FUNDATIA IOAN BARBUS

Nu-i zgândăriţi pe români în decembrie

Pentru România, prezentul este trecutul învîrtindu-se în cerc. În urmă cu 20 de ani am renăscut. Apoi am fost iute adoptaţi de urmaşii nemernicilor care timp de aproape cinci decenii ne-au distrus sistematic după metoda bolşevică. Am renăscut din nimic, sfidînd statistici şi certitudini, după o răstignire de 15 ani şi alţi 30 de moarte clinică contorizată zilnic în Scânteia. Am revenit în lume însîngeraţi, buimaci, speriaţi şi naivi, iar apoi am fost minţiţi, învrăjbiţi şi domesticiţi prin şocuri şi confuzie. În acest răstimp, din 1989 încoace, ciocoi vechi şi noi s-au perindat frenetic pe scena Marii Cacialmale Naţionale.

După 20 de ani de polenizări încrucişate, executorii testamentari ai PCR s-au înfăţişat în Piaţa Operei din Timişoara pentru a săvîrşi ultimul rapt pe listă: furtul definitiv al memoriei şi înhămarea Revoluţiei Române la troica mogulilor.

În decembrie nu aveţi nici o şansă, troglodiţilor. Aceasta e luna României.ACTUALIZARE
Daniel Vighi:

Am avut senzatia ca retraiesc momente de la revolutie. Spre exemplu, m-am reintalnit in Piata cu o doamna de 87 de ani cu care in 20 decembrie 1989, dimineata, am intrat in catedrala si le-am cerut preotilor sa faca un parastas pentru mortii din duminica de 17 decembrie. S-au uitat la noi impietriti de frica si au disparut in altar. Scena aceea nu o voi uita toata viata. Doamna avea atunci 67 de ani, acum are 87. Ne-am intalnit dupa atatia ani tot in acelasi loc si cu aceleasi lozinci. A fost un adevarat moment halucinant al istoriei noastre nefericite.

Am avut senzatia ca retraiesc momente de la revolutie

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

24 de comentarii

 1. Imperialistu'
  1 decembrie 2009

  Doina Cornea despre manifestaţii: Îmi amintesc de mineriade, e un gest disperat al preşedintelui

  „E o ruşine că sunt oameni care se pretează la aşa ceva. (…) Eu sunt aproape sigură, sau ceea ce am văzut la televizor mi-aduce aminte de mineriade. Am fost adesea la Bucureşti atunci şi am văzut cum era manipulată populaţia Bucureştiului”, a declarat Doina Cornea.

  Ea a apreciat că, pentru ca această manipulare să fie pusă în mişcare, trebuie să fie nişte „agenţi” printre protestatari şi a spus că sunt întrebări de pus în legătură cu calitatea oamenilor, întrucât „se vedea pe multe chipuri că erau oameni nu de o calitate bună”.

  Fosta disidentă a menţionat că are foarte mare încredere în viitorul premier Klaus Iohannis şi a calificat protestele drept un gest de disperare al preşedintelui în funcţie.

  „Tocmai ceea ce am văzut că se întâmplă în piaţă îmi spune că e vorba de un gest disperat al preşedintelui, care simte că a pierdut terenul”, a afirmat Doina Cornea, care a precizat că, „pentru un om politic e foarte important să ştie să piardă”, dând exemplul lui Călin Popescu Tăriceanu, despre care a spus că „a ştiut să piardă cu eleganţă, cu generozitate, nu a dăunat deloc partidului şi merge mai departe”.

  Proteste anticomuniste şi anti-Geoană au avut loc, marţi, la Timişoara, la Braşov, la Cluj-Napoca, la Constanţa, la Sibiu, la Târgovişte şi în Bucureşti. La Timişoara protestele au izbucnit după semnarea „Parteneriatului pentru Timişoara” de către Mircea Geoană, Crin Antonescu, Klaus Iohannis şi de primarul Gheorghe Ciuhandu.

  Pe o scara de la 1 la 10, cam cat de senila va pare Doina Cornea? Cat de prostit de batranete sau orbit de ura poti fi astfel incat sa fi de acord cu o asemenea josnicie precum cea de ieri de la Timisoara?

  P.S. Nu stiu daca ai vazut ceva pe la Realitatea TV, Emil. Sa vezi acolo manipulare de proportii, dispret, tupeu si prostire in fata!

 2. emil
  1 decembrie 2009

  Doina Cornea nu mai are nicio credibilitate din momentul in care l-a sustinut pe Iliescu pentru presedintie, in 2000. Declaratiile din prezent reprezinta un alt „moment Iliescu” si o descalifica definitiv. Pacat.
  Din noiembrie 1990, de cind am plecat din tara, evit orice contact cu orice televiziune romana. Am o senzatie de greata fizica numai cind aud de asa ceva.

 3. dr pepper
  1 decembrie 2009

  sunt placut surprins sa constat ca in romania mai exosta societate civila.
  ca exista romani carora le pasa de viitor.
  ca nu vor vota pentru un mic si’o bere.
  ca sunt activi si pricep ceea ce se intampla pe scena politica.
  ca, macar pentru unii, nu mai exista lehamitea mersului la urne, acordandu’i tovarasei viorica si celor pe care sau o reprezinta votul prin absenta.
  si ce manipulare grosolana din partea media.

 4. Francesco
  1 decembrie 2009

  „Nu se poate, inadmisibil, au ajuns actuale si viitoare gunoaie ale istoriei sa intineze Timisoara … pai dragii mei nu pot decat sa fac cu sotia dus-intors un drum de 3 ore cu masina si sa votez anti-comunism in Seattle (ca cineva fara prea multa minte s-a gandit ca toate sectiile de vot din Canada sa fie in Est si nici macar una pe coasta de Vest!, cu toate ca sunt destui romani in Vancouver, Victoria, Calgary, Edmonton, poate cineva se sesizeaza). Sper ca si alti anti-comunisti de prin lume sa faca un efort si din respect pentru libertatea pe care o au de a fi liberi in Romania si strainatate sa mearga la vot impotriva comunistilor.
  Jos comunismul si dictatura televizorului.”

  Lup
  Comentator al articolului Iliescu: contramanifestantii de la Timisoara sunt necivilizati

 5. Dinny
  1 decembrie 2009

  Nu ma mir de Doina Cornea, niciodata nu mi-a placut stilul ei, deci pentru mine nu e decat o confirmare; Dan Tapalaga a incercat ceva la Ora de foc, dar mai mult de 5 minute nu a fost lasat sa vorbeasca, si alea cu intreruperi. Oricum a vorbit cu prea mult bun simt ca sa se poata face auzit acolo.

 6. Francesco
  1 decembrie 2009

  Scriitorul timisorean Radu Pavel Gheo are pe blog o postare cu titlul Azi in Timisoara, orasul care nu uita din care citez:

  „În general lumea a fost paşnică. Timişorenii sînt destul de molcomi, iar manifestanţii aduşi din judeţ nu s-au simţit – cum am zis – chiar în largul lor cînd s-au văzut încercuiţi de localnici. Dar şi-au făcut şi ei treaba cum au putut.

  În fine, mă tem că ziua de azi i-a pecetluit domnului Ciuhandu destinul de primar al Timişoarei. Acesta îi va fi, cred, ultimul mandat. Pentru timişoreni ar fi fost mai scuzabil să fure milioane de euro decît să se alieze cu PSD-ul şi să aducă flamurile roşii în Piaţa Operei, la douăzeci de ani de la revoluţie. Într-un fel, îmi pare rău. Domnul Ciuhandu a fost un primar bun. Iar acum Domnia Sa a încercat să judece pragmatic. Doar că atunci cînd vor vota, oamenii nu vor vota pragmatic, ci emoţional. Şi nu vor uita.

  Bine că n-au îndrăznit să iasă în balconul Operei, ca să anunţe, alături de fiul generalului de Securitate Geoană, că facem o nouă revoluţie. Imaginea aceea jalnică, cu drapelele roşii cu PSD-PC (de ce PC?) fîlfîind în piaţă, în timp ce înăuntru Traian Băsescu era identificat cu comunismul… Aşadar, Geoană ar fi anticomunismul, nu?

  Mare greşeală, domnule Ciuhandu! Regret. Dar, ca să parafrazez un cunoscut proverb, cînd te amesteci cu PSD-ul, pînă la urmă te mănîncă.

  Precizare finală: Dacă mitingul PSD-PNL-PC-PNTCD ar fi avut loc oriunde altundeva, nu s-ar fi întîmplat nimic. Doar dorinţa de a confisca simbolul Pieţei Operei a declanşat protestul – pe care l-au meritat din plin.

  Iar faptul că semnatarii acordului au fost nevoiţi s-o şteargă din clădirea teatrului pe uşa din dos (de fapt laterală) spune ceva despre “entuziasmul” cu care au fost primiţi în oraş, în ciuda celor declarate la televiziuni.

  Hat Tip Turnofftheglory.

 7. Francesco
  1 decembrie 2009

  Iliescu a spus despre protestatarii de la Timisoara ca sunt „necivilizati”, dar mai sunt si unii care folosesc aceeasi terminologie din 1989. Cel mai bun exemplu este un anume Mihnea Georgescu de pe al carui blog am sa preiau toata postarea Cine e în spatele manifestărilor huliganice de la Timişoara?

  „Am observat cu scârbă ultimele zvâcniri ale sistemului de teroare instaurat de Traian Băsescu în această Ţară. În disperare de cauză, simţind cum îi fuge pământul de sub picioare, hidra pedelistă a recurs la cele mai primitive arme pseudo-politice – bătaia în plină stradă, manifestările suburbane gen anii ‘90 cu Jos Iliescu etc. Ce aveţi, fraţilor, cu Ion Iliescu, că nu mai conduce Ţara de 5 ani de zile!? Cine a condus Ţara în ultimii doi ani, de când a izbucnit Criza? Nu Traian Băsescu? Nu este el oare vinovat, măcar parţial, pentru dezastrul în care ne aflăm?

  Nu mai gustăm ciorba reîncălzită a decadenţilor ani ‘90 cu Jos Comunismul şi Jos Iliescu. Criza demonstrează eşecul sistemului capitalist şi halul de om politic pe nume Traian Băsescu ni-l prezintă pe Ion Iliescu în toată strălucirea sa, măcar prin contrast.

  Aceşti huligani au întinat Ziua Naţională a Tuturor Românilor, duhul de Unitate care ar fi trebuit să domnească în aceste zile grele pentru Neamul Românesc! Cu durere în suflet o spun… Ei nu merită Numele de Români, fiind probabil vânduţi unor servicii secrete străine. Nu de scandal avem nevoie acum, ci de Echilibru şi Normalitate!

  Cred că există încă mulţi Oameni de Bine în Ţară şi vor înfiera cum se cuvine asemenea manifestări huliganice, care atentează la mult-doritul consens socio-liberal instaurat de Mircea Geoană şi Crin Antonescu, doi oameni politici maturi şi responsabili. Vom vedea la urne cum va afecta această izbucnire de primitivism rezultatul alegerilor.

  Fie ca Forţa Legii şi a maturităţii politice să învingă “legea” pumnului!”

  „Huligani”, „vanduti unor servicii straine”, „nu merita numele de romani” etc.

  Individul priveste lumea prin ochisorii lui Ion Ilici Iliescu. Si mai sunt destui ca el, de aceea trebuie sa ne mobilizam la vot.

 8. tomato
  1 decembrie 2009

  Tom

 9. Manjusri
  1 decembrie 2009

  Mi-am pierdut increderea in Doina Cornea in 2000, in momentul in care l-a sustinut pe Ion Iliescu. Situatia era ingrozitoare, in turul 2 al alegerilor intrasera Iliescu si Vadim. M-as fi asteptat de la Doina Cornea sa spuna ceva de genul: ambii sunt la fel de rai si periculosi, nu sustin pe nimeni, fiecare sa faca asa cum crede de cuviinta. Doina Cornea a decis sa il susutina pe Ion Iliescu, cel pe care il contestase ani de zile. Ce si-o mai fi ras in barba batranul bolsevic atunci cand a vazut cum cei mai aprigi contestatari il sustin si il considera „salvatorul democratiei”!
  Pe hotnews gasiti o scrisoare deschisa a Brandusei Armanca adresata Doinei Cornea – http://www.hotnews.ro/stiri-op…..rmanca.htm. Merita citita! Voi reproduce un pasaj care m-a lasat masca: „Am trecut cu un zambet peste nefericita analogie, dar ceea ce mi-a fost dat sa aud mai departe m-a umplut de uimire si amaraciune: ati calificat lumea adunata in piata pentru a protesta impotriva unor gesturi politice provocatoare, ca fiind ”oameni de slaba calitate”. Cum ati ajuns la aceasta concluzie, urmarind doar cele cateva secvente pe care televiziunile de stiri le-au difuzat cu zgarcenie? Dupa … ”fizionomie, dupa cum aratau”, ati argumentat cu seninatate.” Halucinante afirmatii ale „dizidentei” Doina Cornea. Raspunsul dnei Armanca este pe masura!
  Tot pe hotnews este scrisoarea dnei Basescu, referitoare la acuzatiile aduse lui Traian Basescu – http://www.hotnews.ro/stiri-po…..otului.htm.

 10. Francesco
  1 decembrie 2009

  Scrisoarea d-nei Maria Basescu a fost publicata doar pe bloguri (Turnofftheglory, Cristian Patrasconiu), o alta „uitare” neintamplatoare. Citez din scrisoare:

  „L-am auzit acum câteva zile, şi încă nu îmi vine să cred, pe dl. Mircea Dinescu afirmând că soţul meu m-ar fi lovit. Nu ştiu în ce familie a crescut dl. Dinescu dar în familia mea, în casa mea şi în viaţa mea nu s-au întâmplat niciodată asemenea lucruri. Pentru afirmaţiile mincinoase pe care le-aţi făcut sunteţi dator, domnule Dinescu, să vă cereţi scuze în faţa copiilor mei.

  Am văzut de asemenea şi un film neadevărat, trucat, care s-a derulat zile întregi la televiziuni, film în care soţul meu este prezentat lovind un copil. Depun mărturie că soţul meu nu a fost niciodată agresiv cu fiicele noastre, şi nici cu vreun alt copil. Dar, dincolo de a-i ţine partea lui Traian Băsescu, găsesc inacceptabil, ca mamă, să introduci copilul din film în mizeria alegerilor şi să îi distrugi viaţa. Pentru acest lucru, domnule Geoană, oricâte scuze v-aţi cere, nicio mamă nu vă va putea ierta.

  Închei prin a vă spune că nu este uşor să fii soţie de preşedinte, atunci când acesta pune interesele ţării mai presus de orice, uneori chiar şi de familie. Dar şi pentru asta îl iubesc şi îl respect pe soţul meu, Traian Băsescu.”

 11. Italia
  1 decembrie 2009

  Cititi ziar http://www.basarabeni.ro ,articole si comentarii ,arhiva.

 12. dr pepper
  1 decembrie 2009

  mai intai a fost emil constantinescu, apoi doinea cornea acum:

  Ion Diaconescu: Este firesc să îl susţinem pe Geoană

  domnilor se pare ca sistemul ticalosit nu v’a invins niciodata din moment ce faceti parte din el….

 13. costin
  1 decembrie 2009

  complet offtopic, stirea incredibila a zilei din politica externa:


  UN marks November 29 ‘day of mourning’

  While Israel celebrates date on which it was given a state by UN, latter plans anti-Israeli resolutions

 14. emil
  1 decembrie 2009

  Dr. Pepper, PNTCD a fost infestat de securisti si oportunisti. Diaconescu nu a fost deloc strain de acestea.
  Uite si un oftat din inima al unei foste colege a lui Crin Antonescu in PNL:
  Am o vorba pentru crin…

 15. vlad
  1 decembrie 2009

  da costin, cred ca i-a inseninat ziua lui Radu Iliescu

 16. vlad
  1 decembrie 2009
 17. vlad
  1 decembrie 2009

  http://prezidentiale.evz.ro/ar…..a-din-dos/

  Alianţa anti-Băsescu, care a dorit să se legitimeze prin semnarea, la Timişoara, de Ziua Naţională, a unui „Parteneriat pentru Timişoara” (gândit însă, explicit, prin toate luările de cuvânt ale părtaşilor, ca un parteneriat împotriva lui Băsescu), a părăsit Timişoara pe uşa din dos.

  Nu e o întâmplare. E o manevră politică. Pe uşa din dos au ieşit din Opera timişoreană, pe uşa din dos speră să poată ajunge la cârma României. PSD se ascunde, prin trădarea lui Crin Antonescu, în spatele reputaţiei celui mai vechi partid istoric al României, Partidul Naţional Liberal…

  PSD spune că timişorenii au fost aduşi în faţa Operei de PDL şi au fost plătiţi cu 500 de lei fiecare. Acuzaţie rapid transformată în ştire de televiziunile prietene, care au transmis până la greaţă singura scenă de violenţă petrecută în faţa Operei (o îmbrânceală, în prezenţa jandarmilor).

  De bani şi complot vorbea şi strămoşul PSD din 1990 (FSN) în privinţa demonstranţilor din Piaţa Universităţii, pe care îi acuza că sunt plătiţi de partidele istorice şi primesc droguri de la PNŢ. Minciună imediat transformată în ştire de Televiziunea publică, zisă pe atunci şi „liberă”.

  http://prezidentiale.evz.ro/ar…..a-din-dos/

 18. dr pepper
  1 decembrie 2009

  @ vlad – si masini de scris – o crima teribila la acea vreme,
  de acolo s’a vazut amprenta puternica a scolii securitatii – agenuturilii straine, cuiburi de legiuonari dotate cu masini de scris si droguri.
  emil, sa nu ti se faca scarba de acesti „anticomunisti” care dupa ce au fost batuti cu bata de mineri, incarcerati, omorati de aceeasi comunisti cu care acum fac „compromisuri”?
  sau pact cu diavolul?
  eu ma intreb cum se suporta pe ei insisi.

 19. vlad
  1 decembrie 2009

  exact dr. pepper

  si da, mare scarba. zilele astea m-a scarbit enorm ipocritul Dinescu.

 20. costin
  1 decembrie 2009

  Ion Caramitru demisioneaza din conducerea PNTCD: Sefii PSD, fosti nomenclaturisti sau copiii lor, sunt tarati de originea comunista. Nu cred in moartea comunismului prin comunisti

  Ion Caramitru a anuntat ca a demisionat din conducerea PNTCD, in semn de protest fata de protocolul semnat cu PSD pentru sustinerea lui Mircea Geoana la presedintie. „Nu cred ca PNTCD poate sa faca un gest sinucigas de a-si distruge identitatea si rostul lui istoric. PNTCD nu poate fi asociat cu alianta contra naturii care este PSD”, a declarat el, la Realitatea FM.
  „Cei care conduc PSD sunt fosti nomenclaturisti sau copii ai nomenclaturistilor, ai securistilor sau ai tututror celor care au facut raul cel mare in Romania si acum se pregatesc sa inghita PNTCD. Eu cu asta nu sunt de acord”, a spus marele actor.

  El a subliniat ca PNT a reusit sa supravietuiasca 60 de ani in ilegalitate dar, dupa moartea lui Corneliu Coposu, „a inceput degradarea principiilor de baza” ale partidului.

  „Dupa moartea lui Corneliu Coposu s-a ajuns la aceasta formula groteasca, aiuritor de parsiva de a se varsa in oala cea mare a fostilor comunisti”, a adaugat Ion Caramitru.

  Respectele mele lui Caramitru.. in plus ma bucur sa vad ca hotnews chiar isi face treaba.

  PSD le-a dat militantilor ordin intern sa trimita SMS-uri la televotingul organizat de Antena 3 in timpul confruntarii Geoana-Basescu

 21. Francesco
  1 decembrie 2009

  PSD cere militantilor sa trimita SMS-uri pentru Geoana:

  „Va rugam sa faceti toate demersurile necesare, inclusiv materiale, pentru a informa membrii si simpatizantii PSD din judetul dumneavoastra despre dezbaterea finala televizata, implicarea activa a tuturor organizatiilor din judet si ai tinerilor si voluntarilor PSD, precum si mobilizarea acestora pentru a participa la televoting, joi, 3 dec. 2009, intre orele 08.00 – 21.30”,

  „Postul de televiziune Antena 3 va organiza un televoting pe parcursul dezbaterii. Televotingul va consta in transmiterea de sms-uri pentru sustinerea candidatului nostru. Fiecare sms este inregistrat ca VOT PENTRU candidat.
  ATENTIE!
  Televotingul va fi organizat exclusiv de postul Antena 3, iar transmiterea sms-ului se va putea face incepand cu ora 08.00 (dimineata)
  – Este obligatoriu ca sms-ul sa contina cuvantul GEOANA
  – Rezultatul (procentul) va fi afisat numai in timpul emisiunii
  Pentru a contracara situatiile tensionate si conflictuale pe care adversarii nostri electorali continua sa le provoace in tara, incercand prin orice mijloace sa minta si sa manipuleze cetatenii in vederea obtinerii de voturi, si pentru a ne mentine pe prima pozitie in sondaje asa cum arata institutiile de specialitate, trebuie sa dam dovada de UNITATE, MOBILIZARE si SPIRIT DE INVINGATOR!”

  Am citat ordinul trimis de la PSD central catre organizatiile teritoriale pecare l-a postat Hotnews.
  Am continuat comentariul lui Costin pentru ca mi s-a parut hazos ca se dau atatea amanunte. Astia (PSD-ul) nu pot sa fie spontani, ei trebuie sa fie organizati chiar si cand bat din palme.
  PSD=PCR

 22. Francesco
  1 decembrie 2009

  Nu se mai pot posta comentarii? Am incercat de cateva ori fara succes sa comentez la postarea 3 decembrie: Dezbatere Mircea Geoana – Traian Basescu. Ma gandesc ca este o mica problema pe aici de aceea am sa incerc la alta adresa.
  In tenisul de camp exista tehnica folosirii puterii loviturii adversarului pentru a o intoarce contra celui care a produs-o. Traian Basescu a folosit-o de mai multe ori, ca de exemplu la dezbaterea despre mediul rural:

  Traian Basescu:

  „Cu ocazia inundatiilor am probat ca orice guvern a fost capabil sa construiasca mii de case pentru sinistrati
  De ce nu am face acelasi efort pentru tinerii rezidenti?
  Eu, ca presedinte in exercitiu, cer guvernului sa lanseze un astfel de program.
  Prioritare sunt programele legate de intreprinderile mici si mijlocii, infrastructura, canalizarile, apa curenta.
  Nu mai putem concepe satul ca locul in care te duci in spatele gradinii in loc sa ai o baie in casa.”

  Mircea Geoana:

  „Guvernul Iohannis va face acest program pentru case, cu care este de acord si dl. Basescu.”

  Traian Basescu:

  Spuneti acelasi lucru ca si mine, dar nu-i nimic foarte rau ca ganditi la fel ca mine.

 23. emil
  1 decembrie 2009

  Francesco, nu stiu de ce nu ai putut pune comentariul la acel articol. Am incercat un test si e ok.

 24. Francesco
  1 decembrie 2009

  21 Decembrie 1989 – 20 de ani de la evenimentele din Bucuresti: ultimul miting al lui Ceausescu urmat de revolta tinerilor.
  Baricada de la Inter si represiunea securista din centrul Capitalei.
  Sa nu uitam si sa nu-i suparam pe Romani in decembrie…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian