CELE MAI CITITE
Politicile memoriei: dezbatere RFI (Mihail Neamţu şi prof. Augustin Ioan)
20 March 2010
,Autor Costin Andrieş
,Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.
Costin Andrieş
Autor, co-fondator și redactor-șef ILD
https://twitter.com/CostinAndriess
10 Comments
Francesco
20 March 2010Profesorul arh. Augustin Ioan si-a expus parerile pe tema referendumului elvetian in revista Dilema. H/T pentru Blogul lui Danut. Citez din articolul Minarete:
despina
20 March 2010Din intamplare am ascultat o mare parte din emisiune.
Lucrurile care cred ca ar trebui facute:
-Amenajarea ca un punct de „Remember” in cladirea securitatii din Piata Palatului
-Cladirea unei mici Biserici a Revolutiei Anticomuniste undeva in Piata Universitatii ( acolo au murit oameni,o simpla Troita nu este suficienta)
Nu neaparat cu bani de la stat
Francesco
20 March 2010Propuneri interesante Despina.
Nu inteleg de ce oamenii vor sa uite acea parte din istoria noastra, de ce se considera ca „ne-am facut datoria” fata de trecut schimband doar numele unor strazi si permitand accesul in zona Primaverii, plus Cotroceni. Poate ca exista o neintelegere in privinta monumentului de la Varsovia construit in timpul conducerii fratilor Kaczynski, dar ideea ca nu exista in Bucuresti un monument al Revolutiei, sau al momentului decembrie 1989, cum vrem sa-i spunem, nu este buna. Este o lipsa pe care nu o putem imputa doar politicienilor.
despina
20 March 2010Din ce-am auzit in interviu inteleg ca vor face ceva de acum inainte ,in acest sens.
Ce sa mai spun?
Sa asteptam sa vedem ce mai iese la iveala dupa deschiderea arhivelor-au trecut 20 de ani.T Maries este inca in greva foamei-asa am inteles-tocmai pentru a putea copia arhivele.
Ceva se ascunde,dar tot vom afla.Se pare ca c vom avea surprize.
Asa ziceu cei de la B1TV-R Moraru.
Atunci ne vom explica si de ce, dupa 20 de ani inca nu avem un monument al Revolutiei-ar fi de fapt un monument impotriva comunismului ….
Mihail Neamtu
20 March 2010Propunerile sunt binevenite. Multumesc mult.
1/ Va trebui amenajat un memorial la Rimnicu-Sarat (3h fata de Bucuresti, in comparatie cu 10 ore fata de Sighet). Acest lucru e o urgenta – memorialul RS e in proprietatea Institutului.
2/ Orice propunere pentru Bucuresti are nevoie de lobby pe linga primarul Oprescu. Sunt motive sa credem ca acest proces nu va fi usor. Totusi, in vara acestui an vom organiza o mare expozitie la Palatul Parlamentului prin care sa celebram Revolutia anticomunista.
Orice propuneri aveti, le puteti trimite pe adresa Institutului:
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc
Str. General David Praporgescu nr. 33, sector 2, Bucureşti, cod poştal 020968
Imperialistu'
20 March 2010Nu avem monument al Revolutiei din acelasi motiv pentru care nu avem lustratie, Despina: tovarasii sunt printre noi si ne conduc cu la fel de mult spor in pseudo-capitalism ca in comunism.
Multumim pentru interventie, domnule Neamtu. V-ati gandit sa porniti niste conturi pentru donatii publice in vederea realizarii acestor monumente? Nu cred ca ar fi o idee deloc rea, sunt sigur ca ar fi destui care ar contribui.
despina
20 March 2010Pseudo capitalismul asta ne macina !
Asteptam deschiderea arhivelor-poate asa sa avem un fel de lustratie – sa stim adevarul gol golut.
Francesco
20 March 2010In martie 1990 a fost inlaturat bustul lui Lenin din fata Casei Presei Libere, dar pe soclu a ramas un V, ca semn al victoriei Revolutiei. A fost o masura pompieristica, nu pentru ca victoria nu a fost importanta, ci pentru ca ar fi trebuit comandat si realizat un Monument care sa evoce suferintele din perioada comunista. O statuie a unui dizident (de exemplu Gheorghe Ursu) ucis ar fi fost mult mai potrivita, ar fi fost un omagiu si un punct de referinta.
Oare nu avem sculptorii si arhitectii care sa imagineze un astfel de monument? Nu cred. Lipsesc ideile sau troneaza nepasarea?
costin
20 March 2010ideea cu casa poporului transformata in circ, mall, hotel, piscina, cazinou, bar, bazar, cum a sugerat Augustin Ioan este o mai veche fantezie de-a mea. o aripa as rezerva-o unei impunatoare gropi de gunoi. cunosc oameni tineri care se simt mindri de casa poporului, de aceasata monstruozitate pentru care au fost distruse mii de case din centrul bucurestiului, pentru care au murit oameni, opera unui om bolnav. si da, in general se stie atit de putin despre acest hangar de lux ce ar rezista unui atac nuclear, incit pot trece pe linga el simtind mindrie.. „a fost rau, dar a facut si ceausescu ceva, metrou’.. casa poporului, plus ca toata lumea avea salam cu soia cind ii era foame”. de ce nu se fac vizite din scoli la locurile astea, in care se explica tinerilor cu mp3 playerul in urechi, piercing si rasta ce a fost acolo inainte si cum casele oamenilor au fost darimate pentru a satisface grandomaniile unui om bolnav?
despina
20 March 2010Am cunoscut personal 2 intelectuali -avocati-tata si fiu care locuiau acolo ,li s-a demolat casa si au muri apoi, unul cate unul