FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Neagu Djuvara despre Victor Ponta: “iliescu îl dirijează, se vede foarte clar” – o explicație pentru ostilitatea față de occident și filo-rusismul noului Prim Ministru

Despre Ion Iliescu, istoricul este de părere că în spatele său se află o parte a membrilor fostului Partid Comunist, care l-au instalat drept președinte după Revoluție pentru a nu pierde puterea.

“Să nu uităm că el a fost adus de un grup, nu este inițiatorul. Știindu-se de la sfârșitul epocii Ceaușescu că ar fi unul dintre posibilii succesori, pus deoparte de Ceaușescu, deci o parte din PC care a vrut să păstreze puterea l-au luat pe acesta ca pe un fel de port drapel. În spatele său este un grup întreg, posesor de industrii”, a explicat scriitorul.

Acesta a vorbit și despre situația internă din PSD, fiind de părere că liderul partidului, Victor Ponta, nu este decât o marionetă în mâinile eternului Ion Iliescu.

“El îl dirijează pe Victor Ponta, se vede foarte clar”, a adăugat Neagu Djuvara.

sursa: b1.ro

Relația lui Victor Ponta cu KGB-istul iliescu explică și ostilitatea noului Prim Ministru față de FMI și SUA, inclusiv dorința lui de a devia România din actuala direcție pro-Occdentală și reorientarea spre China comunistă și Rusia unui alt KGB-ist, Vladimir Putin.

Victor Ponta: Dacă ne uităm in Wikileaks constatam şi alte lucruri despre România şi preşedintele Traian Băsescu.
Dan Tapalaga: De exemplu?
VP: Nu ştiu, am văzut acolo că e foarte iubit de diverşi licurici (SUA). Dar nu intru în acest tip de limbaj.
DT: Păi, e rău asta?
VP: E foarte rău să nu ai relaţii normale când eşti, totuşi, o ţară medie…
DT: De ce ziceti ca e rău să fii iubit de diverşi licurici?
VP: Pentru că trebuie să ai relaţii egale şi la fel de bune nu doar cu Statele Unite, şi cred că-i un lucru foarte bun, nu doar cu UE, pentru că suntem membri ai UE, ci şi cu ceea ce înseamnă noile puteri economice şi politice ale lumii: China, Rusia, Brazilia, India.

(…)
Dan Tapalaga: Aţi declarat că de la FMI n-ar trebui să mai luăm împrumuturi.
Victor Ponta: Categoric da.
DT: Dar de la cine? China şi Rusia?
VP: De exemplu. Dar sunt pieţele internaţionale… nu înseamna numai China si Rusia.
DT: Acolo e scump împrumutul. Îţi dă ieftin China sau cine vrea să te controleze economic.
VP: Asta-i o gândire a Războiului Rece, sper că dumneavoastră aţi iesit din chestia asta cu banii care sa te controleze economic. Nu cred că va controla China economic Spania sau Grecia, că-s ţări ale UE. Asta-i o gandire a Războiului Rece, ieşiţi din ea. (…)
DT: Ce fel de valori ar veni printr-un împrumut cu China sau Rusia?
VP: Deocamdată vorbim de China care este cea mai performantă economie ca sistem.

Întregul interviul cu Victor Ponta (ianuarie 2011): Câte ruble face Ponta

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

7 Comments

  1. silvapro
    29 April 2012

    China, neChina, uf, D-ne, dar incepe sa puta chiar a Putin…
    Ce-or avea cu SUA? Sau impotriva occidentalizarii? Doar asta era visul intregii Romanii pe timpul lui Ceusescu? Cind se primea un pachet din strainatate lumea pur si simplu adulmeca mirosul, li se parea ca e un parfum de “dinafara”. Acum ce-au de mirosit la China? Economie performanta care se bazeaza pe produse proaste sau chiar unele sub orice critica? Pe adevarata exploatare a omului (si cind te gindesti ca comunismul iesea impotriva exlpoatarii omului de catre om si la ei se expoateaza cel mai mult!), a copiilor, cu salarii mizerabile?

    Voi parca erati pentru Ungureanu. Cum a cazut asa? Parea de treaba, nu? Si eu care credeam ca impreuna cu Basescu reprezinta o speranta…

  2. Claus
    29 April 2012

    Regret migrarea felului de-a gandi a majoritatii romanilor (din nou!) spre partidul si prin urmare spre conceptele unor oameni ca V.Ponta, A. Nastase, I.Iliescu, V.Hrbeneciuc, etc. Imi pare ca orizontul arata trist pentru Romania…

  3. Vlad M.
    29 April 2012

    Silva, asa cum Bibi nu este placut de toti, asa si Ungureanu (un politician imperfect, dar mult peste ceilalti) avea adversarii sai. Trustul Intact al lui Voiculescu si alte Realitati si Romanii TV au pus si ele umarul, impreuna cu o parte din presa scrisa si cea mai puternica alianta politica din Romania pentru a-l darama. Si au reusit, gratie unor traseisti de profesie din Parlament. Nu este sfarsitul lumii. Pana atunci mai e mult. Si se joaca, inca se joaca.

  4. DanCanada
    29 April 2012

    In declaratii, tov. Ponta probabil o sa inceapa cu “greaua mostenire”, cum Romania e “beyond any repair” si alte populisme ieftine. Pe sestache insa va incepe sa tipareasca RONi fara acoperire ca sa linisteasca prostimea, sa poata “reintregi” salarii si alte mici acadele care vor da impresia de mai bine. Si ca sa aibe si ei saracii uslasi liniste in timp ce se aseaza pe rapt.
    In afara de asta, Ponta nu prea are ce face mai mult “damage” pe plan intern. Plus Romania e destul de damblagita, nu mai are ce distruge USL-ul.
    Pe plan extern insa, Ponta poate dovedi ca e un dobitoc periculos. Asta pentru ca va aseza Romania la picioarele Rusiei.
    Iliescu e imparatul din Star Wars si Ponta e un fel de Darth Vader mai idiot insa.

  5. Angela Tocila
    29 April 2012

    Oare cum se gândeşte Ponta acum după ce i s-a îndeplinit visul de a ajunge premier s-o cârmească înspre Maica Rusie şi cine-i dă lui acest drept?

  6. Ioana
    29 April 2012

    Voi sunteți puțin exagerati! Va faceți griji pentru relațiile cu Rusia, si speranța in piața cu miere data de America ? Zau…. Nu ne ajuta nici Mos Crăciun daca nu muncim si nu devenim mai buni, mai educati!

  7. DanCanada
    29 April 2012

    @Ioana: chiar si de 1 Mai? ????
    Nu cred ca un idiot trist precum Ponta o sa-i incurajeze pe romani sa munceasca mai mult si sa devina mai buni si mai educati…
    De obicei extrema stinga e ca o tumoare, nu aduce nimic bun.
    Ponta e mai natarau decit mentorul intr-ale Dark Force, Iliescu. Si mai mojic. Plus e frate cu alt pacalici, Crin Antonescu…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

România a făcut mulți pași în direcția corectă de la revoluția din 1989. Cu toate acestea, revoluția nu a fost niciodată terminată în România. Influența malefică a Rusiei, datorită proximității sale geografice față de România și relația continuă a României cu China comunistă, creează multe probleme care subminează progresele economice și democratice ale României, precum …

adrian zuckerman foto