FUNDATIA IOAN BARBUS

Obama reface Cortina de fier

Presedintele american a afirmat de cate ori a avut ocazia in acest weekend – si pentru ca a facut turul talk-show-urilor, a avut numeroase ocazii – ca decizia administratiei sale de a abandona constructia unor elemente ale scutului antiracheta in Cehia si Polonia nu are legatura cu Rusia. Daca este asa, atunci este limpede ca rusii nu au aflat inca, pentru ca, de o saptamana, la Moscova toata lumea petrece si saluta „concesiile” facute Rusiei de administratia americana. Aceste concesii sunt nenecesare, reprezinta cel putin o naivitate strategica in relatia cu Rusia din partea lui Barack Obama si, totodata, o lovitura nedreapta data unor aliati loiali, precum Cehia si Polonia, si Europei de Est in general. (…)

Posibilitatea ca tarile NATO sa isi fi asumat o parte considerabila a poverii, inclusiv financiara, sterge si argumentul costurilor comparative. In plus, un raport al Biroului pentru Buget al Congresului, publicat anul trecut, estimeaza ca „scutul lui Bush” din Europa Centrala ar costa 12,8 miliarde dolari, iar „scutul lui Obama”, desfasurat pe mare, 21,9 miliarde. Pentru Romania, protectia asigurata de NATO ar fi fost suficient de sigura. In schimb, fragilizarea Poloniei si Cehiei in raporturile cu Rusia reprezinta o amenintare mai serioasa decat beneficiile noului scut si, de aceea, Bucurestiul trebuie sa manifeste solidaritate cu aceste doua tari. (…)

In sfarsit, nu numai Europa de Est devine mai vulnerabila in fata unei Rusii tot mai agresive, ci si Alianta Nord-Atlantica. NATO se afla in plin proces de revizuire a Conceptului Strategic (o conferinta dedicata acestuia tocmai s-a incheiat la Lisabona), care sa ia serios in considerare planuri de aparare pentru tarile ce au aderat in 2004. Or, daca e sa vorbim, de exemplu, despre statele baltice sau despre Polonia, aceste planuri ar trebui ia in considerare cel mai probabil inamic: Rusia. Abandonarea scutului de catre administratia Obama submineaza increderea balticilor sau a polonezilor ca aliatii isi vor respecta angajamentele in cazul unei agresiuni rusesti. De georgieni, saracii, nici nu mai poate fi vorba.

S-a comentat indelung faptul ca Obama a anuntat abandonarea scutului in aceeasi zi in care polonezii comemorau 70 de ani de cand trupele lui Stalin au invadat Polonia in urma Pactului Ribbentrop-Molotov. A fost momentul in care primele falduri ale Cortinei de Fier aveau sa cada asupra Europei. A fost nevoie de 50 de ani de razboi rece, de initiativa de aparare strategica (scutul antiracheta cunoscut ca „Razboiul Stelelor”) a presedintelui Reagan, dar mai ales de Solidaritatea poloneza ca aceasta sa cada. Permitand Moscovei sa-si formeze o sfera de influenta in Europa de Est, presedintele Obama da posibilitatea Rusiei sa o ridice inca o data.

Versiunea integrala în Romania libera

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Cristian Câmpeanu

Cristian Câmpeanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian