FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Neagu Djuvara, despre declinul civilizaţiei occidentale

O civilizaţie ce a intrat în faza de dezintegrare, fază semnalizată, printre altele, de asaltul „perifericilor”: subiectul blogului nostru şi al interviului luat pentru wall-street.ro lui Neagu Djuvara:

Romania urmeaza soarta Europei Occidentale, desi comunismul a intarziat-o cu 50 de ani. Ascensiunea lumii vestice ar putea fi insa pusa in primejdie in cazul in care din motive externe sau interne Statele Unite ale Americii, jandarmul lumii, s-ar prabusi.

“Nu trebuie sa ne facem griji pentru nepotii nostri, probleme vor fi doar pentru nepotii nepotilor nostri”, spune istoricul Neagu Djuvara, intr-o intalnire cu oamenii de afaceri din Romania organizata de asociatia Erudio. Afirmatia maestrului a provocat o oarecare rumoare in sala, dar explicatia urma sa sublinieze o evolutie contemporana destul de ingrijoratoare: asaltul perifericilor, care marcheaza decaderea civilizatiei occidentale.

Prabusirea Imperiului Roman a consemnat venirea la putere a perifecilor – populatii latinizate din teritoriile cucerite. Romanii, la randul lor, fusesera considerati periferici in comparatie cu civilizatia greaca, iar mai apoi au ajuns stapanii lumii.

Secole mai tarziu, decaderea Frantei este marcata tot de acapararea conducerii tot de catre periferici, insusi corsicanul Napoleon Bonaparte fiind un exemplu in acest sens. Acum, Europa Occidentala rezista cu greu asaltului imigrantilor din tarile orientale si asiatice. Se repeta oare istoria?

Neagu Djuvara este convins ca toate evenimentele marcante ale istoriei au o anumita ciclicitate. “Progresele cele mai remarcabile din istorie sunt facute de grupari de popoare care au ajuns sa aiba aceeasi limba, aceeasi religie si care au trait mai mult de 2.000 de ani, dar nu mai mult de 2.500”, spune Djuvara. Dupa 2.000 – 2.500 de ani intra in scena perifericii, care aduc totodata schimbari in limba si in religie.

Pe acelasi rationament, insasi civilizatia occidental contemporana este amenintata de “asaltul” popoarelor musulmane, actualii periferici. “In curand, din cei care se pretind a fi crestini, doar 10-20% vor mai fi cu adevarat. Statistic vorbind, vor fi mai multi musulmani decat europeni. Vad lucrurile foarte prost pentru Europa”, a explicat maestrul.

Cu o prezenta hegemonica si un rol vital in toate teatrele de lupta din lume, SUA conduce civilizatia contemporana.”Daca SUA se prabuseste, din cauze interne sau externe, atunci cu siguranta Europa va sta prost”, concluzioneaza Djuvara.

Romania, slabe sanse sa recupereze decalajul fata de Europa

Considerata a sta la periferia Uniunii Europene, Romania inca nu resimte acut prezenta imigrantilor, asta si pentru ca suntem cu 50 de ani in urma vesticilor. “Comunismul ne-a inapoiat cu cinci decenii. Tara noastra a fost ca un copil de 13 de ani, care a stat bolnav timp de 5 ani, iar cand s-a trezit, tot ca la 13 ani arata”, spune istoricul de 93 de ani. Viziunea sa este rezervata: Romania nu va recupera prea curand timpul pierdut in negura comunismului.

“Eu nu am fost niciodata intr-o diaspora, ci doar refugiat politic. Iar cand m-am intors in Romania, m-am intrebat daca pot sa stau intr-o tara pe care o gaseam atat de schimbata”, povesteste fostul diplomat. Djuvara crede ca desi Romania nu este amenintata de imigranti, exodul “creierelor” si fortei de mana de lucru in strainatate este un semnal de alarma. “Daca din cei care pleaca la studii in afara doua treimi nu se mai intorc, atunci nu vad prea bine tara noastra”, conchide maestrul.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

3 Comments

  1. Cosmin
    20 November 2009

    Despre asta a mai scris si Oswald Spengler in „Declinul Vestului”. Carte care l-a influentat mult pe Cioran, atunci cand a scris „Schimbarea la fata a Romaniei”. Eu as mai adauga aici si „Creative Minorities” a lui Toynbee.

  2. Dianne
    20 November 2009

    Intr-adevar daca ne uitam la firul istoriei, se confirma supozitiile lui Djuvara. Djuvara este un om de o inalta tinuta si o valoare a culturii romanesti, si ma bucur ca in ciuda varstei inaintate, participa la astfel de evenimente. In plus Erudio este un proiect deosebit de interesant in peisajul romanesc si le urmaresc realizarile cu interes.

  3. Mabuse
    20 November 2009

    Mda, insa Spengler si-a publicat cartea pe la 1914, aproape cu un secol in urma si inca nu prea se vad efectele prezise…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *