FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Mihai Dohot – Scrisoare deschisă privind refuzul acordării vizei pentru ROMÂNIA

Am primit de la domnul Mihai Dohot următorul mail:

Stimata redactie,

Ma numesc Mihai Dohot, sunt de nationalitate ROMAN, cu cetatenie Republica Moldova. De curand am depus actele la Consulatul Roman din Chisinau pentru obtinerea unei vize de scurta sedere in Romania. Cand am revenit pentru a-mi lua pasaportul impreuna cu viza am fost refuzat fara a mi se explica motivele pentru care sunt respins desi toate actele sunt in regula. Aceasta se intampla dupa 12 ani de liceu teoretic roman si dupa patru ani de facultate petrecuti in Romania – tara in care mi-au ramas o multime de prieteni, profesori si colegi cu care vorbesc in limba mea natala – romana si pe care nu i-am vazut din pacate de prea mult timp din cauza impedimentelor cauzate de vizele impuse.

Stiu ca multi sunt in situatia mea asa ca, va invit sa luati cunostinta cu scrisoarea deschisa pe care am inaintat-o forurilor superioare ale statului.

Întrucât situaţia domniei sale este asemănătoare celei în care se regăsesc atâtea mii de români din Republica Moldova, vom publica scrisoarea domnului Dohot. Statul român trebuie să îşi schimbe atitudinea faţă de românii din afara graniţelor României.

Scrisoare deschisa privind refuzul acordarii vizei pentru ROMANIA

EXCELENŢEI SALE

DOMNULUI TRAIAN BĂSESCU

PREŞEDINTELE ROMÂNIEI

Palatul Cotroceni,

Bulevardul Geniului nr. 1-3Sector 6 – Bucuresti – Romania,

Cod postal 060116

EXCELENŢEI SALE

DOMNULUI MIHAI GHIMPU,

PREŞEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA

Bulevardul Ştefan cel Mare 154,

Chişinău, Republica Moldova,

MD-2073

CONSULATUL ROMÂNIEI

ÎN REPUBLICA MOLDOVA

Str. Grigore Ureche Nr.2, Chișinău, Republica Moldova,

MD-2001

Din „12” februarie 2010

CERERE

Pe data 08 februarie 2010 eu, Mihail DOHOT, identificat prin BI seria A 01092042, eliberat de oficiul 1, la 07.07.2006, cod fiscal 0981206015992, domiciliat în or. Chişinău, str. Lacului 5, de naţionalitate ROMÂN am depus la Consulatul României pentru obţinerea vizei de scurtă şedere în România următoarele documente:
Invitaţia (chemarea) din partea lui VLADU GABRIEL, cetăţean al României, costul invitaţiei 35 lei (RON).
Asigurarea medicală eliberată de Compania de Asigurări „MOLDASIG”, costul 150 (una sută cinzeci) lei MD.
Cazier judiciar eliberat de Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova, costul 60 (şaizeci) lei MD.
Rezervarea şi procurarea biletului tur-retur la avion direcţia Chişinău-Timişoara, Timişoara – Chişinău, costul 197 (una sută nouăzeci şi şapte) euro.
Taxa bancară pentru deschiderea contului bancar privind confirmarea solvabilităţii mele.

La depunerea documentelor specialistul de la Consulat mi-a comuncat să revin după viză la data de 12.02.2010. La data indicată am revenit la Consulat la ghişeul de primire şi mi s-a comunicat că cererea mea a fost expediată la Serviciul Român pentru Imigrări care va examina cererea mea în timp de 30 (treizeci) de zile. Insistenţele mele de a obţine motivele readresării au rămas fără rezultat.

Prin urmare, Consulatul României m-a minţit atunci cînd a spus să revin în ziua indicată după viză cauzîndu-mi prejudicii materiale şi morale.

În temeiul celor expuse solicit să contribuiţi la obţinerea cît de curîndă vizei, să mi să se comunice care au fost motivele readresării cererii mele către Serviciul Român de Imigrări, de ce specialistul de la Consulatul român m-a minţit şi să asiguraţi compensarea perejudiciilor cauzate de neglijenţa funcţionarilor.

Cu stimă

Mihail DOHOT

Actualizare 24 februarie

In aceasta dimineata am fost contactat telefonic de seful Sectiei Consulare a Ambasadei Romaniei in Republica Moldova, domnul Radu Bejenaru, care mi-a zis sa ma deplasez la sediul Consulatului de pe str. Grigore Ureche nr. 2 pentru a-mi ridica viza.

Prezentandu-ma la adresa sus numita, dupa o discutie cu domnul Petru Lit, am primit pasaportul cu viza de scurta sedere si am aflat ca problemele legate de intarzierea acordarii vizei nu tin de competenta serviciului consular.

Desi am pierdut cu amanarea biletului spre Timisoara 700 lei moldovenesti sunt multumit ca totusi pot sa-mi vizitez acum cunostintele, colegii si prietenii. Las organele abilitate in stat sa-si clarifice competentele pentru inlesnirea accesului romanilor basarabeni in tara si sper sa nu mai avem parte de asa neintelegeri.

Va multumesc, inca odata, pentru ajutor si sustinere.

22 februarie 2010

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Vlad M.

Vlad M.

1 Comment

  1. Ari
    17 February 2010

    Poate ca autoritatile romane s-au gandit ca, daca omul a invatat atata in Romania si nu stie ca nu se zice „limba natala”, ci „limba materna”, e semn ca, fiind student, a cam taiat frunze la caini si… au dorit sa fereasca spatiul limbii romane de un agent de poluare?

    Glumesc, sigur, dar… e adevarat ca oficialitatile statului roman au datoria de a apara si limba romana. ????

    Sa fie clar, nu-mi place birocratia ce domneste la Ambasada sau de la Consulatul Romaniei din Chisinau. Consider insa ca de vina sunt tot lucratorii acestor institutii, agnajati dintre localnici (cetateni ai RM), despre care am impresia ca sunt si angajati ai SIS-ului moldovenesc. Foarte multi cunoscuti mi s-au plans ca au fost DEZINFORMATI de acesti angajati, iar mie personal, de cateva ori, pentru niste acte absolut banale, pe care Consulatul avea datoria sa mi le perfecteze in mod urgent!, mi s-au cerut tot felul de fituici „doveditoare”, inlcusiv contractul de cumparare a apartamentului, telefonul de acasa etc. Am cetatenie dubla (romano-romana, deh!), dar am stat mai multi ani in Franta. Intamplator, am fost in aceeasi situatie, aflandu-ma in strainatate, si am apelat, pentru aceeasi problema, la un consulat roman dintr-o tara a UE. In calitate de cetatean roman, cu resedinta in RM, mi s-a acordat ajutor, fara niciun fel de suspiciuni si cu TOATA bunavointa. M-am intersat la MAE, daca nu cumva s-a schimbat ceva intre timp, in legatura cu acest tip de servicii consulare si care sunt actele pe care ar fi trebuit sa mi le ceara la Consulat. Mi s-a raspuns ca NU s-a schimbat nicmi, iar procedura este extrem de simpla! Deci, ori lucratorii Consulatului din Chisinau sunt INCOMPETENTI, ori… datele mele personale erau necesare pentru un dosar INTERN, al SIS-ului nostru.

    Cred ca si Mihai ar trebui sa se gandeasca la o astfel de varianta. In orice caz, n-ar trebui exclusa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *