FUNDATIA IOAN BARBUS

Mircea Kivu, un prolific turnător la Securitate. Cine îl aplaudă pe Ceaușescu?

Miercuri, 17 mai 2017 | Mircea Kivu scrie pe contul său de Facebook:

Am fost contactat de securistul institutului, care m-a chemat la o “discuţie”, cu două persoane pe care nu le cunoşteam, dar care s-au recomandat drept ofiţeri de Securitate.
Mi-au ţinut un discurs despre pericolele interne şi externe care ne ameninţă ţara, despre datoria cetăţenească pe care o avea fiecare dintre noi de a aduce la cunoştinţa “organelor statului” acele acţiuni ale unor persoane care ar putea constitui un pericol. M-au întrebat dacă aş fi de acord ca, în măsura în care aş afla despre asemenea acţiuni, să le aduc la cunoştinţă. Am răspuns afirmativ. Mi-au cerut să semnez un angajament scris că voi face aşa. Mi-au cerut să îmi aleg un nume cu care să semnez informările, dacă vor fi. Am scris angajamentul, după dictare, alegând numele de cod “Mihai”.

Apoi se scuză, un pic:

Ştiam vag ce înseamnă semnarea unui asemenea act (astăzi ştiu mult mai multe).

Motivele?

Nu găsesc alt resort pentru a-l fi semnat decât laşitatea.

Mi-am spus că voi reuşi să-i “fentez”.

Apoi recunoaște ca a turnat de cel puțin 4-5 ori.

A turnat:

 1. Un fost coleg de facultate, fugit din România comunistă;
 2. „Sociologul N.G., pe care îl cunoşteam din vremea studenţiei mele şi cu a cărei soţie (din vremea respectivă) eram coleg de birou”;
 3. „Mi-au mai cerut apoi o informare despre colega mea, soţia lui N.G. – dacă ştiu că frecventează Centrul Cultural American (de pe lângă Ambasada SUA). Le-am spus (şi am scris) că ştiam că frecventează bibioteca Centrului”;
 4. „Un fost coleg de liceu şi bun prieten, care între timp emigrase în Israel” si pe prietenii acestuia;
 5. „Mi-au cerut să le dau o notă scrisă despre persoanele cu care m-am întâlnit acolo (mă văzusem cu mai mulţi foşti colegi de liceu sau de facultate). Am scris lista celor cu care mă văzusem”;

„Cam asta a fost tot.”

E destul cât să putem spune că Mircea Kivu a fost un prolific turnător la Securitate.

Plătit sau nu, el spune că nu.

De ce nu am spus toate acestea mai devreme? Grea întrebare.

… se intreaba, gânditor, turnătorul.


Cititi si articolul „Sabin Orcan explică de ce nu mai scrie Mircea Kivu la România Liberă: Sociologul a colaborat cu Securitatea. A dat note informative sub numele de cod „Mihai”. Cum răspunde Mircea Kivu

Mai mulți cititori m-au întrebat în ultima vreme de ce nu mai scrie sociologul Mircea Kivu, altminteri extrem de activ pe rețelele sociale, la ziarul pe care-l conduc […]

Despărțirea noastră s-a produs amiabil, în tăcere, dintr-un motiv foarte simplu și care n-are legătură cu opiniile sale.

Și anume că, după cum am aflat recent, dl Kivu are o pată biografică peste care nu putem trece. Una pe care n-a găsit de cuviință să ne-o împărtășească până azi. Și care-l face incompatibil cu spiritul anticomunist al ziarului nostru.

Pe scurt, dl Kivu a colaborat cu Securitatea. Informația mi-a fost adusă de o sursă care mi-a dat amănunte precise din dosarul său. Dosar care are peste 40 de file. Și care conține inclusiv un angajament olograf, semnat la data de 11 ianuarie 1985, în prezența lt. col. Vicențiu Pop și a lt. maj. Iustinel Chinan.

….

Decizia, care urmează să fie publicată în curând, nu poate șterge însă pata biografică a dlui Kivu. Și nici incompatibilitatea sa cu România liberă, un ziar care și-a făcut un țel din deconspirarea foștilor securiști care continuă să populeze viața publică.

Am ezitat să public această secvență, primită de la Radu în urmă cu aproape 2 ani, dar a devenit brusc credibilă.

În timpul unei vizite a Iubitului-Conducător Nicolae Ceaușescu la o anumită unitate de producție din București, unul din aplaudaci are o mustață izbitor de asemănătoare cu a lui Mircea Kivu, care este acum membru marcant al societății civile.

P.S.
Mircea Kivu a fost unul dintre activiștii împotriva gazelor de șis. Dar împotriva gazelor de șist atâta timp cât nu era vorba de exploatarea gazelor de șist de către Gazprom: #UnițiTăcem! Ruşii de la Gazprom încep forajele pentru ţiţei şi gaze în vestul României.

Despre activitatea lui Mircea Kivu, citiți și Rusia infiltrează ONG-urile și partidele ecologiste din România. Vizita la Moscova.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

2 comentarii

 1. Radu Oleniuc
  18 mai 2017

  Kivu Mivu macar a avut un pic de bun simt si a zis. Sunt alti turnatori care rad si cu fundul de el, cat si de cei care chiar au suferit in comunism. Aia sunt problema. Mivu nu cred ca a avut cine stie ce de castigat in afara de o iesire in Israel si probabil niste carnati pe sub mana la alimentara aia rezervata pentru partid, cand Bucurestiul nu avea. Sau cand in Botosani isi dadea lumea in cap la 5 dimineata pentru o sticla de lapte. Poate si cine stie ce avantaje la job, „sotietatea tivila”, ca doar era „in familie” samd.

  E de apreciat pentru faptul de a recunoaste public ca a fost las. Pe mine ceilalti ma scarbesc, cei care neaga sau il perie, si ii zic ca nu e mare lucru, si ca asa faceau toti, ce mare lucru, asa erau vremurile – aia ma scarbesc mult mai mult.

 2. LOL, eu sunt „Un fost coleg de facultate, fugit din România comunistă;”. MK a fost un foarte bun prieten al meu shi totzi cei mentzionatzi in povestea asta au fust prieteni ai mei ori cunoshtintze.
  Numai ca eu nu am chiar ‘fugit’, cam vice-versa in realitate. E o poveste foarte lunga shi ar fi greu de descris astazi in mai putzin de 10-12 pagini.
  Oricum, daca securishtii ishi pierdeau timpul interesandu-se de Krishnamurti, se dovedesc parte shi bucata din systemul Ceaushist: extrem de ineficient shi tampit ‘big time’.
  Nu shtiu cine este Radu Oleniuc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian