FUNDATIA IOAN BARBUS

Proletari din toate țările, dormiți!

Poate aveți insomnii. Poate aveți un somn scurt, agitat și mai degrabă obositor. În acest caz să știți că nu vă poate ajuta niciun doctor și nicio pastilă. Nici măcar un regim alimentar dietetic, sau mai multă activitate fizică. Fără să vă dați seama sunteți victima unei boli mult mai cuprinzătoare și mai perfide decât un simplu dezechilibru somatic temporar. Buba e adâncă: capitalismul v-a distrus somnul.

Este teza cărții eseistului Jonathan Crary „24/7: Late Capitalism and the Ends of Sleep” / „24/7: Capitalismul tardiv și scopurile somnului”… De ce „24/7” ?… Pentru că piața operează astăzi 24 de ore din 24 și că piața ne dorește treji.

Scopul vieții fiind acela de a face bani si de a-i cheltui, e limpede că somnul stă în calea perfecțiunii capitaliste. Sculatul devreme a fost întotdeauna o virtute la calviniști, cei care, așa cum ne-a arătat Max Weber, au creat capitalismul.

„Planeta”, scrie Jonathan Crary, „a devenit un șantier care funcționează permanent, sau un gigantic shopping mall unde ești în continuu tentat de infinite oferte”. Asta duce la situații paradoxale: din această perspectivă, comunitățile de hackeri, simbol al libertății, permanent activi, sint de fapt cobai și victime ale sistemului… prin faptul că nu mai dorm.

Dormim din ce în ce mai puțin și mai prost. Majoritatea studiilor medicale afirmă azi că unui adult îi ajung șase ore de somn, cand, amintește Crary, încă in anii 1960-’70 se vorbea de opt ore. Pina si tehnologia diminuează valoarea somnului, scrie el. „Sleep mode” pe computer e doar o activitate oprită temporar, gata sa reînceapă unde era, în secunda ridicării capacului. Din păcate, însă, noi nu ne putem pune în „sleep mode” când vrem, coborând un capac. Somnul e așadar din ce în ce mai greu de găsit, absența lui a devenit cronică, iar specia umană e pe cale de a căpăta cearcăne înscrise genetic în ADN.

Așa este. Jean Calvin a inventat cocoșul deșteptător și în primul său edict către calviniști el a specificat clar, fără drept de apel, obligația ca toate gospodăriile calviniste să încadreze cel puțin unul, care să trâmbițeze deșteptarea preliminară la ora patru dimineața, iar cea finală – după o serie de cucuriguri pentru leneși – la cinci dimineața fix. După aceea, cei găsiți în pat erau despuiați de cămașa de noapte și tăvăliți prin pene și smoală, deoarece au încălcat al doilea edict al lui Calvin (la fel de clar și incontestabil): scopul vieții este acela de a face bani și de a-i cheltui, deci luați aminte la cocoș.

Astfel au trecut nopți după nopți și dimineți după dimineți (ne spune Max Weber în celebra sa lucrare “Cele o mie și una de nopți ale calvinismului”) și cearcănele capitalismului incipient s-au înscris treptat în (sau sub?) genele umanității. Apoi englezii au pus la punct cocoșul mecanic deșteptător cu aburi și au industrializat sculatul cu noaptea în cap, iar în prezent această maladie a devenit digitală și ubică în rețea. Nu încape îndoială, am fost implantați cu cipul insomniei.

Trebuie să comentăm puțin acest pasaj de o deosebită însemnătate teoretică și practică:

Dormim din ce în ce mai puțin și mai prost. Majoritatea studiilor medicale afirmă azi că unui adult îi ajung șase ore de somn, cand, amintește Crary, încă in anii 1960-’70 se vorbea de opt ore.

Știți dumneavoastră cum se dormea în Republica Socialistă România în anii 1960-’70? Opt ore, oameni buni, dar ce ore de somn vânjos! Păi știți cum se trezea omul muncii după opt ore de somn regulamentar și reconfortant?! Rupea munții, dom’le, zumzăia țara pe șantiere și ogoare! Zum-zum și uite așa sus cu hidrocentralele, cu holdele mănoase și blocurile noi de apartamente, unde după o zi de muncă spornică oamenii dormeau sfor-sfor neîntorși, pentru ca apoi să înceapă o nouă zi de hei-rup la alte hidrocentrale, holde și apartamente. Cincinalele în patru ani și jumătate nu s-ar fi putut realiza fără necesarul de somn planificat științific de către organele de partid și de stat! Zău, cine să vă mai dea somn de calitate în capitalismul acesta sălbatic, în care omul e hăituit la tot pasul de neoane și piețe?

jodidean
Jodi Dean

Cartea despre care ni se vorbește este elogiată pe Amazon.com de un alt eseist și cărturar deosebit, nimeni altcineva decât seducătoarea Jodi Dean. Jodi cine? Profesoara de științe politice de la colegiul Hobart și William Smith, autoare a fermecătorului volum Orizonul Comunist și o leninistă destoinică.

Mințile sclipitoare se atrag și formează împreună ciorchini luminoși. Astfel e firesc ca la rendezvous-ul dintre eseistul Crary și profesoara Dean să participe și înzestratul Dan Alexe. Citatele de mai sus îi aparțin și fac parte din demonstrația de acuitate intitulată Somnul: ultima baricadă a rezistenței în fața capitalismului.

Acuitatea bacoviană și deprinderile de om umblat au făcut posibil momentul “evrika!”, în urma căruia dl. Alexe a descoperit principiul antisomn al capitalismului:

Una din cele mai scandaloase inițiative ale design-ului administrativ a fost inventarea acelor bănci pentru aeroporturi si gări pe care nu te poți întinde. Bănci de trei sau patru locuri împărțite dinadins în scaune cu sprijinitoare rigide pentru coate. Sprijinitoare ce nu se ridică, așa încât nimeni nu se poate întinde pe două sau trei locuri.

Explicația nu e dată de dorința de a economisi locurile, ci mai degrabă de evoluția — degradarea ar fi mai corect– noțiunii de somn. Somnul în public a devenit azi ceva obscen.

“Somnul în public a devenit azi ceva obscen” – iar somnul sub un acoperiș a devenit așa de mic-burghez…

Pentru unii, însă, somnul rămâne un spațiu de rezistență, ultima baricadă în fața capitalismului planetar.

Nu somnul în sine e scopul, somnul e mai degrabă o agasantă moștenire preistorică, sau cel puțin preștiințifică. El însă vine cu o solidă felie de rezistență subversivă, neținând seama de orare si constrângeri. Este ultima noastră baricadă.

Așadar, proletari, dormiți pe baricade! Capitalismul e doar un vis urât, iar după ce vă veți trezi lumea va fi iarăși nouă și neprihănită.

Psiho-dramoleta lui Alexe e publicată pe situl fostei Europe Libere. Fostă, deoarece Europa Liberă a apus odată cu Monica Lovinescu, Virgil Ierunca, Noel Bernard. Acum e nămiaza Europei Somnanbule, cu divan împărătesc la Bruxelles, detașamente de biro-tehno-experto-crați în teritoriu, întinerire prin copiii islamului și, ocazional, zen-marxism hipsteresc marinat în pseudo-studii culturale.

Somn ușor. Pe asta mizează și terapiștii șarlatani.

dan_alexe-004

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

12 comentarii

 1. Mințile sclipitoare se atrag și formează împreună ciorchini luminoși.

  Expresia asta singura a facut sa fie meritata citirea intregului articol.
  Bravo!

 2. Vlad M.
  6 august 2013

  Măritul Cocoşelului Cauzează> să milităm, zic, pentru somnul comunist. te scoli la 5 dimineața ca să te duci la serviciu pentru a dormi și tot timpul dormi iepurește pentru că, nu-i așa, chiar dacă n-ai făcut nimic, tot găsesc ei ceva.

 3. Costin Andrieş
  6 august 2013

  alexe sa plange ca nu avem somn, nici umor. mie imi place umorul lui, nu stiu de ce e asa uracios: https://www.facebook.com/dan.alexe/posts/607682642598911

  ( https://www.facebook.com/notes/costin-andrie%C8%99/cncd-belgianul-dan-alexe-si-tiganul-costin-andries/176468099198019 )
  Dan Alexe a distribuit un link. https://www.facebook.com/dan.alexe/posts/593084174058758
  sâmbătă lângă Brussels, Région De Bruxelles-Capitale
  Text reluat de pe blog in Kamikaze de saptamana asta :O explicatie foarte simpla, pe intelesul celor care se fac ca se mira ca tiganilor nu le place sa le spui “tigani”, ba care chiar ar vrea sa-i obligam sa-si spuna asa intre ei, explicand in acelasi timp ca ei nu sint rasisti si ca nu inteleg ce e rau cu termenul asta: “tigan”, din moment ce asa li s-a zis acelor oameni intotdeauna…—

  Puţinã semanticã jidoveasco-ţigãneascã… http://cabalinkabul.wordpress.com/2013/07/06/putina-semantica-jidoveasco-tiganeasca-2/

  Costin Andrieș cu o singura mentiune, ei chiar isi zic tigani, iar chestiunea asta cu romi/tigani e o fictiune creata cu scopul de a produce victimizare. Tiganii nu se simt inferiori si asupriti de romani, din contra, se simt superiori iar romanii sunt fraieri, prosti etc, la fel cu cocalarilor romani din anii 90, care mergeau la furat in occident, nu le venea sa creada cat sunt de prosti, fraieri, naivi, ‘strainii’, ‘aia d-afara’.
  Ieri la 01:38 prin telefonul mobil · Îmi place

  Costin Andrieș si este o forma de corectitudine politica, cum spui si tu la finalul postarii din ianuarie, cei care le spun tigani sunt fascisti, deodata. Desi eu prima oara am auzit termenul de rom folosit acum 10-15 ani, deodata daca folosesc un cuvant pe care il foloseste toata lumea de sute de anu, inclusiv cei vizati (inafara de necula nu am auzit nici unul, vreodata, sa isi spuna rom). Ce spui tu de fap este ca toti oamenii, de la gospodina de la 3 pana la ultimul care nu e la curent cu denumirea impusa drept corecta, sunt fascisti, si toti cei care sute de ani asa au vorbit. Probabil inclusiv tiganii insisi. Daca asta nu e corectitudine politica, tu esti Margaret Thatcher.
  Ieri la 01:59 prin telefonul mobil · Îmi place

  Dan Alexe Mai Costin, mai… Habar n-ai ce spui. Zici ca n-ai auzit vreodată vreun tigan sa-si spună rom… Stii țigănește? Ai trăit printre ei? Stii ce si cum vorbesc ei intre ei? Nu, evident. Nici macar nu ti-ai dat osteneala sa citești textul meu pina la capăt. Confunzi comunicarea lor cu romanii -in românește- cu comunicarea lor intre ei, de care nu ai habar. Esti ca un proprietar de sclavi care ar zice, pufnind: “Niggers call themselves niggers…”
  Ieri la 02:09 · Îmi place · 2

  Costin Andrieș in romaneste isi spun tigani, eu vorbesc romaneste si il intreb, ma, tu ce esti? Daca el zice tigan, eu o sa il corectez ca greseste si sa ii cer sa nu mai vorbeasca romaneste? Si cocosel, proprietar de sclavi esti tu, ca sa fie clar.
  Ieri la 02:13 prin telefonul mobil · Îmi place

  Costin Andrieș asta e o discutie profund corecta politic, un pretext ca sa ii faci pe cei care o incalca fascisti si stapani de sclavi, un nonsubiect. Orice ai spune tu, prieteni cu facisti si cine stie, cu stapani de sclavi, cei care nu sunt de acord cu tine nu sunt neaparat fascisti.
  acum 23 de ore prin telefonul mobil · Îmi place

  Dan Alexe In cazul in care “cocoșel” e un apelativ ce imi e adresat, trebuia virgulă inainte. “Și, cocoșel, proprietar… șabada”… Evident ca nu înțelegi cum e cu Logosul.
  acum 23 de ore · Îmi place

  Costin Andrieș e o discutie pe facebook nu o disertatie la limbi
  acum 23 de ore prin telefonul mobil · Editat · Îmi place

  Costin Andrieș apelativul ‘roman’ a devenit insulta in unele locuri in europa, sa ma simt jignit si sa le cer sa imi spuna valah/vlah/dac/zamolxe? Ce-mi pasa mie daca pentru niste cretini ‘roman’ e insulta? Pt mine tigan nu e insulta, si cum spuneam, fascist esti tu.
  acum 23 de ore prin telefonul mobil · Îmi place

  Dan Alexe Sint si hopa-mitica daca vrei. Te agiti singur. Ai scos termenul “fascist” (inexistent in arsenalul meu), te-ai indignat singur, ai dat asigurari ca nu esti fascist si ca termenul e abuziv, iar acum mi-l lipesti mie. Sint si păpușa de cârpă, daca vrei, sau gaura neagră, ori bonz… Ce faci, exercitii retorice?
  acum 23 de ore · Editat · Îmi place · 2

  Costin Andrieș nu m-am indignat, ma distrez
  acum 23 de ore prin telefonul mobil · Îmi place

  Radu Romaniuc “sa ma simt jignit si sa le cer sa imi spuna valah/vlah/dac/zamolxe?” lol da
  acum 19 ore · Îmi place

  Andrea Scarlat Domnilor care va indignati despre confuzia rrom-rom-roman, intelegeti odata ca fiecare calatoreste singur prin lume si prin viata. Daca aveti complexe identitiare asa de puternice incit sa va dezechilibreze o biata confuzie simpatica/semantica – atunci problema este la d-stra si nu la cetateanul roman de etnie rroma . Si nu uitati – fiecare tzara are minoritatile pe care le merita –
  acum 12 ore · Îmi place · 1

  Gabriel Tuşinean Asta cu ” fiecare tzara are minoritatile pe care le merita ” e perla anului categoria “tâmpenie avasată”! Da ce mâncaţi-aş, ne-am cumphărat minorithăţile la târg? auleo….
  acum 3 ore · Îmi place

  Costin Andrieș Scoaterea in ilegalitate a cuvintelor nu schimba realitati, ci creaza ilegalitate , iar amendarea cu 7000 de euro a celor ce spun ‘tigani tigani tigani’ este un ‘proiect’ totalitar aplicat selectiv, in functie de abstractiuni ideologice (cu scopuri ideologice). Daca legea ar fi aplicata in mod egal, ar face din toti tiganii (marxizantul Ciprian Necula exclus) fascisti puscariabili, dar nu are cum sa se aplice tuturor in acelasi mod, pt ca fiind un proiect totalitar, nu functioneaza dupa regulile statului de drept. De fapt, il suspenda, si asta e scopul. In loc rezolve probleme, aceasta aberatie creaza conflicte in societate, pentru ca mizeaza pe reactii disproportionate de ambele parti (conflict pe care il doreste, ca de aia e corectitudine politica/marxism cultural). Iar filosofeala inepta a domnisoarei de mai sus, e doar atat, o filosofeala inepta. P.S. ‘Nonconformistul’ Dan Alexe este un ultraconformist care imbratiseaza fara discernamant toate dogmele corectitudinii politice, oricare ar fi ele, oricat de absurde. Singurul nonconformism pe care si-l permite DA e prietenia cu fascisti (Claude Karnoouh, Horatiu Serb etc). P.S.2 Dane, am cazut de acord ca ramanem in aceiasi termeni.
  acum aproximativ o oră prin telefonul mobil · Îmi place

  Dan Alexe Esti un țigan ideologic, Costine. Asta pentru ca n-ai decat o spoială de doctrină.
  acum aproximativ o oră · Nu-mi mai place · 1

  Costin Andrieș Si e de rau sa fiu tigan, dane?
  acum aproximativ o oră · Îmi place

  Dan Alexe Este. Implică amestec de țîfnă și smiorcăială.
  acum aproximativ o oră · Îmi place

  Costin Andrieș Dane, exista riscul sa fiu chiar tigan si sa te dau in judecata, sa traiesc din banii tai ca un bulibasha o perioada (destul de scurta, evident).
  acum aproximativ o oră · Îmi place

  Dan Alexe Sint insolvabil, zlătare. Ti-ai facut calcule aiurea.
  acum aproximativ o oră · Îmi place

  Costin Andrieș :))))))))))
  acum aproximativ o oră · Îmi place

  Catalin-Paul Cozma Eu sînt arhitect. Ăla e lăutar, ăla e scribălău, ăla e IT-ist. Astea contează, limba e dedesubtul ăstora. Ţiganii sînt în majoritate hoţi? Românii sînt în majoritate leneşi? Cred că o să încep să vorbesc numai în zero şi unu.
  acum aproximativ o oră prin telefonul mobil · Îmi place

  Dan Alexe Românii sînt in majoritate leneși, da, mulțumesc ca-mi aduci aminte.
  acum aproximativ o oră · Îmi place

  Costin Andrieș Eu sunt it-ist, dar ca sa ii fac o placere lui Dan, o sa imi scot certificat de tigan, ca sa lupte pentru drepturile mele.
  acum aproximativ o oră · Îmi place · 1

