FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

O campanie demnă de Victor Ponta

Suntem martorii unei competiții politice parcă anume pregătite pentru „liniștea noastră”. Doar mita electorală și stâlpii „împodobiți” cu figurile politicienilor ne mai arată că ne aflăm în campanie electorală.

Jucători de ligă secundă

Roșu ipocrit

Președintele PSD și premierul României, Victor Ponta.

Prim-ministrul României, Victor Ponta.

Președintele PSD, Victor Ponta, a recurs la toate ticăloșiile posibile pentru a-și mânji rivalul din ACL, fără însă a se murdări el însuși pe mâini. Încă dinainte de începerea campaniei, pesediștii au vorbit despre cum România trebuie să fie condusă numai de un român adevărat – adică de un etnic român care să aparțină cultului creștin-ortodox. Germanul luteran Iohannis, fostul amic de altă dată din USL, nu se încadrează în profilul identificat de PSD, dar adulterul și mitomanul Ponta este numai potrivit pentru a ne reprezenta în lume. În timp ce purtătorul de cuvânt al campaniei, Gabriela Firea-Pandele, a denunțat lipsa de copii a primarului german pentru a-l acuza ulterior până și de trafic de persoane, PSD a anexat Poșta Română. Social-democrații s-au îngrijit ca pensionarii să primească laolaltă cu pensia și avertismente mincinoase despre cum Iohannis le va tăia pensiile dacă ajunge președinte. Liderii PSD l-au criticat pe Iohannis și pentru cele șase case și apartamente pe care le deține, deși însuși Ponta are împreună cu Daciana Sârbu nu mai puțin de șapte.

Mai interesant este că Victor Ponta nu mai știe cum să evite orice întâlnire cu contracandidații săi. Adept al teleguvernării, până mai ieri prezent prin toate studiourile marilor televiziuni ale României, președintele PSD s-a trezit deodată că are o țară de guvernat și nu se mai coboară până la nivelul dezbaterii politice. El guvernează, nu își mai pierde vremea cu tot soiul de politicieni mărunți care nu au lucruri mai bune de făcut decât să îi critice persoana ilustră.

Albastru spălăcit

În ceea ce îl privește pe Klaus Iohannis (în original Johannis, dar așa cred unii amatori că pot fi aleși președinți de țară, fugind de trecut), trebuie spus că primarul din Sibiu s-a evidențiat prin reacțiile amatoristice întârziate la tot ce s-a întâmplat până acum în timpul campaniei. România lucrului bine făcut este mai degrabă România lucrului amânat până în ultimul moment și făcut prost.

Primarul orașului Sibiu, Klaus Iohannis.

Primarul orașului Sibiu, Klaus Iohannis.

Președintele liberal a răspuns cu întârziere mizeriilor aruncate în spațiul public de echipa Ponta, de parcă nici nu-l interesează campania electorală în care s-a băgat singur. Pentru Iohannis, pare lipsit de importanță că uneori este extrem de greu, chiar imposibil, să corectezi o minciună care a fost ignorată prea multă vreme. În vreme ce unii dintre primii pesediști ai țării – „Combinatorul” Viorel Hrebenciuc și „Tata socru” Ilie Sârbu – erau chemați la Direcția Națională Anticorupție (DNA) pentru a da explicații privitor la implicarea lor într-un dosar cu terenuri, primarul orașului Sibiu își intrase bine în rolul de biciclist al patriei care participă la evenimente hipsterești pe bulevardul Pavel Kisseleff. Guvernarea PSD pare să îl lase indiferent pe candidatul ACL, liderul PNL preferând o campanie așa-zis pozitivă, o absurditate evidentă în contextul în care executivul Ponta a fost un dezastru pentru această țară.

Iohannis nu a fost în stare să impună nici măcar o singură temă în câteva săptămâni de campanie. Nu a avut nici măcar o idee, oricât de proastă, dincolo de „România lucrului bine făcut”. Întreaga sa activitate electorală, atâta cât a fost, s-a axat pe apărarea în fața lăturilor aruncate de echipa de campanie a lui Victor Ponta și două trei intervenții televizate pe săptămână în care singura opoziție de care a avut parte este un moderator adesea simpatizant. Mult prea puțin pentru un politician care pretinde că este capabilă să facă politică la scară națională. Dacă va învinge în turul, nu va avea nici un merit.

Mențiune

Monica Macovei și Elena Udrea, singurele femei din cursa pentru președinția României.

Monica Macovei și Elena Udrea, singurele femei care candidează.

În această vreme, Monica Macovei și Elena Udrea sunt foarte active public, dar adesea fără prea mult succes. Gafe impardonabile, sloganuri neinspirate, acțiuni demne de Nicușor Dan – toate lasă impresia că războiul este prea mare pentru cele două. Luptându-se pentru locul al treilea de pe podium, nu sunt deloc convinse că le-ar fi fost mai bine dacă s-ar fi sprijinit în fața candidatului liberal și a echipei de candidați Ponta. Lipsite de anvergură politică, preferă să se saboteze reciproc până în ultimul moment în loc să se tolereze măcar.

Doi liberali „adevărați”, Teodor Meleșcanu și Călin Popescu Tăriceanu, uniți în servilism față de PSD.

Doi liberali „adevărați”, Teodor Meleșcanu și Călin Popescu Tăriceanu.

Tovarășii de drum ai lui Victor Ponta, Teodor Meleșcanu și Călin Popescu Tăriceanu, nu există decât pentru a-l servi pe Victor Ponta. Identitatea lor este complementară celei a candidatului PSD, așa că se activează numai pentru a-l ajuta pe Ponta în diferite probleme punctuale. Dacă Meleșcanu a intervenit pentru a-l scoate basma curată pe liderul PSD din scandalul agentului SIE, Tăriceanu se duce cu loialitate la Antena 3 pentru a-l tămâia pe premier sub privirile liberalilor încă neîmpăcați cu ideea că au pierdut marea iubire uselistă.

Fuga de electorat

Campania a început pe 3 octombrie, ora 00:00. Suntem în data de 29 octombrie și nu am avut parte de o singură dezbatere serioasă – și nici nu vom avea. Nici nu s-a pus vreodată problema, deși au existat inițiative în acest sens.

Joi, 23 octombrie, Institutul pentru Politici Publice (IPP) a propus primilor șase candidați – Klaus Iohannis, Monica Macovei, Teodor Meleșcanu, Victor Ponta, Călin Popescu Tăriceanu și Elena Udrea – participarea în cursul zilei de miercuri, 29 octombrie, la prima și unica dezbatere electorală din primul tur al alegerilor prezidențiale. Dintre primii șase candidați, singurul care a nu catadicsit să răspundă în timp util propunerii a fost Victor Ponta. Ulterior, premierul socialist al României a declarat într-o emisiune TV că ar participa la o dezbatere electorală numai dacă sunt prezenți toți cei 14 candidați din cursa pentru Cotroceni. IPP a acceptat condițiile prim-ministrului, intenționat absurde, și a lansat o invitație către toți politicieni candidați.

Kelemen Hunor, Dan Diaconescu și Corneliu Vadim Tudor nu au răspuns solicitării IPP și, cu doar o zi înainte de dezbatere, fostul premier Tăriceanu a anunțat că programul său mult prea încărcat nu îi mai permite să participe. Potrivit unui comunicat al IPP, angajații instituției au discutat „ore întregi la telefon cu staff-urile de campanie” ale candidaților, dar nu au putut împiedica anularea evenimentului.

Temător, slab pregătit, reprezentant al unui guvernări corupte și incompetente, în scădere evidentă de susținere, prim-ministrul Ponta și-a activat aliații pentru a scăpa cu fața curată dintr-o dezbatere s-ar fi axat, fără îndoială, pe activitatea sa administrativă din ultimii ani. Kelemen Hunor (partenerul său de guvernare), Dan Diaconescu (sluga mafiotului Sebastian Ghiță de la RTV), Călin Popescu Tăriceanu (subordonatul PSD al ultimilor ani) și eternul idiot util (Corneliu Vadim Tudor) și-au dat mâna pentru a-l scoate pe liderul PSD din situația dificilă în care singur s-a băgat. Victor Ponta a reușit astfel să distrugă și singura șansă ca alegătorii români să îi vadă în acțiune pe cei care îndrăznesc să le ceară votul pentru ocuparea celei mai importante funcții în stat.

Concluzie

Comparați ceea ce trăiți astăzi cu lupta pe viață și pe moarte din 2004 sau din 2009. Comparați-l pe Victor Ponta cu Adrian Năstase sau chiar și cu Mircea Geoană. Comparați-l pe Iohannis – sau pe oricare dintre candidații „de dreapta” – cu Traian Băsescu sau Crin Antonescu. Sunt net inferiori. Asistăm la cea mai slabă campanie electorală pentru câștigarea președinției României din ultimii 20 de ani – o campanie pe măsura premierului incompetenet al acestei țări, Victor Ponta.

În ciuda tuturor acestor neajunsuri, suntem obligați să votăm acești politicieni de ligă secundă. Nu avem de ales. Nu ne putem permite să avem președinte care este un avocat pe față al Rusiei și al Chinei, două țări de pe urma cărora nu vom obține nimic bun. Drumul Rusiei spre măreție trece prin Ucraina și Republica Moldova, dar și pe aici, iar afacerile cu chinezii sunt un măr otrăvit de care trebuie să ne ferim. Experiența africană este un avertisment clar asupra a ceea ce înseamnă „investițiile” chineze într-o țară care nu are o economie îndeajuns de puternică.

Victor Ponta trebuie oprit.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Vlad M.

Vlad M.

5 Comments

  1. iulian ene
    29 October 2014

    Multam de lectura!
    Dupa iesirea lui Firea-Tupeu si recidiva cu acuzatiile de trafic de copii, stafful ACL era mai mult decat justificat/acoperit sa porneasca o campanie furibunda relativ la familismul lui Ponta si alte episoade, gen moartea procurorului Panait. Firea a stiut ce face, intoxicarile iti pot aduce puncte electorale la publicul romanesc, risc minim sa fii pedepsit pentru calomnie de acelasi public. Stie o tara intreaga de 6 case ale lui Iohannis, de alea 7 ale lui Ponta abia se aude pe ici pe colo. Daca „profesionistii” de campanie de la ACL si-au facut calculul ca vor puncta la capitolul eleganta, inseamna ca sunt stupizi, au punctat doar la non-combat si diletantism.
    Bine punctate lipsurile candidaturi lui Macovei, aptitudinile ei de om politic sunt probabil slabe. S-a dovedit redutabila in lupta anti-sistem, e personaj cheie pentru reforma in justitie, dar n-a fost in stare sa adune o miscare politica in spate si o da pe „emanatie a societatii civile”,pare mai mult o incercare de fraiere si acoperire a unui esec. Nici macar o Noua Republica, in PNTCD, acolo?
    Descrierea lui VCT ca „idiot util”…. Nu subscriu. E o banuiala de nevinovatie acolo datorata unei presupuse raportarii defecte la realitate. Omul e ticalos pur si simplu. Si abject.
    De asemenea, preferabila licheaua adaptabila Ponta, jigodiei rafinate Nastase. Imi pare mai putin periculoasa.

  2. Vlad M.
    29 October 2014

    Impresia mea este ca idiotii din ACL nici nu mai sunt in stare sa duca o campanie ofensiva. Vasile Blaga, de exemplu, a dovedit in ultimii ani ca nu are nici o legatura cu campaniile electorale. Sub el, PDL a pierdut un numar urias de voturi. Dat fiind ca tot el se ocupa si de campania lui Iohannis, nu e de mirare ca astia nu sunt capabili sa se mobilizeze in vreun fel pentru a-l lovi pe Ponta. Pare-se ca pentru echipa ACL „campanie pozitiva” inseamna sa nu lovesti mingea daca poarta adversarului este goala.

    Monica Macovei si Elena Udrea au dovedit, din pacate, lipsuri destul de mari. As fi preferat sa colaboreze sau macar sa se tolereze reciproc, dar nu par sa doreasca asta. Mai grav este ca sustinatorii lor dau dovada de un dispret reciproc de-a dreptul ridicol si pagubos. Ura pe care o vezi acolo seamana cu ce se intalneste pe la Antene. Sa mai zic ca de pe urma acestei paruieli beneficiaza Iohannis si, desigur, Victor Ponta?

    Nu am intentionat sa ii creez o imagine de nevinovat lui C.V.T., un individ altfel cat se poate de ticalos, dar cred ca este un politician care poate fi manipulat mai usor decat altii. Nu stiu ce meciuri are in aceasta campanie, dar nu m-ar mira prea tare sa iasa si el in favoarea lui Ponta, ramane de vazut. In privinta lui Nastase si Ponta, tind sa cred ca actualul prim-ministru este mai periculos. Pare genul de invidid fara nici un Dumnezeu, gata oricand sa isi schimbe declaratiile si parerile, daca o cere interesul sau politic imediat. Nu pot identifica in lumea politica romaneasca un personaj care sa minta cu mai multa naturalete ca acest personaj. Intre el si Nastase, nu stiu, parca l-as fi preferat pe Bombonel.

  3. Mih
    29 October 2014

    Adevarat, candidatul cel mai toxic, vv ponta, trebuie oprit. Probabil multi vor merge in turul doi sa-l voteze, din acest motiv, pe Johannis. Am constatat ca sustinatori ai unui alt candidat de dreapta (mie mi se pare corect sa adaug macar o pereche de ghilimele – „dreapta”, pentru ca in Romania inca NU avem o Dreapta autentica) indeamna deja la „iesirea din coalitia anti-Iohannis”. Nu stiu ce coalitie de felul asta exista, dar imediat dupa europarlamentare, coalitia PNL -PDL mi-a sugerat ca pregateste o mare cacealma: un prezidentiabil care, dpmv, ar reprezenta candidatul GIOP 2, „contracandidat” pt cel al GIOP 1.
    Liberalii (in primul rand, dar si democrat-liberalii ramasi langa Blaga dupa ce acesta a preluat sefia partidului) nu au fost si nu sunt nici de departe mai putin toxici decat tovarasii lor din PSD, impreuna cu care au cardasit la guvernare (pe fata, sau „pe sub masa”) si au pus la cale puciul din 2012 – puci de care, Klaus Johannis nu a catadixit sa se delimiteze nici macar formal in aceasta „campanie” (eu nu pot sa-i trec cu vederea acest lucru).

  4. Anca Cernea
    29 October 2014

    impresia mea e că iohannis iese mult prea bine din această evaluare
    doar că nu a lansat nicio idee și nu are merite – pare să nu sune atât de rău
    cât sună evaluarea Monicăi Macovei, care e pusă în rând cu Udrea, la categoria „gafe impardonabile”

    adică e mai ok să stai lângă toți pușcăriabilii PNLului fără să-ți miroasă urât, și să te delimitezi doar de Băsescu, e mai ok să n-ai conflicte și să nu spui nimic împotriva corupților – ca Iohannis
    decât să te lupți cu ei de ani de zile, în bătaia furtunii de zoaie a moguliziunilor, ca Monica Macovei

    eu aș spune că gafa impardonabilă e însăși candidatura lui Iohannis
    (pus nesimțirea de a candida știind că se pune problema incompatibilității și nepăsându-i de posibilele consecințe)

    gafele Monicăi Macovei nu au fost din domeniul atribuțiilor constituționale ale președintelui
    dpdv al acestor atribuții: Monica Macovei e de departe cea mai potrivită, nici măcar nu se compară cu vreun alt candidat
    iar Iohannis e nul, dar un nul periculos
    ar fi un șef de stat să plouă pe el, în cel mai bun caz
    va fi la mâna pușcăriabililor care l-au lansat în cursă
    și, pe plan internațional, va asculta de Merkel, prietena lui Putin – exact ce ne trebuie, în contextul în amenințării rusești

  5. Toiu
    29 October 2014

    @Vlad M
    Am o intrebare scurta si rog un raspuns mai elaborat:
    Ce este mai rau pentru tara:
    1) Johannis presedinte-Ponta prim ministru
    sau
    2) Ponta presedinte-Maior prim ministru?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

România a făcut mulți pași în direcția corectă de la revoluția din 1989. Cu toate acestea, revoluția nu a fost niciodată terminată în România. Influența malefică a Rusiei, datorită proximității sale geografice față de România și relația continuă a României cu China comunistă, creează multe probleme care subminează progresele economice și democratice ale României, precum …

adrian zuckerman foto