FUNDATIA IOAN BARBUS

Președintele Poloniei și antisemitismul

Gelu Trandafir​:

duda kaczoniDouă vizite simbolice ale președintelui ales al Poloniei și două semnale cât se poate de clare.

La Cracovia, la sanctuarul de la Wawel (în această criptă a slujit Papa Ioan Paul II prima sa liturghie în 1946), unde sunt înmormântați conducătorii și eroii Poloniei, reculegându-se la mormântul Președintelui Lech Kaczyński.

La Varșovia, președintele ales s-a recules și la memorialul căpitanului Witold Pilecki​, un personaj fabulos al armatei Poloniei, cercetaș, ofițer de cavalerie, erou al rezistenței poloneze contra fasciștilor (s-a infiltrat în lagărul de la Auschwitz transmițând aliaților primele informații despre ororile de acolo), comandant important în timpul Insurecției Varșoviei (în bătălia Varșoviei, și-a câștigat renumele de „cel mai brav dintre cei bravi”, scria Norman Davies), și luptător anticomunist (fiind prins, torturat și ucis de un pluton de execuție în timpul ocupației sovietice).

Despre Witold Pilecki am scris pentru blogul In Linie Dreapta​:  https://inliniedreapta.net/un-cercetas-polonez-voluntar-pentru-auschwitz/

Andrzej Duda, președintele ales al Poloniei a fost acuzat, în timpul campaniei electorale prezidențiale că ar fi omul evreilor (al evreilor care urăsc Polonia și polonezii), de către campania fostului președinte (PO), Bronislaw Komorowski. „Dezvăluirea” care se voia compromițătoare pentru Duda a fost făcută de o revistă mogulistă de stânga, Newsweek aparținând grupului Axel Springer.

Newsweek în limba poloneză face propagandă deschisă, chiar foarte agresivă, pentru PO (Platforma Civică, partidul lui Komorowski) și anti-PiS (partidul conservator al președintelui nou ales, Andrzej Duda), îl demasca pe acesta, în campania prezidențială, că are evrei în familie.

Datele:

 • Julian Kornhauser, socrul lui Andrzej Duda, poet și critic literar foarte cunoscut în Polonia, chiar este evreu.
 • Mulți intelectuali evrei polonezi importanți au fost revoltați de această josnicie a campaniei lui B. Komorowski. De exemplu, Prof. Paweł Śpiewak, sociolog, directorul Institutului Istoric Evreiesc, a reacționat cu indignare față de această manifestare de antisemitism de care se face vinovat, a spus el, Tomasz Lis, redactorul șef al Newsweek. (Culmea tupeului a fost atinsă de „jurnalistul” Lis – de fapt propagandist PO – care a amenințat că îl dă în judecată pe Śpiewak pentru că acesta l-ar fi „calomniat”, afirmând despre el că e antisemit; știindu-se cât de aservită e justiția poloneză față de interesele PO, ne temem că Prof. Śpiewak are toate șansele să fie el cel condamnat.)
 • Bronisław Wildstein, unul dintre cei mai importanți/dacă nu cel mai important lider intelectual al dreptei poloneze, fost președinte al postului ațional de televiziune TVP – numit în această funcție de către L. Kaczynski – autor publicat de ILD, – susținător al lui Andrzej Duda și al PiS, și evreu, a cărui familie a fost ucisă practic în totalitate de naziști (doar tatăl lui a supravețuit, refugiindu-se în România cu unitatea sa, în care era medic militar) a scris un articol detaliat și lămuritor despre încercarea de a eticheta poporul polonez, în totalitatea lui, și mai ales drepta conservatoare poloneză (PiS & friends), ca antisemiți. Puteți citi articolul în cartea de eseuri a lui B.W. publicată de Humanitas, „Un trecut care se încăpățânează să nu mai treacă”. Cartea – https://inliniedreapta.net/lavedere/horia-roman-patapievici-despre-bronislaw-wildstein-lansarea-volumului-un-trecut-care-se-incapataneaza-sa-nu-mai-treaca/ .
 • Crimele antievreiști de la Kielce au fost instigate, cel puțin parțial, de sovietici, și au fost condamnate foarte hotărât de conducerea Bisericii poloneze de la acea vreme. În vremea Progromului de la Kielce din 1946, autoritățile ce conduceau Polonia erau deja comuniste. Aceste autorități au utilizat masacrul de la Kielce pentru a-i acuza pe partizanii anticomuniști de comiterea lui și a justifica față de opinia publică poloneză și internațională reprimarea acestora.(NB Între acești partizani au luptat și evrei)
 • În timpul războiului, sub ocupația germană, statul polonez subteran dăduse o lege prin care acei polonezi care îi trădau pe evrei naziștilor erau pedepsiți cu moartea. În ciuda tuturor riscurilor, astfel de execuții chiar aveau loc.
 • Mii de polonezi au fost uciși de naziști salvând, sau încercând să salveze evrei. Au existat chiar și organizații clandestine poloneze pentru ajutorarea evreilor(V. Zegota). Polonezii ca națiune au dat cel mai mare număr de drepți între popoare documentați ca atare de către instituțiile istorice israeliene. Se estimează că numărul polonezilor care au ajutat evrei în timpul ocupației germane e de ordinul sutelor de mii. E de subliniat faptul că, spre deosebire de alte țări în care evreii au avut de suferit și au fost ajutați de drepți între popoare, situația din Polonia presupunea un risc enorm – acei polonezi care erau prinși că ascund evrei erau omorâți, împreună cu familiile lor și cu vecinii. V. de exemplu, familia Ulm.
 • Ofițerul polonez Witold Pilecki este considerat erou în Polonia pentru că, riscându-și viața, s-a dat drept evreu și s-a lăsat arestat de naziști la Varșovia pentru a intra în lagărul de la Auschwitz. Timp de mai mulți ani, el a documentat crimele naziștilor și a transmis aceste informații printr-o rețea anume creată de el. Datele au ajuns la guvernul polonez din exil și astfel la aliați. Memoria lui Witold Pilecki e cinstită astăzi în Polonia de dreapta, de alegătorii tipici ai PiS, credincioși și patrioți. Stânga PO-SLD îl ignoră cu desăvârșire.

Detalii: https://inliniedreapta.net/un-cercetas-polonez-voluntar-pentru-auschwitz/.

Noul președinte polonez, Andrzej Duda, a depus coroane de flori la mormântul lui Witold Pilecki, imediat după câștigarea alegerilor  prezidențiale.

 • BIS: În timp ce sub ocupația germană a Poloniei, conducerea statului polonez legitim – subteran – condamna la pedeapsa cu moartea polonezii care-i trădau pe evrei, în Franța, evreii au fost predați naziștilor de către autoritățile statului francez.

11295611_466128873565272_4089569112410255662_n[1]

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

6 comentarii

 1. Anca Cernea
  27 mai 2015

  În demascarea din Newsweek, tocmai asta se spunea, că socrul lui Andrzej Duda, Julian Kornhauser, este evreu și îi urăște pe polonezi (termenul folosit era polakożercą, „mâncător de polonezi”). Pentru că acesta a scris poezii în care îi acuza pe polonezii care au participat la pogromul de la Kielce.
  Acum, auzim că pesemne Duda ar nega pogromul de la Kielce.
  Eu zic să le facem prezentările calomniatorilor lui Duda, să se retragă toți într-un colț tăcut și să se pună măcar de acord, așa încât poveștile lor să nu sune atât de penibil-contradictoriu.
  Până una-alta, avem așa:
  Andrzej Duda ar fi antisemit pentru că s-a îndrăgostit și căsătorit cu (și e foarte fericit alături de – ) Agata Duda, pe jumătate evreică, născută Kornhauser, fiica omului de cultură de origine evreiască, Julian Kornhauser. Andrzej Duda ar fi așadar, în același timp, negaționist al pogromului de la Kielce, dar și ginere al poetului Kornhauser, care a scris despre pogromul de la Kielce, chestie care arată că îi urăște pe polonezi…
  Prin extensie, numirea lui Andrzej Duda drept candidat PiS la alegerile prezidențiale nu ar fi altceva decât o nouă dovadă a antisemitismului dreptei poloneze, a PiS în special și a lui Kaczynski personal. Iar faptul că a mai și fost ales ar fi cea mai tare dovadă a antisemitismului polonezilor în general.

  Come on, mai lăsați-o baltă, băieți.

  PS. În rândul dreptei poloneze, Agata Duda se bucură de o popularitate extraordinară. Mulți sunt de părere că prezența ei avut un rol decisiv în campanie și i-a adus soțului foarte multe voturi. Este foarte apreciată pentru inteligența, eleganța, distincția și căldura cu care se prezintă alături de Andrzej Duda. Va fi o fermecătoare first lady, asta recunosc până și adversarii.

 2. Anca Cernea
  27 mai 2015

  Alegerea lui Andrzej Duda ar trebui să fie primită cu bucurie în Israel. Dacă ceea ce contrează e realitatea, nu manipulările despre care am vorbit mai sus.
  Andrzej Duda și PiS sunt cunoscuți pentru faptul că nu urmează orbește politica UE iar axa politicii externe a dreptei poloneze merge spre Washington, nu spre Bruxelles-Berlin. Precum se știe, UE are poziții anti-Israel și pro-„palestiniene” cât cuprinde, că de aceea i se mai spune și Eurabia. În timp ce, în SUA, mandatul lui Obama e pe sfârșite… și alianța normală SUA-Israel, sabotată de Barack-Hussein, are toate șansele să fie reluată așa cum se cuvine.

  Amintim că, în ciuda propagandei care încerca să facă din el un fascistoid, Lech Kaczynski a fost un mare prieten al Israelului. Nu numai în vorbe, ci și în fapte.
  http://www.jpost.com/Israel/Ka…..ish-people
  După moartea sa la Smolensk, politica externă a Poloniei a virat imediat într-o direcție contrară. Sikorski și Tusk s-au aliniat cuminței trendului european dictat de Berlin-Bruxelles (asta a constituit esența politicii lor, întrucât, se știe, marile funcții în UE/NATO nu se pot obține fără Germania), sprijinind cu zel „aspirațiile de statalitate ale poporului palestinian”.

  Politica externă a Platformei Civice, plutirea în mainstreamul european și distanțarea Poloniei de Statele Unite, nu sunt în interesul Israelului.

  Dimpotrivă. Se poate spune că cele trei țări din lumea asta în care războiul cultural contra Civilizației Iudeo-Creștine nu a fost încă decis (împotriva acesteia) sunt SUA, Israel și Polonia. Aceste națiuni încă opun rezistență eficientă inamicilor acestei Civilizații – revoluționari, demenți și sataniști de toate felurile, de la ruso-chinezi, până la islamiști și toate sectele de stângiști – și nu au de gând să se predea, ba chiar vor, și cred că pot să câștige. Este de dorit, inclusiv pentru noi, românii, ca între aceste popoare să nu existe friendly-fire.

 3. Unchiu Sam
  27 mai 2015

  Aparent alegaţiunea că Duda, şi prin extensie şi PiS ar fi antisemiţi este o idioţenie.
  Polonia în graniţele interbelice era statul care găzduia cei mai mulţi evrei din lume, vreo 10-15% din populaţie şi nu exista nicio problemă între polonezi şi evrei.

  Problemele au apărut prin anii 1960 şi ulterior, aşa numitul „antisemtism fără evrei”, un fenomen care era dictat de slugile Moscovei din Partidul Muncitoresc Unit Polonez PMUP, adică Partidul Comunist.

  Duda-PiS antisemiţi reprezintă doar un un silogism al stângii dintotdeauna. „Dreapta” întotdeauna trebuie să fie antisemită, nicidecum stânga. Dacă Duda-PiS sunt de dreapta, cu siguranţă sunt antisemiţi. Plus că dacă sunt de dreapta, cu siguranţă sunt antisemiţi, deci Duda şi PiS sunt nazişti. Nu degeaba toţi cretineii din mass-media ideologizată gen France Presse spun că Duda şi PiS sun „naţionalişti, xenofobi”.

  Aşa că dacă sunt „cripto-nazişti” atunci trebuie musai izolaţi pe plan internaţional cum a fost Jorg Haider. Dacă reuşim până la toamnă să boicotăm pe Plan european „regimul rasist de la Varşovia” şi asemuim Polonia cu o Republică Sud-Africană de pe continentul european poate mai salvăm ce e de salvat şi „ai noştri” se vor menţine la putere şi după alegerile din toamnă. Poporul polonez trebuie să vadă încă de pe acum ce-l aşteaptă, că va ajunge ciumatul Europei dacă votează naşpa, adică PiS la parlamentare. Poporul polonez e prost ca noaptea şi nu ştie ce să voteze dacă nu-i dau indicaţii France Presse, Deutsche Welle şi Federica Mogherini.

 4. Anca Cernea
  27 mai 2015

  E interesant de observat asemănarea de tratament din partea stângii internaționale și UE în special față de PiS, Kaczynski, Duda, Polonia, respectiv față de Netanyahu, și Statul Israel în general, precum și față de SUA și liderii americani cu adevărat americani – adică exceptându-l pe Obama, și pe Hilary și eiusdem farinae.
  Aceste trei tipuri de entități – polonezii, israelienii și americanii patrioți – sunt diabolizate permanent în msm stângistă mondială (scuze de pleonasm), cu ură delirantă și cu cea mai nerușinată rea-credință.
  Rușii, la rândul lor, ca și toate cozile lor de topor din lumea întreagă, au cea mai mare boală exact pe aceste trei țări, și mai ales pe acei lideri ai lor și acele forțe politice care le reprezintă cu adevărat (v. mașina de vot de la ONU, pusă în mișcare încă de pe vremea URSS și funcționând de minune și astăzi).
  Ar fi de tras ceva concluzii din asta.
  Dacă inamicii declarați ai Civilizației Iudeo-Creștine își dau seama că, pentru ei, aceste trei țări constituie o mare problemă, atunci e de dorit ca și țările/națiile în chestiune să realizeze faptul că au dușmani comuni și că alianța dintre ele este nu numai avantajoasă, ci chiar necesară.

 5. Vlad M.
  27 mai 2015

  Astea sunt metodele obisnuite cu care Stanga ataca Dreapta. Mai intai, stangistul pregateste o calomnie, o arunca, apoi stramba din nas cand acuzatul se apara in fata miunciunilor ei sfruntate. Scopul minciunilor este delegitimarea adversarului. Scopul scuza mijloacele, asta a fost si a ramas principiul director al comportamentului etic al Stangii (politice, intelectuale etc.).

  Va fi interesant de vazut cum il va suporta Ewa Kopacz pe Andrzej Duda – cel putin pana la alegerile parlamentare. Daca Platforma Civica (PO) isi pastreaza directia, nu poate fi exclus o infrangere liberala si in toamna asta. Dat fiind contextul politic in care ne aflam, ar fi de preferat ca infrangerea sa fie de proportii si PO sa faca naibii un pas inapoi. ????

 6. Costin Andrieş
  27 mai 2015

  Polish Newsweek during the presidential campaign reported that Duda’s Jewish father- in-law wrote a poem damning the Kielce pogrom in 1946, in which 42 Jews were killed. Pawel Spiewak, director of the Jewish Historical Institute, accused the magazine’s editor in chief of anti-Semitism.
  ///
  “I hope that the new president will go the way of one of his predecessors, Lech Kaczynski, with whom I had a chance to cooperate on many occasions and whom I considered a friend of Polish Jews,” Piotr Kadlcik, Jewish activist and board member of the Warsaw Jewish Community, told JTA.

  http://www.haaretz.com/jewish-…..s/1.658291

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian