FUNDATIA IOAN BARBUS

O veste bună de la PDL

Congresul PDL, anunţat cu surle şi trâmbiţe încă de anul trecut, trebuie să înceapă în câteva zile. Lucrurile stau în felul următor: principalii candidaţi la preşedinţia partidului fiind Boc şi Blaga, părea iniţial că Blaga ar fi avut şansele cele mai mari să ajungă preşedinte. Cel puţin jumătate din filialele din teritoriu îl susţineau, iar Boc şi-a mai şi câştigat antipatia “baronilor” partidului după ce a susţinut (fără succes) adoptarea Criteriilor de Integritate ale grupului reformiştilor Macovei-Preda-Voinescu (ca o paranteză, unul dintre aceştia, Preda probabil, ar fi vrut şi el să candideze la preşedinţia partidului, dar nu poate din lipsă de vechime).

Preşedintele Băsescu s-a pronunţat la un moment dat, oarecum sibilinic, cum că sprijină “decuplarea conducerii partidului de postul de prim-ministru”, asta putând, bineinţeles, să însemne două lucruri: ca Boc să renunţe ori la prim-ministeriat, ori la şefia partidului. Problema, mai departe, ar fi că Boc nu vrea să renunţe nici la una, nici la cealaltă, sau poate mai degrabă la partid decât la România. Şi atunci PDL-ul şi guvernul împreună cu el sunt puse într-o situaţie fără ieşire: ori câştigă Blaga la partid, ceea ce ar însemna numai probleme, pentru că Blaga nici reforme nu doreşte şi nici nu se înţelege cu Boc sau Băsescu foarte bine (este celebră recenta declaraţie a lui Băsescu, după ce Blaga l-a rugat personal să înceteze cu raziile prin vămi: “dacă numai atât a înţeles el, săracul….”).

Ultima mutare pe tabla de şah ar fi că, în ultimul moment, surprinzător, o mulţime de baroni PDL precum Stoica, Videanu, sau chiar Udrea şi-au declarat sprijinul necondiţionat pentru Boc, lăsându-l pe Blaga cam cu ochii-n soare. Cum, oricine ar ieşi învingător din această luptă, ar rămâne mulţi nemultumiţi, şi cum în primul rând nici unul din cei doi nu vrea şi nici nu prea poate să introducă Criteriile de Integritate (lucru care ar fi vital pentru rămânerea partidului la guvernare, în condiţiile în care anticorupţia a fost şi este o temă de campanie strângătoare de multe voturi) iată că a apărut un al treilea candidat, surpriză… Toader Paleologu! Intelectual cunoscut, fost Ministru al Culturii şi fost Ambasador în Danemarca, Paleologu şi-a anunţat pe ultima sută de metri candidatura, la scurt timp după ce un interviu în Adevărul, posibil “cu dedicaţie”, ne reamintea de dânsul.

Dl Paleologu a anunţat că va depune o a treia moţiune, pentru a câştiga preşedinţia PDL-ului. Ar fi cu siguranţă o soluţie de compromis, pentru a salva şi capra şi varza şi păstorul (adică pe Blaga, Boc şi grupul reformiştilor) şi ar putea produce ceea ce toată lumea a ajuns să considere improbabil: introducerea în statutul partidului a celebrelor Criterii. Ca şi Geoană în PSD, ca şi Băsescu în PD mai demult, ar putea reprezenta un suflu nou. Din păcate, după chiar declaraţia dlui Paleologu, şansele sale sunt mici: “dacă iau măcar 50 de voturi, e bine”, spune domnia sa.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Liv St. Omer

Liv St. Omer

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

„Sunt multe speranțe că chiar anul acesta, România se poate califica pentru Visa Waiver și ca să facă asta, cer oamenilor care mă ascultă astăzi ca ei sau prietenii lor, care se duc să aplice pentru o viză, să fie siguri că au toate documentele în orgine”,  spune domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul american (2019-2021) numit …

aMBASADOR SUA LA BUCUREȘTI 2019 - 2021 administrația TRUMP - VISA WAIVER -
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian