FUNDATIA IOAN BARBUS

Model de sacrificiu suprem: o mamă a refuzat chimioterapia pentru a-și putea naște copilul. Trei zile mai târziu a murit

Stacie Crimm din Oklahoma şi-a dorit toată viaţă să aibă un copil. Doctorii îi furaseră orice speranţă. Totuşi, minunea s-a întâmplat: a rămas însărcinată, dar câteva luni mai târziu a venit devastatoarea veste: cancer la cap şi la gât.

”Nu o să vă vină să credeţi!”, le-a spus Stacie. Râdea şi plângea în acelaşi timp, în acea zi de martie, în timp ce le explica fraţilor ei că cinci teste de sarcină au confirmat: va avea un copil. A fost o zi extrem de fericită pentru o femeie de 41 de ani, cu atât mai mult cu cât doctorii îi spuseseră că este sterilă şi nu va putea avea vreodată copii.

În lunile care au urmat i-a trimis fratelui său 159 de mesaje în care îl ținea la curent cu sarcina. Cele mai multe radiau bucuria, dar apoi au început să apară mesajele teribile: avea dureri de cap şi ameţeli mari, vedea dublu şi tremura din tot corpul. ”Sunt foarte îngrijorată pentru copil”, îi scria Stacie. ”Sper să ajung să-l văd. Bubba, dacă se întâmplă ceva cu mine, tu vei avea grijă de el.”

Copilul a fost tot ce a avut pe lume, spune fratele lui Stacie, astfel că atunci când a aflat că are cancer nici nu a stat pe gânduri. A refuzat chimioterapia, sperând că va trăi destul să-şi poată strânge măcar o dată copilul sănătos în braţe. Cancerul însă nu i-a permis. Amândouă se aflau la terapie intensivă: era prea slăbită pentru a merge la micuţă, iar fetiţa născută prea devreme pentru a putea fi scoasă din incubator şi adusă la ea. S-au găsit totuşi câteva asistente inimoase care i-au realizat această ultimă dorinţă. Trei zile mai târziu a murit.

Stacie suferă un prim atac al tumorii pe 16 august, când îşi pierde cunoştinţa în casa ei din Ryan, Oklahoma. Tumoarea punea stăpânire pe creierul ei. Două zile mai târziu, i s-a oprit inima. Doctorii o resuscitează şi îi fac cezariană imediat, singura şansă să salveze copilul. Fetiţa, Dottie Mae, se naşte la o treime din greutatea medie a unui nou născut. Cântăreşte 900 de grame. Este pusă într-un incubator, într-o clădire învecinată, iar Stacie rămâne la Terapie Intensivă.

Cancerul nu-i mai permite mamei să vadă cu un ochi. În plus, i-a paralizat gâtul. Din cauza tumorilor îşi pierde repetat cunoştinţa. E atât de slăbită, încât nici să semneze certificatul de naştere a lui Dottie Mae nu mai e în stare.

”Îi arătam poze cu ea şi plângea. Vroia să-şi ţină copilul în braţe”, povesteşte fratele ei. Pe 8 septembrie, Stacie s-a oprit din respirat, făcuse stop-cardiac. Doctorii au reuşit s-o resusciteze, din nou. Tumoarea era în stadiul final, iar Stacie nu reuşise încă să-şi vadă fetiţa. Două asistente copleşite de dârzenia acestei mame s-au decis să facă ceva. Astfel, au reuşit să-i convingă pe cei de la centrul medical de transport neonatal să le dea o capsulă-incubator în care micuţa Dottie Mae să poată fi transportată. Abia când a ştiut că Dottie Mae soseşte, fratele ei i-a spus: ”Ce-ai zice să-ţi vezi fetiţa?”. Stacie a făcut ochii mari şi s-a uitat peste tot după ea în jur, întinzându-şi mâinile nerăbdătoare. Fetiţa i-a fost pusă pe piept şi minute întregi s-au privit în ochi. Stacie zâmbea fericită, în ciuda agoniei în care se află. În sfârşit îşi vedea copilul în braţe. În salon era o tăcere totală, dar ochii tuturor celor prezenţi erau umezi. Stacie Crimm a murit trei zile mai târziu.

VEDEȚI ȘI: Sanctitatea Vieții (VIDEO)

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Vlad P.

Vlad P.

3 comentarii

 1. adi
  18 octombrie 2011

  Cel mai bun articol care l-am citit de pe site-ul asta pana acuma.

 2. Mih
  18 octombrie 2011

  Sacrificii exemplare si miracole…
  Pentru Stacie si bebelusul ei am cautat un dar.
  Am gasit curatenia acestui glas si frumusetea simpla a cuvintelor pe care le rosteste:
  http://www.youtube.com/watch?v=PRqWPXUtHvE

 3. George Daniel
  18 octombrie 2011

  In serialul House M.D. exista un caz identic. Personajul din film alege sa-si riste viata (refuza chimioterapia) pentru a nu periclita viata bebelusului. La fel ca in realitate, mama isi tine copilul in brate cateva zile si apoi moare. Copilul supravietuieste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian