FUNDATIA IOAN BARBUS

Obama, funny name…

Au trecut cinci ani de la Convenţia Partidului Democrat, când Obama s-a prezentat audienţei prin expresia „skinny kid with a funny name”. John Kerry a devenit o istorie pe banca a doua democrată, dar între timp, cvasi-necunoscutul pe atunci bărbat de culoare zîmbitor cu corp armonios şi discurs amplu, răsunător, şi-a continuat ascensiunea fulminantă în societate şi în politică ajungând pe cea mai înaltă treaptă în ierarhia puterii Statelor Unite: el este Preşedintele. Ţara tuturor posibilităţilor a depăşit şi acest proiect, America intrând după data de 21 ianuarie 2009, în ceea ce mulţi au numit ca fiind era post-rasială. (Hmm, aici ar mai fi de spus câte ceva, episodul Gates a reînviat bănuielile legate de influenţa pastorului Wright, dar o să revenim altădată la acest subiect.)

Cel de-al patruzeci şi patrulea Preşedinte al Statelor Unite se numeşte – aşa cum a declarat în cele două jurăminte -: Barack Hussein Obama. Să nu dăm ascultare celor care sunt numiţi birthers şi care, cu tenacitatea recunoscută a acestui mare popor, sunt convinşi că actualul Preşedinte nu are un certificat legal american de naştere deoarece ar fi văzut lumina zilei pe undeva prin Kenia. Unii mai susţin că Barack Hussein Obama ar trebui numit Barry Soetero, după numele tatălui său adoptiv din Indonezia, din întâmplare tot musulman ca şi tatăl biologic. Este totuşi o exagerare, Barack H.Obama şi-a susţinut cu convingere identitatea americană.

Nu, nu vreau să pun la îndoială că Barack H. Obama este chiar Barack Hussein Obama. În cuvântarea adresată Parlamentului turc, Preşedintele Obama a spus că America nu va fi niciodată în război cu lumea musulmană, dar acelaşi lucru îl spusese şi Preşedintele George W.Bush, lucru pe care nimeni nu l-a băgat în seamă sau nu şi-l mai aduce aminte. Se face mare caz acum că Preşedintele Barack H.Obama a adresat un mesaj lumii musulmane cu ocazia Ramadhan-ului, mesaje de acest fel a adresat şi fostul Preşedinte Bush. La întrebarea de ce Barack H.Obama este atât de popular în lumea islamică răspunsul constă în imagine, în performanţa că a înlocuit un conducător alb – Bush (putea fi Hillary Clinton sau John McCain) – de la conducerea statului lider occidental, iar de atunci America pare a se mişca din ce în ce mai greu, într-un spaţiu care se îngustează. Şi poate că se va supune până la urmă cuiva mai tare, de exemplu voinţei celor care se cred mandataţi de Dumnezeu cu conducerea lumii. Meritul lui Barack H.Obama în schimbarea percepţiei unei părţi din lumea musulmană cu privire la America este de netăgăduit, dar cred că este momentul să vorbim despre imaginarul colectiv, dacă s-a produs sau nu o distorsiune. Dinainte de a deveni Preşedinte, Barack H.Obama a fost perceput de lumea musulmană ca find candidatul ideal la funcţia supremă în stat. Iar de când a devenit preşedinte, Barack H.Obama a confirmat mare parte din aşteptările cele mai optimiste ale lumii islamice. Primirea de care s-a bucurat acolo discursul de la Cairo al lui Barack Obama stă mărturie cu privire la modul în care perceput omul şi Preşedintele Americii. O imagine a omului şi a Preşedintelui pe care şi-l doresc a se confunda cu America, care să transforme America până şi în opusul a ceea ce era. Pentru a înţelege ce gândesc foarte mulţi musulmani trebuie să vorbim despre imaginea simbol Obama.

Dacă este să ne concentrăm pe simbolul Obama în lumea islamică, în cele ce urmează nu vom discuta despre declaraţiile lui Barack H.Obama, deşi acestea reprezintă – mult prea des – o confirmare şi o întărire a componentelor favorabile ale imaginii Preşedintelui Statelor Unite. Ce oare a determinat identificarea lui Barack Obama cu un amic, cu un om de încredere sau cu un trimis mesianic al lumii musulmane în America? Răspunsul are câteva componente ce vor fi expuse în continuare:

Culoarea pielei: – prin culoarea pielei Barack H.Obama este perceput mult mai favorabil decât un preşedinte alb, urmaş al altor albi care de generaţii duc o viaţă religioasă creştină. Fiind afro-american, este privit cu superioritate de către musulmanii albi sau mai albi din lumea islamic în arabă. În lumea musulmană există o teribilă discriminare rasială, dar despre acest lucru nu prea se vorbeşte, nu face parte din intenţia mânuitorilor de slogane corecte politic. Musulmanii de culoare sunt chemaţi cu un nume care provine din lunga istorie sclavagistă a acestei religii. Care istorie continuă şi astăzi în Sudan, Arabia Saudită şi în alte locuri. În plus, sunt mulţi afro-americani care s-au convertit la islam, în închisori e deja un fenomen printre deţinuţi, de unde mult dezbătuta islamizare a deţinuţilor. Puşcăriile americane au ajuns la valori între 5 şi 10 % musulmani, în special afro-americani convertiţi. (Vă mai amintiţi de Mike Tyson?)

Familia: – este fiul natural al unui musulman, iar apartenenţa la o biserică creştină nu e prea concludentă. Barack H.Obama a făcut parte din congregaţia Trinity College a pastorului rasist Wright, iar accentele anti-America ale predicilor sale – pe care Barack H.Obama nu şi le-a amintit niciodată – au mers la inima celor care urăsc SUA.

Numele simbol: – prin numele său un aliat şi un simbol al lumii islamice. Prin întregul sau nume – Barack Hussein Obama – şi iată de ce:

Barack vine de la cuvântul arab Barakah sau Baraka şi are înţelesul de binecuvântare. Nume pus de tatăl natural al Preşedintelui, Barack vine din contactul lui Obama Senior cu limba africană Swahili, puternic influenţată de arabă. Ca imagine mistică în lumea arabo-musulmană, Baraka este un flux de graţie divină, nu o stare anume.

Hussein, diminutiv al numelui arab Hassan, care are înţelesul de bun sau frumos. În tradiţia famililor musulmane, acest nume glorifică figura lui Hussein Ibn-Ali, nepotul profetului Mohamed şi fiul califului Ali Ibn Abu Talib. Hussein Ibn Ali este venerat cu precădere în lumea islamică şiită, ca martir – shahid – ce şi-a pierdut viaţa pe când încerca să reinstaureze un aşezământ politic „cu adevărat islamic”.

Obama, înseamnă „el e cu noi””în farsi, limba vorbită în Iran, pe teritoriul care se numea înainte Persia. Numele de Iran a fost adoptat în secolul 20. Despre acest înţeles al numelui Obama, puţini îi dau importanţa cuvenită, deşi face parte din imagine. Un sit proguvernamental Iranian citat de revista Forbes în toamna lui 2008, a postat o tradiţie şiită citată în lucrarea Bahar al-Anwar (Oceane de Lumină) din secolul al 17-lea de Mullah Majlisi care spune că „un bărbat negru va lua puterea în Vest” chiar înaintea venirii Mântuitorului Mahdi. Acel bărbat, comandant al „celei mai puternice armate de pe pământ”, va purta un „semn clar” de la Hussein Ibn-Ali, al treilea imam. Haddith-ul sau tradiţia Bahar al-Anwar se sfârşeşte astfel: „şiiţii să fie siguri, el e cu noi”.

Fiind scrisă în Haddith-ul şiit, acest „el e cu noi” este de o importanţă covârşitoare pentru iranienii majoritar şiiţi. Barack Hussein are înţelesul în arabă de „binecuvântarea lui Hussein”, iar conform alfabetului persan, Obama se scrie O Ba Ma, care înseamnă „el e cu noi”!

Cu o asemenea distribuţie favorabilă a binecuvântărilor cereşti, cu o legătură directă la un nume important al tradiţiei musulmane, ce duce direct la profetul Mohamed, el, „el e cu noi” sau Obama a demonstrat că speranţele puse în el de islamul politic au o bună şansă să se împlinească.

Şi dacă totuşi „binecuvântarea lui Hussein” e „cu ei”? Plecăciunea pe care a făcut-o Obama în faţa regelui saudit are exact interpretarea din acest „funny name”, nu a fost o greşeală, a fost un gest simbolic de obedienţă în faţa Gardianului Meccăi şi Medinei, oraşele profetului Mohamed. Şi dacă este aşa, încotr-o merge America?

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Daniel Francesco

Daniel Francesco

20 Comments

 1. Manjusri
  3 September 2009

  Francesco, am citit pe site-ul „Evenimentul Zilei”, ca Barack Hussein Obama a fost ieri gazda unei cine de iftar, in postul musulman al Ramadanului. Conform aceluiasi Barack Hussein Obama: „Islamul, dupa cum stiti, face parte din America. Iar membrii comunităţii musulmane sunt din nenumarate rase si etnii, avand radacini in fiecare colt al lumii”. L-as intreba pe Obama ce parere are despre crestinism: face el parte din America? Pe corectii politic, cei care scot pistolul cand aud de crestinism, i-as intreba de ce nu urla ca din gura de sarpe cand aud ca presedintele Americii celebreaza, practic, Ramadanul. Daca ar fi fost vorba despre o sarbatoare crestina, indignarea celor mai sus pomeniti ar fi fost maxima. Iar daca presedinte era vreun republican care ar fi celebrat o sarbatoare crestina, scandalul si circul ar fi fost maxime. Dar coerenta nu este decat un moft burghez, de care oamenii care vor progresul si numai progresul (vorba lui Nae Catavencu) nu se impiedica.

 2. Francesco
  3 September 2009

  Pentru ca nu le pasa, de aceea nu sunt indignati. pe Obama nu trebuie sa-l intrbam nimic, ne spune totul singur.

 3. Riddick
  3 September 2009

  Pastorul Manning se ține scai de el: ????

 4. Riddick
  3 September 2009

  N-a luat embed code…

 5. Imperialistu'
  3 September 2009

  Riddick, Manning e genial. ????

 6. Imperialistu'
  3 September 2009

  In caz ca ati uitat campania impotriva lui Palin. Pana si unii dintre criticii ei incep sa considere ca s-a trecut de limita acceptabila.

  Visit msnbc.com for Breaking News, World News, and News about the Economy

 7. Riddick
  3 September 2009

  Pastorul James David Manning are canal pe Youtube

  două goldies: ????

  The Day of the Joker

  Produce the Dog Gone Birth Certificate

 8. dr pepper
  3 September 2009

  cineva a strigat imparatul e gol

  am vrut sa scriu asta acum cateva zile si sa intreb daca il va auzi cineva…

  Celebrating the 9/12 rallies; Update: Turnout estimated at 2 million

  presa leftista ( soft):
  Thousands of downtown DC protesters blast Obama

  WASHINGTON – Tens of thousands of protesters fed up with government spending marched to the U.S. Capitol on Saturday, showing their disdain for the president’s health care plan with slogans such as „Obamacare makes me sick” and „I’m not your ATM.”

  The line of protesters clogged several blocks near the Capitol, according to the D.C. Homeland Security and Emergency Management Agency. Demonstrators chanted „enough, enough” and „We the People.” Others yelled „You lie, you lie!” and „Pelosi has to go,” referring to House Speaker Nancy Pelosi, D-Calif.

  Throngs of people waved U.S. flags and held signs reading „Go Green Recycle Congress” and „Obama Bin Lyin.’” Men wore colonial costumes as they listened to speakers who warned of „judgment day” — Election Day 2010.

  Other signs — reflecting the growing intensity of the health care debate — depicted President Barack Obama with the signature mustache of Nazi dictator Adolf Hitler. Many referred to Obama as a socialist or communist, and another imposed his face on that of the villainous Joker from „Batman.”

  si hard:

  GOP Sees Protest As an Opportunity

  With tens of thousands of conservative protesters expected to gather in Washington on Saturday for a „Taxpayer March on D.C.,” Republican officials are attempting to capitalize on a movement that lately has galvanized anti-Obama activists more effectively than the party’s elected leaders in Washington

  „zeci de mii de activisti anti-obama”…

 9. dr pepper
  3 September 2009

  ce mult seamana cu ce s’a intamplat in Romania.

  „cine a stat cinci ani la rusi nu poate gandi ca bush”

  vs

  ” noi muncim nu gandim!”

  sau

  „obama bin lyin”
  vs
  „universal health care now!”

  plus acorno-minerii care au intervenit la intalnirile dintre alegatori si alesi.

 10. Francesco
  3 September 2009

  Grozava chestie dr. Pepper: Obama Bin Lyin!

  Am vazut fotografii de la demonstratia din Washington, strazile erau pline ochi pe kilometri, iar diferenta dintre estimarea lui Michelle Malkin cu 2000000 de participanti si yahoo cu cateva zeci de mii este de tot rasul!

 11. dr pepper
  3 September 2009

  tea baggers…

  multiple meanings. 1) one who carries large bags of packaged tea for shipment. 2) sexual „teabagging” 3) one who has a job or talent that is low in social status 4) a person who is unaware that they have said or done something foolish, childlike, noobish, lame, or inconvenient. 5) also see „fagbag”, „lamer”, „noob”

  este definitia stangii pentru oamenii care demonstreaza pentru libertate. fie ei democrati, republicani, libertanieni, albi, negri, rosii, verzi sau galbeni.
  nu au un lider care sa ii conduca, si-au facut pancardele acasa scrise de mana si au iesit in strada pentru a lupta pentru libertate.
  leftistii ii demonizeaza, ridiculzeaza la limita permisibila a ridicolului, republicanii ii contesta si ii ignora.
  si totusi ei sunt. exista si isi fac simtita prezenta.
  sunt cei ce isi doresc libertatea, fie ca sunt negri, albi, rosii, verzi sau galbeni. fie ca sunt debea scapati din lagarele comuniste.
  isi doresc o america libera.
  o america pe care nici democratii nici republicanii nu o mai pot livra.
  este miscarea pe care europa rapusa de mentalitatea socialista si subjugata perceptiei de corectitudine politica si sclavagism pentru salvarea planetei nu o poate produce.
  numai in america este posibil asa ceva!
  in europa – lumea lupta pentru supravietuire, precum am fost obisnuiti in comunism.
  sclavi ai guvernului cu taxe ce depasesc imaginatia, populatia europeana incearca sa subziste pentru a plati tribut unui stat de „are grija de ei” si ingroasa randurile celor ce ii vor pieirea.
  imigrantilor ce nu se vor integra niciodata si vor incerca prin orice mijloace de a’si impune cultura primitiva.
  europa nu mai are o societate civila din frica impunerii si invinovatirii popultaiei.
  „omul alb” a distrus civilizatii. este factorul relelor pe acest pe pamant si va trebui sa dispara.
  america se impotriveste curentului – pentru ca america crede in libertatea individuala.
  acea libertate individuala atat de urata de colectivismul comunist.
  acel comunism care nu crede in valoarea individuala ci in sclavagismul psihologiei de turma – unde elitismul dicteaza turmei ce este mai bine pentru ea.
  pentru ca turma nu poate lua o decizie – o turma de dobitoace trebuie sa se supuna elitei.
  turma nu trebuie sa gandeasca – turma trebuie sa munceasca si sa confere elitei conducatoare tot confortul.
  si asta pentru ca elita conducatoare stie ce e mai bine pentru turma.’
  cat sa traiasca si cum. unde si ce sa pasca.
  cine si cum sa traiasca pentru a asigura confortul elitei este imperial ca turma sa nu cracneasca in front.
  turma trebuie sa muunceasca si elita sa beneficieza de munca lor – si asta pentru ca elita stie mai bine de ce au nevoie dobitoacele decat dobitoacele insasi.
  de aceea este frumoasa america.
  si nimeni nu o poate ajunge.
  pentru ca turma sau macar o parte a ei se impotriveste.
  pentru ca parintii ei fondatori au lasat mostenire poate cel mai frumos vis de libertate de care nici o turma pana la ei nu au avut parte.
  stanga ii denigreaza in fel si chip.
  dreapta ii ignora.
  ei sunt insa acolo.
  cu pancarte scrise de mana.
  si cu dorinta de libertate pe care nici o natie nu o are.

 12. Francesco
  3 September 2009

  Am „retusat” putin din definitia stangista zeflemitoare pentru tea baggers, dr. Pepper. Nu este nevoie de mai mult.

  Este prea adevarat ce ai scris dupa definitie ca sa complicam si sa intram pe o ulita cu lanterne rosii…

 13. costin
  3 September 2009

  dr pepper, nu am apucat sa citesc comentariile care le-ai lasat, dar sint curios: tu ai fost la DC pe 12? la fiecare o suta si ceva de oameni din America, o persoana s-a dus la DC ca sa protesteze impotriva lui Obama. Este incredibil! Si este doar inceputul

 14. costin
  3 September 2009

  Riddick,
  Tare pastorul James. Vazusem citeva secvente cu el in timpul campaniei de anul trecut, moment in care 90% dintre oameni erau orbiti si nu puteau vedea nimica din mizeriile cu care s-a inconjurat actualul presedinte al Americii toata viata lui.

 15. dr pepper
  3 September 2009

  costin – eu nu am fost. banuiesc ca panselutza a fost dar vad ca nu mai e printre noi sa ne tina la curent.
  francesco – dar aia este chiar definitia data de leftisti demonstrantilor!
  ca sa vedeti pana unde pot merge cu insultele!
  si daca nu stiti – mai nou au aparut teoriile conspiratiei cu privire la marsul cu pricina.

 16. dr pepper
  3 September 2009

  ca spre exemplu – acel steag coborat in berna – ei sunt convinsi ca imaginile sunt luate din timpul funerariilor lui ted kenedy ( atata lume nu se poate strange decat la o demonstratie leftista) – cu toate ca * cu o zi inainte fusese 9/11.
  apoi – nu isi pot explica cum in urma unei demonstratii – nu au ramas masini arse, vitrine sparte si mizerie inimaginabila pe strazi!!!!
  deci totul a fost o insecnare.
  ca doar ei stiu ca dupa o demonstratie lasa in urma magazine, masini si cauciucuri arzand.
  mizerie de nedescris.
  politisti cu ochii umflati
  deci ceva, ceva – tot e la mijloc!

 17. Francesco
  3 September 2009

  Dr. Pepper,

  E un nou articol la Insemnari: Catre Obama: Don’t Tread on Me!
  Stiu ca asa se interpreteaza de unii, dar nu putem sa lasam scris asta. Am lasat aspectul de generalitate, cine vrea sa vada ma mult sa caute pe net.

 18. dr pepper
  3 September 2009

  da Francesco, foarte corect si de bun simt ce ai facut.
  felicitari!

 19. dr pepper
  3 September 2009

  pe bune acum!
  cititi articolul din cotidianul:

  Scuturarea scutului a dat roade: Rusia intră în jocul SUA

  cum adica „scuturarea” scutului?
  de la scrap? cine a „scuturat” scutul?
  apoi, Rusia intra in jocul SUA?
  de unde pana unde concluziile astea?
  dar sa citim articolul”

  Preşedintele american Barack Obama pare să fi câştigat cel mai important joc de politică externă de până acum, obţinând din partea Rusiei sprijin pentru impunerea de sancţiuni contra Iranului.

  dar de unde reiese ca Mr. Obama pare sa fi castigat cel mai important joc de politica externa?
  citim putin mai jos si ne edificam:

  La finele primei sale întâlniri cu Obama, de după abandonarea amplasării scutului american antirachetă în Europa de Est, preşedintele rus Dmitri Medvedev a admis că, „în anumite cazuri, sancţiunile sunt inevitabile“, scrie „The Times“. Potrivit aceleiaşi surse, liderul de la Casa Albă s-a dus la întâlnirea cu Medvedev pregătit să facă presiuni pentru ca Moscova să susţină impunerea de sancţiuni în cazul în care „problema iraniană“ rămâne nerezolvată.

  adica ceva foarte, foaarte vag – asta dupa ce mossadul a oprit un transport secret de rachete S-300! iar in Cehia si Polonia – tari vadit pro-americane intr-o era dominata de socialismul anti-american european – americanii pierd teren vazand cu ochii.
  Pana si cei mai proamericani polonezi sunt acum dezamagiti si gata sa cada in cealalta extrema.
  Si, cum putem vedea si aici in cele cateva comentarii – antiamericanii si antisemitii de profesie nu si’au schimbat optiunea deloc chiar si dupa „rasunatoarea” victorie diplomatica de a se renunta la scutul antiracheta.
  care scut antiracheta era ca si un prag psihologic pentru natiunile iesite cu greu de sub dominatia sovietca.

  ca apoi, spre sfarsitul articolului chiar autorul sa „realizeze”:

  Sprijinul totuşi timid al preşedintelui Medvedev este privit de analişti ca o „răsplată“ pentru decizia lui Obama de a nu mai instala în Polonia şi Cehia elemente din scutul antirachetă promovat insistent de anterioara administraţie americană.

  cum adica sprijinul totusi timid al lui medvedev?
  pai parca era ditamai reusita rasunatoare.
  si p’aia cum ca si china ar fi de acord – de unde a scos’o bai nene?!?

  din ce tenebre?

  acum credeti in „profetia” mea?

 20. costin
  3 September 2009

  doctore, eu nu am mai apucat sa termin de redactat traducerea aia a ta despre relatiile cu Rusia. N-am avut timp, ba am fost plecat ba am avut musafiri, blablabla.. nu te apuci tu si il termini, totusi? ????

  astia de la cotidianul sint niste… cocalari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi