FUNDATIA IOAN BARBUS

Polonia, turul I: Kaczynski îi suflă în ceafă lui Komorowski

Update3 (06.30) Dupa numararea a 95% din voturi, Komorowski are 41,22%, Kaczynski – 36,74%

Update2 Kaczynski câstiga detasat în SUA, Komorowski – la Moscova

Kaczynski a câstigat mai bine de doua treimi din voturile diasporei poloneze din SUA (din 33.455 de voturi, 23.276 au fost pentru Kaczynski, 8.423 pentru Komorowsi) si patru cincimi din voturile polonezilor din Chicago. Komorowski a câstigat însa detasat la Moscova, doua din trei voturi date de polonezii care traiesc în capitala Rusiei au fost pentru candidatul liberal.

Update1 (01.15): Dupa numararea a 15% din voturi, diferenta este foarte mica, de doar doua procente, 39.7%-37.7%. Ar fi un adevarat dezastru pentru liberali.

Update (24.00) Exitpoll pentru televiziunea publica poloneza, TVP, la închiderea urnelor (orele 21.00):

  • Komorowski – 41.2%
  • Kaczynski – 35.8%

TVN24, televiziune de stiri care-l sustine de Komorowski, a facut un sondaj telefonic, nu un exitpoll, sondaj ce i-ar da 12 procente avans candidatului liberal.

Donald Tusk (23.30): „Bronislaw Komorowski a avut un rezultat mult mai bun decât mine acum cinci ani. . Fiecare vot e de nepretuit, dar suntem mult mai optimisti decat eram acum coinci ani.”

Kaczynski s-a afisat „relaxat si zâmbitor”.

Scurt comentariu: Daca rezultatele partiale confirma exitpoll-ul televiziunii publice si diferenta este de doar sase procente, Komorowski are probleme serioase. Unii sustinatori se asteptau sa câstige din primul tur, mai bine de 50%. Conservatorii, care au luat startul într-o situatie dramatica, sunt bucurosi. Pentru ei este înca posibila victoria, mai ales ca de-a lungul campaniei s-a mentinut constant trendul crescator al lui Jaroslaw Kaczynski. Apropiati ai lui Komorowski se îndoiesc de victorie, în timp ce sustinatorii lui Kaczynski sunt foarte încrezatori.

Daca numararea voturilor confirma diferenta de doar sase procente, va conta foarte mult distributia celor 14procente obtinute de candidatului socialist, Napieralski. Socialistii sunt înclinati sa voteze cu liberalii, dar mai sunt zece zile de campanie în fata. Pâna acum Jaroslaw a mers fara greseala, analistii spunând ca s-a maturizat, în timp ce Komorowski a facut gafe (când a vorbit despre un plan de iesirea a Poloniei din NATO, dorind sa spuna din Afganistan) si declaratii ciudate, când si-a manifestat opozitia fata de exploatarea zacamantului de gaze de sist, care ar putea asigura independenta energetica a Poloniei fata de Rusia, din cauza ca exploatarea ar putea distruge peisajul si dauna mediului înconjurator.

In orice caz, indiferent de rezultatul final, performanta lui Jarosla Kaczynski arata ca Partidul Lege si Dreptate, PiS, a supravietuit dezastrului de la Smolensk (în care a disparut aproape toata conducerea formatiunii) si ca reprezinta în continuare o optiune solida. Urmeaza alegeri locale în octombrie, iar în iunie 2011 – alegerile generale. De aceea, lucrurile nu arata deloc bine pentru liberali.

Actualizari periodice la: Recap: Poland Still Without New President

De ce vrem sa câstige Jarek, si nu Komorowski (Anca Cernea)

GMT

GMT

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian