Caracteristicile principale ale vizitei
Vizita pe care domnul Mircea Geoană a făcut-o la Moscova pe 27 aprilie 2009 are mai multe caracteristici:
1. Caracterul secret, dovedit de ascunderea de ochii şi urechile opiniei publice;
2. Caracterul oficial în care s-a dus Geoană ca să întâlnească personaje din anturajul preşedintelui Medvedev sau din cel al premierului Vladimir Putin. Indiferent cât de mult le-ar place amicilor politici ai preşedintelui Senatului României să prezinte vizita la Moscova ca având un caracter eminamente privat, domnul Geoană a fost acolo în calitate oficială, lucru dovedit chiar de declaraţia sa de ieri 12 noiembrie (rostită de domnul Guşă):
”Da, este adevărat că am fost într-o vizită privată la data indicată de dvs, înainte de efectuarea acestei vizite sfătuindu-mă şi cu dl Diaconescu de la care puteţi afla detalii. Invitaţia sosită în urmă cu câteva zile din partea omologului meu pentru a vizita Rusia este şi ca rezultat al acelei vizite private şi a întâlnirilor pe care le-am avut.”
Dacă era vorba despre o vizită privată, atunci domnul Geoană nu trebuia să vină cu explicaţii de acest gen. O invitaţie oficială în noiembrie din partea omologului său rus, sosită pe căi oficiale nu justifică post-factum un drum secret la Moscova.
3. Caracterul subversiv, dovedit prin neinformarea pre şi post-vizită a CSAT în legătură cu cadrul, ţelurile şi rezultatele întâlnirii. Cuvântul subversiv ar putea părea demonetizat, dar o acţiune gen Geoană-Moscova îl repune în drepturi;
4. Este un voiaj anti-UE şi anti-NATO. Nicio politică a Uniunii Europene sau a NATO nu permite astfel de călătorii secrete ale unor oficiali neautorizaţi, orice demers faţă de partenerul rus trebuie făcut într-un cadru reglementat. Avem un fost ambasador – Mircea Geoană – care nu respectă uzanţele diplomatice.
5. Caracterul antinaţional: nimeni şi nimic nu poate justifica o asemenea acţiune în favoarea României. Nu suntem în război, nu ne pregătim de aşa ceva cu nimeni din spaţiul European ca să intevenim printr-o politică de negocieri secrete şi o astfel de abordare ne prejudiciază pe planul predictibilităţii în politică externă. Cei care nu ne sunt tocmai prieteni spun despre noi că avem mereu personaje gata de trădare, în special între factorii de decizie;
6. Caracterul mafiot: domnul Cristian Diaconescu era ministrul de Externe al României în perioadă vizitei. A şi declarat că i-a dat un dosar lui Mircea Geoană din cadrul Ministerului referitor la Rusia, fapt ce demonstrează încă o dată că nu a fost vorba despre o vizită informală. Era şi de datoria lui Cristian Diaconescu să informeze CSAT şi pe preşedintele României, nu să fie loial conducătorului PSD în defavoarea statului şi a ordinii constituţionale.
7. Parlamentul României continuă să-şi arate slăbiciunile favorabile argumentelor inamicilor societăţii deschise. În urma dezvăluirii vizitei lui Geoană la Moscova era de aşteptat ca actualul preşedinte al Senatului să fie suspendat şi să fie organizată o comisie de anchetă parlamentară unde să se lămurească toate aspectele acestui caz.
8. Tăcerea lui Trăian Băsescu este cu două tăişuri. Poate că a aşteptat să vină alegerile, dar i se va imputa întârzierea…
Consecinţe în planul politicii interne din România
În planul relaţiilor dintre partidele politice, este posibil ca dezvăluirile legate de vizita lui Mircea Geoană la Moscova să dinamiteze alianţa anti-Băsescu pe care PSD-ul o făcuse cu PNL-ul, vigoarea cu care Crin Antonescu a cerut explicaţii în legătură cu acest caz este primul semn în acest sens. Lupta politică pentru postul de preşedinte al României ar putea fi marcată de acest incident.
Consecinţe în planul politicii externe româneşti
România va avea de dat explicaţii partenerilor noştri externi europeni şi din cadrul alianţei atlantice. Rusia a mai reuşit o lovitură de imagine arătând ca există politicieni în conducerea României cu care se pot organiza direcţii politice sau economice în defavoarea aliaţilor oficiali.
Mircea Geoană a plecat la Moscova după ce Basarabia trecuse printr-o perioadă neagră în urma represiunii organizate de regimul comunist al lui Voronin în urmă evenimentelor din 8 aprilie. Singurii aliaţi externi ai lui Voronin au fost Preşedintele Rusiei Medvedev, premierul Putin şi ministrul de externe Lavrov. Pe cale de consecinţă, forţele anticomuniste din Republica Moldova vor deveni extrem de neîncrezătoare faţă de Mircea Geoană şi PSD iar în relaţiile România-Republica Moldova a mai apărut un semn de întrebare.
13 Comments
Dan Selaru
13 November 2009Prostanacu trebuie sa piarda alegerile.
Francesco
13 November 2009Mai era ceva de spus: umilinta. Ce caraghioslic sa mergi la Moscova in calitate de Presedinte al Senatului Romaniei si sa fi asteptat de un consilier de grad indoielnic al puternicilor rusi!
Chiar asa de joasa este cota pe care o are Geoana? Rusii sunt de regula bine informati despre politicienii romani si si-au aplicat curtoazia potrivit scarii valorilor . Acum Geoana se lauda cu invitatia oficiala pe care i-a trimis-o presedintele Dumei de Stat ruse! Vai de el, bietul Prostanac!
gabhry_el
13 November 2009Ăsta a fost rezultatul vizitei lui (private)?
Că a primit, după aproape 6 luni, o invitaţie oficială să meargă înapoi în calitate oficială?
E absurd, ridicol, prostănăcesc!
Prostănacul confirmă de fapt suspiciunile asupra vizitei sale, ale cărei aspecte le-ai surprins foarte bine.
dr pepper
13 November 2009psd are nevoie ajutor si de la rusi ca de la americani l’au primit dar tot la vale sunt.
Francesco
13 November 2009Romania: un Afganistan in NATO – spune Cosmin Gusa.
Cosmin Gusa, consilierul lui Mircea Geoana a fost in Statele Unite si a declarat unor oficiali americani ca:
Apoi a adaugat adaugat: „Dacă alegerile se fraudează, vom deveni un Afganistan în NATO.”
Gusa s-a intalnit cu: William Schlickenmayer, seful departamentului pentru afaceri est-europene si strategice la Consiiul National de Securitate al Casei Albe; cu congressmanul Gary L. Ackerman, vicepresedintele al Comisiei de politica externa a Congresului SUA, s.a.
gabhry_el
13 November 2009Guşă e destul de transparent: „alegeri fraudate şi, bineînţeles, contestate„.
E limpede strategia bandiţilor.
Vor contesta victoria lui Băsescu şi vor cere anularea şi refacerea alegerilor.
Pentru că într-un al treilea tur nu mai vin mulţi la vot, ceea ce l-ar avantaja pe Geoană.
Pe 6 decembrie trebuie să fim în Piaţa Universităţii să ne apărăm victoria.
costin
13 November 2009se vor plinge de alegeri fraudate si il vor acuza in continuare pe Basescu de dictatura, ceea ce nu ar fi o problema daca nu exista atit de multi „bine informati” care nu i-ar da dreptate. Ce observ mai nou este ca si coolimea tineretului inghite galusca Basescului-dictator. pesedeii si-au rafinat metodele de propaganda sau coolimea s-a prostit complet. Una, alta sau o cimbinatie dintre cele doua
Imperialistu'
13 November 2009Mircea Geoana – o intalnire de taina la Moscova
Imperialistu'
13 November 2009Mircea Geoana despre vizita sa la Moscova: Avem o relatie practic congelata cu Rusia, normalizarea dialogului a fost principalul meu scop
Imperialistu'
13 November 2009Ce a discutat Geoana la Moscova
Francesco
13 November 2009In interviul pe care Ion Iliescu l-a acordat Antenei 3 in dimineata zilei de 15 noiembrie (in prezenta Florianei Jucan), fostul presedinte al Romaniei a respins acuzatiile la adresa lui Mircea Geoana si a repetat ca acesta a fost la Moscova „in interesul Romaniei” asa cum a fsot si in alte capitale ale lumii.
Bun tov.Ion Ilici Iliescu, dar de ce a fost secreta? Ce s-a discutat acolo si cine a aranjat aceasta intalnire? Au fost informate CSAT si Presidintia Romaniei?
Niet? Apoi, asta-i nu-i harasho!
amanda13
13 November 2009scuze ca sunt off-topic, insa am vrut sa semnalez acest apel. poate il semnati si il dati si voi mai departe:
http://viorelpadina.wordpress.com/
Imperialistu'
13 November 2009Lasand la o parte persoana domnului Padina – care mie cel putin imi starneste reactii adverse -, nu prea ii vad rostul, Amanda, din moment ce nu putem semna cu numele reale. Multumesc, totusi, pentru veste. De ce nu vorbiti cu GDS-ul? Doar nu i-a luat invinsul de Constantinescu pe toti!