  Dan Alexe Ai vrea tu. V-ați înșurubat în trîndăvie. Pune-ți dinți normali, mai întâi, nu din tablă galbenă, si învață la acordeon si altceva decat refrenul din “Nașul” in măsură 4/12.
  acum aproximativ o oră · Îmi place

  Catalin-Paul Cozma Deja vorbeşti ca un nativ belgian sătul de ţigani, dane.
  acum aproximativ o oră prin telefonul mobil · Îmi place

  Costin Andrieș Dan a ramas fara replica, cum se intampla de obicei, si a schimbat subiectul. Acum vorbim despre dintii mei de aur.
  acum 9 minute · Îmi place
  saga continua: https://www.facebook.com/costin.andries/posts/176454739199355

 4. Vlad M.
  6 august 2013

  ???? Lasa, bine ca are Invatatorul umor si pentru noi:

  Comunismul […] E doar un sistem politic excesiv in utopismul sau, așa cum e excesiv in utopismul sau si liberalismul extrem. Comunismul niveleaza in sărăcie si mediocritate; ultraliberalismul, crezând in justiția imuabilă a „mâinii nevăzute a pieței”, lasă să crape (dorință uneori chiar formulată explicit) neadaptații, care nu beneficiază de plasa protecției sociale mediocre oferite de comunism.

  Nici comunismul extrem, nici liberalismul extrem, nu introduc însă un factor biologic in iraționalul lor utopic. Comunismul si ultraliberalismul nu transmit un simțământ de castă sau superioritate etnică;

  […]

  Comunismul si ultraliberalismul sint sisteme deschise. Oricine poate efectua o ascensiune socială începând din momentul in care acceptă regulile jocului.” – Dan Alexe , Europa Liberă

 5. John Galt
  6 august 2013

  Bai nene, nici chiar asa. Sunt blocat de toata lumea, nu pot sa vad nimic.. ????

 6. Silvapro
  6 august 2013

  Ha, ha!
  Noroc ca nu traiesc in calvinism! Ar fi trebuit inca putin sa ma trezesc!

 7. emil borcean
  6 august 2013

  Vlad, mulțam pentru link. Mai ții minte postarea despre Rică Venturiano pe stil nou – Polemistul necăjit?
  Răspunsul polemistului era și el plin de chicoteli:

  Hahahaha!
  Ce spontan s-a mobilizat grupul ILD să reacționeze la postarea mea ???? ). Asta ca să spună că nu dialoghează cu mine ???? ). De parcă ei ar dialoga cu cineva ???? ).

  De altfel recunosc că e amuzant să văd cum la fiecare postare a mea cu privire la grupusculul vostru de spiriduși ideologici nervoși, imediat reacționați cu articole pline de poze, înfierând cu fermitate prietenia mea cu Claude K., faptul că sunt incorect politic și alte crime de gândire, neacceptabile în universul vostru mic, cu răspunsuri la toate problemele ???? .

  Voi credeți că îmi faceți rău cu textele astea. La câți s-au prins că voi nu sunteți altceva decât niște talibani cam limitați, faptul că mă atacați îmi face publicitate. Și pentru asta, ca un gentleman, vă mulțumesc. ????

  Alexe hohotește la concurență cu polemistul:

  Nesomnul capitalismului naște acreală…

  Ha-ha-ha… Oare de ce nu le dă Dumnezeu umor “conservatorilor” de la InLinieDreaptă?!… Pronia cerească îi căznește în schimb cu posăceală acră de câte ori văd că cineva ia în derîdere “capitalismul”…
  Te apucă tristețea cand îi vezi cum se scandalizează de la orice sarcasm
  Relaxați-vă, LinieDreaptă… Umorul e încă gratuit. Si felicitări pentru poza aleasă…

  Și după el se amuză la comandă și restul. Fac glumițe, se dau superiori și relaxați, își dau ghionturi, tot tacâmul puberilor de școală generală. Pe modelul deșteptuților din fundul clasei. “Conservatorii” – pfui, ochelariști tocilari și plicticoși, fără umor. Ha-ha, ce umor avem noi (puțele gălăgioase din fund). Băi, dar ce bătuți în cap sunt ăștia!

  Dacă iei hahalerele la bani mărunți, încep să râdă ca proasta în târg. E reflex automat.

  Apoi, invariabil, recită și filozofuțul grupului una adâncă:

  Astia, saracii, si-o fac doar cu dreapta. Trista placere. Se culca pe dreapta, o iau în barba în linie dreapta, nu vad mai departe de nas si trag pe dreapta. Lumea e ceva mai complexa, nu-i in binomie si manicheismul asta de 2 bani investiti pe o parte sau cealalta mai e valabil doar pt hezbini si natafleti.

  Maniheisme, nuanțe, alb-negru, nasuri, dreapta, binomice, doi bani…

  Gândelul tras pe șablon. Masticația sofisticaților se exersează la aceeași placă.

  Apoi avem umorul real. Involuntar, și de aceea cu atât mai șarmant:

  CCCP își oferă serviciile celor perpeliți de insomnia capitalistă.

  Avem și rebelul autentic. E “de veghe în lanul de secară”:

  Remarca e mișto. Prin învăluire, ușor criptică, aproape ca un haiku. Bună treabă.
  Și, pentru că Marius Delaepicentru e sprințar-ironic vizavi de capitalul uman, mi-am adus aminte că scutecele pentru pensionari sunt în mare vogă în Japonia. Ce să-i faci, piața insomniacă se orientează către satisfacerea nevoilor celor mulți. Nu sunt un fan al edictului lui Ceaușescu, dar mă îndoiesc că economia lui ar fi putut face față la cererea de scutece pentru pensionari din Japonia. Noroc că capitalismul îl va ajuta pe Delaepicentru în anul 2020.

  Adult diapers to outsell baby nappies by end of decade in Japan

  Adult nappies are forecast to outsell baby nappies in Japan by 2020, in the latest confirmation of the nation’s rapidly ageing society.

  A string of Japanese companies are expanding their production facilities in order to make more adult nappies to cater for the nation’s fast growing elderly demographic.
  Nippon Paper Industries is increasing adult nappy production at its Kyoto factory, while Daio Paper Corp is also currently installing adult nappy making equipment at two of its plants at a cost of £23.3 million, according to the Nikkei newspaper.
  The installation of new production facilities, which are due to launch next month, will reportedly aim to boost Daio’s production levels by 80 per cent to 81 million adult nappies a year.
  Another company investing heavily in the emerging sector is Oji Holdings, with reports that it is planning to build a new factory in Fukushima for the exclusive purpose of producing adult nappies, aiming to produce 25 million nappies a year.
  Kao Corp also recently announced plans to build a new £33.3 million disposable nappy plant in Yamagata prefecture with the potential long-term intention of tapping into the forecast growing demand for adult nappies.

 8. Vlad M.
  6 august 2013

  ???? Pantone strikes again! Uite, Emil, daca nu stiai, faci parte din oculta neoconservatoare:

  (Iar dacă-i mai adăugăm şi pe neoconservatorii elitişti ca Baconschi şi Papahagi – remember „mahalaua ineptă?” -, sau pe bloggerii ca Bleen [Blogary] sau cei de pe ÎLD care se tânguiesc la unison ȋn legătură cu – vai! – „dictatura” corectitudinii politice, altfel spus Drepturile Omului, alea care nu-i mai lasă chiar mereu să discrimineze atât de direct varii categorii (femei, unguri, romi, LGBT, săraci), avem imaginea completă a noului val de propagandă neoconservatoare, asezonată periodic cu esenţe toxice de extremism. Propaganda neocon se ȋmbină astfel armonios cu blamarea „asistaţilor” şi are toate şansele de reuşită, ȋn condiţiile ȋn care la noi nu s-a coagulat ȋncă niciun discurs public liberal care să o contracareze ȋn mod satisfăcător.

  Nu e induiosator? Parca mi-e si mila de domnul doftor.

 9. emil borcean
  6 august 2013

  Asezonat… se îmbină armonios… coagulare… esențe… se pare că bucătarul din Pantone se străduie să iasă din oala sub presiune (încerc să parafrazez zicala despre dulapul LGBT).

 10. Silvapro
  6 august 2013

  Nu stiu daca ati observat, dar ni s-a facut un compliment (printre altele): sintem proaspeti si plini de ghidusii ca elevii din scoala generala! Deci vioi, curiosi, amuzanti…
  Ei, uite, glumesc din nou, ca sa nu rusinez firma…

 11. Alexandru
  6 august 2013

  Dana Lexe lovește din nou.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian