FUNDATIA IOAN BARBUS

Republica Moldova: împărţirea funcţiilor în stat

Coaliţia PLDM, PL, AMN şi PDM a hotărât împărţirea funcţiilor în stat: Mihai Ghimpu (PL) – preşedinte al Parlamentului, Vlad Filat (PLDM) – prim-ministru, Marian Lupu (PDM) – preşedintele republicii. Funcţia pe care o va ocupa Serafim Urechean, reprezentantul AMN, va fi făcută publică abia mâine.

Voronin catre un parlamentar: Du-te in puii mei!
Iritat de avertismentul pe care Filat l-a adresat comunistilor, carora le-a cerut sa nu indrazneasca sa boicoteze sedinta, pentu ca Alianta pentru Integrare Europeana, constituita de cele patru partide din fosta opozitie, va alege oricum, chiar si in lipsa comunistilor, un nou presedinte al Parlamentului, Voronin i-a strigat din sala presedintelui PLDM, in rusa, urmatoarea fraza: „Du-te in puii mei. Ai sa ne sperii tu, mucosule. Lasa ca ne clarificam noi prin alte metode”.

In replica, Filat a spus doar: „Poftim, uitati-va, asta-i cultura dialogului”. Incidentul a ramas fara urmari, insa la foarte putin timp, comunistii au parasit in corpore sala de sedinte, fara sa tina seama de avertismentul membrilor coalitiei liberal-democrate.

În urma refuzului PCRM de a participa la vot, Mihai Ghimpu a fost votat preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova de partidele din Alianţa pentru Integrarea Europeană. Dacă va fi validat de Curtea Constituţională, Mihai Ghimpu va asigura interimatul funcţiei de preşedinte al Republicii Moldova până la alegerea acestuia de Parlament.

P.S. Declaraţia privind constituirea Coaliţiei de guvernare “Alianţa pentru Integrarea Europeană”

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Vlad M.

Vlad M.

6 comentarii

 1. Francesco
  28 august 2009

  „Alte metode” tovarase Voronin? Vechile metode presupun, un dosar, o reclamatie contra unui membru al familiei, amenintarile serviciilor secrete ruso-transnistreano-moldovenesti…

  Ce ti-a spus Medvedev la ultima intalnire, tovarase Voronin? Te ajuta? Cum?

  Ca si in cazul vinului, pentru comunisti vechile, metode venite pe filiera Lenin-Stalin sunt cele mai bune!

 2. N-am vazut nicaieri pana acum si CINE sunt licuricii la care presteaza cei patru.In 2005 Basescu a sprijinit alegerea lui Voronin aducandu-l pe Iurie Rosca langa acesta. Mi-e teama sa nu traim si acum aceeasi dezamagire. Asistam de cativa ani, la o incercare a Rusiei de recucerire a influentei in Est.Georgia, Ucraina…Din tot acest joc s-ar putea sa ne alegem cu cel mai scurt banc ” Geoana Presedinte!”.

 3. Imperialistu'
  28 august 2009

  Il crezi pe dom’ presedinte mai puternic decat e. Traian Basescu a zis multe prostii la viata lui, sprijinirea lui Voronin in 2005 (ca sa vedem noi cat de puternic e Basescu peste Prut) e una dintre ele. Iurie Rosca nu a dat mana cu Voronin pentru ca i s-a ordonat de la Bucuresti, ci pentru ca este exact cum spunea Ilascu, un om extrem de periculos care face jocurile Rusiei.

 4. robin
  28 august 2009

  Din pacate, comunistii nu se lasa.

  „Legalitatea desfăşurării primei şedinţe a noului Parlament va fi disputată la Curtea Constituţională

  CHIŞINĂU, 28 august / Coresp. „Novosti – Moldova”/. Fracţiunea Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, care a obţinut majoritatea mandatelor în noul Parlament, va ataca la Curtea Constituţională decizia partidelor parlamentare – PL, PLDM, PDM şi AMN de a continua şedinţa Parlamentului şi alegerea conducerii organului legislativ, după ce aceasta a fost amânată de preşedintele şedinţei pentru data de 4 septembrie.

  „Noi vom ataca la Curtea Constituţională faptul petrecerii şedinţei şi a tuturor deciziilor adoptate şi vom solicita ca Curtea Constituţională, având în vedere importanţa problemei, să examineze sesizarea noastră în termeni cât mai restrânşi”, a declarat, vineri, în cadrul unui briefing, deputatul PCRM, Vladimir Ţurcan.

  Reprezentanţii Partidului Comuniştilor nu au participat la alegerea Preşedintelui Parlamentului, deoarece şedinţa de constituire a Legislativului a fost declarată întreruptă până la data de 4 septembrie. În acelaşi timp, deputaţii PL, PLDM, PDM şi AMN au continuat şedinţa prezidată de un alt deputat, prin aceasta încălcând, potrivit PCRM, „nu doar Regulamentul Parlamentului, ci şi Constituţia”. ”

  http://newsmoldova.md/news.html?nws_id=831054

 5. Francesco
  28 august 2009

  Robin,
  Comunistii din RM nu au de ales deoarece pierderea puterii i-ar arunca in haos. Si-ar pierde influenta in structurile locale, in special in mediul rural unde au avut baza electorala.

 6. Francesco
  28 august 2009

  Voronin si-a dat demisia! Iata ce a declarat agentiei Unimedia ( prin http://www.evz.ro):

  „Eu, în calitate de preşedinte al partidului, nu am de gând ca în acest moment crucial pentru ţară şi pentru partidul nostru să rămân într-o poziţie destul de dubioasă şi ambiguă, exercitând atribuţiile şefului de stat. Nu am nici nici motive morale şi nici politice pentru a deţine această înaltă funcţie în stat. Categoric nu pot să accept calea, pe care acum vor să conducă ţara. Şi din acest motiv, anunţ că trec în Parlament în calitate de simplu deputat, pentru ca să fiu împreună cu partidul şi cu fracţiunea”.

  http://www.evz.ro/articole/det…..t-demisia/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

„Sunt multe speranțe că chiar anul acesta, România se poate califica pentru Visa Waiver și ca să facă asta, cer oamenilor care mă ascultă astăzi ca ei sau prietenii lor, care se duc să aplice pentru o viză, să fie siguri că au toate documentele în orgine”,  spune domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul american (2019-2021) numit …

aMBASADOR SUA LA BUCUREȘTI 2019 - 2021 administrația TRUMP - VISA WAIVER -
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian