FUNDATIA IOAN BARBUS

„Provocări rusești” – Anca Cernea explică incidentele de la marșul de la Varșovia de Ziua Independenței

Anca Cernea vorbește despre falsurile care au apărut din presa internațională despre marșul de Ziua Independenței de la Varșovia din 11 noiembrie 2017, falsuri preluate și de presa românească, unde a fost descris drept un marș al „ultranaționaliștilor”, „rasiștilor”, neofasciștilor” și „neonazișilor” polonezi.

În discuția cu Alexa Ionescu, din emisiunea By Alexa de la Nașul TV, difuzată în 17 decembrie a.c., Anca Cernea arată că grupările marginale care au adus la marș pancarte extremiste au fost identificate deja în Polonia ca având legături speciale cu Rusia.

Transcriere parțială a emisiunii (urmăriți filmările de mai jos pentru varianta completă):


Polonia are două zile naționale, 11 Noiembrie și 3 Mai.

11 Noiembrie, ziua în care a avut loc Marșul de la Varșovia, e zi națională a Poloniei, nu are nici o legătură cu fascismul. E vorba de Ziua Independenței, care a fost câștigată după primul război mondial, când Polonia a redevenit stat.

Există într-adevăr în Polonia niște micuțe organizații care se prezintă ca fiind „naționaliste și radicale” și care se reclamă de la tradiția lui Roman Dmowski, admirator al lui Mussolini și rival al mareșalului Józef Piłsudski. Piłsudski reprezenta mentalitatea Poloniei dianinte de dispariția de pe hartă a țării. Atunci, alături de Lituania, Polonia forma un fel de federație în care au trăit împreună o mulțime de nații și religii, creștini, evrei și tătari musulmani. Tătarii musulmani din Polonia sunt mari patrioți polonezi, au luptat pentru Polonia în timpul rezistenței antinaziste și anticomuniste, în timpul Solidarității.

Tradiția adevărată a Poloniei nu este „extremistă”, nici „rasistă”, nici „exclusivistă”, „șovinistă” șamd.

PiS, Kaczynski și lumea din jurul lui reprezintă tradiția lui Piłsudski, iar grupulețele astea minuscule extremiste se reclamă de la tradiția lui Dmowski. Ce e interesant, pe vremea Imperiului Țarist, Dmowski considera că Rusia este aliatul de dorit pentru Polonia.

Acesta e pretextul pentru care aceste grupuscule sunt pro-ruse. Și cu asta cred că am zis tot. De fapt ele nu sunt atâta legate de Dmowski, cât de serviciile rusești și de agentura rusească din Polonia.

De foarte multă vreme rușii încearcă să creeze o alternativă „de dreapta” la PiS, pentru că în Polonia este destul de greu să mai vii cu stânga și să mai câștigi ceva în alegeri. A fost greu și până acum. A trebuit ca stânga să-și facă loc prin liberalii (de stânga), să ajungă la butoane printr-o aparență de liberalism.

Acum, dacă un rus deștept își pune mintea, vede că felul în care oamenii gândesc în Polonia mai degrabă s-ar preta la un vot spre dreapta. Astfel, de ce să nu facă rușii niște grupări care să îi acuze pe cei de la PiS că sunt de stânga? Că cei de la PiS ar fi trădători care vând țara, nu sunt adevărați patrioți.

Dar la fel cum în România nu au prins grupurile ca Mișcarea lui Marian Munteanu sau partidul ANR, nu au prins nici în Polonia.

Aceste grupuri din Polonia organizau marșul Independenței de 11 noiembrie, în fiecare an, făcând referire la Dmowski, un marș care nu era de nimeni băgat în seamă.

Dar în 2009, Gazeta Wyborcza, trompeta stângii lui Adam Michnik în Polonia, a început să denunțe fascismul acestor organizații și astfel le-au umflat, le-au adus în existență, pentru că înainte erau sub radar, cam cum e cu Noua Dreaptă la noi. Un grup de oameni care nu sunt băgați în seamă. Din 2009 au început să fie importanți pentru că Gazeta Wyborcza a făcut o mare campanie împotriva lor. Ca reacție, lumea care nu înghițea Gazeta Wyborcza și care se simțea mânată de sentimente patriotice a vrut să își arate patriotismul de 11 noiembrie și s-a dus la marș. Au început să participe oameni normali.

Din 2010 încoace, pe vremea Platformei (PO, fosta guvernare n.e.), au existat mereu provocări la în timpul marșului. PO punea polițiști îmbrăcați în civil să arunce cu petarde, apoi ieșea bătaie. Cele mai mari violențe a fost în 2011, dacă nu mă înșel, când a venit o mare mulțime de bătăuși de la Antifa din Germania. Au intrat în Polonia, nu i-a oprit nimeni, și s-au dus să îi bată pe cei care manifestau.

Poliția a intervenit după ce toată lumea era pe jos într-o baltă de sânge, iar cei de la Antifa au fugit și s-au refugiat în sediul Criticatac din Polonia, Krytyka Polityczna,  care avea un imobil foarte frumos pus la dispoziție, pentru o chirie foarte mică, de primarul de la PO al Varșoviei.

De când guvernează PiS n-au mai existat provocări și nu au mai existat violențe la aceste marșuri.

Pe de altă parte, PiS nu a defilat la aceste marșuri de la Varșovia pentru că ei nu sunt în această tradiție (a lui Dmowski n.e.) și pentru că nu au vrut să se asocieze cu acele grupări. Cei de la PiS își țin ceremoniile de comemorare a Zilei Independenței la Cracovia. Anul acesta a fost la fel. Kaczynski și cu toată conducerea PiS au sărbătorit la Cracovia.

Nu poți să pui în cârca PiS faptul că au fost zece pancarte cretine la marș. Asta e încă o prostie.Au fost zece pancarte cretine la marș, din sute și sute de pancarte. Din 60.000 de oameni or fi existat 60 care au venit acolo cu alte gânduri, dar din fericire, în era internetului, a smartphone-ului și a forumurilor și comunităților de pe rețelele de socializare, oamenii i-au indentificat pe tipii care au purtat aceste pancarte. Deja la câteva ore după marș, pe internet lumea a pus poze, a pus cap la cap diferite informații și și-au dat seama cine erau.

Erau două grupări care sunt cunoscute pentru a fi legate strict de Rusia. Oameni cu mesaje panslaviste, toți slavii să se unească… lucruri care nu intră în creierul unui polonez normal. Asta e agentură.

 

Mai multe informații:

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Redacţia

Redacţia

Conservatori români

4 comentarii

 1. Anca Cernea
  18 decembrie 2017

  Așteptăm din partea europarlamentarilor români care au votat rezoluția 6144 din 15 nov 2017 împotriva Poloniei (printre alții, Monica Macovei, Traian Ungureanu), să propună și să susțină o rezoluție de condamnare a Germaniei, pentru incidentele cu caracter antisemit flagrant din 8 dec 2017 de la Berlin, și în general, pentru exacerbarea antisemitismului în această țară.
  Dacă la marșul de la Varșovia, desfășurat pașnic, civilizat, fără violență, au apărut câteva pancarte cu conținut extremist, iar guvernul a luat toate măsurile pentru identificarea și pedepsirea cf.legii a provocatorilor, ce putem spune de manifestația de la Berlin, unde au fost arse steaguri israeliene, ce putem spune de atitudinea poliției și de responsabilitatea autorităților germane (care tocmai turnaseră gaz pe foc, condamnând decizia Președintelui Trump de a instala ambasada SUA la Ierusalim)? Ce putem spune de incapacitatea guvernului german de a stăpâni violența manifestațiilor și de a preveni extremismul și terorismul, de ineficiența/incompetența/lipsa de interes a acestuia în a proteja viața și integritatea fizică a cetățenilor și a le apăra proprietatea?
  În special antisemitismul, atât verbal cât și manifestat prin gesturi de violență, a crescut în Germania inclusiv pe fondul valului de imigranți musulmani aduși de regimul Merkel cu încălcarea legii – motiv de îngrijorare serioasă privind soarta democrației și statului de drept din Bundesrepublik.
  În plus, îngrijorează starea libertății mass media din Germania, care fie că e în proprietatea statului, fie că aparține unor privați, acționează la ordin, ascunzând informațiile incomode pentru guvern și funcționând ca trâmbițe de propagandă cf. unor obiceiuri de tristă amintire pe care doream să le putem considera eradicate în Europa.

 2. RonaldDKTrump
  18 decembrie 2017

  Traian Ungureanu nu scrie si aici??

 3. Anca Cernea
  18 decembrie 2017

  Ronald DKTrump

  Tocmai. Am scris cele de mai sus cu mare durere și consternare. Nu-mi vine să cred. Poate totuși o fi vreo greșeală sau vreo minciună. Abia aștept să aflu că așa e, să șterg numele lui Traian Ungureanu din comentariul de mai sus și să-i cer scuze. (Din păcate, în ce o privește pe Monica Macovei, mi-au trecut deja de ceva timp iluziile.)
  Dar așa apare pe Votewatch.eu.
  Iată link-ul.
  http://www.votewatch.eu/en/ter…..as-a-.html
  Pe la jumătatea paginii găsiți „filter by”, etc. Dacă puneți „Romania” la „All member states”, vedeți lista cu votulețele fiecărui MEP din România.

  Din păcate, reiese că nimeni dintre MEP din România nu a votat contra rezoluției, majoritatea au fost pentru, câțiva s-au abținut (dar nu vă bucurați, probabil se gândeau la Tăriceanu, și dădeau crezare gogomăniei cum că în Polonia guvernează un fel de PSD-ALDE, că și polonezii schimbă legile justiției ca să salveze penalii ciumei roșii de acolo – nu știu ce or avea în cap abținătorii precum Norica Nicolai, nu mă întrebați pe mine) și unii nu s-au dus – or fi fost la frizer sau la shopping.

  Aici, puteți vedea textul rezoluției. Delir sistematizat- de fapt cinism pur.
  http://www.europarl.europa.eu/…..anguage=EN

 4. Toiu
  18 decembrie 2017

  Incet dar sigur se apropie si alegerile europarlamentare si trebuie si Ungureanu sa-si ajusteze CV-ul. Locurile sunt putine, fomisti destui, trebuie musai niste dovezi de loialitate.
  Pacat si de M. Macovei. Nu are nici macar scuza ca nu-i bine informata atata timp cat face parte din grupul ECR si putea sa ceara informatii direct de la sursa .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

„Sunt multe speranțe că chiar anul acesta, România se poate califica pentru Visa Waiver și ca să facă asta, cer oamenilor care mă ascultă astăzi ca ei sau prietenii lor, care se duc să aplice pentru o viză, să fie siguri că au toate documentele în orgine”,  spune domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul american (2019-2021) numit …

aMBASADOR SUA LA BUCUREȘTI 2019 - 2021 administrația TRUMP - VISA WAIVER -
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian