FUNDATIA IOAN BARBUS

Project 2996 – 10 Years After: Omagiu lui Eugen Gabriel Lazăr şi Donald F. Greene

Au trecut zece ani de la atacurile islamiste din 11 septembrie 2001 din Statele Unite. Creştini, evrei, budişti, musulmani, atei – 2996 de oameni au fost uciși de ura oarbă a jihadiștilor. Pentru a-i comemora, ne-am alăturat Project 2996, Creat de de Dale Challener Roe pentru victimele din 11 septembrie 2001, Project 2996 a reuşit să mobilizeze sute sau mii de bloguri într-o acţiune menită să readucă în memoria publică viețile care au fost curmate atunci.

Citez din pagina principală We Remember a Project 2996:

On September 11, 2001 almost 3,000 of the world’s citizens were brutally, and publicly, murdered. In 2006 I asked other bloggers if they thought it would be a good idea to take the time to learn about the victims and try to keep their individual memories alive. The response I got was overwhelming. And Project 2,996 is the result.

Wherever you fall on the political spectrum, whatever you may think of what has happened in the years since 9/11, I don’t think it’s too much to ask to learn about just one victim. Here is a list of tributes that have been posted over the past years.

Avem onoarea ca în cadrul Project 2996 să aducem un omagiu lui Eugen Gabriel Lazăr şi lui Donald F. Greene.

Eugen Gabriel Lazăr

Născut în România la data de 28 februarie 1974, Eugen Lazăr a emigrat în 1985, împreună cu părinţii săi, în Statele Unite ale Americii. Mama sa Elena a spus că, la sosirea în America, Eugen cunoştea doar câteva cuvinte în engleză. „Romania era comunistă în acea perioadă şi de aceea am venit aici. Nu pentru bani. Datorită comunismului, iar această ţară era liberă”, a explicat Elena Lazăr. Demnitatea unor oameni iubitori de libertate nu are preţ, asta spun cuvintele Elenei Lazăr.

lazar_eugen

Eugen Lazăr, fotografie CNN

Eugen punea mii de întrebări la vremea copilăriei. Mama a povestit ca la vârstă de trei ani a întrebat: „Când ne oprim din mers, ce ne face să ne oprim?” Prietena sa Siu Chong a spus: „Mereu se întreba cum funcţionează orice lucru. Voia să cunoască mereu mai mult.” A învăţat foarte bine, progresele s-au văzut când în 1992 a fost printre cei 33 de elevi merituoşi (Leading Scholastic Achever) din Queens de pe lista New York Newsday High Honours Competition. Muncitor şi cu mintea ageră, Eugen Lazăr a terminat liceul Grover Cleveland şi a obţinut o bursă la colegiul Cooper Union din statul New York pe care l-a absolvit cu titlul onorific Summa Cum Laude în inginerie. A fost angajat ca programator pentru eSpeed, o firmă ce aparţine de compania Cantor Fitzgerald. Sediul eSpeed se afla în Tower One în World Trade Center.

Pasionat de muzică şi de modul în care se poate asculta, Eugen şi-a construit un set de difuzoare. Îi plăcea să gătească şi plănuise sa se însoare cu prietena Siu cu care fusese într-o călătorie la Paris. Siu a spus despre restaurantul Lombardi’s din Soho, locul primei întâlniri pe care a avut-o cu Eugen, „Era perfect pentru mine”. Cu câteva zile înainte de atacul terorist, cuplul Siu Chong Eugen Lazăr şi-a petrecut ultima seară la Lombardi’s. Nu ştiau că forţa răului îl va răpi pe Eugen.

Pe 11 septembrie 2001, Eugen Lazăr s-a dus la muncă, așa cum o făcea de obicei. Ajuns în biroul său de la etajul 103, a trimis un email prietenei sale Siu și apoi și-a continuat lucrul. A urmat însă dezastrul, moartea lui Eugen şi disperarea care i-a cuprins pe părinţii săi, Elena şi Alecsandru, şi pe prietena Siu.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

10th anniversary tribute September 11, 2001-A Decade Ago from Danny Barnes on Vimeo.

Mulţumiri lui Skip de pe situl https://granitegrook.com pentru permisiunea de a edita o parte din excelenta sa postare din 2006.

Fotografia lui Eugen Lazăr de pe CNN se află aici.

InLinieDreapta.net se află la numărul 381 de pe lista Project 2996 2011.

God bless America!

Donald F. Greene

Din articolul publicat de Post-Gazette:

Donald Greene putea să deschidă o pungă cu cartofi prăjiţi, să mănânce doi sau trei şi apoi să plece. Filosofia sa: nu contează cât mănânci, prima îmbucătura este cea mai bună.

Greene s-a născut în White Plains, N.Y., și avea alți trei frați. Când i-a murit tatăl, mama s-a măritat cu Leonard Greene, inventatorul unui indicator de zbor, iar Greene i-a adoptat pe băieţi. La moartea mamei sale și recăsătorirea lui Leonard, familia ajunsese să aibă 12 copii.

În 1971 Donald F. Greene a terminat facultatea de inginerie din cadrul Brown University şi a avut câteva slujbe înaintea obţinerii masteratului. Abia atunci a fost angajat de tatăl său în compania Safe Flight Instrument pentru a lucra ca administrator al afacerii şi negociator. Caracterul foarte sociabil al lui Greene l-a ajutat atât în activitatea profesională cât şi la diverse reuniuni private. La mesele festive, oamenii voiau să stea în apropierea sa datorită personalităţii sale plăcute şi a capacităţii de a inventa jocuri de cuvinte.


Donald F. Greene

Donald F. Greene a murit în Zborul United Airlines 93 la vârsta de 52 de ani. A lăsat în urmă pe soţia Claudette şi doi copii, pe fiul Charlie de 10 ani şi pe Jody, o fetiţă de 6 ani.

Dumnezeu să-l odihnească!

P.S. – Această postare este o reeditare şi o extindere a primului omagiu adus de noi in cadrul Project 2996.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Daniel Francesco

Daniel Francesco

2 comentarii

  1. adi
    9 septembrie 2011

    Martirii zilelor noastre.

  2. Daniel Francesco
    9 septembrie 2011

    Aprinde o lumanare intr-o biserica sau tine-o aprinsa pe aceea din sufletul tau pentru Eugen Lazar, pentru Donald Greene si ceilalti 2994. Dumnezeu sa-i odihneasca!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian