FUNDATIA IOAN BARBUS

Raed Arafat și Radu Stroe, demisia!

Faptele se cunosc, se știu și victimele, se cunosc și împrejurările accidentului aviatic din data de 20 ianuarie, acum se așteaptă rapoartele oficiale ale diverselor comisii de anchetă. În plus, ceea ce așteaptă Radu Stroe și Raed Arafat este să treacă timpul și ca alte subiecte să preocupe opinia publică. Ministrul liberal a declarat că „îi pare rău că s-a întâmplat în mandatul său” iar pentru perpetuul secretar de stat „s-a intervenit foarte bine”. Veșnica incompetență PNL-istă în materie de orice s-a manifestat din nou, așa cum s-a manifestat și mărginirea și suficiența lui Raed Arafat, mare dușman al structurilor private în materie de intervenție medicală în situații de urgență.

imagine-avion-smurd-01

Avionul SMURD

Raed Arafat a cumpărat pentru SMURD în iulie 2013 o aeronavă Piper Cheyenne cu 1 milion de euro donați de români prin virarea impozitului de 2%, apărat de zbor care stă într-un hangar la Bacău chipurile „din cauza lipsei unei piese”. Pilotul Adrian Iovan a murit pilotand un avion de 37 de ani BN2 (Britten-Norman Islander) și nu un aparat nou cum este Piper Cheyenne din a treia generație. Din relatările supraviețuitorilor s-a aflat că Adrian Iovan și-a folosit eroic măiestria în pilotaj pentru a-i salva pe pasageri. Un elicopter SMURD din tarlaua doctorului Arafat a refuzat să decoleze din pricina vremii defavorabile, iar distinsul secretar de stat și-a văzut liniștit de treabă, adică nu s-a deplasat în zonă unde se chinuiau răniții deoarece trebuia să-și facă bagajele pentru a merge în Ungaria că trimis al României la o întrunire NATO.

61454676

Adrian Iovan

Ministrul de Interne Radu Stroe, în subordinea căruia se află Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, nu a cerut armatei să intervină cu mijloacele de zbor de intervenție rapidă. În plus, același Minister de Interne nu a alertat structura sa internă pentru localizarea telefoanelor mobile ale accidentaților deoarece acesta se face doar în cazul dosarelor penale cu aprobarea unui judecător. Deci, în caz de accident Ministerul de Interne te caută și te localizează doar dacă ești un infractor, oamenii de treabă trebuie să se descurce singuri.

Zeci de mii de români au ieșit în stradă în decembrie 2011 ca să-l apere pe Raed Arafat și să protejeze SMURD ca singură structură de salvare medicală în caz de urgență. A devenit legendară încrâncenarea Secretarului de Stat Arafat în eliminarea posibilității apariției unor entități medicale private în serviciul de urgență și mulți români l-au ascultat și i-au dat dreptate, iar USL-ul a beneficiat de cascada întâmplărilor provocată de cel care amenințase cu emigrarea. Legendarul binefăcător al națiunii s-a ridicat din nou deasupra detractorilor și și-a continuat activitatea de Secretar de Stat chiar dacă în jurul său au căzut guverne, prim-miniștri și miniștri. SMURD-ul a rămas unica structură de intervenție medicală rapidă în caz de accident și salvare, spre fericirea celor care se înfurie numai la pronunțarea cuvântului „privat”. Logic, chiar pe prima pagină de internet a SMURD suntem puși în gardă de câteva ori că acolo nu a fost și nu este urmă de privat, totul este pur, adică de stat.

Perfect, poporul vrea doar SMURD, dar acum același popor a văzut că această structură nu a reușit să găsească un avion și nici să ajungă acolo în timp util, la fel cum nici Ministerul de Interne nu a reușit să identifice locul unde avusese loc accidentul. Șansa celor cinci supraviețuitori a fost că niște pădurari și alți locuitori din comună Horea s-au mobilizat și i-au găsit, ghidați de solidaritate și milă. Structurile de stat județene ISU se certau între ele cu privire la jurisdicția zonei în care avusese loc accidentul în vreme ce 200 de localnici din Horea își foloseau caii și mașinile proprii off-road ca să îi caute pe supraviețuitori pe muntele înalt de 1.400 de metri. La circa două ore de la declanșarea alarmei, privații (să mă scuze pădurarii, dar și ei se încadrează în această categorie), i-au găsit pe supraviețuitori, iar SMURD-ul și ISU a ajuns după șase ore, fiind conduși la locul dezastrului tot de localnici.

Perfect, Radu Stroe spune că în țara noastră orice este posibil, iar Raed Arafat ne-a spus de ani și ani de zile că el este singurul care-i salvează pe români, mă rog, prin structura SMURD. Dar oare ce vină a avut sublocotenentul Aurelia Ion ca să moară de frig din pricina incompetenței și încăpățânării celor doi? După cum este de neînțeles cum statul român i-a lăsat tot pe cetățenii privați să păzească toată noaptea cadavrul lui Adrian Iovan deoarece angajații statului de la SMURD, ISU, de la Ministerul Sănătății și de la Ministerul de Interne trebuiau să plece de la locul accidentului și să doarmă. Muntenii au făcut focuri și au păzit fără să doarmă cadavrul pentru a nu fi mâncat de fiarele pădurii, iar lumea miticilor de București s-a bucurat de o binemeritată odihnă.

aurelia-Ion

sublocotenent Aurelia Ion

Profetul dumnezeului SMURD „și-a făcut datoria”, a cumpărat un avion lângă care a rânjit și și-a făcut publicitate alături de Victor Ponta. Ministrul Incompetenței Interne, Radu Stroe, și-a umflat un pic obrajii, a vorbit mult și prost, deloc surprinzător de altfel. Numai că pe Adrian Iovan și pe Aurelia Ion nu-i mai învie nimeni, nici măcar zecile de mii de protestatari pro-SMURD și anti-privatizare.

Nici SMURD, nici ISU, nici Ministerul de Interne și nici cel al Sănătății, deci niciun oficial nu a informat familia de decesul studentei Aurelia Ion. Ea a murit cu lacrimile înghețate pe obraji, în timp ce Raed Arafat și Radu Stroe stăteau la căldurică. Jurnalele de știri au purtat vestea tristă a morții bietei fete, în același timp în care funcționării de stat își beau cafeaua de dimineață. Aici nu este vorba despre o scăpare scuzabilă a unor persoane, aici este vorba despre adevăratul umanism și despre adevărată solidaritate pe care o pot înțelege și proștii din exemplul muntenilor din Horea.

România este un stat arhaic, ajuns acolo pentru că se lasă condus de Arafați și de Stroi, aceasta este concluzia tristă a unui accident tragic. De aceea, Radu Stroe și Raed Arafat, trebuie să va dați demisia și să ne scutiți de binefacerile înțelepciunii și competenței voastre. Am văzut unde conduc – la suferință și moarte.

Daniel Francesco

Daniel Francesco

13 comentarii

 1. Vlad P.
  22 ianuarie 2014

  ARAFATU’ răspunde luni noaptea, în direct la Realitatea TV, imediat după ce află de la Rareș Bogdan că a murit pilotul:
  „Acolo este o zonă foarte extinsă şi putea să dureze şi mai mult. Eu cred că S-A INTERVENIT FOARTE BINE”

  Exact în urmă cu doi ani (ianuarie 2012), hipsterii își rupeau ”cămeșile după ei” în piața publică, pentru cel care nu a vrut în ruptul capului să accepte și accesul privatului în aceleași condiții la sistemul de urgență 112.

  Acum, hipsterii să răspundă la întrebarea: De când URGENȚA e o situație eminamente publică și trebuie ținută sub monopol de stat?

 2. Toiu
  22 ianuarie 2014

  Sa fie clar: nu-i apreciez deloc, dar deloc, nici pe Stroe, nici pe Arafat. Stroe este un limitat si grobian, Arafat un tip umflat cu pompa. Dar, in acest caz, la modul punctual, nu sunt ei principalii vinovati. Sigur, ca strategie pe lunga durata, ca viziune politica si alte chestii de genul asta, intr-adevar pot fi interpelati.
  Din ce am citit si coreland datele:
  -convorbirea dintre turnul de control si pilot a fost normala, fara accente dramatice. Pana in ultima clipa pilotul a fost extrem de calm si nu a transmis o situatie anormala.
  -degivrarea avionului. Iarna, degivrarea avioanelor se face la inaltime si in niciun caz prin coborarea avionului. Un specialist spunea ca de la -10 C nu se mai depune gheata, de aceea se prefera ca avionul sa ia inaltime unde iarna sunt temperaturi foarte scazute. Dimpotriva, copilotul a transmis (cel putin asa scrie presa) ca Iovan a preferat sa zboare la inaltime mica pentru a degivra avionul. Ceva nu se leaga.
  -exista o procedura foarte clara care specifica fara dubii responsabilii si coordonatorii actiunii de salvare in cazul unui accident aviatic (in ordinea importantei):
  1) comitet special infiintat din cadrul MT-conform legii
  2) ROMATSA
  3) ISU
  4) institutiile care raspund la 112
  -doctorul Zamfir a transmis coordonatele geografice in zecimale adica de exemple 45, 564722-45 grade si restul zecimale. Telefoanele afiseaza coordonatele GPS in mod zecimal. Salvatorii s-au blocat si nu au stiut sa faca conversia in coordonatele geografice exprimate in grade, minute, secunde cu care erau obisnuiti. Este o teorie care accepta atat afirmatia doctorului Zamfir privind transmiterea de date catre 112 cat si justificarile salvatorilor care au afirmat la randul lor ca datele erau incomplete si nu aveau decat gradele si nu si minutele si secundele!
  Sunt multe cauze care au dus la acest final tragic. Poate si vina pilotului (pe care, se pare, nimeni nu o ia in considerare, dimpotriva , toti lauda comportamentului domnului Iovan din ultimele clipe ale zborului unde intr-adevar se pare ca s-a comportat admirabil) poate si incompetenta salvatorilor-de la prelucrarea datelor pana la miscarea in teren-, cu siguranta politizarea unor institutii care ar trebui sa fie conduse de profesionisti. Supara si lipsa de compasiune si solidaritate a unor ministri, gen Stroe.
  Dar cred ca in cazul acesta nu Stroe si Arafat ar trebui sa-si dea demisia.

 3. Daniel Francesco
  22 ianuarie 2014

  Victor-Viorel Ponta tocmai i-a recompensat pe cei doi. Pe Raed Arafat l-a promovat in noul Comitet Interminiserial pentru Situatii de Urgenta iar pe Radu Stroe l-a mentinut in functie dandu-l afara pe un adjunct al sau.

 4. Daniel Francesco
  22 ianuarie 2014

  Raportul guvernului este aici:

  http://www.puterea.ro/media/ar…..5070_1.pdf

  Va prezint una dintre minciunile care trebuie sa-l acopere pe Raed Arafat:

  Menţionăm că avionul SMURD, care în perioada 2012 – 2013 a efectuat mai multe misiuni speciale de transport pentru transplant organe şi sânge perfuzabil), nu a putut fi utilizat în data de 20.01.2014, deoarece acesta se află în lucrări de mentenanţă obligatorie la Aerostar Bacău.

  Crin Antonescu s-a pronuntat si el in favoarea nevinovatiei lui Radu Stroe:

  „omeneste vorbind, cred ca in asemenea momente este greu sa fii ministru, sa fii demnitar, pentru ca trebuie sa intelegi si sa simti ca orice declaratie, orice cuvant in asemenea momente sunt importante”

  Intrebat de ce crede ca Radu Stroe a ramas in functie, presedintele PNL a raspuns:

  „Pentru ca asa a decis primul-ministru”.

  http://www.hotnews.ro/stiri-po…..-stroe.htm

 5. Bogdan Calehari
  22 ianuarie 2014

  Accidentul aviatic demonstreaza incapacitatea de a interveni, in astfel de cazuri, a factorilor responsabili sa actioneze. Faptul ca au intervenit dupa 6 ore de la producerea lui, spune de fapt totul. Ore intregi, cei implicati in actiunea de salvare au fost doar localnicii! Cu carute, cu masini personale, cu ATV-uri, dezbracandu-se pentru a-i imbraca pe cei aflati in soc hipotermic, taind cu toporul lemne pentru a aprinde focul, acordand, asa cum s-au priceput primul ajutor, persoane particulare, repet particulare, au facut ceea ce trebuiau sa faca cei platiti pentru asa ceva, cei obligati prin natura meseriei si prin proceduri sa actioneze. N-au facut-o la timp si cand au intervenit, conform martorilor, au intervenit in doru lelii.
  Ministrii trebuiau sa-si arate compasiunea si solidaritatea? Imi cer scuze daca am o alta parere: ministrii trebuie sa arate in situatii de acest gen, nu ca sunt buni de pusi la rana, ci ca sunt eficienti – ei si aparatul din subordinea lor. Un ministru nu trebuie sa fie solidar, ci profesionist; nu trebuie sa lacrimeze nici in timpul si nici dupa producerea catastrofei, ci sa managerieze cu competenta actiunile structurilor din subordine.
  Nici eu nu cred ca Stroe sau Arafat ar trebui sa-si dea demisia. Suntem doar in Romania, ce dracu’ !

 6. Mihaela Bărbuş
  22 ianuarie 2014

  Imi pare foarte rau de accidentul din Apuseni, dar mi se pare ca Ponta&Co agita subiectul asta ca sa uitam de raportul MCV.

 7. Toiu
  22 ianuarie 2014

  @5
  „din raportul făcut public de guvern privind responsabilitățile instituțiilor care ar fi trebuit să coordoneze eficient operațiunile de căutare a avionului prăbușit lipsește o anexă.

  și cum în românia diavolul se ascunde, de obicei, în anexe, iată ce spune ea, pe scurt: principala răspundere îi aparținea ministerului transporturilor.

  de unde reiese asta? din lege. din hotărârea de guvern 741 din 2008, mai precis.

  „Structuri cu atribuţii în gestionarea situaţiei de urgenţă şi coordonarea operaţiunilor de salvare

  Art. 4. – (1) In vederea gestionării situaţiei de urgenţă generate de producerea unui accident de aviaţie civilă au competenţe următoarele structuri:

  a) Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă din cadrul Ministerului Transporturilor (MT), denumit în continuare Comitetul ministerial;

  b) Centrul operativ pentru situaţii de urgenţă din cadrul MT, denumit în continuare Centrul operativ (…)

  Art. 5. – Comitetul ministerial are următoarele competenţe şi atribuţii specifice gestionării unei situaţii de urgenţă generate de producerea unui accident de aviaţie civilă:

  (…) i) determină zona de căutare a aeronavei aflate în pericol, declanşează şi coordonează activitatea de căutare, în urma informaţiilor primite de la unităţile de alarmare;

  j) informează operativ structurile cu atribuţii în coordonarea operaţiunilor de salvare, după identificarea locului producerii accidentului;

  k) transmite solicitările unităţilor deja angajate în operaţiunile de căutare şi/sau salvare pentru asistenţă suplimentară şi/sau de sprijin către celelalte unităţi neimplicate, aflate în zone adiacente zonei de căutare sau locului producerii accidentului…”

  Așadar, pe lângă ROMATSA care are și ea o vină imensă, poate cea mai mare, ca braț executiv, și Ministerul Transporturilor are o vină. Aceea de a nu își fi asumat prin intemediul acelui Consiliu Ministerial, rolul de centru de comandă al operațiunilor de căutare. ISU, conform HG 741, „asigură coordonarea la sol a operaţiunilor de salvare a supravieţuitorilor”, dar deasupra ISU-urilor tb să se afle Comitetul Ministerial din MInisterul Transporturilor.

  De ce nu va fi demisă Ramona Mănescu? Din același motiv pentru care și Stroe de la Interne va rămâne în funcție: blat politic. Cârdășia troglodiților de la vârful partidelor perpetuează o administrație incompetentă, care nu se va reforma niciodată.”-Dan Turturica via facebook

 8. Mihaela Bărbuş
  22 ianuarie 2014

  Racunosc ca sunt de la coada vacii si nu stiam ca ROMATSA depinde de un centru de la Moscova pentru decriptarea mesajelor legate de locul in care cade un avion. Ma intreb ce alte servicii esentiale pt Romania trebuie sa treaca prin Moscova…

 9. Daniel Francesco
  22 ianuarie 2014

  @8
  Intelegem si de ce era/este nevoie ca salariul directorului ROMATSA trebuie sa fie de circa 9300 euro/ luna: ca sa tina legatura cu tovarasii, asa, din spirit internationalist-revolutionar.

 10. Daniel Francesco
  22 ianuarie 2014

  Unul si-a dat demisia, normal ca intai a picat al mai prost. Intre timp Arafat tipa la jurnalisti si sta netulburat in scaunul sau. Este foarte interesant ca tocmai Salvatorul National Raed Arafat a fost sunat de dr. Radu Zamfir, care l-a informat asupra situatiei grupului de oameni in suferinta. Bun, ne asteptam ca Marele Salvator al Natiunii va face ceva pentru a-i salva. Si a facut, a trimis un SMS la IGSU, doar o mizerie de SMS, ca sa nu-si cheltuie banisorii pe un telefon pe care nu era sigur ca-l poate deconta!

  Nu meritau oamenii aia sa dea un telefon d-l Raed Arafat? Oare nu meritau oamenii aia ca dr-ul Raed Arafat sa tina alegatura in permanenta cu SMURD-ul, cu MAI-ul, cu ISGU, cu prefectii, cu primarii etc? Nu, el a preferat sa nu-si cheltuie banii si sa dea un amarat de SMS…

  Dupa care s-a ascuns pana cand a aparut la Antena 3, sub privirile ingaduitoare ale lui Mihai Gadea.

  http://www.evz.ro/detalii/stir…..78256.html

 11. Toiu
  22 ianuarie 2014
 12. lou
  22 ianuarie 2014

  Aici gasiti noi detalii legate de SMURD si Arafat.

  http://alexaionescu.wordpress……-lui-paul/

 13. DanCanada
  22 ianuarie 2014

  Iar Ponta dat in judecata pentru omucidere prin neglijenta si dezinformare! Pentru ca oamenii aia din Apuseni s-au intors din drum datorita timpeniei lui spuse in direct.

  Ponta minte si cind respira, as pune pariu ca a mintit atunci in direct la b1. N-a primit nici-un mesaj ca au fost gasiti. A fost o cacialma, prim-sobolanul tarii e expert in chestii de astea. Si faptul ca baga fitile sa-l scoata pe Turcescu de la b1 e un indiciu in sensul asta. Plus mizeriile din ultimele zile: aia cu ‘salvam 100 nu vede nimeni, moare unul, ne sar toti in cap’ sau chestia cu ‘talibanii’ de ieri.
  Ori n-a primit absolut nici-un sms si a zis si el ca s-o abureasca pe cucoana si pe toti care il urmareau, ori a primit ceva ‘totally unrelated’ si l-a adaptat la moment. De exemplu: ‘s-a gasit restaurant de fite pentru seara asta’.

  Daca intr-adevar a primit sms ca i-a gasit, sa-l arate! – de la cine era? Iar ala care l-a trimis sa arate si el mesajul si sa spuna din ce motiv a trimis primului ministru o asemenea dezinformare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Campania pentru “alegerile” la președinția Rusiei programate pentru 15-17 Martie se înfierbântă. Nu încape îndoială că Vladimir Vladimirovici va fi “reales la al N-șpelea congres”, dar întrebările pasionante care rămân sunt: 1) Câți contracandidați vor fi lăsați în cursa electorală măcar așa, de ochii lumii? 2) Cine va mai fi aruncat din tren înainte de …

Putin-stalin-1000x600-11

Comunitatea ucraineană din București invită publicul și presa să participe la un marș care marchează doi ani de la invazia Rusiei din Ucraina – „un moment greu, 24 februarie 2024, comemorarea unei zile negre din istoria noastră și din istoria Europei, momentul declanșării invaziei pe scară largă de către Federația Rusă și generarea celei mai …

protest ucraina arcul de triumf
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian