Demisia lui Ioan Rus
Invocând presiuni ale politicienilor Rus și-a dat demisia din postul de conducător al Ministerului Afacerilor Interne. Cel care voia să aducă inclusiv nemți „ca ne ne facă treaba” pentru a găsi cel puțin 1.300.000 de morți, pușcăriași, persoane cu probleme psihice sau pur și simplu nume de români aflați la muncă în străinătate cu care să subțieze listele electorale permanente, și-a dat seama că se află pe marginea prăpastiei, fibra sa de ardelean spunându-i că a început să meargă pe calea ilegalităților și s-a dat la o parte. Că a dat vina pe Traian Băsescu este o problemă a sa personală în relație cu PSD-ul și cu modul în care și-a făcut treaba de ministru în perioada referendumului și mai ales după. Iată-l pe Ioan Rus când și-a dat demisia:
„Asupra mea şi a MAI s-au exercitat nenumărate presiuni, nenumărate discuţii şi aprecieri, începând cu Traian Băsescu şi terminând cu Crin Antonescu. Acest lucru este complet inaacceptabil. Limitele demnităţii mele le stabilesc singur. Eu sunt un politican onest şi corect şi din acest motiv mi-am înaintat demisia de onoare.”
Despre demisia lui Ioan Rus avem şi declaraţia lui Crin Antonescu care a spus următoarele:
„Una peste alta, cred că existau motive pentru ca domnul Rus să demisioneze, motive care ţin de gestiunea pe care ministerul condus de domnia sa o avea de ţinut în vederea acestui referendum şi până la urmă lucrurile merg mai departe. Dar repet, dezmint categoric – şi sunt lucruri care se pot verifica – cea mai mică discuţie privată, cu atât mai puţin oficială, cu domnul Rus din partea mea”.
Ce este cu adevărat interesant în declarația lui Rus este că l-a acuzat pe Crin Antonescu de presiuni. Dacă la Traian Băsescu știm ce a avut de declarat despre Ioan Rus, nu același lucru îl cunoaștem despre ce i-a cerut Crin Antonescu lui Ioan Rus.
Auzind în direct și recitind declarația lui Crin Antonescu nu îmi rămâne în minte decât nuanța de satisfacție din vocea locatarului provizoriu din Cotroceni care spune că „existau motive” și logic vorbind, dacă existau motive, atunci este clar că această recunoaștere implică și o aprobare pentru pedeapsa pentru care și-a autoadministrat-o Ioan Rus.
Astăzi Curtea Constituțională a tăiat elanul USL-aș de a face un mini-referendum prin care urmărea să ajusteze listele electorale permanente iar Mircea Dușa, următorul ministru de Interne nu va putea să solicite decât răspunsuri instituționale din partea organelor de resort. Există șansa ca în sfârșit să fie luați în seamă și cei 460.000 de români care au rezidență în străinătate și care au toate drepturile electorale în ceea ce privește votarea la referendum.
Marga dat afară. Clujul nu mai este reprezentat!
Vânăt de supărare, Victor Ponta a apărut după vizita pe care a făcut-o la Cotroceni și a anunțat schimbările din guvernul său determinate și de demisia lui Ioan Rus. Practic au dispărut din posturile guvernamentale fostul ministru de interne și Andrei Marga, un PSD-ist și un PNL-ist, ambii provenind din Cluj-Napoca. În cazul lui Rus a fost vorba despre o demisie, dar în cazul Marga este evident că fostul rector a fost făcut indirect vinovat de scorul slab înregistrat de diplomație pe plan extern de guvernul USL-aș. Cu numai două zile în urmă, Crin Antonescu, aflat într-una din crizele sale, cu voce stăpânită, dar fierbând pe dinăuntru, a acuzat practic Serviciul de Informații Externe de trădare de țară.
Ponta vânăt de supărare – urmare
Guvernul USL-aș este incapabil să gestioneze problemele cu care se confruntă România, iar Victor Ponta caută o soluție de avarie. Pe plan personal, lui Victor Ponta i se apropie următoarele termene în legătură cu plagiatele pe care le-a comis. Aflat în defensivă, Victor Ponta s-a pliat cerinței lui Crin Antonescu de a se opri la Mona Pivniceru – o apropiată a lui Dan Voiculescu – pe post de ministru al Justiției, numire care are un singur înțeles: de a răspunde comenzii lui Felix ( „vom avea puterea când vom controla Justiția”) dată prin președintele interimar de a o elimina pe Laura Codruța-Kovesi de la conducerea parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și de a o înlocui cu o persoană convenabilă USL care să închidă marile dosare de corupție și să acopere fraudele de la referendum.
Impresia de echipă în criză și de provizorat de la nivel guvernamental este și mai mult subliniată de evoluțiile pe planul cursului valutar. Îndată ce Curtea Constituțională a trimis scrisoarea de lămurire guvernului și când s-a știut că Ioan Rus și-a dat demisia, cursul leului a scăzut cu mai bine de 7 bani în raport cu Euro. Ăsta a fost un semnal al piețelor care nu agrează heirupismul guvernamental și devierile de la normalitate ale lui Crin Antonescu. În legătură cu asta, e de așteptat să auzim aprecieri din partea USL-așilor hard-core că Traian Băsescu influențează piața în mod malefic, așa cum „a făcut-o” și a două zi după referendum când leul crescuse cu 6 bani.
USL, cooperativa binecuvântată de țarul de la Kremlin prin Vocea Rusiei, este o construcție politică la baza căreia se află o ideologie stângistă, având că scop îndepărtarea României de la standardele democrației și ale statului de drept, făcând-o vulnerabilă pe plan intern și extern în fața peștilor mari cu ochi roșii și cu domiciliul în Est.
Ar fi cazul ca oamenii politici raționali din PNL și PSD să dea înapoi și să-și pună la punct liderii care îndreaptă țara către o criză și mai puternică decât cea de până acum. Asta ca să nu ajungă la un scor dezolant la alegerile din toamnă și că populația să nu fie obligată să plătească factura nesăbuinței și a nepriceperii lor.
6 Comments
Anca Cernea
6 August 2012Vocea Rusiei 2 aug:
Antonescu, ieri la Antena 3:
Anca Cernea
6 August 2012Demisia lui Rus îmi amintește de un banc:
De ce nu iau milițienii infecție HIV? …are și virusul demnitatea lui.
Silvapro
6 August 2012Au nu, zau! Ce bine a descris Antonescu situatia pe care ei personal – a se citi „cei de la putere”, au provocat-o..
Nea
6 August 2012Nu mai spuneţi că PSD=PNL au o ideologie stângistă. Mafia nu e de stânga, e doar populistă, pentru proşti. Când vinzi mii de fabrici unor rechini imobiliari, lăsând pe drumuri sute de mii de angajaţi, în afară de o mână de paznici, nu te numeşti de stânga.
Vlad M.
6 August 2012Nea, te inseli. USL nu e numai pentru prost sii nu este doar mafie. Propune un mod de a face politica profund stangist. Ataca teme stangiste si foloseste retorica stangista. Incalca, asemenea stangistilor, toate regulile si se bazeaza acelasi tip de fanatism militant specific miscarilor de stanga. USL e mai mult decat mafie.
Cat despre stanga, pe unde trece lasa oameni fara locuri de munca, mai saraci, mai dezbinati. Asta este stanga, asa guverneaza ea.
k
6 August 2012http://romanian.ruvr.ru/2012_08_11/84687707/
sa ne delectam cu obiectivitatea de la vocea rusiei…:))