Azi se încheie, în Denver, Convenţia Partidului Democrat. Barack Obama va accepta oficial nominalizarea drept candidat al partidului său pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie. Va fi un moment cu adevărat memorabil. Evenimentul nu va avea loc în sala de conferinţe care a găzduit lucrările şi discursurile zilelor anterioare, neîncăpătoare şi neadecvată pentru personalitatea cosmică a Celui Ales. Finalul Convenţiei va avea loc pe stadionul echipei de fotbal Denver Broncos, unde 80 de mii de spectatori vor fi încîntaţi de un spectacol de proporţii epice. Scena va fi pavoazată cu o recuzită elaborată aducînd aminte de un templu antic grec, decor cît se poate de potrivit pentru încă un discurs înălţător şi plin de substanţă al sublimului Senator. Cînd va ajunge la capitolul economic şi va deplînge preţul exagerat al arugulei sau în general situaţia „deplorabilă” a economiei americane, nu-i luaţi în nume de rău faptul că realitatea îl contrazice iarăşi. Ultimele statistici au fost date publicităţii chiar azi şi sînt prea jenante pentru a merita vreo menţiune: în al doilea trimestru al acestui an, economia americană a crescut cu 3.3% în timp ce economiile majore europene (socialismul pe care Obama vrea să îl emuleze) s-au contractat şi se îndreaptă tîrîş-grăbiş spre o recesiune. Dar stai puţin… parcă economia americană trebuia să intre în recesiune! Toate reducerile de impozitare, criza pieţii imobiliare, deficitul balanţei de plăţi comerciale… era clar vorba că toate acestea vor avea un efect devastator. Poftim?! Au crescut exporturile? A scăzut deficitul balanţei de plăţi? A scăzut numărul şomerilor?! Ce nedreptate! Poate cu această ocazie va scade şi preţul arugulei. Obama are nevoie de multă salată organică şi hrănitoare pentru a convinge publicul american să adopte ideile sale economice, cum ar fi obţinerea independenţei energetice prin menţinerea presiunii optime în cauciucuri.
Destul cu vorbăria, să aşteptăm cuminţi apariţia zeului în templu. Totul va fi bine. Confeti, maestre!
Actualizare
Tot azi se împlinesc 45 de ani de la discursul istoric al lui Martin Luther King.
I have a dream that my four little children will one day live in a nation where they will not be judged by the color of their skin but by the content of their character.
Visul pastorului King nu mai este demult un vis. Barack Obama confirmă, prin nominalizarea istorică de azi, că pentru americani culoarea pielii nu mai reprezintă un handicap în privinţa accesului la cea mai înaltă funcţie în stat. Asa cum îşi dorea pastorul King, singurul test este cel de caracter.
Apropos.
20 Comments
Dan Selaru
28 August 2008O sa ajungem majoritari ca femeie de culoare, handicapata, lesbiana normal. E o lume stupida condusa de democratii americani.
Panseluta
28 August 2008Emil:
Atmosfera demna de cele mai tari momente Leni Riefenstahl din repertoriul epigonilor ei comunisti din jurul lui Obama e sinistra si de rau augur pentru cei care au memorie si cunostinte de istorie.
Dar si mai sinistru e ce s-a intimplat in ultimele 24 de ore, cind Stanley Kurtz, cercetator si scriitor de valoare–cel care il citesc la National Review Online ii cunosc scrupulozitatea erudita, intelepciunea si masura in opinii, meticulozitatea si umilinta–a fost invitat sa discute, la o statie radio din Chicago, investigatiile sale in privinta legaturii dintre Obama si William Ayers.
Obama a negat mereu legaturile cu Ayers, spunind ca au fost doar de „vecinatate sociala”.
Zi de zi apar stiri ca Obama a mintit, si ca implicarea sa in stinga maoist-stalinista din Chicago, care a iesit din underground si s-a instalat acum, foarte confortabil si burghez, in clase de universitati in mediile academice si „filantropice” ca cele de la University of Illinois de la Chicago, unde Ayers si nevasta sunt profi, e mult mai serioasa.
Povestea experientei lui Kurtz cu massele obamanoide e relatata aici:
http://article.nationalreview……QyOTY0ODY=
De ce cred ca asta e un moment istoric in luptele politice din SUA din ultimele decenii?
Nici un candidat, in ultimile decenii, n-a incercat pe fata sa puna botnita opozitiei, sa intimideze statii de radio, producatori si comentatori. Nimeni, pina azi, n-a avut indrazneala sa spuna, in mii de telefoane si e-mailuri robot (cam 70 de mii)! cu porunca si text scris de la campania Obama, „We want this to stop!” = „Boborul cere amutirea dusmanului de clasa”.
Agentia Obama a initiat si o plingere la Departamentul de Justitie impotriva criticilor sai…
L-am auzit pe Kurtz intr-un interviu acum o ora. Ii tremura vocea si era clar ca si el intelegea ca ceva monumental in istoria SUA se petrece sub ochii nostri.
Am auzit si suporteri ai lui Obama, respirind greu la microfon, strigindu-si speranta ca o Presedintie Obama va reinstaura cenzura la microfon ca „toate vocile sa aibe drept de a fi auzite”…
Toate dictaturile in istorie incep prin amutirea opozitiei, a criticii, a opiniilor alternative, la inceput prin intimidare si santaj, apoi prin „revolutie”/dictat prezidential si confiscarea totala a libertatii de exprimare.
Din cite aud la radio, ce se petrece pe stadionul din Denver seamana mai mult a incoronare/idolatrie pagina orgiastica/idolatrie stalinista/castroista decit a proces democratic american.
Eretele
28 August 2008A dat azi-dimineaţă discursul live pe Realitatea TV şi am urmărit şi eu un pic. Acel „pic” mai mult din cauza traducerii. L-a acuzat pe McCain că-i consideră ca făcând parte din clasa medie pe cei cu venituri sub 5 milioane de dolari (aluzie la răspunsul ăsta la un interviu al lui Rick Warren, din câte-mi dau seama), iar d.p.d.v. energetic a promis nici mai mult, nici mai puţin decât că va face SUA independentă faţă de petrolul din Orientul Mijlociu în 10 ani, în principal prin investirea în resursele alternative. Va reduce taxele cu 95% oamenilor care muncesc (dacă ar face-o pentru cei care chiar muncesc, e-he…), iar pentru ceilalţi le va creşte.
Imperialistu'
28 August 2008Emil, candidatura lui Obama contrazice dorinta lui King. Obama a ajuns unde este nu pentru ca americanii ar fi color-blind. Nici vorba de asa ceva. Obamessiah a fost puternic ajutat de culoarea pielii sale, de care s-a folosit si se foloseste cu un succes rasunator. Ipocritul senator de Illinois stie prea bine ca in America anului 2008 White Guilt functioneaza excelent, tragand dupa sine orice papagal care are norocul de a nu fi alb.
Primul candidat negru cu sanse la presedintia americana este un imbecil sinistru si ipocrit. Halal.
Completare:
Imperialistu'
28 August 2008The Great Bla Bla Bla „I am the Obamessiah” Speech poate fi gasit pe DhimmiTube, in mai multe parti (partea 1, partea a 2-a, partea a 3-a, partea a 4-a, partea a 5-a si partea a 6-a). Nu le dau embed pentru ca s-ar incarca mult prea greu pagina. Cei care vor sa citeasca marele discurs il gasesc aici.
emil
28 August 2008Obama a tinut un discurs foarte bun. Detalii specifice, viziune, directii strategice clare, pozitionarea drept un candidat traditional Democrat care se identifica cu middle America, toate i-au reusit excelent. Cu acest discurs s-a incheiat transformarea imaginii lui Obama: dintr-un candidat al extremei stingi a partidului Democrat intr-unul respectabil si mainstream.
Revin cu observatii despre lipsurile discursului.
Imperialistu'
28 August 2008Emil, pe mine m-a cam plictisit discursul lui Obama. N-am putut trece de partea a patra, dar poate revin asupra lui. Scena caraghioasa, boborul exaltat ca la un concert rock, multa gargara, mult fariseism, totul e prea mult ???? . Greu de inghitit.
The Obama Speech – More of the same, only less
It wasn’t intended for you
Conventional Nights
In alta ordine de idei, McCain si-a ales vicepresedintele: Sarah Palin, guvernator al Alaska. Recomand acest articol de pe Hot Air.
Panseluta
28 August 2008Imperialistu’:
Palin e o alegere fascinanta din multe puncte de vedere.
Tipa e cunoscuta, de pe vremea liceului, ca „Barracuda Sarah” din cauza felului in care juca basketball.
Hi hi. Spune mult, nu-i asa?
E o zi buna.
Panseluta
28 August 2008Emil:
Ai dreptate ca Obama a urmarit sa se repozitioneze ca democrat mainstream–si se pare ca a reusit: agitatorii victimizarilor de tot felul au inceput sa miriie deja: mai nimic despre rasa? nimic despre orientare sexuala? nimic despre America cea Rea?
In rest, nu vad ce a fost bun. Un program socialist clasic.
Oricum, pari sa ai o rezistenta mult mai mare la platitudini enuntate frumos ca mine.
Eretele
28 August 2008S-au echilibrat bine… Obama cel lipsit de experienţă l-a ales pe sexagenarul Biden, iar ramolitul McCain pe tanti Sarah asta, care e cam de-o vârstă cu maică-mea, aşa…
Panseluta
28 August 2008emil:
Ai vazut speechul lui Palin?
Femeia asta e o forta, si e autentica, nu fabricata, ca Obama. Si se pare ca a vorbit fara teleprompter, cu doar citeva notite in fata, la care abia s-a uitat.
Abia astept sa vad cum despici firu-n patru la discursul lui O.
Nu l-am vazut niciodata pe McCain asa de fericit. Vulpoiul batrin isi da seama ca a facut o alegere de proportii istorice.
Obama e kaput.
Eretele
28 August 2008Citat din fosta mea profesoară de filozofie, când i-am zis de soluţia Palin-femeie-tânără-frumoasă: „Obama doar cu un E.T. se mai salvează” ????
Panseluta
28 August 2008Eretele:
Ha ha! Adevarat ai grait. Palin e atragatoare, dar frumusetea nu ar fi fost de-ajuns; are si creier, si e barbatoasa, si din Alaska plina de tzitzei–unde se va juca multa politica energetica–si cu o experienta de viata si de conducere mult peste femeile din paturile de rasfatate liberale gen Hillary. S-a luat de multe ori de „old boys network” si a cistigat.
Ti-o imaginezi pe Cindy Crawford in locul lui Palin? Nu cred.
Palin are ceva neconventional in frumusetea si feminitatea ei: ochioasa dar cu ochelari si cu minuscule expresii de soarece de biblioteca, mladioasa si atletica, virginala–pare sa aiba inca „baby fat” pe fata si nici un rid vizibil–dar mama a 5 copii, cu o mana bogata de par rebel, imperfect coafat.
Mamma mia, ce femeie.
Imperialistu'
28 August 2008Joe Biden e un trist farsor pe langa madam Palin care pare a fi un personaj foarte interesant. Prins cu minciuna de atatea ori, ipocritul (inainte ar fi acceptat propunerea de VP din partea lui McCain si il critica pe Obama, acum il critica pe McCain si il lauda pe Obama) Biden nu il avantajeaza defel pe Obamessiah. Sustinator al negocierii cu Iran si alti bad boys, Biden este doar un alt Obama. Revenind la Palin, n-as fi crezut. Nici nu auzisem despre ea. Daca m-ati fi intrebat pe mine, as fi jurat ca Mitt Romney era propunerea lui McCain. McCain vrea sa fie Maverick pana la capat si o sa ii iasa. Lu’ Obama nu prea, dar tot nu l-as subestima pe Obamessiah. Tineti cont ca cine vrea sa voteze cu Hussein, nu da doi bani pe realitate si este mai impresionat de platitudini decat de idei, doar discursul de ieri o dovedeste cu prisosinta. Printre adepti, Obama e un zeu sau un profet, nicidecum un om. El va face si va desface; stia el ce stia atunci cand spunea:
Multi au avut o astfel de „revelatie”.
Panseluta
28 August 2008Eretele:
Nu-ti citisem comentariul despre „tanti Sarah asta” care e cam de-o virsta cu maica-ta, ca altfel nu ti-as fi raspuns.
Imi pare rau de maica-ta.
emil
28 August 2008???? Tot ce se poate, Panseluta (referinta la comentariul 9). Nu ziceam ca discursul lui mi-ar reprezenta optiunile. Cred insa ca a fost un discurs foarte bun pentru toti suporterii Democrati si pentru multi dintre indecisii care ii urmaresc candidatura cu interes. A oferit mai multe detalii specifice decit cu alte ocazii si conturind un program economic si social concret a introdus substanta in retorica goala a lui Hope & Change. Da, programul lui este socialist clasic, dar e ambalat apetisant si adreseaza toate problemele majore. Ma rog, solutiile pe care le propune sint discutabile, dar cel putin a reusit o prezentare de substanta in seara cind a avut cea mai mare audienta de pina acum.
Eretele mentiona citeva referinte ale lui Obama la McCain. Atacuri ieftine. O mica analiza se gaseste aici.
O corectie: nu a promis ca va reduce taxele cu 95%, a promis ca va le va reduce pentru 95% din contribuabili. A promis si ca le va creste pentru restul de 5% (cei mai bogati), dar asta mi se pare o prostie. Acesti 5% sint deja impozitati sever.
Sustine eliminarea unor impozite (capital gains tax) pentru companiile mici, ceea ce e bine. In acelasi timp promite mai mult amestec guvernamental in educatie, sanatate si social security. Socialism standard. Zice ca zecile de miliarde necesare le va obtine prin impozitarea corporatiilor mari si reforma a programelor finantate de guvern. Prima parte e credibila, a doua mai putin daca „reforma” vrea sa insemne eliminare de cheltuieli bugetare. 10 ani pentru realizarea de independenta energetica este cam nerealist, dar e foarte util sprijinul pe care l-a declarat pentru centrale nucleare noi (aici o sa aiba de furca cu „verzii” din propriul partid, care vor energie din surse ne-fosile dar se opun tehnologiei nucleare). Ramine neclar in ce masura e serios in privinta deschiderii rezervelor de petrol si gaze off-shore blocate de Congresul Democrat. Aici ar putea sa demonstreze chestia cu „change”, daca are curaj sa se opuna liniei oficiale a propriului sau partid. Politica externa? Pretinde ca va fi dur cu Iran si Rusia, il acuza pe McCain ca ignora Afganistaul si pe Bin Laden. Despre Irak mai nimic si absolut nimic despre succesul clar din ultimul an. Comparind retorica discursului cu pozitiile de politica externa exprimate repetat in ultimii doi ani, Obama apare in cel mai bun caz lipsit de credibiltate, iar in cel mai rau de-a dreptul ipocrit.
emil
28 August 2008Azi, 29 august, dupa finalul Conventiei Democratilor, sondajul zilnic Gallup (daily Gallup tracking poll) arata astfel:
Obama – 49%
McCain – 41%
Interesant cum a evoluat situatia in ultima saptamina, de la un mic avantaj McCain la un avantaj clar pentru Obama.
Saptamina viitoare are loc Conventia Republicanilor. Va fi foarte interesant de vazut cum va arata situatia exact peste o saptamina, in prima zi dupa finalul Conventiei. Va fi o prima estimare a influentei factorului Sarah Palin.
In orice caz, alegerea lui McCain e o mutare demna de Bobby Fisher. Cursa dintre cei doi a inceput de un timp sa semene cu meciul Fisher – Spasski. Atit Obama cit si McCain au ales gambituri riscante dar fascinante. It’s great stuff to watch unfolding.
emil
28 August 2008Inca un reper pentru saptamina viitoare. Iata cum merg actiunile Obama – McCain pe piata Intrade. Azi, 29 august, la citeva ore dupa ce McCain a prezentat-o pe Sarah Palin.
Acum doua zile, McCain era „vindut” la 38, iar Obama la 61. Ieri nu am verificat, dar sint convins ca imediat dupa discursul final actiunile lui Obama crescusera peste 61. Este clar ca factorul Palin a determinat cresterea pe piata a lui McCain si scaderea lui Obama.
Vinerea viitoare voi posta situatia actiunilor dupa Conventia Republicana. Comparam cu preturile de azi.
Panseluta
28 August 2008emil,
Foarte buna analiza a deficientelor speechului lui Obama.
10 ani pina la independenta energetica nu e „cam nerealist”, e o imposibilitate logica si practica, deci o promisiune vana, deci o miciuna.
Ce voi urmari cu mare atentie in efectul Sarah Palin e reactia elitelor din establishmentul din Est, care au si inceput sa-i atace apartenenta la „small town America”.
Abia astept sa vad cind o vor ataca pentru ca pronunta, ca multi americani cu educatie medie, „nucular”, nu „nuclear”, ca pronunta „Airak” si „Airan” in loc de „Irak” si „Iran”, ca are
o licenta de la Universitatea din Idaho in loc de Harvard/Yale/Princeton, etc., ca si-a platit studiile cu bursa obtinuta la concursul de Miss Alaska, oroarea ororilor in cartea feminismului, dar un mod onest pentru fete frumoase din familii cu venituri mici de a-si face o educatie, uneori de a impusca o casatorie cu un grangur sau o cariera in filme de duzina, ceea ce nu a fost cazul lui Polin.
Obama e un produs al politicii rasiale si identitare. Are zero realizari ca politician. Daca n-ar fi semi-negru, n-ar fi nimic acum. De cite luni il urmaresc, n-am vazut o singura naratiune a ceea ce a infaptuit ca senator in Illinois si in Congres, in timp ce sunt indicatii multiple despre esecul intreprinderilor in care a fost implicat ca „community organizer” si altele asemenea (Woods si Anneneberg Foundations). Chicago e la fel de rau, daca nu mai rau, decit cind Obama a fost ales. Negrii din South Side se impusca unii pe altii mai ceva ca pe vremea cind Michelle Obama crestea acolo, si aproape luna de luna cite un „alderman” corupt se duce la puscarie.
Polin e ce e pe spezele ei proprii, si a facut in Alaska mai mult ca politicieni imbatriniti (in rele).
Nu stiu ce mai e de zis.
Eretele
28 August 2008Da, pentru 95% voiam să scriu şi eu, dar nu mi-am dat seama ce-am produs până la urmă. ????