FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Orban între Trump și Putin

Nu e mult timp trecut de când presa internațională a fost plina de cuvintele de lauda spuse de președintele Trump despre Kim Jong-un, la întâlnirile cu acesta, și corespunzător scandalizata pentru felul in care președintele american a vorbit despre dictator. Apoi s-a mai comentat mult mai puțin despre miza negocierilor și solicitările dure ale părții americane pentru dictatorul nord coreean. Autorul cărții “Arta negocierii”, Donald Trump, știe bine ca în politica e foarte important ce spui, știu si el și echipa lui ca e riscant sa facă concesii lăudând tot felul de nefrecventabili, că își sacrifica temporar din credibilitate cu aparenta lipsa de atenție în declarațiile politice, dar intenția lui este sa rezolve problemele cele mai importante mai degrabă, decât sa ofere discursuri riguroase. Acum este Orban la Washington și, asa cum era previzibil, președintele american il laudă și face declarații favorabile despre el, cel care si-a bagat tara adânc in sfera de influență a Rusiei, marele dușman al Americii și al întregii lumi libere.

Dosarul Ungariei lui Orban e foarte dificil – America nu isi poate permite sa indeparteze Ungaria mai mult decat a indepartat-o Orban si partidul lui. Desi e tara NATO si membra a Uniunii Europene, Ungaria importa peste 80% din gaze din Rusia si nu are nici un plan sa iasa din acesta dependenta de Moscova. Mai mult, luna trecuta, Peter Szijjarto, ministrul Afacerilor Externe si al Comertului din Ungaria a semnat un acord pentru cumpararea gazului rusesc in anul 2020, chiar in conditiile in care acesta nu va mai veni prin conductele din Ucraina. Lucrul acesta e posibil deoarece anul asta se termina contractul de tranzit prin Ucraina pentru gazele rusesti, iar rutele ocolitoare permit livrarea de gaze in Europa, ceea ce loveste dur Kievul care va ramane astfel fara o importanta sursa de venituri. Ungaria are deja programate intelegeri cu Turcia, Bulgaria si Serbia pentru a primi gazul rusesc prin TurkStream incepand din toamna asta, lucru care serveste perfect interesele rusesti.

https://bbj.hu/energy-environment/hungary-to-contract-for-turkstream-gas-capacity_164418

Ca si cum dependenta de gaz rusesc si alinierea Budapestei la politica Moscovei in ceea ce priveste livrarea gazelor in Europa nu ar fi destul, Orban permite Moscovei sa aiba un cuvant greu de spus si in productia de energie electrica a Ungariei.

Centrala nucleara de la Paks, de tip VVER (ca cea de la Cernobîl), produce aproximativ 40% din energia electrica a Ungariei, dar se afla la capatul duratei de viata, dupa ce acesta a mai fost deja extinsa in urma unor evaluari atente de securitate. In 2014 a fost selectionata compania de stat rusa Rosatom pentru a construi alte doua reactoare nucleare la centrala din Paks, constructie intarziata de temerile indreptatite ale autoritatilor locale din zona unde vor fi construite rectoarele. Cei mai multi bani pentru imensa investitie vin tot din Rusia – 10 miliarde din totalul de 12 miliarde de euro necesari pentru constructia reactoarelor vin tot din bancile de la Moscova. La inceputul lunii acesteia a fost modificat cu multa bunavointa acordul pentru imprumut, Rusia permitand Ungariei sa inceapa plata datoriei de indata ce va incepe productia de energie electrica la reactoarele ce vor fi ridicate pe banii rusesti.

https://www.intellinews.com/hungary-and-russia-amend-loan-agreement-on-paks-nuclear-power-plant-160747/

Vorbind despre banii rusesti, trebuie mentionata si prezenta Băncii Internaționale de Investiții a Rusiei in Ungaria, dupa ce i s-a permis să își facă un sediu la Budapesta, desi banca este cunoscuta ca un instrument al serviciilor secrete ruse, asadar un vector al politicii Kremlinului, fundamental antiamericane si antieuropene.

Toate acestea fac sa nu mai fie nici o surpriza faptul ca Ungaria s-a opus ajutorarii Ucrainei de alianta NATO, servind si astfel interesele Kremlinului in cea mai importanta zona pentru securitatea europeana din ultimii ani.

https://www.unian.info/politics/10131398-nato-doesn-t-plan-to-cease-support-of-ukraine-despite-hungary-s-demand.html

Prezenta de acum a lui Orban la Washington este legata si de dosarul energetic, sau poate in primul rand de acesta, practic de dosarul rus care priveste Ungaria, tara membra a NATO si a Uniunii Europene care pare a se apropia constant de Moscova, impotriva interselor europene si americane. Dincolo de zambete si discursuri amabile, Trump are de discutat cu Orban situatia geopolitica a Ungariei actuale, situatie care trebuie rezolvata cat mai curand. Iar presedintele american stie mai bine ca oricine ce are de facut. Timp in care presa va ramane sa se minuneze de amabilitatile schimbate de cei doi presedinti in fata camerelor de luat vederi.

ACP

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

ILD Contributor

ILD Contributor

9 Comments

  1. Dorin
    15 May 2019

    Ca o completare la modul de lucru al lui orban viktor, vă pot spune că la summitul de la Sibiu maestrul a făcut figură aparte în defilarea delegațiilor în Piața Mare . Toți președinții/primcancelarii intrau în piață cu un mic cortegiu de mașini, cortegiul făcea o voltă și-i debarca la capătul covorului roșu — pe care ajungeau, împreună cu însoțitorii, la intrarea în primărie, unde erau așteptați de preș. Iohannis.

    Ăsta al ungariei a intrat în piață, a traversat-o complet și a coborât la celălalt capăt, unde a intrat în clădirea u.d.m.r., așteptat fiind de șefii acestei organizații non-partid. După vreo 10-15 minute, a traversat pe jos toată piața (în timp ce alții debarcau pe covorul roșu), și a intrat ca un ciocoflender în primărie…

  2. Stefan
    15 May 2019

    Interesant articolul. Am aflat lucruri pe care nu le stiam despre relatiile Ungariei si dependenta ei energetica fata de Rusia.
    Cea ce ma nedumereste (dar de fapt nu) este ca aspectul relatiilor aparent stranse intre Orban si Kremlin este total absent in critica aspra a presei occidentale fata de Ungaria.
    Nemtii sunt cel putin la fel de vanduti gazelor rusesti pe cat ungurii.

    Tocmai citeam un articol despre primirea cordiala care i-a facut-o Trump lui Orban, in pofida opozitiei establishmentului american care-l considera pe liderul maghiar ca un monstru nefrecventabil.

    Si de ce ar fi Orban inamicul public nr. 1? Din cauza apropierii de Putin? As de unde!
    Orban e “dictatorial” si “nedemocratic” din cauza opozitiei fata de inundarea Europei cu migranti sustinuta de banda criminalului George Soros in cardasie cu frau Merckel si vizirii ei.

    In plus, Ungaria a mai avut “indrazneala” sa se opuna inca unei declaratii dusmanoase a UE fata de Israel.

    Trump si Netanyahou scot din minti clica UE, nu Putin.

    https://kafkadesk.org/2019/05/04/finland-snubs-hungary-during-u-n-security-council-meeting/

  3. Lupul Albinelor
    15 May 2019

    Orban intre Trump si Putin? Nu vi se pare ca sunt cam in aceeasi tabara toti astia??
    Interesant cum gasiti scuze din nou pentru aceasta ultima escapada(apucătură?) a lui Trump, care recent l-a laudat si pe dictatorul rusofil Orban.
    Asta dupa ce tot anul acesta ne-a spus si despre Kim JongUn si despre Erdogan ca sunt baieti buni…
    Ca sa ramanem in aceeasi nota, asteptam si a 6-a intalnire Trump-Putin, la care sunt convins ca se va pune la cale o antanta crestina cu toti dictatorii Asiei, intre care eu personal il numar si pe Viktor Orban.

  4. Florin C.
    15 May 2019

    @Lupul

    Nu, nu ni se pare. Puteți furniza vreun argument în sprijinul afirmației că Trump și Putin sunt în aceeași tabără ? Altul decât declarațiile de complezență (sau fie și efectiv stupide) ale lui Trump ? Un argument solid, vă rog mult, care să acomodeze cumva și faptul că atitudinea administrației Trump față de Rusia este cea mai dură de la Reagan încoace.

  5. Lupul Albinelor
    15 May 2019

    Dovezile logice le veti afla doar raspunzandu-va singur la urmatoarele intrebari:
    Cam care este numarul maxim de “cordialitati” si intalniri private pe care le poti avea cu Putin fara sa fii considerat tovarasul acestuia? Cam cinci-sase e ok?
    Maxim cati cai troieni rusesti si lobbyisti ai voie sa ai in stafful prezidential? (Michael Flynn, Paul Manaforth, Richard Gates etc)
    De ce ai nevoie de acesti lobbyisti ticalosi si legaturile lor cu Gazprom, petro-oligarhi rusi si dictatorii si mafiotii din estul Europei si Israel? (aici il includ si pe al nostru intai dictator iubit)
    E ok cand rusii il demit pe secretarul de stat folosind pixul presedintelui american?
    Iar lista mai poate continua cu intrebari la care raspunsurile pot sa fie doar cutremuratoare…

    Este evident ca politica SUA este una antiruseasca, in ciuda suspectelor afinitati ale presedintelui cu aceastia
    Se vede clar ca generalii, CIA si principalii executivi din defense si servicii continua sa isi serveasca cu onoare tara, chiar daca de la varful politicii le vin alt fel de semnale

    PS Ca Viktor Orban si Putin sunt in aceeasi tabara sper ca nu mai trebuie sa demonstrez, urmariti doar afilierea Ungariei la toate proiectele energetice si la toate proiectele Gazprom, coroborate cu sabotarea birocratica pe care o face Ungaria tuturor proiectelor alternative

  6. Florin C.
    15 May 2019

    OK, v-am rugat să-mi prezentați măcar un argument în sprijinul afirmației că Trump + Putin = Love, m-ați pus tot pe mine la treabă. Eu unul nu văd nici o cauzalitate logică între speculațiile pe care le faceți și afirmația inițială. Dacă nu sunteți în stare să prezentați un astfel de argument, nu-i nici o supărare, mă voi împăca cu gândul că nu există. Până la urmă și Robert Mueller s-a împăcat.

  7. asd
    15 May 2019

    @Lupul Albinelor
    Esti un troll rus care promovezi propaganda ruseasca cum ca trump il controleaza pe putin. mars de aici. trump a impus sanctiuni mai dure impotriva rusiei decat clinton, bush jr sau obama.

  8. Polilogu
    15 May 2019

    Articolul este foarte bun pentru intreg spectrul presei românesti invadate in ultimul timp de tot felul de …manipulanti cu bani multi investiti în ei . Deh,publicitatea bat-o vina ! Nu stiu bine ce ar trebui facut, dar ILD ar putea sa iasă mult mai mult în peisaj . Este un site care devine tot mai necesar pentru opinia publică.

  9. Dorin
    15 May 2019

    pt. 8 //
    Eu am tot spus pe-aici că un asemenea prilej (folosit acum o vreme, dar văd că părăsit…) ar fi NașulTv, care, până una-alta, se află pe „must-carry” la toți furnizorii de televiziune.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *