FUNDATIA IOAN BARBUS

Moscheie enormă la Amsterdam

Zilele acestea se duce o bătălie pentru construirea sau nu a unei moschei enorme (capacitate de 70 000 de persoane) la Amsterdam, de către gruparea extremistă turco-islamică Milli Gorus sau Viziunea Naţională -probabil viziunea naţională turco-islamică – cu sediul în Germania şi care are peste 25 000 de membri. Şeful moscheii, Fatih Dag, ameninţă indirect (cum că ar putea fi vorba de vreun „nebun”) cu degenerarea în violenţă dacă turcii din Europa vor ieşi pe străzi ca să protesteze.

Şeful moscheii turce din Amsterdam ameninţă cu revoltă violentă

Dacă se va interzice construirea moscheii Westermoskee de către Consiliul Local, va avea loc o mare demonstraţie a turcilor din întreaga Europă. Posibilitatea degenerării acesteia în violenţă nu poate fi exclusă, afirmă organizaţia Milli Gorus.

Fatih Dag, de la controversata moscheie turcă, a acordat un interviu ziarului Trouw, în care afirmă că dacă guvernul blochează construcţia, organizaţia Milli Gorus va chema pe toţi turcii din Europa să demonstreze. Dag speră ca aceasta să fie o procesiune paşnică, dar se teme că ar putea să fie scăpată din mână. „Oamenii noştri sunt emoţionali şi cineva nebun poate să meargă alături de ei”, a spus în interviu.

Construcţia, de 42 de metri înălţime şi la un cost de 18 milioane de euro, moscheii în stil neo-otoman Westermoskee a fost blocată cu luni în urmă după ce conducerea germană a Milli Gorus a înlocuit managementul din Amsterdam. După aceea, rapoarte neoficiale au arătat că Milli Gorus a sifonat miliarde de euro de la turcii din Europa, făcându-i să investească în fonduri islamice de investiţii.

Politicienii din Amsterdam nu şi-au dat acordul cu privire la construirea acestei moschei încă din anii ’90, de teama orientării ortodox islamiste a grupului, dar dupa un lobby intens, proiectul a fost numit anul trecut „un simbol al integrării” de către Ministrul de Justiţie Donner, care i-a şi pus piatra de temelie. Săptămâna trecută, autorităţile municipale au făcut cunoscut că au suspendat colaborarea cu Milli Gorus în construcţia moscheii.

Dacă autorizaţia de construcţie a moscheii este definitiv retrasă, acest lucru este tratat de Fatih Gag drept un act „extrem de nebunesc”. „Voi anunţa imediat o demonstraţie. Dacă fiecare moscheie Milli Gorus din Europa va trimite un autobuz (cu persoane n.n), va fi foarte aglomerat. Nu am informat Al Jazeera, dar ei vor prinde de veste, iar eu le voi vorbi. Asta se va transmite în întreaga lume arabă, sunt sigur. Toţi musulmanii au antene satelit, iar cu toţii vor vedea cum un foarte frumos proiect pentru musulmani este interzis aici.”

„Nu uitaţi”, adaugă Dag în Trouw, „că noi am început proiectul cu un număr de turci, dar cu toate neajunsurile a devenit acum o problemă pentru numeroşi musulmani din întreaga Olanda. Mă astept la o revoltă din partea lor, în mod natural în termeni legali, dar totusi, oamenii noştri sunt mai emoţionali decât voi, europenii. Şi poate să existe un nebun printre ei.”

Primarul Amsterdamului a refuzat orice comentariu asupra ameninţărilor aparente făcute de Dag. Purtătorul său de cuvânt a spus că primarul vrea sa audă în direct de la Dag „ceea ce se pregăteşte.”

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Daniel Francesco

Daniel Francesco

2 Comments

 1. Imperialistu'
  30 October 2007

  Din ce inteleg eu, moscheea din Amsterdam ar fi chiar mai mare decat cea pe care si-au propus sa o ridice musulmanii londonezi in West Ham – 70000 de locuri comparativ cu cele „doar” 40000 ale moscheei londoneze. Frumos, n-am ce zice.

  Oricum, trebuie apreciat ca suntem avertizati din timp despre consecintele interzicerii construirii acestei Mega-moschei de catre musulmanii (fie ei si turci) pasnici din Europa. Incet-incet, islamizarea continua pe pamant european, one mosque at a time .

  Religia Pacii™ – in curand, construind moschei in orasul vostru. Obisnuiti-va cu ideea. Sau poate preferati un jihad?

 2. Francesco
  30 October 2007

  Capacitatea de proiect a Westermoskee este tot de 40000 de persoane. Capacitatea totala este de 70000 de persoane tinand cont si de cei ce pot intra in compound-ul moscheii.
  Cea mai mare moscheie din Europa ramane cea de la Roma construita in anii nouazeci pe cheltuiala sauditilor.

  http://query.nytimes.com/gst/f…..nted=print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi