FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Ministrul adjunct de Externe polonez, pentru ILD: Decizia CE în privința Poloniei e lipsită de orice temei legal

Ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Poloniei, Aleksander Stępkowski, a declarat pentru ILD că decizia Comisiei Europene de a impune Poloniei o „procedură de protecție a statului de drept” nu are bază în tratate, deci este ilegală.

Decizia Comisiei nu are niciun efect juridic împotriva Poloniei, deoarece ea nu are nicio bază legală în Tratat. Este o procedură internă în cadrul Comisiei și nu noi nu suntem prea interesați de modul în care Comisia își va organiza în interiorul său dialogul cu Polonia inițiat de noi mai înainte.

Polonia va continua dialogul, pentru că noi considerăm mai util să furnizăm informații relevante direct Comisiei decât să corectăm informații false furnizate de media a căror credibilitate poate fi de grade foarte diferite.

Un lucru este important: controversa politică apărută în Polonia trebuie să fie rezolvată în Polonia de către oamenii politici polonezi, iar soluția ei va fi găsită în țară.

Conform tratatelor, a explicat Prof. Stępkowski, Comisia Europeană poate monitoriza respectarea statului de drept de către instituțiile UE, dar nu și de către statele membre; aceasta e de competența exclusivă a Consiliului European.

Ministrul adjunct al Afacerilor Externe a citat o opinie a serviciilor juridice ale Consiliului European din 27 mai 2014 (vezi textul acesteia aici), care a arătat că așa-numitul „cadru legal” propus de Comisie „nu are niciun temei în tratate”. „Din consultările mele personale cu oficialii de la Consiliu rezultă că ei își mențin această poziție (…) Comisia nu ar face bine să profite de confuzia din mass-media pentru a-și atribui prerogative care nu-i sunt conferite prin tratat” a mai spus Stępkowski.

Tratatul privind Uniunea Europeană prevede la articolul 2 că țările care o alcătuiesc sunt state de drept, democratice.

Mecanismul de control în această privință e prevăzut la articolul 7. Cf. acestui articol, Comisia nu are decât posibilitatea de a supune Consiliului European solicitarea ca acesta să constate existența unui risc de încălcare gravă a articolului 2 într-o țară membră. Consiliul poate face această constatare, hotărând cu o majoritate de 4/5 – alin (1).

Marea deosebire dintre Comisie și Consiliu este că prima e formată din comisari, adică funcționari, fără mandat democratic, numiți în urma unor negocieri politice, în timp ce Consiliul este format din reprezentanții legitimi ai țărilor membre.

Art. 7 alin. (2) prevede Consiliul European, hotărând în unanimitate, la propunerea unei treimi din statele membre sau a Comisiei Europene și cu aprobarea Parlamentului European, poate să constate existența unei încălcări grave și persistente a valorilor prevăzute la articolul 2, de către un stat membru, după ce a invitat acel stat membru să-și prezinte observațiile. Abia dacă această condiție a fost îndeplinită, Consiliul poate decide sancțiuni, suspendarea anumitor drepturi – alin. (3).

Așadar, declarația Vicepreședintelui CE Frans Timmermans, conform căreia „Comisia Europeană a decis să efectueze o evaluare preliminară a situației din jurul schimbărilor de la Curtea Constituțională din Polonia în cadrul procedurii UE de apărare a statului de drept” e lipsită de orice temei legal.

Așa-numitul „cadru legal pentru protecția statului de drept” nu rezultă nici din tratate, nici din vreun alt act legislativ, ci dintr-un comunicat al aceleiași Comisiei Europene, din 14 martie 2014.

Față de această însușire de către Comisie a unor prerogative pe care nu i le-a conferit nimeni, au reacționat juriștii Consiliului European. Aceștia arată că „nu există niciun temei juridic în tratate care să abiliteze instituțiile să creeze un nou mecanism de supraveghere a respectării statului de drept de către statele membre, în plus față de cel prevăzut de articolul 7 din TUE, nici să amendeze, să modifice sau să completeze procedura prevăzută de acel articol.”

Pe scurt, comisarii au acționat ilegal când și-au permis să ia de urechi autoritățile poloneze precum că acestea ar fi acționat ilegal în privința Curții Constituționale.

Această acțiune a CE față de Polonia este fără precedent în UE.

vedeți și: Lovitura din Polonia. Dar nu cea la care vă așteptați

surse:


Polonia între zvonistică și realitate

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Anca Cernea

Anca Cernea

De profesie medic, Anca Cernea este preşedintele Fundaţiei Ioan Bărbuş, fiica fostului lider si senator naţional-ţărănist. Anca Cernea a fost vicepreşedinte al Tineretului Universitar Naţional Ţărănesc şi al Organizaţiei de Tineret a PNŢCD la începutul anilor '90. În timpul guvernării CDR, Anca Cernea a fost director al Direcţiei Relaţii Internationale în cadrul Departamentului pentru Administraţie Publică Locală al Guvernului României.

2 Comments

  1. Numultumit
    19 January 2016

    Chiar in seara asta la Digi, domnu cu ochelari de hipster, Prelipceanu, infieraza cu manie prolet .. pardon, iuropeana, „copilul problema” al Europei. Good timing, eh?

  2. Anca Cernea
    19 January 2016

    Și aici se potrivește bancul cu Radio Erevan, „așa e, dar nu era Volgă, era bicicletă, și nu i s-a dat, ci i s-a luat”.
    Acțiunea a fost ilegală, nedemocratică, cineva și-a bătut joc de toate regulile, și-a arogat puteri care nu i se cuvin, încercând să intimideze și să pună sub presiune instituții legitime, doar pentru că sunt reprezentate de oamenii care nu convin găștii proprii – dpdv al intereselor economice, (geo)politice și ideologice.
    Dar acel cineva nu era guvernul sau parlamentul polonezilor, dominate de PiS, cf. voinței cetățenilor, exprimate prin alegeri libere,
    ci Comisia Europeană, nealeasă, dominată de nemți, cf. voinței lui Merkel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *