FUNDATIA IOAN BARBUS

Marius Petcu atârnă tot de gâtul PSD

Unul din jocurile constante ale democraţiei noastre originale – versiune 1.1, autor Ion Ilici Iliescu – este făcut de PSD, care, fiind continuatorul tradiţiei PCR-iste, ca să îşi potenteze acţiunea politică apelează la cooptarea sindicatelor şi mai ales a liderilor deschişi înregimentării. Nefiind subsumată separării puterilor în stat, osmoza sindicate-PSD pe filiera CNSLR Frăţia este intens mediatizată când este vorba despre marşuri contra guvernului, dar nu a produs efecte atunci când a intervenit scandalul mitei pentru Marius Petcu.

Cu doi ani în urmă, Marius Petcu dădea un interviu publicaţiei online FrontNews în care spunea următoarele:

„Din păcate, se vorbeşte numai despre salariile noastre, doar de pensii, şi sunt omise celelalte avantaje pe care le au alte categorii şi care influenţează echilibrul bugetar…Evident, [mă refer] la cei care au acumulat averi uriaşe, dar care scăpa de impozitarea „la grămadă”. Mă refer la marii potentaţi care primesc salarii de sute de milioane, în opoziţie cu angajaţii pe care îi reprezentăm noi, cu salariul minim pe economie.”

În categoria celor care scăpa de “impozitarea la grămadă” aş include – cu sau fără aprobarea sindicalistului – şi veniturile din mită. Dar uituceala sa era firească, pentru că una spunea şi alta făcea minunatul felcer care s-a ridicat la rangul de persoană cu un venit declarat de 10.000 de euro lunar în 2010. Dar şi aceştia erau insuficienţi, finul PSD-istului Miron Mitrea este acuzat că de doi ani primea lunar suma de 20000 de euro de la un om de afaceri pentru un contract în derulare la casele de vacanţă ale sindicaliştilor din Snagov.

Marius Petcu reprezintă un amestec ciudat dar foarte dâmboviţean de interese din zona sindicală şi antreprenorială. Până în mai 2010 a fost administrator al Global Video Media SA, societate care controlează 1.2 % din Realitatea TV. Continuă să fie şi membru în Consiliul de Administraţie al Sind România, societate comercială a centralelor sindicale care administrează baza de turism a sindicatelor, calitate în care a pretins şi primit mită. Lider al sindicatului Sanitas şi preşedinte al CNSLR Frăţia, Marius Petcu s-a poziţionat bine pe scena mediatică, fiind unul dintre partenerii trustului Realitatea TV tutelat de Sorin Ovidiu Vântu, dar şi membru în Consiliul de Administraţie.

În 2008 Marius Petcu a semnat cu un pact cu PSD în scopul „promovării pe scena politică a intereselor membrilor de sindicat şi a apărării drepturilor acestora”. Ce frumos sună când ţi-l închipui agresat de organele statului pe sărmanul membru de sindicat cu salariul minim pe economie! Dar ce te faci când îl prinzi în flagrant pe şeful sindicatelor CNSLR Frăţia? La asta sunt soluţii – delimitare, condamnare, investigare parlamentară – care nu intră în Pactul semnat cu PSD. Curtea de Apel Bucureşti a decis ieri că Marius Petcu poate să rămână în libertate, avocaţii bine plătiţi ai sindicalistului exploatând posibilităţile unor verigi slabe în flagrantul procuraturii.

Potrivit Hotnews, care reia lista Kamikazeonline, averea lui Marius Petcu este compusă din:

„* cinci terenuri (din care unul moştenit) dintre care unul de 18.200 de metri pătraţi la Snagov, achiziţionat în 2007, două în Vladiceasca, Ilfov, şi unul în sectorul 4, Bucureşti;
* trei case, dintre care una de vacanţă, la Vladiceasca, Ilfov, de 267 de metri pătraţi, şi una de locuit, de 190 de metri pătraţi, în sectorul 4 din Bucureşti (construită în 2008);
* bijuterii, ceasuri, tablouri şi icoane de 20.000 de euro;
* conturi personale de 60.000 de euro şi 400.000 de RON;
* conturi ale soţiei de peste 100.000 de euro şi peste 250.000 de RON;
* acţiuni la cinci firme;
* un împrumut de 180.000 de euro luat de la PSV Company SA, deci de la colegul Liviu Luca;
* venituri anuale de 500.000 de RON (60% din venituri provin din sindicalism, 7% vin din activitatea de membru CA la Realitatea şi restul de peste 30% sînt salarii din proiecte europene); adică peste 10.000 de euro lunar.”

Una din casele sale din Bucureşti valorează 1.200.000 de euro, fiind o locuinţă cu 4 nivele cu amprenta la sol de 280 metri pătraţi. Vila din Predeal pe care a primit-o de la omul de afaceri valorează şi ea 200.000 de euro.

Legăturile lui Marius Petcu cu PSD nu ţin doar de natura unei relaţii de cvasi-înrudire cu liderul Miron Mitrea, fostul şef al Sindicatului Şoferilor afiliat CNSLR Frăţia, ci de natura legală a unui pact de colaborare din 2008 semnat cu un lider arestat în timp ce primea 40.000 de euro. La mai puţin de o săptămâna de la scandalul Adrian Severin, lipsa de reacţie politică a PSD ne arată că partidul care şi i-a însuşit, pe rând şi la grămadă pe Gabriel Bivolaru, Adrian Severin, Cătălin Voicu şi Adrian Năstase este exact cum îl descrie Andrei Cornea în Revista 22: partid cu reflex etic nul. Mircea Geoană nu mai este preşedintele PSD, iar lui Marius Petcu îi va fi foarte greu să mai rămână la conducerea CNSLR Frăţia după mediatizarea afacerilor sale, dar pactul cu PSD rămâne şi, aşa cum i-am văzut în Piaţă pe Victor Ponta şi pe Miron Mitrea alături de sindicalişti făcând presiuni pentru votarea moţiunii de cenzură, vom continua să vedem că există o acţiune concertată sindicat-partid, conservându-se principiul comunist al curelei de transmisie.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Daniel Francesco

Daniel Francesco

2 comentarii

  1. George Daniel
    26 martie 2011

    Liderii astia de sindicat care apara muncitorii obiditi dar care sunt mai bogati decat 99% dintre antreprenorii din Romania nu au stiut niciodta ce sunt. Cand se trezesc isi rezolva probleme de afaceri, pe la pranz iau o spaga ca cei mai ordinari politicieni (nicio legatura cu domnul Severin), iar seara latra la iRTV sau A3.

  2. noradamian
    26 martie 2011

    Câd de concentraţi si câtă gravitate semnează cei doi „oficiali” pactul din 2008, stiind că iscăliturile alea urmau să le pună la dispoziţie saci cu bani şi privilegii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian