FUNDATIA IOAN BARBUS

Potpourri

Vine din franceză şi literal înseamnă ghiveci putrezit, termen folosit iniţial pentru a numi un ghiveci de flori umplut cu petale, seminţe uscate, mirodenii şi întrebuinţat domestic cu scopul de a parfuma aerul. E mai cunoscut ca termen muzical, definind o înşiruire din fragmente de melodii cu priză la public, un fel de paradă a şlagărelor formată din bucăţi asamblate succesiv pe fundalul unui aranjament muzical comun. Boney M. obişnuia să-şi canibalizeze propriul repertoriu (şi să-şi rotunjească contul din bancă) în acest stil. Tot din aceeaşi perioadă, pentru publicul românesc era mai familiară vocea sprinţară care anunţa la radio ghiveciul de umplutură necesar pînă la următorul jurnal de ştiri. Şi acum, un potpourri de melodii îndrăgite din repertoriul cîntăreţilor dumneavoastră preferaţi: Angela Similea, Dan Spătaru şi Benone Sinulescu. Acest gen n-a murit şi nici nu este pe cale de dispariţie din cauza încălzirii globale.

Şi acum un potpourri de şlagăre ideologice în aranjamentul progresist compus de CBC, sub bagheta maestrului Avi Lewis. CBC este postul public de televiziune canadian, un văr constipat al BBC, lipsit de charisma şi umor autentic. Avi Lewis este reprezentantul par excellence al tineretului socialist canadian. Provine dintr-o familie dedicată păcii şi binelui pentru tot omul, începînd cu bunicul David Lewis, fost lider naţional al Noului Partid Democratic, continuînd cu tatăl, Stephen Lewis, fost lider regional al Noului Partid Democratic şi terminînd cu mama, Michele Landsberg, jurnalist, activist şi feminist. [New Democratic Party face parte din acea familie de partide care sînt în toate şi nu greşesc niciodată.] And last but not least soţia Naomi Klein – autor celebru, activist global anti-globalizare anti-încălzire globală şi bien sur pour la paix mondiale.

Posesorul unui astfel de CV e predestinat să ridice conştiinţa maselor, de aceea în prezent realizează şi prezintă emisiunea On the Map, sau pe limba avîntată a CBC:

A fast-paced half-hour show with substance and attitude, On the Map combines sharp talk, compelling footage from around the globe, and a wide spectrum of passionate opinion. OTM gives viewers a look at the ‘why’ behind the international headlines, while also looking at stories that are often missing from the mainstream news cycle.

În clipul ce urmează Avi Lewis discută cu Ayaan Hirsi Ali despre America şi lumea islamică. Pe parcursul interviului Avi Lewis interpretează mai multe arii din concepţia progresist-dialectică despre lume şi viaţă:

  • Islamul e o religie ca oricare alta.
  • America e o teocraţie creştină.
  • Fundamentalismul islamic şi cel creştin sînt totuna.
  • America e islamofobă.
  • Istoriile personale de succes ale imigranţilor americani sînt clişee puerile.
  • Alegerile prezidenţiale din 2000 şi 2004 au fost furate de Bush.

Conversaţia, conform reclamei CBC, este într-adevăr plină de substanţă şi atitudine. Aş adăuga doar că Avi Lewis şi-a rezervat numai atitudinea, lăsînd-o pe invitată să se descurce cu substanţa.

You grew up in freedom, and so you can spit on freedom, because you don’t know what it is not to have freedom.

Ayaan Hirsi AliÎntregul interviu, inclusiv prezentarea, sînt materiale de seminar pentru un curs avansat de tehnică. Mai precis, tehnici de manipulare. Nu pot să demonstrez afirmaţia, cineva mi-a luat-o înainte. Un blogger din Toronto demontează pasaj cu pasaj spectacolul propagandistic improvizat de Avi Lewis. E o lecţie de contra-propagandă bună de ţinut minte.

Deconstructing the Avi Lewis/Ayaan Hirsi Ali Clip – Full Transcript, Full Analysis

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi