FUNDATIA IOAN BARBUS

O provocare: jandarmii călare

Ieri a fost o provocare din partea autorităților: încercarea de a bloca înaintarea mulțimii cu jandarmi călare. Jandarmii erau uimiți de ordinele primite.

În iarnă, comportamentul profesionist al Jandarmeriei Române a făcut ca manifestații uriașe de protest contra OUG13 să decurgă fără incidente. Românii au dat Europei un exemplu de civilitate. Comparați numai acele manifestații de protest ale românilor din Piața Victoriei cu devastările, raidurile provocatoare ale „antifasciștilor” de la Antifa, cu distrugerile făcute de găștile anti-globalizare care se mută dintr-un oraș european în altul în lupta lor contra capitalismului și contra NATO.

Comportamentul civilizat al Jandarmeriei Române a contribuit în mare măsură la calitatea și amploarea protestelor din ianuarie și februarie 2017. Aceste proteste nu au putut fi încălecate atunci de provocatori ori de aventurieri dornici de confruntare cu jandarmii. Au încercat asta la început, când au venit câțiva agitatori din galeria lui Dinamo. Nefiind agresivitate, nici intimidare din partea forțelor de ordine, provocatorii, exaltații nu și-au găsit niciun rost, au fost cu totul marginali.

Mai mult, acest cadru liniștit a contribuit la amploarea manifestațiilor – părinții au venit cu copiii, au venit persoane în vârstă știind că nu riscă să fie fugăriți de jandarmi. Oamenii și-au putut exprima liber nemulțumirea, fără teamă de confruntări, și au și făcut-o în număr impresionant.

Provocare

Cel mai probabil, doamna Dan a înțeles toate acestea. Și ieri, la București, s-a încercat o primă provocare iresponsabilă prin încercarea de a bloca cu jandarmii călare înaintarea marșului participanților pe una dintre benzile bulevardului. După cum vedeți în fotografiile postate, au ieșit scântei. La propriu. Puțin a lipsit ca lucrurile să degenereze.

Provocarea nu a reușit, dar putea avea consecințe grave. Pe de altă parte, incidentele violente ar limita, cel puțin pentru o vreme, amploarea protestelor la un cerc mic, al acelora dispuși să riște o confruntare cu autoritățile. Poate acesta-i scopul.

col. Sebastian Cucoș
Șefi interimari la Jandarmerie

În fruntea Jandarmeriei Române se află, interimar, col. Sebastian CUCOȘ. Numit în august 2017 de ministrul Carmen Dan, cu un mandat de șase luni, Sebastian CUCOȘ a fost șeful Jandarmeriei București.

lt.col. Alin Mastan, seful Jandarmeriei Bucuresti
lt.col. Alin Mastan

Jandarmeria București este condusă, tot interimar, de lt.col. Alin MASTAN. A fost transferat în februarie 2017 din Sălaj în Capitală, inițial ca adjunct al colonelului Sebastian Cucoș.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir a studiat jurnalismul în Franţa. A fost producător de emisiuni pentru ProTV, realizator şi editor pentru BBC World Service, editorialist la România liberă şi redactor-şef adjunct la Evenimentul Zilei şi Cotidianul. A făcut parte din Delegaţia Permanentă a PNŢCD la începutul anilor '90 şi este membru fondator al Fundaţiei Ioan Bărbuş. A fost membru CNA între 2006 și 2012.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian