FUNDATIA IOAN BARBUS

Puterea poporului egiptean liber

Duminică au avut loc primele alegeri libere din istoria Egiptului. Poporul egiptean şi-a exercitat liber puterea la referendumul pentru modificarea Constituţiei. Amr Moussa, lider al Ligii Arabe, naţionalist secular şi anti-islamist (dar nu mai puţin antiamerican), creditat de sondaje ca favorit în viitoarea cursă prezidenţială a votat NU şi a făcut campanie împotriva adoptării amendamentelor. …

Duminică au avut loc primele alegeri libere din istoria Egiptului. Poporul egiptean şi-a exercitat liber puterea la referendumul pentru modificarea Constituţiei.

Amr Moussa, lider al Ligii Arabe, naţionalist secular şi anti-islamist (dar nu mai puţin antiamerican), creditat de sondaje ca favorit în viitoarea cursă prezidenţială a votat NU şi a făcut campanie împotriva adoptării amendamentelor.

ElBaradei, favoritul presei progresiste şi al Frăţiei Musulmane în timpul manifestaţiilor anti-Mubarak, creditat de sondaje cu 3-4% în viitoarea cursă prezidenţială a făcut campanie împotriva adoptării amendamentelor. A încercat să voteze NU, dar în faţa secţiei de votare a fost întîmpinat de o parte a poporului însetat de democraţie cu salve de pietre şi papuci.

Copţii, intelectualii şi tinerii liberali, proprietarii de conturi de facebook au făcut campanie împotriva adoptării amendamentelor. O bună parte a alegătorilor din oraşele mari nu au participat la vot (sună cunoscut?) sau au votat NU.

Rezultatele: rata de participare la vot – 41%, DA – 77.2%

Fraţii Musulmani au avut preşedinţia Comitetului pentru modificarea Constituţiei şi au fost singura mişcare importantă care a susţinut adoptarea amendamentelor („Dacă votaţi NU sînteţi slugile Americii şi ale lui ElBaradei, dacă votaţi DA sînteţi slujitorii lui Allah” – simplu şi la obiect). Fraţii Musulmani este singura mişcare „social-politică” cu filiale pe întreg cuprinsul (în general rural) al ţării (excluzînd fostul partid prezidenţial al lui Mubarak, acum parţial destructurat).

Conform rezultatelor referendumului, următoarele alegeri libere şi democratice vor avea loc „cît se poate de repede„, astfel încît armata să poata realiza transferul de putere către civili „cît se poate de repede„, iar munca la noua constituţie şi societate libere şi democratice să poată începe „cît se poate de repede„. De către cei care vor cîştiga liber şi democratic, desigur.

Liviu Crăciun

Liviu Crăciun

Asociația "21 Decembrie 1989", în colaborare cu doamna profesoară Daria Kustanovych, alungată din orașul Harkiv de hoardele Kremlinului, organizează sâmbătă, 25 martie, începând cu ora 17, un nou protest autorizat împotriva agresiunii rusești ce se desfășoară la scară largă contra Ucrainei de peste 1 an și o lună. Manifestația va avea loc în Piața Universității …

Ce ai mai putea citi

Comentarii

  1. emil b.Spune:

    Răspunde
    martie 21, 2011

    Constitutia egipteana la momentul de fata stipuleaza in articolul 2 faptul ca sharia este sursa legislativa a Egiptului. Amendamentele propuse nu mentioneaza schimbarea articolului 2 din Constitutie. De aceea sprijinul Fratiei pentru optiunea DA. Fratia a facut front comun cu miscarea islamista Salafi (gruparea islamista atasata de islamismul saudit) si cu elemente reziduale din fostul partid de guvernamint al lui Mubarak. Biserica Ortodoxa Copta a militat impotriva amendamentelor. Un NU ar fi insemnat aminarea alegerilor parlamentare (care acum vor fi tinute in vara) pt o data nedeterminata si, in primul rind, o noua runda de negocieri pentru stabilirea altor amendamente constitutionale.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RORomanian