FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Mircea Geoană în voiaj la Moscova

Caracteristicile principale ale vizitei

Vizita pe care domnul Mircea Geoană a făcut-o la Moscova pe 27 aprilie 2009 are mai multe caracteristici:

1. Caracterul secret, dovedit de ascunderea de ochii şi urechile opiniei publice;

2. Caracterul oficial în care s-a dus Geoană ca să întâlnească personaje din anturajul preşedintelui Medvedev sau din cel al premierului Vladimir Putin. Indiferent cât de mult le-ar place amicilor politici ai preşedintelui Senatului României să prezinte vizita la Moscova ca având un caracter eminamente privat, domnul Geoană a fost acolo în calitate oficială, lucru dovedit chiar de declaraţia sa de ieri 12 noiembrie (rostită de domnul Guşă):

”Da, este adevărat că am fost într-o vizită privată la data indicată de dvs, înainte de efectuarea acestei vizite sfătuindu-mă şi cu dl Diaconescu de la care puteţi afla detalii. Invitaţia sosită în urmă cu câteva zile din partea omologului meu pentru a vizita Rusia este şi ca rezultat al acelei vizite private şi a întâlnirilor pe care le-am avut.”

Dacă era vorba despre o vizită privată, atunci domnul Geoană nu trebuia să vină cu explicaţii de acest gen. O invitaţie oficială în noiembrie din partea omologului său rus, sosită pe căi oficiale nu justifică post-factum un drum secret la Moscova.

3. Caracterul subversiv, dovedit prin neinformarea pre şi post-vizită a CSAT în legătură cu cadrul, ţelurile şi rezultatele întâlnirii. Cuvântul subversiv ar putea părea demonetizat, dar o acţiune gen Geoană-Moscova îl repune în drepturi;

4. Este un voiaj anti-UE şi anti-NATO. Nicio politică a Uniunii Europene sau a NATO nu permite astfel de călătorii secrete ale unor oficiali neautorizaţi, orice demers faţă de partenerul rus trebuie făcut într-un cadru reglementat. Avem un fost ambasador – Mircea Geoană – care nu respectă uzanţele diplomatice.

5. Caracterul antinaţional: nimeni şi nimic nu poate justifica o asemenea acţiune în favoarea României. Nu suntem în război, nu ne pregătim de aşa ceva cu nimeni din spaţiul European ca să intevenim printr-o politică de negocieri secrete şi o astfel de abordare ne prejudiciază pe planul predictibilităţii în politică externă. Cei care nu ne sunt tocmai prieteni spun despre noi că avem mereu personaje gata de trădare, în special între factorii de decizie;

6. Caracterul mafiot: domnul Cristian Diaconescu era ministrul de Externe al României în perioadă vizitei. A şi declarat că i-a dat un dosar lui Mircea Geoană din cadrul Ministerului referitor la Rusia, fapt ce demonstrează încă o dată că nu a fost vorba despre o vizită informală. Era şi de datoria lui Cristian Diaconescu să informeze CSAT şi pe preşedintele României, nu să fie loial conducătorului PSD în defavoarea statului şi a ordinii constituţionale.

7. Parlamentul României continuă să-şi arate slăbiciunile favorabile argumentelor inamicilor societăţii deschise. În urma dezvăluirii vizitei lui Geoană la Moscova era de aşteptat ca actualul preşedinte al Senatului să fie suspendat şi să fie organizată o comisie de anchetă parlamentară unde să se lămurească toate aspectele acestui caz.

8. Tăcerea lui Trăian Băsescu este cu două tăişuri. Poate că a aşteptat să vină alegerile, dar i se va imputa întârzierea

Consecinţe în planul politicii interne din România

În planul relaţiilor dintre partidele politice, este posibil ca dezvăluirile legate de vizita lui Mircea Geoană la Moscova să dinamiteze alianţa anti-Băsescu pe care PSD-ul o făcuse cu PNL-ul, vigoarea cu care Crin Antonescu a cerut explicaţii în legătură cu acest caz este primul semn în acest sens. Lupta politică pentru postul de preşedinte al României ar putea fi marcată de acest incident.

Consecinţe în planul politicii externe româneşti

România va avea de dat explicaţii partenerilor noştri externi europeni şi din cadrul alianţei atlantice. Rusia a mai reuşit o lovitură de imagine arătând ca există politicieni în conducerea României cu care se pot organiza direcţii politice sau economice în defavoarea aliaţilor oficiali.

Mircea Geoană a plecat la Moscova după ce Basarabia trecuse printr-o perioadă neagră în urma represiunii organizate de regimul comunist al lui Voronin în urmă evenimentelor din 8 aprilie. Singurii aliaţi externi ai lui Voronin au fost Preşedintele Rusiei Medvedev, premierul Putin şi ministrul de externe Lavrov. Pe cale de consecinţă, forţele anticomuniste din Republica Moldova vor deveni extrem de neîncrezătoare faţă de Mircea Geoană şi PSD iar în relaţiile România-Republica Moldova a mai apărut un semn de întrebare.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Daniel Francesco

Daniel Francesco

13 Comments

  1. Dan Selaru
    13 November 2009

    Prostanacu trebuie sa piarda alegerile.

  2. Francesco
    13 November 2009

    Mai era ceva de spus: umilinta. Ce caraghioslic sa mergi la Moscova in calitate de Presedinte al Senatului Romaniei si sa fi asteptat de un consilier de grad indoielnic al puternicilor rusi!
    Chiar asa de joasa este cota pe care o are Geoana? Rusii sunt de regula bine informati despre politicienii romani si si-au aplicat curtoazia potrivit scarii valorilor . Acum Geoana se lauda cu invitatia oficiala pe care i-a trimis-o presedintele Dumei de Stat ruse! Vai de el, bietul Prostanac!

  3. gabhry_el
    13 November 2009

    Ăsta a fost rezultatul vizitei lui (private)?

    Că a primit, după aproape 6 luni, o invitaţie oficială să meargă înapoi în calitate oficială?

    E absurd, ridicol, prostănăcesc!

    Prostănacul confirmă de fapt suspiciunile asupra vizitei sale, ale cărei aspecte le-ai surprins foarte bine.

  4. dr pepper
    13 November 2009

    psd are nevoie ajutor si de la rusi ca de la americani l’au primit dar tot la vale sunt.

  5. Francesco
    13 November 2009

    Romania: un Afganistan in NATO – spune Cosmin Gusa.
    Cosmin Gusa, consilierul lui Mircea Geoana a fost in Statele Unite si a declarat unor oficiali americani ca:

    „De această dată, am preferat, în plus, să-i avertizez pe partenerii strategici ai României, respectiv Statele Unite ale Americii, de probabilitatea unei fraude puse la cale de Traian Băsescu, pentru că o fraudare a alegerilor în 2009 poate avea efecte dramatice. Dacă situaţia economică gravă cu care se va confrunta România în 2010 va fi dublată de o criză politică rezultată în urma unor alegeri fraudate şi, bineînţeles, contestate, asta va fi practic echivalentul unui cocteil Molotov nu doar pentru România, ci şi pentru NATO, respectiv SUA, care sunt prezente cu baze militare în România. Deşi sunt susţinător al lui Mircea Geoană, demersul pe care l-am făcut în SUA este un demers care foloseşte tuturor candidaţilor pentru că alegerile corecte şi transparente îi servesc nu numai lui Mircea Geoană, ci şi lui Crin Antonescu, Corneliu Vadin Tudor sau Sorin Oprescu.”

    Apoi a adaugat adaugat: „Dacă alegerile se fraudează, vom deveni un Afganistan în NATO.”

    Gusa s-a intalnit cu: William Schlickenmayer, seful departamentului pentru afaceri est-europene si strategice la Consiiul National de Securitate al Casei Albe; cu congressmanul Gary L. Ackerman, vicepresedintele al Comisiei de politica externa a Congresului SUA, s.a.

  6. gabhry_el
    13 November 2009

    Guşă e destul de transparent: „alegeri fraudate şi, bineînţeles, contestate„.

    E limpede strategia bandiţilor.

    Vor contesta victoria lui Băsescu şi vor cere anularea şi refacerea alegerilor.

    Pentru că într-un al treilea tur nu mai vin mulţi la vot, ceea ce l-ar avantaja pe Geoană.

    Pe 6 decembrie trebuie să fim în Piaţa Universităţii să ne apărăm victoria.

  7. costin
    13 November 2009

    se vor plinge de alegeri fraudate si il vor acuza in continuare pe Basescu de dictatura, ceea ce nu ar fi o problema daca nu exista atit de multi „bine informati” care nu i-ar da dreptate. Ce observ mai nou este ca si coolimea tineretului inghite galusca Basescului-dictator. pesedeii si-au rafinat metodele de propaganda sau coolimea s-a prostit complet. Una, alta sau o cimbinatie dintre cele doua

  8. Imperialistu'
    13 November 2009

    Mircea Geoana – o intalnire de taina la Moscova

    Liderul PSD, Mircea Geoana, a efectuat pe 27 aprilie 2009 o vizita privata la Moscova, unde s-a intalnit in secret cu unul dintre consilierii presedintelui Medvedev, au declarat pentru HotNews.ro surse politice. Potrivit acestora, intalnirea ar fi fost aranjata de Boris Golovin, om de afaceri cu interese in domeniul energetic din Romania, despre care presa a scris ca ar fi ex-ofiter GRU. Contactat de HotNews.ro, Golovin a negat orice legatura cu liderul PSD. Initial, Viorel Hrebenciuc si Cozmin Gusa au declarat ca nu stiu nimic despre vizita privata facuta de Geoana la Moscova. Dupa catava ore, Cristian Diaconescu, fost ministru de externe, a confirmat ca Geoana a efectuat pe 27 aprilie o vizita privata la Moscova, dar spune ca nu stie cu cine s-a intalnit liderul PSD, ce a discutat si cat a durat vizita.

    Punctul de plecare al investigatiei HotNews.ro il reprezinta o postare publicata marti, de un cititor HotNews.ro care semneaza GRU. „Domnului Diaconescu: Exista informatii ca Mircea Geoana a efectuat o vizita secreta la Moscova la data de 27 aprilie 2009. A plecat cu un avion privat, vizita a fost aranjata prin intermediul lui Boris Golovin, fost spion rus cu afaceri in domeniul energiei in Romania, apropiat de Viorel Hrebenciuc. Scopul era obtinerea unei intalniri cu Putin sau cu Medvedev pentru lobby si sprijin. Geoana s-a intalnit doar cu un consilier de la Kremlin si n-a fost ceva oficial, ci undeva in apropiere de Moscova. A obtinut promisiunea ca va fi ajutat financiar si prin toti vectorii de influenta din Romania. In calitate de ministru de externe, stiati de vizita d-lui Geoana, fie ea si secreta, la Moscova? Vi se pare corect ca, al doilea om in stat, care la data vizitei la Moscova, 27 aprilie, era si vicepresedinte CSAT, sa mearga pe furis la intalniri cu inalti oficiali rusi?”

    HotNews.ro a verificat informatiile potrivit carora Mircea Geoana a vizitat Moscova pe 27 aprilie. Surse convergente au confirmat ca liderul PSD a plecat la Moscova la sfarsitul lunii aprilie cu un avion Tiriac Air si a stat la Hotel Metropol. Liderul PSD n-a putut fi contactat. Apropiatii sai au negat ca Mircea Geoana a efectuat o vizita privata la Moscova pentru a se intalni cu Vladimir Putin sau cu Dimitri Medvedev.

    Viorel Hrebenciuc: „Nici vorba, nu a avut loc nici o vizita. Gusa se agita cu astea. Mi se pare o intoxicare de campanie. Am primit o invitatie de la Presedintele Senatului, cu o saptamana doua in urma. Si i-am spus ca vorbim dupa alegeri, prin ianuarie februarie”.
    Cozmin Gusa, consilierul candidatului PSD: „Geoana la Moscova? Daca ar fi sa-ti raspund scurt, nu. Nu stiu. Si vizita pe care am facut-o eu la Moscova si asta la Washington mi le-am facut singur, pe baza relatiilor personale. Nu stiu, dar iti promit ca verific. La Moscova m-am vazut cu multa lume, dar dintre cei care sunt citabili vorbim de liderul grupului parlamentar al partidului Rusia Justa, partid de centru stanga. Am discutat lucruri de relationare cu caracter privat, deocamdata. N-are legatura cu PSD. Iar in America am discutat partea de politica despre fraudare.”
    Boris Golovin (rade): „Ce legatura am eu cu Mircea Geoana? Nu stiu de nici o intalnire. De unde sunt zvonurile astea? N-am nici o legatura”.
    Mircea Geoana n-a putut fi contactat. Echipa sa de campanie ne-a recomandat sa vorbim cu fostul ministru de externe, Cristian Diaconescu. La cateva ore dupa ce Viorel Hrebenciuc si Cozmin Gusa declarau ca nu stiu nimic de o vizita privata a liderului PSD, fostul ministru de externe a confirmat pentru HotNews.ro ca pe 27 aprilie, Mircea Geoana s-a deplasat, intr-o vizita neoficiala, la Moscova.

    Cristian Diaconescu: „Domnul Geoana, in calitate de presedinte al Senatului a contactat Ministerul de Externe, precizandu-ne ca e vorba de o vizita informala, neoficiala, si am pus la dispozitie un dosar de vizita, adica o evaluare a statului a relatiilor bilaterale intre Romania si Federatia Rusa. Nu stiu cu cine s-a intalnit, tocmai pentru ca este o vizita neoficiala, insitutiile statului nu se intereseaza in ceea ce priveste programul, agenda, nivelul de intalniri. Fiind domnul Geoana atat presedintele senatului cat si membru CSAT in acel moment, era datoria MAE sa asigure aceasta baza de informatii. (…) Era normal sa-i asiguram un dosar normal de contacte, cu atat mai mult cu cat era si intr-o perioada apropiata de evenimentele de la inceputul lunii aprilie din Republica Moldova”.
    Diaconescu: „Nu am discutat despre vizita domnului Geoana la Moscova nici pe linie de partid. Nu stiu daca nu priveste PSD sau nu, eu nu am discutat cu dansul, nu erau probabil aspecte care sa presupuna o asemenea discutie si era lipsit de eleganta din partea mea sa intreb despre detaliile vizitei. (…) De regula aceste contacte, cu cat sunt mentinute sunt benefice, pana la urma pentru tara, pentru tara noastra. Nu stiu cu cine s-a intalnit. In orice caz, cred ca mesajul pe care l-a dus domnul Geoana este unul pozitiv.”

    Cozmin Gusa a revenit la randul sau cu un telefon, pentru a prezenta declaratia lui Mircea Geoana pe tema vizitei sale la Moscova: „Da, este adevarat ca am fost intr-o vizita privata la data indicata de dvs, inainte de efectuarea acestei vizite sfatuindu-ma si cu dl Diaconescu de la care puteti afla detalii. Invitatia sosita in urma cu cateva zile din partea omologului meu pentru a vizita Rusia este si ca rezultat al acelei vizite private si a intalnirilor pe care le-am avut”.
    Singura vizita oficiala recenta pe care Mircea Geoana a efectuat-o la Moscova a avut loc in septembrie 2008, in calitate de presedinte al Comisiei de politica externa a Senatului. Din delegatie au facut parte si senatorii Eugen Mihaescu (PRM), Viorel Duca (PNL) si Sabin Cutas (PC), presedintele Comisiei de Aparare din Senat, Cristian Diaconescu si Iulian Iancu, presedintele Comisiei de Industrie si Servicii din Camera Deputatilor.

    „Eu cred ca o relatie pragmatica cu un vecin atat de important si in ofensiva cum este Federatia Rusa este un lucru elementar. Diplomatia romana tot timpul a avut abilitatea sa gaseasca un echilibru intre aliantele sale oarecum naturale care sunt in Occident si care sunt in relatia transatlantica in mod firesc si in mod constant.

    Dar a nega relatia si a bloca dialogul cu o tara atat de importanta, este cu totul gresit. Si cred ca a venit clipa, dupa ce ne-am rezolvat problema integrarii europene, sa ne rezolvam problema politicii regionale a Romaniei care, asa cum spuneam si la intalnirea diplomatilor nostri, este marele absent al politicii regionale”, a declarat Mircea Geoana in septembrie 2008, citat de Radio France International.

    Cine este Boris Golovin, presupusul intermediar al vizitei la Moscova

    Potrivit unei anchete realizate in 2006 de Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie, Boris Golovin se prezinta drept un fost membru al fortelor speciale ale armatei din fosta Uniune Sovietica. (ex ofiter GRU) In Romania insa, Boris Golovin este reprezentantul firmei rusesti ZIOMAR Engineering Company, firma care face parte dintr-un consortiu numit EM Alliance-Atom. In acest consortiu, statul rus, prin firma TVEL Atomoenergomash, detine 51% din actiuni. EM Alliance-Atom este un gigant rusesc activ in domeniul energiei nucleare. Detalii aici
    Potrivit EVZ, Golvin a fost colonel în trupele Spetnatz – GRU – serviciul de spionaj al armatei ruse. Reprezintă în România interesele lui Oleg Deripaska şi Igor Ziuzin, doi oligarhi ruşi, parteneri ai evazionistului mondial Mark Rich. Detalii aici

    Golovin este asociat si unul dintre administratorii firmei Global International 2000. Potrivit Business Standard, compania este unul dintre principalii furnizori de carbune rusesc, printre clientii sai numarandu-se termocentralele de la Deva, Iasi sau Suceava. Conform declaratiilor lui Boris Golovin, Global International 2000 elaboreaza proiecte in domeniul constructiilor energetice si intocmeste studii de fezabilitate.

  9. Imperialistu'
    13 November 2009

    Mircea Geoana despre vizita sa la Moscova: Avem o relatie practic congelata cu Rusia, normalizarea dialogului a fost principalul meu scop

    Intrebat ce anume a discutat in timpul vizitei private din aprilie, presedintele PSD a raspuns: „Contactele neoficiale sunt contacte neoficiale, ele au pregatit acest moment politic care se prefigureaza”. „De aceea, faptul ca Traian Basescu a paralizat relatia cu vecinii nostri nu este o invitatie la inactiune din partea mea (…) Stiu extrem de precis care este limita unui mandat chiar neoficial si am facut acest lucru cu consultarea institutiilor care au prerogative, in principal MAE, si vreau sa desfid orice fel de provocare de a politiza o tema care pana la urma este in interesul tarii acesteia”, a precizat Geoana.

    „Avem o relatie practic congelata cu Federatia Rusa, normalizarea dialogului a fost principalul meu scop”, a continuat liderul PSD, precizand totodata ca „Rusia lui Medvedev nu mai este URSS-ul lui Stalin”.

    „Daca Obama merge in vizita la Moscova, nu vad un motiv ca presedintele Romaniei sa nu mearga in vizita la Moscova (…) Modul penibil in care se incearca specularea unui astfel de moment il condamn, pentru ca numai jucatorii mici si care nu cunosc regula jocului international pot sa aduca in campanie un astfel de argument. Seamana intr-un fel cu atacul lui Basescu din 2004 care a spus ca premierul francez a venit la Bucuresti sa-si ia tainul, este exact acelasi mod primitiv, needucat si contraproductiv pe care actualul presedinte il aduce in politica externa”, a mai declarat Geoana.

    El a mai spus ca a avut multe vizite neoficiale in multe tari, enumerand America, Italia, Germania, Marea Britanie, Austria sau Franta. „Am fost ca ambasador in America si ministru de Externe, un ostas al interesului national. Am stiut si stiu ca locul Romaniei apartine in Occident, am stiut si stiu ca aliantele noastre cu marele puteri ale democratiilor occidentale reprezinta marca fireasca a poporului roman. Dar acelasi interes national impune Romaniei normalizarea relatiilor cu vecinii, suntem o tara membra a NATO, a UE, si cu baze militare americane in tara noastra. De aceea normalizarea relatiilor cu vecinii si indreptarea modului primitiv in care actualul presedinte a abordat relatia cu tari ca Republica Moldova, Ucraina sau Rusia trebuie sa inceteze”, a mai declarat Geoana.

    Totodata, liderul PSD a mai spus ca in acest moment Romania are relatii „atat de fragile cu tari importante”. „Faptul ca presedintele Romaniei nu este primit nici la Washington, nici la Beijing, nici la Moscova, nici la Berlin, arata, de fapt, modul primitiv in care a facut politica externa Traian Basescu. Arata de fapt ca ceea ce a parut un element neesential in 2004, faptul ca un presedinte de tara trebuie sa aiba calificarea si eductia pentru politica externa, astazi apare ca un element de prioritate pentru noi toti”, l-a atacat liderul PSD pe seful statului.

  10. Imperialistu'
    13 November 2009

    Ce a discutat Geoana la Moscova

    Discutiile din cadrul vizitei secrete efectuate pe 27 aprilie 2009 de catre Mircea Geoana la Moscova au durat peste doua ore si au avut ca tema privatizarea Romgaz, chestiuni legate de energie, au declarat pentru HotNews.ro surse politice. Liderul PSD ne-a transmis prin intermediul staff-ului de campanie ca refuza sa discute detalii „fiind vorba de o vizita privata” si ca „n-a fost vorba despre privatizarea Romgaz” si ca „Adrian Videanu a primit mandat de la Traian Basescu sa discute acest subiect”. In urma cu doua zile, HotNews.ro a publicat in exclusivitate informatii despre vizita secreta la Moscova.

    A doua zi dupa vizita lui Mircea Geoana la Moscova, liderul PSD a participat la o sedinta CSAT. Pe ordinea de zi a sedintei CSAT din 28 aprilie 2009 s-a aflat si un punct referitor la strategia energetica a Romaniei. „De asemenea, ministrul Economiei, Adriean Videanu, a prezentat o informare cu privire la actualizarea Strategiei Energetice a României pentru perioada 2007 – 2020 şi măsuri pentru reorganizarea operatorilor economici cu capital de stat din Sistemul Electroenergetic Naţional, document care va fi aprobat după ce va fi discutat de către Guvern”, se arata pe ordinea de zi a sedintei. Vezi detalii aici.

    Vizita ar fi fost aranjata de Boris Golovin, om de afaceri cu interese in domeniul energetic din Romania, despre care presa a scris ca ar fi ex-ofiter GRU. Golovin i-ar spus lui Geoana ca poate aranja o intalnire cu Putin, insa liderul PSD s-ar fi vazut doar cu unul dintre consilierii premierului rus.

    Contactat de HotNews.ro, Golovin a negat orice legatura cu liderul PSD si cu vizita sa la Moscova. Initial, Viorel Hrebenciuc si Cozmin Gusa au declarat ca nu stiu nimic despre vizita privata facuta de Geoana la Moscova. Dupa catava ore, Cristian Diaconescu, fost ministru de externe, a confirmat ca Geoana a efectuat pe 27 aprilie o vizita privata la Moscova, dar spune ca nu stie cu cine s-a intalnit liderul PSD, ce a discutat si cat a durat vizita.

    Patriciu si Romgaz

    Referiri la privatizarea Romgaz a facut Traian Basescu in campania electorala. Pe 24 octombrie, Traian Basescu afirma ca Sorin Ovidiu Vantu, Dinu Patriciu si Dan Voiculescu si-au dezvoltat afacerile sub mandatul lui Ion Iliescu si acum doresc o noua perioada de ‘liniste’, pentru a putea pune mana pe companii precum Posta Romana, Romgaz, Transgaz, Conpet sau Oil Terminal.

    In februarie 2008, Dinu Patriciu, omul de afaceri care il sprijina pe Crin Antonescu la presedintie, cerea privatizarea celor 200 de licente detinute de compania Romgaz, administrata de stat. Patriciu mai spunea ca statul este un prost manager si ca Romgaz ar trebui desfiintat. Vezi detalii aici despre viziunea lui Dinu Patriciu asupra privatizarii Romgaz, intr-un interviu acordat HotNews.ro in februarie 2008.

    In replica, oficialii Romgaz au declarat ca Dinu Patriciu vrea sa fie luate cele 200 de licente cu care opereaza Romgaz dupa principiul nationalizarii. Lucian Stancu, director adjunct la Romgaz a explicat la “Discutia Saptamanii” difuzata de HotNews.ro-BBC ca Romgaz are contracte, pentru 130 de licente, incheiate pe o perioada de 30 de ani. Patriciu declarase ca nu are nici un interes personal pe piata de gaze, insa Romgaz sustine ca omul de afaceri s-a aratat interesat de depozitul de la Margineni.
    Vezi detalii aici

    2009, anul privatizarii

    Privatizarea Romgaz s-a aflat pe agenda CSAT inca din 2006. Atunci, presedintele Traian Basescu anunta ca i-a cerut ministrului economiei, Adriean Videanu, ca procedurile de privatizare ale companiilor din domeniul energetic, în special Romgaz, să nu fie accelerate, cel puţin până ce rezultatele privatizării Petrom nu vor fi analizate. Tot atunci, Guvernul anunta o posibila amanare cu trei ani a privatizarii Romgaz. Altfel spus, subiectul urma sa revina in actualitate in 2009.

    „În trei ani ne putem gândi la privatizarea Romgaz cu un investitor strategic. Pentru moment, varianta asta este exclusa, dar în conditiile în care prin contractul de privatizare statul îsi va lua toate masurile de precautie, se poate pune aceasta problema“, declarase in iunie 2006 seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii în Industrie (OPSPI), Mihai Catuneanu, citat de NewsIn.

    Ministrul Videanu a anuntat in luna iunie 2009, dupa o vizita la Moscova, semnarea unui memorandum cu Gazprom, primul de colaboare directa dupa 1989, urmand ca studiul de fezabilitate al viitoarei colaborari sa fie finalizat pana la sfarsitul acestui an. Videanu afirma ca urmeaza sa se realizeze o companie mixta Romgaz – Gazprom, care sa includa si exploatarea depozitului de gaze de la Margineni. Compania nu s-a realizat, nici studiul de fezabilitate.

  11. Francesco
    13 November 2009

    In interviul pe care Ion Iliescu l-a acordat Antenei 3 in dimineata zilei de 15 noiembrie (in prezenta Florianei Jucan), fostul presedinte al Romaniei a respins acuzatiile la adresa lui Mircea Geoana si a repetat ca acesta a fost la Moscova „in interesul Romaniei” asa cum a fsot si in alte capitale ale lumii.
    Bun tov.Ion Ilici Iliescu, dar de ce a fost secreta? Ce s-a discutat acolo si cine a aranjat aceasta intalnire? Au fost informate CSAT si Presidintia Romaniei?
    Niet? Apoi, asta-i nu-i harasho!

  12. amanda13
    13 November 2009

    scuze ca sunt off-topic, insa am vrut sa semnalez acest apel. poate il semnati si il dati si voi mai departe:

    http://viorelpadina.wordpress.com/

  13. Imperialistu'
    13 November 2009

    Lasand la o parte persoana domnului Padina – care mie cel putin imi starneste reactii adverse -, nu prea ii vad rostul, Amanda, din moment ce nu putem semna cu numele reale. Multumesc, totusi, pentru veste. De ce nu vorbiti cu GDS-ul? Doar nu i-a luat invinsul de Constantinescu pe toti!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

România a făcut mulți pași în direcția corectă de la revoluția din 1989. Cu toate acestea, revoluția nu a fost niciodată terminată în România. Influența malefică a Rusiei, datorită proximității sale geografice față de România și relația continuă a României cu China comunistă, creează multe probleme care subminează progresele economice și democratice ale României, precum …

adrian zuckerman foto