FUNDATIA IOAN BARBUS

Mitropolitul Bartolomeu Anania a trecut la Domnul

Comunicatul de presa al Consiliului Eparhial:

„Cu regret si durere in suflet, dar cu nadejdea in mila si mangaierea care vin de la Dumnezeu, Consiliul Eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului anunta ca in ziua de 31 ianuarie 2011, la orele 19.25, Parintele nostru, Arhiepiscopul si Mitropolitul Bartolomeu ANANIA, si-a inceput calatoria spre imparatia Cerurilor.

Decesul a survenit la Sectia de Terapie Intensiva a Clinicii Chirurgie I din Cluj-Napoca. Inconjurat de medici, prieteni, ucenici si colaboratori apropiati, trupul inaltpreasfintitului Bartolomeu a cedat multiplelor afectiuni care i-au marcat ultima perioada de viata. Trupul celui care a fost timp de 18 ani Arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului si Mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului va fi depus in Catedrala Mitropolitana din Cluj-Napoca, unde toti cei care doresc ii vor putea aduce un ultim omagiu.

Ziua inmormantarii, in cripta ierarhilor de sub altarul Catedralei Mitropolitane, va fi anuntata ulterior.

In toate aceste zile de doliu, ierarhii, clerul si credinciosii Bisericii noastre vor inalta rugaciuni pentru iertarea pacatelor si dumnezeiasca fericire a sufletului nobil al Parintelui nostru Arhiepiscopul si Mitropolitul Bartolomeu si pentru vesnica sa odihna in Imparatia lui Dumnezeu, alaturi de alesii Sai.

Dumnezeu sa il odihneasca in pace si pe toti cei indurerati sa ii aline cu mangaierea Duhului Sfant!”

Bunul Dumnezeu sa-l odihneasca alaturi de Dreptii Sai.

Tin sa reamintesc gestul fratesc, solidaritatea crestinilor catolici si greco-catolici in tot acest interval de agonie, prin care a trecut Parintele nostru spiritual: au ridicat rugaciuni pentru sanatatea si intarirea Mitropolitului nostru. Domnul sa le rasplateasca tuturor.

Noapte linistita (Bartolomeu Valeriu Anania, 1967)

Noapte linistita, noapte desfatata,
Nasti în toata vremea ce-ai rodit odata.
Steaua calatoare, lenesa’n amiezi,
Din genunea clipei ritmic o’ntrupezi
Si mi-o urci în tinda, lumea s’o cuprinda
Ca o nestemata prinsa pe oglinda.
Cine te citeste, cine mi te-arata,
Noapte linistita, noapte desfatata?
Fluier cu ciobanii, cânt cu ei din flaut
Si pe la’nceputul cronicii te caut,
Mintea sa mi-o stâmpar, cum de încapusi
În masura vremii dintre doi tarusi?
Umblu’n cartea toata, esti mereu în carte.
Foaia te desparte, fata nu te’mparte.
Îmi surâzi din slova paginii deschise
Si din tot cuprinsul filelor nescrise,
Zilnic daruindu-mi viata pintenoaga,
Ca o rugaciune scrisa pe zaloaga.
Si cântari de leagan cânti ca si-a altadata
Tot atât de vie si adevarata,
Limpede’n vecie, limpede’n clipita,
Noapte minunata, noapte linistita!

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Vlad P.

Vlad P.

7 comentarii

 1. George Daniel
  31 ianuarie 2011

  De ce murim?

 2. Ateu
  31 ianuarie 2011

  Intr-un final, daca nu are loc vreo catastrofa gen razboi nuclear cu lumea islamica sau lovirea Pamantului de catre un asteroid, stiinta ne va salva pe toti de la moarte (sau macar pe copii nostri) si va descoperi un tratament pt aceasta boala crunta numita batranete – cu conditia sa o lasam sa lucreze!

  Inchizitorii si fanaticii religiosi ce l-au inchis pe Galileo, sau l-au ars pe Giordano Bruno in numele zeului desertului Yahwe, incetinind enorm progresul stiintific, sunt responsabili pt. moartea lui Bartolomeu Anania. Tot asa, fanaticii crestini ce se impotrivesc cercetarii cu celule stem sau fanaticii socialisti ce se impotrivesc libertatii economice (caci stiinta se face cu instrumente scumpe, produse ale economiei mondiale) au mainile patate de sangele celor ce ar fi putut sa traiasca!

 3. Pataphyl (Andrei R.)
  31 ianuarie 2011

  @Ateu

  Întrebare simplă: de ce simțiți nevoia să folosiți pseudonime diferite (la 12 minute diferență!). Nu vă ocărăște nimeni că folosiți un pseudonim, dar dați-mi voie să-mi exprim părerea că mesajul Dv. e mai mult decît inadecvat în contextul evocat de titlul postării.

 4. Vlad P.
  31 ianuarie 2011

  sa speram ca stiinta le va „salva” si bunul-simt… daca o vor lasa sa lucreze. Ei sunt cei care resping cu o consecventa uluitoare toate inconsecventele experimentale.

 5. kosmotrekker
  31 ianuarie 2011

  @Ateu
  Cine se considera mare cunoscator al stiintei ar trebui sa afle ca ultimele cuceriri din fizica subcuantica confirma Descoperirile Traite direct in sufletul si trupul lor de catre toti marii Mistici Crestini ( si…ai altor religii traditionale) de-a lungul secolelor. Traim zile in care stiinta se pleaca tot mai mult cu respect in fata Marilor Traditii Religioase, care nu sunt altceva decat o alta forma de Cunoastere , adica de fapt Adevarata si Marea Cunoastere a Misterului Vietii.

 6. Perotinus Minor
  31 ianuarie 2011

  Citez din EvZ : ” În 1964, la scurt timp după eliberarea din închisoare (B. Anania) a fost trimis în America pentru reorganizarea Episcopiei Ortodoxe. În 1971, şi-a luat un an sabatic pe care şi l-a petrecut în Hawaii, unde s-a dedicat literaturii.” Asa sa tot faci puscarie. Oare I.D.Sarbu, Corneliu Coposu, Nicolae Steinhardt si altii, asemenea lor, au avut parte de un tratament similar la iesirea din puscarie ? Ma intreb si eu ca Emil Georgescu cand a aflat, prin anii 80, ca E. Barba a primit titlul de academician dă New York : ,,Ce sa fie ? Ce sa fie ?,,

 7. Cristina G
  31 ianuarie 2011

  @Perotinus Minor;
  Ne despartim astazi de IPS Bartolomeu Anania,pana ne vom reantalni cu Inalt Prea Sfintia Sa la Domnul!In fata demnitatii si solemnitatii trecerii la viata vesnica,ar fi mai potrivit sa respectam aceasta strafulgerare de clipa si sa ne descoperim fruntile si sa ne deschidem mintile si spre alte surse decat EvZ!
  @Ateu
  Am impresia ca a trecut ceva timp de la momentul in care <<Biserica Catolică a condamnat heliocentrismul ca fiind „fals şi contrar Scripturii”!Biserica Catolica a fost cea care s-a impotrivit evidentelor Stiintei,fara a fi pregatita sa dea o interpretare spirituala noilor descoperiri si nerenuntand mult timp la Geocentrism-si asta se intampla acum cateva sute de ani :))! Intre timp,intre Stiinta si Teologie s-a infiripat si chiar intensificat un dialog foarte benefic pentru ambele parti!Va recomand doar cateva nume reprezentative:Dr. Adrian Lemeni-Secretar de Stat pentru Culte si Lector la Facultatea de Teologie Ortodoxa-Bucuresti.
  http://www.bookiseala.ro/adria…..32627.html
  (Teza de doctorat)
  http://www.bookiseala.ro/adria…../32617.htm
  http://www.librariasophia.ro/c…..-Razvan-pr.;-Leme-so-2540.html
  http://www.editurapatriarhiei……093ce50269
  Un alt nume rasunator in acest dialog este cel al diaconului Sorin Mihalache:
  http://www.ziarullumina.ro/aut…..+Ia%C5%9Fi
  Ioan Vladuca:
  http://apologeticum.wordpress……tra-neamt/
  Cer iertare pentru aceasta avalansa de link-uri,dar-dupa ce va documentati-poate va mai potoliti supararea pe „inapoierea” Bisericii!
  ………………..
  Si inca ceva:daca ni s-ar prelungi viata,fara sa avem partasie cu Hristos,care ar fi sensul ei? Ce spune psalmistul: Psalmul 89:
  10. Anii noştri s-au socotit ca pânza unui păianjen; zilele anilor noştri sunt şaptezeci de ani;
  11. Iar de vor fi în putere optzeci de ani şi ce este mai mult decât aceştia osteneală şi durere;

  Ce-am face-vesnic tineri-intr-o lume in care nu am putea evoca niste vremuri numai de noi stiute?Cui sa-i spui:”Iti amintesti de…”
  Crestinul accepta acest sfarsit ca pe ceea ce este-o Trecere,caci moartea este doar inceputul vesniciei(dr.D.Avdeev)!Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca in ceata Dreptilor pe IPS Bartolomeu:am invatat din/dupa cartile lui,din Sfanta Scriptura diortosita şi adnotata după Septuaginta,mi-a mangaiat sufletul cuvantul lui…Sa-l purtam in rugaciune pe parintele nostru drag!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian