valorile sale morale dar cultura este ceva ce construim”[…]
„În zona noastră nu credem în multitudinea religiilor”, a spus Marele Mufti. „Abraham, Moise, Iisus şi Mohamed vin dintr-o singură religie”. Astfel, „nu există un război sfînt, pentru că un război nu poate fi niciodată sfînt: pacea este sfîntă”. Mai apoi a spus că este greşit să se folosească religia pentru a justifica omorul.
Grand Mufti of Syria: a single civilisation unites us all

citind-corantl„Războiul sfînt nu există”, acest lucru nu este foarte des spus în ţarile islamice şi deşi mulţi europeni sînt convinşi de adevărul acestor cuvinte, la fel de multi sau mai mulţi musulmani sînt convinşi de contrariu. Muftiul spune apoi cu încredere: „[…]nu există un război sfînt, pentru că un război nu poate fi niciodată sfînt: pacea este sfîntă”. Propoziţia sună totuşi prea New-Age venind de la cel mai important cleric din Siria, ţară islamică în care teroristul Samir Al-Kuntar primeşte din partea preşedintelui cea mai înaltă decoraţie. Decoraţia a fost acordată pentru „a fi devenit un simbol al luptei şi a libertăţii în ţările arabe şi în toată lumea”. Samir Al-Kuntar este considerat unul dintre înfăptuitorii celui mai brutal atac terorist din istoria Israelului, în timp ce în Liban este privit ca un erou naţional. A fost eliberat într-un schimb de prizonieri între Israel şi Hezbollah.

– secvenţa video a înmînării decoraţiei, aici;
– transcrierea clipului, aici;
– Wikipedia despre Samir Al-Kuntar, aici ]

Comunicatul Parlamentului European omite limbajul
mai puţin pacifist al Marelui Mufti

Ceea ce lipseşte cu desăvîrşire din comunicatul de presă de pe europarl.europa.eu este avertismentul pe care Dr. Hassoun l-a dat Olandei:

Dacă se ajunge la revolte, vărsări de sînge şi violenţă dupa difuzarea filmului liderului PVV Geert Wilders despre Coran, atunci Wilders este responsabil.
Dacă Wilders sfîşie sau rupe un Coran în acest film, aceasta va însemna pur şi simplu că incită la razboi şi vărsări de sînge. Şi va fi responsabil.
sursa olandeză: Marele Mufti: În caz de violenţă Wilders este responsabil

Euro-Parlamentarii, ori nu ştiu nimic ori se prefac ca nu ştiu nimic despre Siria şi despre islam şi acceptă avertismentul. Comunicatul de presă se încheie astfel:

În final, preşedintele [Parlamentului European, Hans-Gert Pöttering] a spus „Faptul că Marele Mufti a fost acompaniat aici de lideri religioşi importanţi dovedesc coexistenţa lor cu succes.” Înainte de a-şi începe discursul, Marele Mufti a luat mîna Episcopului sirian Antoine Odo […], şi împreună cu acesta s-a îndreptat cu faţa către Membrii Parlamentului European, care au răspuns cu un rînd de aplauze calde.

Mi se pare doar mie că scena asta e dintr-o piesa proastă de teatru?
Cu cîteva luni mai tîrziu, pe 27 martie Fitna a fost lanată pe internet, după ce toate televiziunile din Olanda au refuzat să o difuzeze, iar ţara era practic în stare de asediu din frica represaliilor. LiveLeak a retras filmul după citeva ore din cauza ameninţărilor islamiştilor, dar l-au repostat ulterior.

Apoi, la mai bine de jumatete de an, pe 17 decembrie, Uniunea Europeană interzice difuzarea Fitna în Parlamnetul European.

********************************************

Referinţe:
europa.eu: Comunicatul de presă al Parlamentului European
Elsevier: Avertizările omise din comunicatul de presă
Evenimentul Zilei: Fitna interzis în Parlamentul European

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

3 comentarii

 1. Francesco
  28 decembrie 2008

  Interesant, Evenimentul Zilei a postat pe sit filmul Fitna. Comentariile vizitatorilor sunt sugestive:

  Este absolut revoltator modul in care liderii uniunii europene cenzureaza un film care trezeste constiinta europenilor! Filmul acesta ar trebui difuzat si premiat, nu cenzurat!

  – de Mos Ion Roata

  este un film foarte adevarat. Tot ce se arata aici este perfect adevarat, dar adevarul supara, si UE nu crea sa se puna rau cu arabii. Exista in Benelux o multime de asociatii, organisme, grupari arabe, care ar sari in [Citeste] sus daca filmuletul ar fi difuzat. In Olanda, desi sint multi arabi nu a facut prea mare vilva.

  de Steve Red

 2. Tiberiu Florea
  28 decembrie 2008

  Apoi, la mai bine de jumatete de an, pe 17 decembrie, Uniunea Europeană interzice difuzarea Fitna în Parlamnetul European.

  Nu sunt deloc de acord cu decizia. Mai mult, Fitna, în ciuda stilului dezagreabil în care e realizat, conţine mult adevăr.

  Nu simţeam nevoie să postez un comentariu, dar se pare că trebuie să vă conving cumva că n-am venit la voi pe site cu scopul de a face propagandă. ????

 3. Francesco
  28 decembrie 2008

  Muftiul Hassoun este abil in modul sau de a comunica, dar ii mai scapa cate un „porumbel” din gura, asa cum s-a intamplat in interviul privind relatia dintre religie si politica. Astfel, la intrebarea reporterului de la Al-Sharq Al-Awsat despre opinia Dr-lui Al-Qaradawi, autorul cartii „Islam and Secularism Face to Face” in legatura cu ideea respingerii secularismului in tarile musulmane, muftiul Hassoun a raspuns:

  „The opinion of His Eminence Sheikh Al-Qaradawi represents a large section of Muslims. It is an opinion that is worthy of respect and appreciation. However, there is no human opinion that does not change or alter, and there is no human opinion over which people would not disagree. The problem would arise if the rejection were absolute. Let me put it in a different way: Are not there among the fanatical Muslims those who are more degenerate and more hostile than the seculars?.”

  Seicul Al-Qaradawi s-a remarcat prin scandalul pe care l-au provocat declaratiile sale din Suedia privind „legitimitatea” atacurilor sinucigase comise de palestinieni. Muftiul al-Din Hassoun il apreciaza si il respecta pe Al-Qaradawi, dar tine prelegeri despre pace in Europa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian