FUNDATIA IOAN BARBUS

Ne va salva frumuseţea?

Torino, oraşul al cărui nume este asociat cu uzinele FIAT, locul în care se ţine un prestigios târg internaţional de carte – Fiera Internazionale del Libro – anul acesta pe parcursul a cinci zile, între 8 si 12 mai. Tema ediţiei 21 din 2008 poartă titlul “Ci salvera la bellezza”, adică “Frumuseţea ne va salva”, un titlu ce ne poartă către o întrebare pe care o adresează un personaj prinţului Miskin din romanul Idiotul de Dostoievski. “Frumuseţea va salva lumea?”, această întrebare vrea să incite la dezbatere, la confruntarea unor păreri, la definirea frumuseţii şi la determinarea graniţelor ce o separă de urât, deoarece “estetica este strâns legată de etică”, după cum este scris în prezentarea online.

Absenţa României de la acest târg intră deja într-o tradiţie ce nu ne aduce lauri, dar ne dezvăluie o altă limită a noastră în acceptarea dialogului şi confruntării intelectuale. Ediţia din acest an are ca invitat special statul Israel cu ocazia celei de-a 60-a aniversări a fondarii sale. Au fost invitaţi un număr de scriitori foarte cunoscuţi din Israel care vor participa la diversele dezbateri în legătură cu istoria zbuciumată a statului lor, precum şi despre marile experienţe culturale ale iudaismului.

Concomitent cu târgul de carte, la Museul Cinematografului se vor viziona un număr de producţii ale cinematografiei israeliene de astăzi. Se remarcă în acest sens prezenţa lui Claude Lanzmann care va prezenta la Torino ediţia dvd a capodoperei sale, filmul Shoah, rod a doisprezece ani de muncă.

Emoţionantă va fi şi întâlnirea cu un supravieţuitor al unui sonderkommando, este vorba despre Shlomo Venezia care va depune mărturie despre acele echipe speciale de prizonieri ale lagărelor de exterminare ce erau însărcinate cu “debarasarea” de ceea ce rămânea din cei ce treceau prin camerele de gazare. Viaţa unui membru al unui sonderkommando nu depăşea 4 luni deoarece erau la rândul lor eliminaţi pentru a nu putea povesti ce se întâmpla în fabricile morţii.

Un târg de carte este prin definiţie un moment de bucurie intelectuală, şi ar trebui să rămână un punct de apropiere între oameni şi culturi. Dar nu este cazul acestui târg de la Torino tocmai datorită prezenţei reprezentanţilor culturii israeliene cu ocazia celebrării fondarii statului evreu. De luni de zile s-a dat mobilizarea în zona extremei stângi antisemite şi antiisraeliene pentru a se declanşa o serie de proteste, cortegii şi manifestaţii ce vor să creeze impresia unui refuz general al prezenţei sau existenţei statului evreu. Deja s-a făcut o repetiţie generală a modului în care se va acţiona cu ocazia demonstraţiei oamenilor muncii pe data de 1 mai din acelaşi oraş Torino. O minoritate agresivă, dar bine organizată şi mobilizată din aşa-numitele centre sociale a dat foc unor steaguri americane şi israeliene. A fost huiduit Fausto Bertinotti, ex-Preşedintele Camerei Deputaţilor (în funcţie până pe 29 aprilie 2008), conducător al comuniştilor italieni din Rifondazione Comunista pentru participarea sa la deschiderea oficială a târgului de carte.

Tarik Ramadan, cunoscutul filozof şi teolog musulman, a protestat public pentru că la lucrările de deschidere va participa şi preşedintele Republicii Italiene, Giorgio Napolitano. Cea mai percutantă afirmaţie a lui Ramadan despre târgul de carte – “a political and not a cultural event” – spune totul despre modul în care se doreşte să fie receptat acest eveniment. Biroul de presă al preşedenţiei italiene a dat un comunicat în care se arată că Preşedintele va participa la deschiderea Târgului de carte de la Torino în buna tradiţie a onorarii tuturor evenimentelor culturale. Agenţia ANSA a adăugat acest mesaj prezidenţial neechivoc:

„Criticizing Israel’s policies is completely legitimate, it said. What is unacceptable is any position that denies the legitimacy of the state of Israel… and its right to exist in peace and security.”

Tot în scopul contestarii Israelului în calitate de invitat special s-au remarcat şi un număr oarecare de intelectuali italieni. Astfel, asociaţia Free Palestine împreună cu mai mulţi scriitori musulmani, precum şi un număr de intelectuali şi artişti italieni au luat parte la un seminar la Universitatea din Torino pe care l-au numit „Western Democracies and Ethnic Cleansing in Palestine”.

Deşi divizată, societatea italiană face parte din lumea democratică. Văzând modul în care este atacat târgul de carte, un număr important de scriitori italieni au semnat un apel numit “Să apărăm Târgul de la Torino” în care se exprimă solidarietatea fără rezerve pentru organizatori. Printre semnatari îi avem pe: Raul Montanari, Gianni Biondillo, Sandrone Dazieri, Girolamo De Michele, Luca Doninelli, Marcello Fois, Giuseppe Genna, Helena Janeczek, Franz Krauspenhaar, Nicola Lagioia, Antonio Moresco, Chiara Palazzolo, Laura Pugno, Tiziano Scarpa, Beppe Sebaste. Au semnat şi un număr important de jurnalişti. De altfel, doresc să remarc participarea la târg a lui Magdi Cristiano Allam, vicedirector al ziarului Corriere della Sera, personalitate binecunoscută a publicisticii italieneşti dar de origine egipteană care s-a creştinat cu ocazia Paştelui catolic din acest an.

Ne va salva frumuseţea? Da, dar asta depinde de noi.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Daniel Francesco

Daniel Francesco

15 comentarii

 1. emil
  7 mai 2008

  Francesco, multam fain pentru acest articol. Imi dau seama ca remarca asta deschide calea reprosului ca ne periem intre noi, cei care contribuim la blog, dar tot ramine o contributie faina din partea ta. Ma gindeam ca intr-o oarecare masura, islamistii si stingistii au reusit: Israel a devenit un cuvint murdar. S-a pregatit cu succes terenul urmatorului asalt pentru exterminarea evreimii. Psihologic, lumea a devenit culpabila pentru faptul ca in 1948 ONU a decis infiintarea unui stat evreu (alaturi de un stat palestinian, dar despre asta se vorbeste mai putin, in special despre faptul ca opozitia principala a fost a statelor arabe din jur). Mai e si altceva. Lumea s-a plicitisit sa isi tot aminteasca de holocaustul nazist. De asemenea la nivel psihologic, e o reactie normala. E vorba despre o culpabilitate colectiva care nu poate fi sustinuta si nici nu ar avea de ce sa fie sustinuta. Cei de azi nu sint raspunzatori de genocidul nazist. Din pacate, cei de azi au uitat complet istoria felului in care s-a ajuns la holocaust. Stim toti ca a fost ceva foarte gresit si condamnabil, dar nu mai stim exact de ce asa ceva a fost posibil. Corectitudinea politica si formele marxismului cultural s-au substituit gindirii rationale, iar pe acest fundal anti-semitismul s-a adaptat perfect. A imbracat haina acceptabila a manifestatiilor anti-Israel. Desfiintarea intelectuala a unor oameni a fost inlocuita de desfiintarea intelectuala a unui concept – statul Israel. Insa daca privesti putin mai atent, vei observa ca e vorba despre acelasi mecanism: o abstractie serveste drept pretext pentru dezumanizare. Anti-semitismul obisnuit e orientat direct impotriva evreilor ca etnie, dar e conceptualizat tot sub forma unei abstractii. In acest caz, evreii sint arhetipul unor trasaturi umane detestabile: lacomia, perfidia, instinctul adinc inradacinat al profitului nemilos in detrimentul aproapelui si tendinta absoluta de a corupe si submina societatile gazda. In cazul prezent al anti-semitismului, desfiintarea intelectuala a unei etnii este inlocuita de delegitimizarea statului unde e concentrata o mare parte a acelei etnii. Nu sustin ca Israel e dincolo de critica. Sint aspecte criticabile si care trebuie aduse la cunostinta opiniei publice. Insa delegitimizarea din principiu a Israelului tine de aceeasi strategie a dezumanizarii evreilor prin intermediul unei abstractii. In acest caz, abstractia e oferita de statul Israel. Echivalind Israel cu un regim de apartheid, negind orice drept istoric si cultural al Israelului de a exista unde exista, echivalind suferintele palestinienilor cu un al doilea holocaust si refuzind acestui stat orice mijloc recunoscut pentru alte state de a se apara, are loc implicit si refuzarea dreptului la existenta suverana a evreilor.

  Ok, ignorind acum tot ce am spus. Intrebare pentru vizitatorul ocazional al acestui blog.

  Are statul Israel dreptul de a exista?

  Da sau nu.

 2. Francesco
  7 mai 2008

  Chiar ma mira determinarea de care voia sa dea dovada tov. Bertinotti de a lua parte la Fiera di Torino. Si-a anulat deja participarea la intalnirea de sambata 10 mai, programata la ora 17:30. Cred ca si-a adus aminte ca este un aprig sustinator al miscarii asa-zis pacifiste, al anti-globalistilor de pretutindeni. Au fost de ajuns cateva fluieraturi si a revenit la matca, grupul comunist nereformat si nereformabil, dusman al SUA/Israel si prieten al dusmanilor SUA/Israel.

 3. andreanum
  7 mai 2008

  Da, cred ca Israelul are dreptul sa existe acolo unde exista intocmai cum Romania are dreptul sa existe aici. Ca statul evreu a luat fiinta abia in secolul 20, sau ca romanii sunt aici de 2000 de ani la scara istoriei este cvasi-irelevant.
  Dar cu mintea mea de azi incerc sa imi imaginez cum as reactiona eu, ca persoana fizica si proprietar, daca pe pamintul meu, in curtea mea, sa zicem, s-ar muta azi un nene oarecare, care si-ar construi si un bordei, ar sapa o fintina fara sa ma intrebe ceva sau sa-mi plateasca vreun leu… Ce dracu as face: l-as alunga cu pietre sau as sta sa ii explic frumos si politicos ca e pamintul meu, am acte, am drepturi?
  Posibil ca asa trebuie sa se fi gindit si palestinienii, desi eu fac flotarea asta logica stiind ca este un exemplu care nu porneste de la aceleasi premise cu cele ale fondarii statului evreu ????

 4. emil
  7 mai 2008

  Andreanum.
  „… daca pe pamintul meu, in curtea mea, sa zicem, s-ar muta azi un nene oarecare, care si-ar construi si un bordei, ar sapa o fintina fara sa ma intrebe ceva sau sa-mi plateasca vreun leu.”
  Nu a fost asa. Terenurile pe care s-au stabilit imigrantii evrei (marea majoritate europeni si o parte din tari arabe) au fost cumparate de la arabi, mai ales de la mari proprietari de pamint si speculatori de proprietati. O analiza a actelor de vinzare-cumparare a concluzionat ca, intre 1880-1948, trei sferturi din terenurile cumparate de evrei au provenit de la mari proprietari. (Abraham Granott – The Land System in Palestine: History and Structure, 1952). Punct de vedere impartasit si de profesorul Rached Khalidi, autor pro-palestinian. Aproximativ un sfert din aceste cumparari au vizat terenuri ai caror proprietari erau mici cultivatori locali. David Ben-Gurion, fost prim-ministru israelian, a cerut imigrantilor evrei sa nu cumpere pamint de la mici proprietari localnici.

  Diferenta conteaza. Mare parte a Israelului de azi era in proprietatea unor mosieri arabi cu sediul in Damasc si Beirut. Acestia inchiriau pamintul arabilor locali si percepeau taxe localilor. Intentia si practica imigrantilor evrei a fost de a achizitiona terenuri de la acesti latifundiari, pentru a minimaliza efectul advers asupra localilor. Benny Morris, un istoric israelian apreciat de criticii Israelului pentru vederile sale, afirma ca in urma cercetarilor istorice devine evident faptul ca intre 1880 si 1930 doar citeva mii de familii arabe locale si-au vindut micile proprietati si au trebuit sa isi mute rezidenta. Tot Morris comenteaza ca pe toata perioada stabilirii evreilor, suprafata de pamint oferita la vinzare depasea cu mult capacitatea de cumparare a imigrantilor.

 5. andreanum
  7 mai 2008

  multumesc, emil. Asta spuneam si eu in finalul comentariului, dar nu aveam suficiente informatii sa ma exprim indubitabil (nu stiam ca au fost cumparate terenurile, de exemplu).
  In felul asta poate nu mai aud povestea cu „s-au asezat pe paminturile palestinienilor, ocupindu-le abuziv” ca justificare funciara anti-Israel.

 6. emil
  7 mai 2008

  Andreanum, cu placere.

 7. bugsy
  7 mai 2008

  Francesco, felicitari pentru articol.
  Multa lume vorbeste despre influenta evreilor in mass media, adevarul este ca presa occidentala este mult mai puternic „penetrata” de lobby/ul islamist.
  Am primt de la un prieten din Israel un articol interesant despre musulmani si isalm, despre „strategia” de a cuceri noi si noi teritorii.

  Islam is a system

  Islam is not a religion nor is it a cult. It is a complete system.

  Islam has religious, legal, political, economic and military components. The religious component is a beard for all the other components.

  Islamization occurs when there are sufficient Muslims in a country to agitate for their so-called „religious rights.”

  When politically correct and culturally diverse societies agree to „the reasonable” Muslim demands for their „religious rights,” they also get the other components under the table.

  Here’s how it works (percentages source CIA: The World Fact Book (2007).

  As long as the Muslim population remains around 1% of any given country they will be regarded as a peace-loving minority and not as a threat to anyone.

  In fact, they may be featured in articles and films, stereotyped for their colorful uniqueness:

  United States — Muslim 1.0%

  Australia — Muslim 1.5%

  Canada — Muslim 1.9%

  China — Muslim 1%-2%

  Italy — Muslim 1.5%

  Norway — Muslim 1.8%

  At 2% and 3% they begin to proselytize from other ethnic minorities and disaffected groups with major recruiting from the jails and among street gangs:

  Denmark — Muslim 2%

  Germany — Muslim 3.7%

  United Kingdom — Muslim 2.7%

  Spain — Muslim 4%

  Thailand — Muslim 4.6%

  From 5% on they exercise an inordinate influence in proportion to their percentage of the population.

  They will push for the introduction of halal (clean by Islamic standards) food, thereby securing food preparation jobs for Muslims.

  They will increase pressure on supermarket chains to feature it on their shelves — along with threats for failure to comply. (United States).

  France — Muslim 8%

  Philippines — Muslim 5%

  Sweden — Muslim 5%

  Switzerland — Muslim 4.3%

  The Netherlands — Muslim 5.5%

  Trinidad & Tobago — Muslim 5.8%

  At this point, they will work to get the ruling government to allow them to rule themselves under Sharia, the Islamic Law.

  The ultimate goal of Islam is not to convert the world but to establish Sharia law over the entire world.

  When Muslims reach 10% of the population, they will increase lawlessness as a means of complaint about their conditions (Paris — car-burnings).

  Any non-Muslim action that offends Islam will result in uprisings and threats (Amsterdam — Mohammed cartoons).

  Guyana — Muslim 10%

  India — Muslim 13.4%

  Israel — Muslim 16%

  Kenya — Muslim 10%

  Russia — Muslim 10-15%

  After reaching 20% expect hair-trigger rioting, jihad militia formations, sporadic killings and church and synagogue burning:

  Ethiopia — Muslim 32.8%

  At 40% you will find widespread massacres, chronic terror attacks and ongoing militia warfare:

  Bosnia — Muslim 40%

  Chad — Muslim 53.1%

  Lebanon — Muslim 59.7%

  From 60% you may expect unfettered persecution of non-believers and other religions, sporadic ethnic cleansing (genocide),

  use of Sharia Law as a weapon and Jizya, the tax placed on infidels:

  Albania — Muslim 70%

  Malaysia — Muslim 60.4%

  Qatar — Muslim 77.5%

  Sudan — Muslim 70%

  After 80% expect State run ethnic cleansing and genocide:

  Bangladesh — Muslim 83%

  Egypt — Muslim 90%

  Gaza — Muslim 98.7%

  Indonesia — Muslim 86.1%

  Iran — Muslim 98%

  Iraq — Muslim 97%

  Jordan — Muslim 92%

  Morocco — Muslim 98.7%

  Pakistan — Muslim 97%

  Palestine — Muslim 99%

  Syria — Muslim 90%

  Tajikistan — Muslim 90%

  Turkey — Muslim 99.8%

  United Arab Emirates — Muslim 96%

  100% will usher in the peace of „Dar-es-Salaam” — the Islamic House of Peace — there’s supposed to be peace because everybody is a Muslim:

  Afghanistan — Muslim 100%

  Saudi Arabia — Muslim 100%

  Somalia — Muslim 100%

  Yemen — Muslim 99.9%

  Of course, that’s not the case. To satisfy their blood lust, Muslims then start killing each other for a variety of reasons.

  „Before I was nine I had learned the basic canon of Arab life. It was me against my brother; me and my brother against our father;

  my family against my cousins and the clan; the clan against the tribe; and the tribe against the world and all of us against the infidel. — Leon Uris, „The Haj”

  It is good to remember that in many, many countries, such as France, the Muslim populations are centered around ghettos based on their ethnicity.

  Muslims do not integrate into the community at large. Therefore, they exercise more power than their national average would indicate.

 8. Francesco
  7 mai 2008

  Salut Bugsy!
  Multumesc pentru aprecieri si pentru comentariu. Chiar era nevoie de asa ceva, cifrele impreuna cu faptele sunt foarte relevante.
  Va trebui sa revenim asupra celor scrise de tine.

 9. bugsy
  7 mai 2008

  @Francesco, ma bucur ca gasesti interesante cele scrise de mine. Apreciez si admir efortul tau de a incerca sa prezinti si o alta imagine a Israelului decat cea deja intiparita in mintea multor romani si europeni, in general, o imagine falsa din pacate.
  @Emil, oarecum in legatura cu comentariul tau (foarte bine documentat) tau despre vanzarea/cumpararea terenurilor palestiniene: in orasul isrealian Sderot, atacat aproape zilnic cu rachete quasam aruncate din Fasia Gaza, localnicii evrei si/au vandut proprietatile si s/au mutat in zone ale orasului, mai ferite de atacurile cu rachete. Proprietatile vandute au fost achizitionate (la un pret sub cel al pietei) de ….palestinieni, cetateni israelieni. Toti acestia spun, mai in soapta ce/i drept, ca prefera sa locuiasca in Israel, chiar cu riscul de a fi bombardati, decat in Gaza, altauri de fratii din Hamas.
  Adevarul este simplu: multi palestinieni si/ar dori sa traiasca in Israel, dar le este teama sa recunoasca ACEST LUCRU PENTRU CA PUR SI SIMPLU AR FI EXECUTATI DE MILITANTII HAMAS sau Fatah.

 10. bugsy
  7 mai 2008

  @Emil: raspuns la intrebarea ta.
  DA!, categoric DA, Israelul are dreptul de a exista. Este poate chiar mai indreptatit decat alte state!

 11. emil
  7 mai 2008

  Bugsy, multam pentru feedback. Interesant ce spui despre Sderot, nu stiam. Mi-am adus aminte de faptul ca in Israel traiesc in jur de 1 milion de palestinieni arabi. Cu aceleasi drepturi ca orice evreu cetatean al Israelului si reprezentati de membri in Parlament. Oops, dar am uitat, in Israel e un regim de apartheid.

  PS
  Uitasem. Interesante si statisticile. Empiric, tind sa dau dreptate autorului acelui mesaj. Sint insa citeva realitati care infirma teza celui care a scris mesajul. Unu, Turcia demonstreaza ca o tara islamica seculara si democratica este perfect posibila (in pofida derapajelor fundamentaliste din anii recenti). Doi, Kosovo. In pofida faptului ca este cam 90% islamica, dementa wahabist-salafista nu a prins acolo (inca, pe scara larga). Uite un reportaj de la fata locului.
  This Is A Kosovar Muslim

 12. Panseluţa
  7 mai 2008

  emil, bugsy, Francesco:

  Cel mai bun site despre Islam/Jihad/Palestina e:

  http://www.jihadwatch.og

  Il citesc cu religiozitate. E solid documentat si argumentat, si scriu acolo tipi cu vina si eruditie si umor. Extraordinarul Ibn Warraq (apostat musulman, cartea lui cea mai recenta „Defending the West” e esentiala) e membru al Board of Directors.
  Ei au spulberat, in constiinta publica din ultimii ani, miturile despre furtul de pamint arab si infiintarea Israelului perpetrate de Islamisti si lacheii lor din elitele de stinga.

  Au fost evrei care s-au instalat in casele si ograzile arabilor fugiti. Dar au fost o minoritate. Majoritatea paminturilor au fost cumparate. Scurt si simplu, prin legi/contracte de vinzare/cumparare pe care nici o jurisprudenta democratica nu le-a putut invalida pina acum.
  Doar „jurisprudenta” comunist-leninist-stalinista-guevarist/castroista-polpotista-mugabista/ONU incearca inca, desi formula a nenorocit mai multi oameni si mai multe tari ca oricind in istorie. Arabii, Islamul si elitele stingiste europene viseaza ca Israelul sa se sinucida, auto-desfiintindu-se prin retrocedarea teritoriilor legal obtinute, inclusiv prin cistigarea razboaielor impotriva natiilor arabe, sau prin acceptarea dreptului de reintoarcere a milioane de arabi care care nu mai au nici o legatura cu „Palestina-Mama”, o natie fictiva, construita in laboratoarele KGB in cooperare cu elitele europene anti-semite, si cu aportul semnificativ al lui Ceausescu.

  N-am nici un gust pentru sloganuri si felictatiuni, dar nu pot sa nu le doresc israelienilor „La multi ani!”, mai ales pentru ca ii asteapta vremuri grele si pentru ca de destinul lor atirna destinul civilizatiei noastre.

 13. Panseluţa
  7 mai 2008

  Francesco:

  N-am inteles unde intra „frumosul” si salvarea prin el in agenda expozitiei.

 14. Francesco
  7 mai 2008

  Panseluta:
  Cred ca salvarea prin arta, prin bucuria si frumusetea cartilor, prin ceea ce poate sa aduca frumosul in viata noastra. Prin caile pe care ni le deschide, cai de dialog, de intelegere. Prin aspiratia comuna catre mai bine si catre respingerea uratului in general, a grotescului, a absurdului. Prin acceptarea unui sens al fiecarei vieti in parte.

 15. costin
  7 mai 2008

  Francesco, emil, bugsy, Panseluţa – extrem de interesant aticolul dar si comentariile care pun articolul in context. si foarte informativ mai ales, pt ca nu cunosteam detalii despre formarea Israelului, despre achizitionarea pamintului etc.

  Singurul lucru pe care il stiam era ca stinga politica si culturala, din pro israelieni infocati au devenit (in acceptiunea mea, peste noapte, pentru ca eu stiam ca socialistii sint pro Israel pina intr-o zi in care am auzit mirat ca de fapt nu mai sint de ceva timp) pro islamici si anti Israel. Erau pro Israel in primele momente de existenta ale statului, cind era inca o tara noua si slaba, cind dadea bine ca tu, fiind socialist/om de stinga sa tii cu evrei pentru ca astfel te opuneai nazistilor/nationalistilor/dreptei in general iar sa te fi opus Israelului ar fi fost odios.
  Nu cunosc totusi mecanismele exacte ale trecerii stingii de la pro-Israel la anti_Israel.
  Sa fie doar alianta dintre stinga si islamisti? Daca nu existau afinitatile dintre socialisti si arabi, ar fi fost Israelul mai mult decit un fanion pentru socilalisti (pe care acestia sa il poata ridica pentru a-si asigura imunitatea cind injura dreapta)?
  Iar acuma, socialistii pot spune linistiti un lucru ce acuma citva ani ar fi sunat asa cum ar trebui sa sune pe vesnicie, ODIOS: Israelul sint ca Germania lui Hitler.
  E ca si cum ai spune nonsalant ca SUA e Korea de Nord.. sau Pakistan, sau o adunatura de Talibani.. dar ce vb eu? Si echivalenta asta umbla ziua de azi in main-stream. Pt ca nu? Bush este Hitler, America este Germania nazista si Uniunea Sovietica la un loc.
  sau poate socialistii sint acuma anti Israel pentru ca este pur si simplu timpit sa fii anti Israel, iar ei au o afinitate pentru lucruri timpite.

  aaa…. is it just me, sau a luat-o lumea de coada si ni se pregateste ceva?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

„Sunt multe speranțe că chiar anul acesta, România se poate califica pentru Visa Waiver și ca să facă asta, cer oamenilor care mă ascultă astăzi ca ei sau prietenii lor, care se duc să aplice pentru o viză, să fie siguri că au toate documentele în orgine”,  spune domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul american (2019-2021) numit …

aMBASADOR SUA LA BUCUREȘTI 2019 - 2021 administrația TRUMP - VISA WAIVER -
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian