FUNDATIA IOAN BARBUS

Nuanțe fine și Islam

În fiecare discuție care implică Islamul se ajunge inevitabil la invocarea „nuanțelor fine”. Mai precis, tot soiul de stângiști ne reproșează că nu ținem cont de ele.

Unii spun că Islamul ar fi mult mai complex decât lăsăm să se înțeleagă și ne transmit că moștenirea islamică, departe de a fi tulburătoare, simbolizează progresul și toleranța. Comparat cu primitivul și sălbaticul creștinism, cu „sângeroasele cruciade” și „fanatica” Inchiziție, Islamul ar fi în istoria umanității un far luminos. Respectivii prezintă o variantă corectă politic a Islamului, cu înțelepți musulmani care au apărat transmis mai departe filosofia greacă, cu un multicultural, dar perfect ireal, Califat de la Cordoba, model islamic de guvernare ajuns la maturitate. Totul, desigur, cu uitarea sau nuanțarea crimelor comise de-a lungul timpului în numele Islamului. Cât despre evenimentele din prezent, ele nu sunt importante. Islamul este o altă lume și nu putem să îi impunem valorile noastre. Contează doar păstrarea „nuanțelor fine” și denunțarea intoleranței „eurocentriste” a Occidentului.

Alții nu cunosc nimic despre așa-zisele realizări ale Islamului, dar de fiecare dată când simt că musulmanii ar putea ieși cu onoarea mânjită din vreo dispută publică, au grijă să intervină pentru a păstra „echilibrul” și a combate „intoleranța” „islamofobilor”. „Doar pentru că Islamul nu a avut parte de o Reformă (să ne aducem aminte de cruciade și de Inchiziție!), nu înseamnă că trebuie să îl condamnăm.” Acești oameni înlătură toate faptele, ignoră istoria și presară relativism moral peste tot ce ating. „Adevărul este întotdeauna la mijloc”, „nu există alb și negru”, ci doar „nuanțe fine”, toate favorabile Islamului.

Tuturor acestora le răspunde scurta intervenție de mai jos. Aparține Luciei Sorrente. (Vlad M.)

Nuanțe fine și Islam

de Lucia Sorrente

Nuanțe fine! Auzi, asta-i bună! E ca și când ai vorbi de nuanțe fine sau chiar de culori în psihologia crocodililor. Ce Doamne-iarta-mă! Ce nuanțe să găsești într-o lume populată de barbari sângeroși?! Doar aceeași sete de sânge sub diferite nume. Au denumiri diferite numai pentru că sălbaticii vor să se distingă între diversele triburi în care sunt împărțiți, că nici ei între ei nu sunt în stare să se înțeleagă (criză de identitate extremă). Însă oricât de mult ar vrea ei să se distingă, îi unește setea de sânge fața de un dușman comun: ura față de Israel face din toți unul, altfel s-ar rupe numai între ei așa cum au făcut-o de când se știu.

Să fie societatea musulmană copilul retardat al istoriei? Oare musulmanii nu traiesc în aceeași linie temporală ca și noi? De ce le căutăm scuze și îi victimizăm? Credeți cumva ca le facem vreun bine tratându-i ca pe niște copii, ca si când nu ar fi capabili de responsabilitate? Hai să nu ne mai folosim instinctele paterne sau materne și, plasându-ne pe un plan de superioritate morală față de ei, să le luăm apărarea, spunând că trebuie să fim indulgenți. Sunt tot oameni ca și noi, deci pot fi capabili de responsabilitate și cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru ei este să îi tratăm ca atare și să îi tragem la răspundere. Nici măcar un copil nu va învăța vreodată să se comporte ca un adult dacă nu-i vorbești ca unui adult. De aceea și e lumea din ziua de azi plină de adulți care gândesc și se comportă ca niște copii – pentru că au fost crescuți de părinți indulgenți care i-au tratat și-i tratează toata viața lor ca pe copii.

Europenii creștini nu au avut nici un model acum 1400-1500 de ani când s-au format. Lumea arabă a avut și are toate aceste modele la care să se uite și de la care să învețe. Dar în timp ce civilizația europeană s-a tot ridicat din țărână și se uită către viitor, mentalitatea islamică îi face pe musulmani să idolatrizeze trecutul, să se îndrepte numai înapoi. În loc să învețe de la alții cum să prospere și să avanseze, musulmanii fac tot posibilul să distrugă civilizația. Au o adevărată fobie față de civilizatie. Decalajul istoric de care suferă este IMENS, mult prea mare și INACCEPTABIL. Nu mi-ar păsa așa de mult dacă nu ar fi pericolul acum ca musulmanii să tragă după ei și tot restul lumii civilizate. Lucrul asta trebuie luat în serios!

Propaganda Stângii face tot posibilul să condamne civilizația și să ridice în slăvi mitul „bunului sălbatic”. În felul acesta, cei din Est nu or să ajunga niciodată să admire Vestul și să ia exemplu de la el cum să avanseze și să prospere pe plan economic, științific, cultural, uman. Așa-zișii progresiști sunt ocupați să demonizeze Occidentul ca fiind imperialist, în loc să îi sublinieze trăsăturile pozitive care, indiferent de unde au pornit, fac ca acesta să ofere o lume prosperă, în care drepturile omului sunt considerate sacre. Vestul a făcut multe greseli, dar le-a depășit. A plătit prin multe sacrificii umane și a construit o lume nu perfectă, nu utopică, dar mai bună. Acest lucru trebuie respectat și admirat, nu demonizat.

Important este să fie spus adevărul, TOT adevărul, și întreaga lume va beneficia de pe urma lui, învățând și din greșeli, și din reusitele înregistrate în istorie.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Redacţia

Redacţia

Conservatori români

7 comentarii

 1. Daniel Francesco
  27 noiembrie 2012

  Stire Associated Press:

 2. Corneliu
  27 noiembrie 2012

  „Nu exista alb si negru” ci doar ”
  nuante fine”. Adicatelea, griuri – nuante (tonuri) fine de alb si negru. Gri sunt sunt apele tulburi. E vorba deci de mentalitatea tulburatorilor de ape, pentru amatorii de pescuit in ele. Acestora nu le convine sa le lase sa se limpezeasca pentru a nu se vedea unde-i alb si unde-i negru. Dar ele tot exista. Stangistii sunt tulburatori profesionisti de ape. Ce-i leaga pe stangisti de musulmani ? ANTICRESTINISMUL.

 3. Oliver
  27 noiembrie 2012

  Citesc pe catholica.ro: http://www.catholica.ro/2012/1…../#comments;
  apoi mai citesc ca Vaticanul „saluta” decizia ONU;
  Si incep sa am indoieli; Cine vede situatia altfel decat este ea in realitate? Cine greseste? Eu sau biserica mea?
  Ma uit pe harta si de la malul Mediteranei pana la Pacific vad doar un singur stat democratic si asemanator unui stat din spatiul civilizational in care traiesc: Israelul.

 4. Silvapro
  27 noiembrie 2012

  Patriarhul Twal a reamintit discursul preşedintelui Obama susţinut la Cairo, care a atins tema relaţiilor cu lumea islamică. “Sper că preşedintele Barack Obama are o memorie bună, să îşi amintească primul său discurs de la Cairo. Acel discurs ne-a dat multă speranţă”, a spus Patriarhul Twal.

  Nu stiu cine este acest patriah, dupa nume imi pare arab. Dar vad ca se identifica cu musulmanii in general si cu palestinienii. Il intereseaza in special relatia lui Obama cu lumea islamica. Oare de ca ca crestin, si apartinind lumii Iudeo-Crestina nu-l intereseaza relatia lui Obama cu crestinii si evreii?

 5. Corneliu
  27 noiembrie 2012

  Un articol splendid.
  Ceeace ii face pe musulmani sa se afle acolo unde sunt acum in tabloul civilizatiei mondiale, este caracterul religiei. Spre deosebire de crestinism, religia islamica reglementeaza fiecare miscare si clipa din viata oameilor si le incorseteaza la nivelul epocii la care religia a aparut.
  E mult mai mult decat ceeace e considerat in mod obisnuit o religie, adica o credinta. E un mod de viata dictat, urmarit in mod strict.
  Acesta e „marele secret” al retardarii lumii islamice, pe care-l stie oricine.
  Acum, in legatura cu epoca de progres a lumii islamice, care a fost in Evul Mediu, cand depasise pentru un timp Europa, ea s-a datorit contactului cu lumea bizantina pe care practic o cucerise si de la care a preluat si dezvoltat realizarile materiale si spirituale. Repede insa, imamii au reinceput sa faca ordine si lumea musulmana a revenit la locul din care a plecat.

  Pentru dezambiguizare: cel care a postat la #2 (un alt „Corneliu”) nu sunt eu.

 6. Corneliu
  27 noiembrie 2012

  Silva, reactia Preafericitului Fouad Twall nu e surprinzatoare. Crestinii din Orientul Apropiat (inafara de Israel) din pacate abia isi tin nadragii de frica. Ei fac tot posibilul sa nu-i supere pe stapanii musulmani si spun orice ca sa se puna bine cu ei si sa supravietuiasca. Chiar si asa, ei se imputineaza vazand cu ochii in zona. In AP numarul lor a scazut vertiginos de la acordurile de la Oslo incoace si pleaca in alte parti ale lumii daca au unde.
  America de sud e plina de crestini din tarile arabe.
  In cazul de fata, preafericitul are in vedere ca bisericile lui vor putea cadea pana la urma sub autoritate araba.
  Si sa nu uitam de faimosul caz al ahiepiscopului Hilarion Capucci, care a fost prins in masina sa cu arme pentru teroristi.
  Deci traditia exista.

 7. Silvapro
  27 noiembrie 2012

  Da, stiu si eu ca in teritorii crestinii s-au imputinat in raport cu musulmanii. Si e pacat, mai ales in regiunile cu locuri sfinte pentru crestini.

  Cred ca ai dreptate in explicatia ta, la care se mai adauga influenta de opinie a mediului inconjurator si si originea de arab. Este poate si o chestie de identification.

  —————————————————————————————————-

  Am observat si cu alte ocazii ca nu orice Corneliu esti tu.
  Cred ca ar fi bine ca sistemul sa impiedice astfel de confuzii si sa suporte doar comentatori cu nume unice. Daca e un nume existent, ar fi bine ca sistemul sa-l anunte ca este ocupat si sa trebuiasca sa-l altereze putin. De ex. Corneliu P.
  Emil, nu poti sa rezolvi treaba asta?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

„Sunt multe speranțe că chiar anul acesta, România se poate califica pentru Visa Waiver și ca să facă asta, cer oamenilor care mă ascultă astăzi ca ei sau prietenii lor, care se duc să aplice pentru o viză, să fie siguri că au toate documentele în orgine”,  spune domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul american (2019-2021) numit …

aMBASADOR SUA LA BUCUREȘTI 2019 - 2021 administrația TRUMP - VISA WAIVER -
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian