FUNDATIA IOAN BARBUS

Science Fiction Pravoslavnic: Povestiri rusești de adormit copii, de la Editura Contra Mundum

„Versiunea rusească a Crăciunului e mult mai apropiată de ortodoxie decât versiunea noastră (a românilor). Noi suntem familiarizați cu un Crăciun occidental, comercial”… când această frază a fost rostită în Biserica Rusă din București, trecuseră deja șapte luni de la Paștele ortodox petrecut de mii, poate zeci sau sute de mii de civili ucraineni în subsolul blocurilor, unde s-au ascuns de bombele rusești. Unii dintre ei, nu puțini, nu au supraviețuit.

E nevoie de un talent literar pe care eu nu-l am, ca să captezi suprarealismul nebun al scenei din 10 decembrie 2022, care l-a avut drept protagonist pe Ninel Ganea, autorul blogului karamazov.ro, traducătorul și coordonatorul editorial al Editurii Contra Mundum, editură axată pe titluri „conservatoare”… sau, mă rog, „reacționare”.

În bombardamentele rusești de Paște, despre care Ninel Ganea nu avea cum să nu fi aflat, au murit doi copii ucraineni, mulți alții au fost răniți. Guvernatorul din Donețk îi îndemnase pe localnici să fugă din calea bombelor.

În ciuda apelurilor la încetarea focului, bombardamentele rusești au continuat și în duminica de Paște, și în zilele care au urmat. La Zaporojie, oraș situat în sudul țării, pe fluviul Nipru, localnicii și-au luat inima în dinți și au ieșit la biserică în prima zi de Paște, scrie TVR.

După două săptămâni de la lansarea la București a carții cu copertă idilică intitulată „Povestiri rusești de Crăciun”, venea Crăciunul pe stil nou.

În timp ce românii se îmbulzeau consumist în mall-uri occidentalizate ca să cumpere cadouri copiilor, brazi, decorațiuni și porc pentru masa de Crăciun, ucrainenii petreceau autentic rusește tot în subsolurile blocurilor. La fel ca de Paște. Bombardamentele pravoslavnice au fost „mai apropiate de ortodoxie” în noaptea de Ajun, când au produs10 morți și 70 de răniți civili doar în regiunea Herson.

Apoi a venit și Crăciunul pe stil vechi, 7 ianuarie, iar în Donețk preoții au ținut slujbele tot în subsoluri, tot sub bombardamente.

Toate aceste crime, în care sute de mii de ucraineni au fost omorâți, ortodocși sau nu, vorbitori de limba rusă sau nu, sunt făcute de regimul din Rusia cu binecuvântarea șefului „Bisericii Ortodoxe Ruse” – care nu e nici Biserică, nici ortodoxă, dar e cu siguranță foarte rusă.

Acum Editura Contra Mundum anunță un nou „volum de excepție”, „Povestiri rusești de Paști”.

Din el ne așteptăm să lipească poveștile adevărate despre cum le-au făcut rușii Paștele ucrainenilor. Ninel Ganea nu ne va traduce întâmplări cu preoții și mireni ascunși în catacombe în 2022, în noaptea de Înviere. Nu vom afla nimic nici despre câți civili au pierit sub bombe pravoslavnice. S-a găsit loc în carte doar pentru „evocări tulburătoare ale Paștelui” de când Rusia nu era, desigur, Rusia, ci Uniunea Sovietică, deci cu totul altceva. Nu e de mirare că Bogdan Duca, șeful Sputnik, a blagoslovit deja cartea cu un like pe pagina de Facebook a editurii.

De fapt, șeful Sputnik și alți rusofili notorii, ca Iulian Capsali, care în mijlocul războiului îi fac galerie lui Vladimir Putin, au contribuit la promovarea acestor „Povestiri…”, au fost invitați și au participat și în anii trecuți la mai multe lansări organizate de Ninel Ganea. Mai jos sunt imagini din martie 2021, înainte ca Duca să fie numit șef la Sputnik, de la o lansare în care Ninel Ganea a vorbit împreună cu Dan Cristian Comănescu, care a fost și la lansarea din Biserica rusă, iar Duca și Capsali au ascultat atenți din public. Nu este singura.

Ninel Ganea despre Rusia. Alte Citate.

Despre Rusia idilică din povestiri, Ninel Ganea spunea, la începutul războiului. că a fost libertarniană. până să fie distrusă de americani:

„Rusia tarista era un stat minimal. Un istoric libertarian al economiei il considera cel mai restrans stat cu putinta, daca va uitati la structura de impozite, la numarul de politisti, la structura de reglementari, cam toata lumea pica de acord ca era un stat foarte liberal; nu in raport cu Rusia, ci in raport cu toata lumea din acea perioada.

– Unii istorici ai economiei anticipau ca Rusia va deveni principala putere economica a lumii, daca nu intervenea revolutia bolsevica.

– Eh, si ce se intampla in Rusia e ca un stat de tip liberal e pur si simplu dinamitat, subminat si distrus de niste capitalisti americani.”

… spunea senin, dar ușor ezitant, Ninel Ganea la podcastul În Dodii, apropiat de Institutul Mises România. (click pentru video)

Povești SF de adormit copiii.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

„Sunt multe speranțe că chiar anul acesta, România se poate califica pentru Visa Waiver și ca să facă asta, cer oamenilor care mă ascultă astăzi ca ei sau prietenii lor, care se duc să aplice pentru o viză, să fie siguri că au toate documentele în orgine”,  spune domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul american (2019-2021) numit …

aMBASADOR SUA LA BUCUREȘTI 2019 - 2021 administrația TRUMP - VISA WAIVER -
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian