FUNDATIA IOAN BARBUS

Melancolia unui blogger… opri-i-s-ar terciu-n gât!

“Dau cuvântul tovarăşului Năstase” – Ion Iliescu la Congresul PSD, 2005

Ivan Ilici este supărat şi este şi normal să fie aşa! Se uită la nişte filme vechi cu ilegalişti şi îşi bea mulţumit ceaiul din farfurioară, muşcând din când în când dintr-o bucăţică de zahăr. Deodată “sosirea intempestivă a subsecretarului de stat al SUA şi opiniile exprimate cu acest prilej”, i-au dat peste cap toată armonia interioară. Își zise: “descalecă” văcarul la Otopeni şi îşi închipuie că, dacă şi-a lăsat pistoalele acasă şi pălăria în biroul lui Hillary Clinton poate să-şi exprime liber opiniile la Cotroceni şi în Palatul Victoria! Auzi: “Departamentul american de stat este îngrijorat”, “fraude de amploare la referendum”, “presiunile exercitate asupra Curţii Constituţionale”. Ăsta-i limbaj diplomatic? Ăsta-i amestec în treburile interne! Imperialiştii dracului! Şi numele: Gordon! Păi nu-ţi zgârie auzul? La fel ca Merkel? Mai treacă meargă, dacă-l chema Serghei. Serghei Lavrov ar fi fost perfect! Ruşii ăştia, zică răuvoitorii ce-or vrea, sunt născuţi pentru diplomaţie! O au în sânge! O practică cu atâta eleganţă persuasivă că, aflat sub influenţa ei, nu poţi să nu fi pătruns de adevărul indubitabil, şi aici Ivan Ilici zâmbi mefistofelic gândindu-se la vestita lozincă din şcolile KGB-ului: “O ţară e la fel de mare ca frica pe care o inspiră”.

.

Ochii i se umeziră brusc. Îşi aminti cât de frumos fusese rezumat, în doar câteva cuvinte, aportul inestimabil al Maicii Rossia la cauza sfântă a democraţiei şi libertăţii: “Armatele ruşilor nu au cucerit niciodată pe nimeni – armatele ruşilor întotdeauna au eliberat pe câte cineva.” Din cauza asta s-a zbătut el, nu singur, ci împreună cu tovaraşul şi prietenul Gorbaciov, să salveze Pactul de la Varşovia, singura pavăză în calea imperialismului, singura garanţie a salvgardării adevăratei democraţii. Acum douăzeci şi doi de ani, pe 7 iunie, la Moscova, el şi Mişa, au fost singurii interesaţi în restructurarea şi menţinerea activităţii Pactului de la Varşovia şi CAER-ului, în “transformarea lor în instituţii care să contribuie activ la stabilitatea internaţională”.

Ivan Ilici şi Mişa Gorbaciov singuri împotriva tuturor… pentru mamă şi cauză! Lacrima amintirii i se prelinse pe obraz. Nu-i era ruşine! La vârsta asta unii plâng şi când se uită la buletinul meteo. El îşi amintea cum făcuse istorie! Era mândru! Datorită lui, România se poate lăuda că a fost ultima ţară din fostul lagăr comunist european care a părăsit Pactul de la Varşovia, în februarie ’91, şi singura care a încheiat un tratat de prietenie şi colaborare, în aprilie acelaşi an, cu URSS! Restul ? Niste bastarzi nerecunoscători! Au tulit-o, de cum s-a închis poarta deasupra căreia scria “Comunismul te face liber”!

A fost foarte supărat când s-a întors de la Moscova. Ce sa le facă lui Jaruzelski, lui Vaclav Havel sau lui Jozsef Antall? Ca să-şi revină, i-a pus pe mineri sa le crape capetele, pentru a li se răcori creierii “fasciştilor” şi “legionarilor” bucureşteni care îi strigaseră în obraz: “Cine-a stat cinci ani la ruşi, nu poate gândi ca Bush!” Deschise calculatorul! Nu mai are mineri, dar are blog! O să scrie ceva ca să-şi mai uşureze sufletul, despre Gordon ăsta! Bun şi blogul! Dacă l-ar fi avut în’90 cu câteva articole demascatoare l-ar fi trântit “din şaua calului” pe “hunul“ ăla de Antall. Auzi, să-l ameninţe el pe Mişa că dacă nu se desfiinţează Pactul, Ungaria părăseşte alianţa de una singură până la sfârşitul anului! Băiat bun Mişa, dar cam moale! El, Ivan Ilici, dar Cotroceniul nu-i Kremlinul, l-ar fi arestat imediat pe Jozsef Antall şi l-ar fi trimis pachet în România, că era o ţară mai sigură şi decât URSS, aşa cum a făcut Hruşciov cu Imre Nagy în ’56. Ăsta alt deviaţionist fascist! Auzi: sa scoată Ungaria din Pact şi s-o declare neutră! Cum muşcă năpârcile astea fasciste mâna care le-a hrănit! Numai cu tancurile pot fi strivite! Dar lasă, că nici cu Dej nu i-a fost uşor!

Încercă să se calmeze, amintindu-şi de sfaturile înţelepte ale Ninei, tovarăşa de viaţă. Urmări în acest scop, iar şi iar, filmuleţul de pe You Tube care-l arată, în decembrie’89, punctând cu pumnul strâns, lecţia de istorie pe care o preda poporului telespectator. Îşi recunoscu, cu modestie, curajul şi tupeul pe care l-a avut, rostind în acele momente grele, încărcate de incertitudine, cuvintele: ”acei conducători care au întinat ideologia comunismului ştiinţific, au întinat numele Partidului Comunist Român, au întinat memoria celor care şi-au dat viaţa pentru cauza socialismului în această ţară.”!

Da, îşi spuse mândru, el a făcut totul pentru a apăra ideologia comunismului “ştiinţific”, chiar şi atunci când unii ziceau că nu mai e nimic de apărat, dar a fost trădat tocmai de Moscova, de Maica Rossia! Cine s-ar fi gândit că la Kremlin va ajunge mujicul ăla beţiv de Elţin, cel care a desfiinţat Partidul Comunist şi a dizolvat URSS. Mai rău, şi-a proclamat public deschiderea spre democraţia occidentală, spre economia de piaţă, spre Uniunea Europeană şi chiar, blasfemie, s-a apucat să cocheteze cu NATO!

Dar bunul Lenin nu doarme, se gândi mulţumit, deşi văzându-l întins pe catafalc, păgânii îşi închipuie cu prostească mulţumire că este mort! Cea mai bună dovadă că nu-i aşa este chiar el, cel căruia Lenin i-a ascultat rugile şi l-a ajutat să ajungă contemporan cu Putin! Speranţă, numele tău e Putin! Ce mult îi place băiatul ăsta! Să-l auzi numai cum vorbeşte: “Dispariţia URSS este cea mai mare catastrofă a secolului trecut” sau “Nimeni nu are dreptul să culpabilizeze Rusia de marile epurări ale lui Stalin”. Nici el n-ar fi putut s-o zică mai bine! Ţine atât de mult la băiatul ăsta care îi seamană că, dacă n-ar şti că este născut în Leningrad, mai că ar intra la idei şi s-ar gândi serios la prietenele pe care le-a avut în timpul studenţiei la Moscova. Parcă ar fi copilul lui dar, din păcate, nu este!

Nici Mitea Medvedev nu-i de lepădat! L-ar înfia, dacă s-ar putea! Nici ăsta nu-i dus la biserică! Auzi ce zice despre agentul americanilor, despre nenorocitul ăla de Saakaşvili, opri-i-s-ar terciu-n gât şi umbletu-n groapă: “Saakaşvili nu este, de fapt, decât un biet toxicoman. Dacă a apucat să guste sânge, n-o să se mai oprească decât dacă o să i se frângă gâtul odată şi-odată”! Aşa trebuie vorbit dacă ai sânge în instalaţie! Păi deviaţionistul ăla de Barroso nu avea decât un singur lucru de făcut: sa pună “Basescu” acolo unde scria “Saakaşvili” şi să trimită mesajul ăsta poporului român!

Da, Volodea Putin şi Mitea Medvedev, ăştia oameni! Numai el a avut ghinionul să crească tot felul de neterminaţi ca Năstase sau Geoană! Aici Lenin n-a mai vrut să-l ajute. Şi-a zis uşurat că se poate retrage în loc de odihnă, în loc de verdeaţă, când şi-a văzut “nepotul”, pe Ponta, purtând pe cap bereta lui Mao şi rostind cu tărie: “Sunt un om de stânga pur şi dur”. Dar, n-a fost să fie! Uite-l ce face acum, când a dat de greu. Noroc cu “Vocea Rusiei”, că dacă n-ar citi-o în fiecare dimineaţă, n-ar şti ce sa spună şi ce să facă după amiaza. Ăsta-i mai prost ca Petre Roman! Aşa că nu se poate retrage; tot în el şi în Vocea Rusiei stă speranţa românilor.

Oftând, Ivan Ilici se aplecă deasupra tastaturii. Ţintuite între cele două degete arătătoare, cuvintele se aşterneau supuse pe ecran: “Nu credeam că, după Revoluţia din Decembrie 1989, îmi va fi dat să asist la asemenea manifestări de un primitivism feroce – haite de procurori care dau năvală peste oameni în case, în mediul rural, pentru a-i chestiona dacă au fost la vot pentru Referendum. În ce lume trăim ?!!! De unde au răsărit asemenea specimene, venite parcă din grote primitive? Dar, mai ales, cine i-a trimis într-o asemenea misiune, de esenţă fascistă?”
Se opri o clipă aruncându-şi privirea asupra farfurioarei pe marginea căreia se vlăguia, în ceaiul de acum rece, o bucăţică de zahăr. Bucuros, gândul îşi luă zborul către răsărit: România a plecat ultima din Pact, dar va pleca prima din Uniunea Europeană şi NATO! Se va întoarce acasă!

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Bogdan Calehari

Bogdan Calehari

11 Comments

 1. Costin Andrieş
  18 August 2012

  iliescu si-a modificat postarea de pe blog. a eliminat “haite” si “esenta fascista” http://ioniliescu.wordpress.com/2012/08/15/despre-procuratura-si-rolul-sau/

  un pic prea tirziu, deja a intrat in folclor.

  chiar si surse iliesciste ca jurnalul.ro si antena3 au dat citatul corect.

 2. Daniel Francesco
  18 August 2012

  Tot “speranta” Putin a zis acum un an ca regreta faptul ca autoritatile sovietice nu au luptat suficient pentru pastrarea “integritatii teritoriale” a fostei URSS, iar acum doua zile a spus ca regreta disparitia expresiei de “popor sovietic”.

  Se stie ca Putin vrea sa acorde cetatenia rusa in regim simplifica tuturor celor care au fost cetateni ai fostelor republici sovietice, dar si urmasilor lor, conform anuntului facut de Serghei Lavrov.

  Se stie ca recunoasterea Republicii Moldova in august 1991 de catre Ion Iliescu (plus Petre Roman) a facut aproape imposibila reunirea poporului roman. In 5 aprilie acelasi an, Iliescu si Roman, in prezent USL-asi, au semnat cu Mihail Gorbaciov tratatul cu fosta URSS.

 3. john
  18 August 2012

  Felicitari pt scriere! Jos Iliescu!

 4. calehari
  18 August 2012

  Da, in 1991 a fost ratata ultima sansa a reunirii romanilor. Daca germanilor le-a reusit, pentru ca atat la Bonn cat si la Berlin erau conducatori germani, romanii au avut ghinionul sa aiba la Bucuresti, drept conducator, un rus. In realitate asta a fost, si este, fanaticul comunist iliescu: nu un patriot roman, ci un veritabil internationalist cu sufletul la Moscova. In 2004, ziarul Evenimentul Zilei a publicat un articol bine documentat despre modul in care iliescu a inteles sa conduca Romania, si directia in care a facut-o, in 1990 si 91. Postez aici partea referitoare la tradarea Basarabiei:

  Autoritatile romane asteptau in 1991, de la URSS: “Noi initiative cu caracter strategic”

  Spre norocul Romaniei, sovieticii nu s-au ridicat la asteptarile lui Iliescu si Ioan Mircea Pascu

  Joi, 7 februarie 1991, Ioan Mircea Pascu, consilierul de politica externa al presedintelui Iliescu, ateriza la Moscova, la ora locala 18.30. A doua zi, vineri, 8 februarie, la ora 12.30, Ioan Mircea Pascu si Eugen Dijmarescu, vicepremier si ministru al economiei si finantelor, erau primiti la Comitetul Central al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice.

  Abia simbata, 9 februarie, Ioan Mircea Pascu, insotit de ambasadorul Romaniei la Moscova, Vasile Sandru, s-a intilnit cu Vadim V. Zagladin, consilierul de politica externa al presedintelui sovietic Mihail Gorbaciov. Ioan Mircea Pascu avea misiunea de a pregati vizita lui Ion Iliescu la Moscova si de a sonda intentiile Uniunii Sovietice fata de fostul lagar socialist, fata de Romania in special.

  Peste doar citeva saptamini, la Budapesta, reprezentantii tarilor membre ale Tratatului de la Varsovia urmau sa semneze actul de deces al structurilor militare ale aliantei patronate de Moscova, iar liderii de la Bucuresti asteptau de la Mihail Gorbaciov “noi initiative cu caracter strategic”.
  Vadim V. Zagladin a intocmit o nota pentru Gorbaciov, in urma discutiilor pe care le-a avut cu trimisul lui Iliescu – Ioan Mircea Pascu. Nota face parte dintr-un set de documente sovietice din anii 1988-1991, care mi-au fost puse la dispozitie de catre Vladimir Bukovski, pentru o carte in pregatire despre relatiilor romano-sovietice (decembrie 1989-decembrie 1991).

  Raportul consilierului lui Gorbaciov despre discutiile cu Pascu ofera informatii despre adevarata strategie a lui Iliescu de la inceputul anilor Ô90 si despre mentalitatea celor care astazi se declara aliati fideli ai Statelor Unite ale Americii.
  Nota consilierului sovietic dupa discutiile cu Pascu ne releva adevaratul portret al regimului Iliescu la inceputul lui 1991.

  Un regim deranjat de “problema Basarabiei” si de activismul nationalist al guvernului Druc de la Chisinau, un regim care astepta mai multa initiativa din partea URSS pentru a echilibra o scena politica internationala dominata de Statele Unite, un regim care isi cauta legitimitatea la Moscova si tot de acolo astepta sprijin pentru contracararea PNTCD.
  Potrivit notei lui Zagladin, Ioan Mircea Pascu s-a plins la Kremlin ca PNTCD, principalul partid de opozitie, creeaza greutati Frontului Salvarii Nationale. In spatele PNTCD-ului s-ar afla englezii. Concluzia lui Ioan Mircea Pascu era ca “anumite forte” din Occident sint vinovate de tensiunile politice interne din Romania.
  Pentru a face fata “fortelor dusmanoase interne si externe”, Ioan Mircea Pascu a cerut sprijin economic din partea URSS, prin sporirea cantitatii de gaze naturale livrate Romaniei, ceea ce ar reprezenta “un ajutor acordat clasei muncitoare”.

  Despre relatiile economice romano-sovietice din anii 1990-1991 si despre negocierile pentru infiintarea unei noi organizatii economice care sa ia locul CAER-ului veti putea citi intr-un alt documentar in “Evenimentul zilei”.
  Crearea cadrului pentru o “autentica colaborare” romano-sovietica a fost cea mai importanta tema discutata de Ioan Mircea Pascu cu Vadim V. Zagladin.

  De vreme ce, peste citeva saptamini, la Budapesta urmau sa se parafeze documentele prin care se desfiintau structurile militare ale Organizatiei Tratatului de la Varsovia, Ion Iliescu astepta din partea Uniunii Sovietice “noi initiative cu caracter strategic”. In februarie 1991, Ion Iliescu dorea sa afle ce urma sa puna URSS in locul Pactului de la Varsovia.

  Cum semnarea unor noi tratate intre URSS si vechii sateliti i s-a parut o masura insuficienta, Ioan Mircea Pascu s-a gindit si la “unele intelegeri cu privire la colaborarea neformalizata”.

  Oricum, si-a asigurat Pascu interlocutorul, declaratia facuta de Ministerul de Externe al Romaniei cu privire la desfiintarea structurilor militare ale Pactului de la Varsovia “cu nici un chip nu trebuie privita… ca o tendinta de a slabi legaturile cu URSS”.
  La inceputul anului 1991, “problema Basarabiei” era una secundara pentru regimul Iliescu. Prioritatea numarul unu era mentinerea Uniunii Sovietice. Deci basarabenii puteau ramine in componenta URSS, de care ei oricum “sint foarte legati de o lunga istorie”, se arata in raportul lui Zagladin.

  Totusi, Ioan Mircea Pascu a recunoscut, la discutia cu consilierul lui Gorbaciov, ca in Romania sint forte politice, precum PNTCD, care agita “problema Basarabiei”, dar a promis ca se va actiona asupra lor pentru a nu permite “aparitia unor probleme suplimentare” pentru URSS.

  Romania lui Ion Iliescu a intors, asadar, spatele unionistilor de la Chisinau, intr-un moment de maxima tensiune si aprige confruntari declansate de separatistii de la Komrat si Tiraspol, care beneficiau de sprijin din partea Moscovei.

  Potrivit notei lui Zagladin, Ioan Mircea Pascu a preluat teza sovietica potrivit careia, “pentru URSS, problema Basarabiei este la fel ca problema Transilvaniei pentru Romania”.

  Este o teza mai veche, ale carei radacini coboara pina la sfirsitul secolului al XVIII-lea, cind s-a redactat faimosul fals testament al lui Petru cel Mare, in care se vorbea de specularea in folosul Rusiei a tensiunilor dintre etniile din Transilvania. Falsul testament pus in circulatie de Napoleon I, in 1812, cu ocazia campaniei din Rusia, a supravietuit in mintea unora pina in 1991.

 5. Stelian D
  18 August 2012

  Bogdan, esti sumbru, omule, nu ne speria, te rog, eu gindeam ca mai e un loc liber (de pensionar, subventionat) la Rahova! SA vad asta si pot sa mor, o jur !

 6. Raul Noica
  18 August 2012

  Iliescu si Roman, in prezent USL-asi – Petre Roman e legat de PD, actual PDL

  Pentru bazele Deveselu si Kogalniceanu nu luam nimic – Germania primeste pt Ramstein, Ucraina primeste pt Sevastopol

  E amuzanta isteria asta antirusa si anti Ilici – rusii au cumparat ce au vrut si nu s-a suparat nimeni iar Iliescu oricum nu mai conduce pe nimeni ( ca si cum cineva ar sugera ca P. Roman conduce PDL :))

 7. calehari
  18 August 2012

  @6. Sti ce remarc eu la tine dupa ce ti-am citit postarea ? Ca esti foarte, dar foarte bine informat ! ????

 8. Raul Noica
  18 August 2012

  :)))

 9. Silvapro
  18 August 2012

  Sint unii care rid ca prostu’n tirg! ????

  Am pus si eu un smiley ca sa n-aiba ocazia sa-mi riposteze “Ride bine cine ride la URNA“. Sau mai bine zis “cine ride de urna”. E adevarat ca zimbetul le-a cam inghetat cind s-au pomenit cu justitia pe cap, cei care credeau ca deja gata, s-a faceat, everything is under CRINCONTROL.

 10. calehari
  18 August 2012

  @5 Stelian D
  Iti urez sa traiesti pana va fi condamnat iliescu! Vei fi un adevarat highlander ???? Este posibil ca peste decenii sa fi martorul condamnarii unor nazisti, prinsi si adusi in fata justitiei la 140 sau 150 de ani, dar comunisti… niciodata!

 11. Raul Noica
  18 August 2012

  Comunistii au rude pe Wall Street !

  http://reformed-theology.org/html/books/bolshevik_revolution/ – studiati ????

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi