FUNDATIA IOAN BARBUS

Traian Băsescu amenințat cu moartea de Victor Ponta , Mădălin Voicu și Alexandu Athanasiu

Mădălin Voicu: “Băsescu trebuie să-şi dea demisia ca să nu iasă cu picioarele înainte din politică. Daţi-mi voie să cred că ăsta e un mod mai clar de a explica oamenilor ce TREBUIE să se întîmple.”

Alexandru Athanasiu: “Îi spun lui Traian Băsescu că dacă va continua să se agaţe de putere va avea parte de un sfârşit tragic.”

Viorel Ponta: “Băsescu îşi joacă viaţa şi libertatea.”

Moscova, în ultimele zile prin Vocea Rusiei, e principalul motiv pentru care USL a prins curaj și s-a redicalizat.

Vocea Rusiei: “Echipa de la USL mai are şanse reale să-l demită pe Traian Băsescu, dar pentru a reuşi trebuie să acţioneze în forţă şi să renunţe la comportamentul defetist.”

“Trebuie luat în calcul posibilitatea ca acest electorat frustrat şi trădat de „pacifiştii” de la USL poate ajunge la concluzia că trebuie susţinută o forţă politică mult mai radicală, iar istoria demonstrează că asemenea forţe pot apărea pe scena politică la momentele cele mai nepotrivite.”

P.S. Vedeți și:

Demonizarea și instigarea la crimă ca tactică electorală a Stîngii

(Mihai Răzvan Ungureanu n.e.) va avea nu soarta lui Tăriceanu ci soarta lui Aldo Moro. Și asta nu-i o amenințare e o asigurare, domnul prim-ministru. Adrian Solomon, deputat PSD de Vaslui

P.S.2 starea presei: Încadrarea juridică a faptei penale de ameninţare

Capitolul II
Infracțiuni contra libertății persoanei
Art. 193
Ameninţarea

“Fapta de a ameninţa o persoană cu săvârşirea unei infracţiuni sau a unei fapte păgubitoare îndreptate împotriva ei, a soţului ori a unei rude apropiate, dacă este de natură să o alarmeze, se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă, fără ca pedeapsa aplicată să poată depăşi sancţiunea prevăzută de lege pentru infracţiunea care a format obiectul ameninţării. Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.”

Este bine de subliniat că lovirea sau alte violenţe (art. 180, alin.1 C.pen.) şi ameninţarea (art. 193 C.pen), ca infracţiuni, sunt absorbite în mod natural, ca element al formei simple a infracţiunii de lipsire de libertate în mod ilegal (art. 189, alin. 1 C.pen.), iar dacă au o anumită intensitate şi durată constituie, prin voinţa legii, o circumstanţă agravantă (supunerea victimei unor suferinţe) prevăzută de art. 189, alin. 2 C.pen.

1. Noţiune şi definiţie.

Ameninţarea înseamnă, în limbajul obişnuit, aducerea la cunoştinţa unei persoane a hotărârii (intenţiei) de a-i face un rău. Infracţiunea de ameninţare este definită în art. 193 C.pen. în felul următor:

„Fapta de a ameninţa o persoană cu săvârşirea unei infracţiuni sau a unei fapte păgubitoare îndreptate împotriva ei, a soţului ori a unei rude apropiate, dacă este de natură să o alarmeze”.

2. Obiectul juridic.

Obiectul juridic special al infracţiunii de ameninţare este libertatea psihică a persoanei, în sensul de libertate de a trăi şi de a acţiona conform voinţei şi intereselor sale, fără teama că i s-ar putea pricinui un rău, în limitele admise de ordinea de drept. Infracţiunea nu are obiect material.

3. Subiecţii.

Subiect activ al infracţiunii de ameninţare poate fi orice persoană. Participaţia este posibilă întotdeauna sub forma instigării şi a complicităţii. Coautoratul este posibil numai dacă fapta e comisă printr-o acţiune care se poate realiza prin cooperarea nemijlocită a mai multor persoane (de exemplu, printr-o scrisoare de ameninţare). Subiect pasiv poate fi orice persoană.

4. Latura obiectivă.

Actul de executare constă într-o acţiune de ameninţare, adică de aducere la cunoştinţa victimei a faptului că împotriva sa ori a uneia dintre celelalte persoane arătate de lege se va săvârşi o infracţiune sau o faptă păgubitoare.

Acţiunea de ameninţare se poate realiza prin orice mijloace (verbal, în scris, prin mijloace de comunicare la distanţă, prin gesturi semnificative, în mod direct sau prin intermediul unei terţe persoane etc.).

Ameninţarea poate fi explicită (se indică anume răul care va fi pricinuit) sau implicit (victima e lăsată să deducă răul cu care este ameninţată). De asemenea, ameninţarea poate să fie făţişă (când făptuitorul e cunoscut de la început), sau ascunsă (când făptuitorul îşi ascunde identitatea, de exemplu printr-o scrisoare anonimă).

Acţiunea de ameninţare trebuie să îndeplinească următoarele cerinţe esenţiale:

a) Obiectul ameninţării să fie săvârşirea unei infracţiuni sau a unei fapte
păgubitoare. Infracţiunea cu care se ameninţă poate fi oricare dintre infracţiunile prevăzute de lege care pot avea ca subiect pasiv o persoană fizică.

b) Infracţiunea sau fapta păgubitoare cu care se ameninţă trebuie să fie
îndreptată împotriva persoanei ameninţate, a soţului ori a unei rude apropiate.

c) Ameninţarea să fie de natură să alarmeze victima. Aceasta înseamnă că ameninţarea trebuie să fie serioasă şi aptă să insufle temerea că infracţiunea sau fapta păgubitoare va fi săvârşită într-un viitor nu prea îndepărtat. Nu este necesar ca ameninţarea să fi produs efectiv o temere celui ameninţat, fiind suficient să existe posibilitatea producerii acesteia.

Îndeplinirea acestei cerinţe se va aprecia în raport de împrejurările concrete ale cauzei, ţinând seama de răul cu care s-a ameninţat, de mijloacele de săvârşire a faptei, împrejurările concrete de timp şi loc, relaţiile dintre făptuitor şi victimă, posibilitatea efectivă de săvârşire a infracţiunii sau a faptei păgubitoare, gradul de instruire şi experienţa de viaţă a victimei etc. Urmarea imediată constă într-o stare de pericol pentru libertatea psihică a victimei.

5. Latura subiectivă.

Infracţiunea de ameninţare presupune săvârşirea faptei cu intenţie. Aceasta poate fi, în principiu, fie directă, fie indirectă.

6. Consumarea.

Consumarea infracţiunii de ameninţare are loc în momentul când ameninţarea a ajuns la cunoştinţa victimei, aceasta depinzând de modalitatea concretă de săvârşire a faptei. Tentativa nu se pedepseşte.

7. Sancţiuni.

Infracţiunea de ameninţare se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la trei ani sau cu amendă. Legea prevede şi o cauză de limitare a pedepsei, în sensul că pedeapsa aplicată pentru ameninţare nu poate depăşi maximul pedepsei prevăzută de lege pentru infracţiunea care a format obiectul ameninţării.

8. Aspecte procesuale.

În cazul infracţiunii de ameninţare, acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, iar împăcarea părţilor înlătură răspunderea.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

22 de comentarii

 1. mircea s. bozan
  5 august 2012

  se trece cu vederea faptul ca la Sibiu, in 2007 cu ocazia primului referendum, in casa fostului prefect de Sibiu, Morar, s-a constituit grupul de indepartare a lui Basescu din viata publica. Sunt foarte putini care stiu ca acest grup a adunat pana in 2010, suma de 20 milioane de euro pentru lichidarea politica sau fizica a lui Basescu, de distrugere a imaginii pana la disparitie a PDL. In 2007 a fost adus un lunetist din Tiraspol care a fost cazat intr-o vila de protocol pe litoral, a fost alimentat cu femei si a plecat dupa ce pe net au aparut primele postari despre iminenta executiei lui Basescu. A fost transportat cu un BMW pana la Iasi, de acolo, a fost dus cu un Citroen C5 Combi argintiu, cu numere de inmatriculare bulgaresti, la Tiraspol. Apoi, cu ocazia alegerilor prezidentiale din 2009, la una dintre intalniri, au fost prezenti Ponta ca sef al campaniei lui Geoana, cat si personajul Antonescu. In aceea seara Cindrea, actualul prefect de Sibiu, cerea foarte vocal lichidarea lui Basescu pana la ziua alegerilor, pentru ca, asa cum sustinea el, …”se vede obligat in acest caz, sa iau singur misiunea de al impusca pe chior….” Ponta nu a comentat la aceasta iesire, ci numai Antonescu care spunea ca: …se dovedeste ca eroarea din urma cu doi ani nu mai trebuie repetata, spre binele Romaniei”… Sumele stranse prin cotizatie au venit de la Voiculescu, Becali, Oprisan, Mazare, Patriciu, DanDiaconescu, Rus, Nastase, Paskany, Staicu, o cheta a catorva politicieni din UDMR si PSD, PNL…

 2. Daniel Francesco
  5 august 2012

  Marius Oprea, in Observatorul Cultural:

  “Mă tot gîndesc de o bună bucată de vreme la cel mai singur om din România. La Traian Băsescu. La tăcerea lui. O tăcere de-a dreptul asurzitoare. La singurătatea lui. Oare ce face el acum? Se uită la televizor? S-a mai spălat pe faţă în zilele din urmă? A mai vorbit cu soţia, cu fetele lui? Are cearcăne? Mai este în ţară, sau a fugit în China, unde pare a se simţi bine? De fapt, mai trăieşte, sau lumea cere demisia unui om sfîrşit? Nimeni nu ştie. Eu cred că Băsescu a murit. E un cadavru politic, care acum îşi aşteaptă pe catafalcul de la Cotroceni îmbălsămarea cuvenită fiecărui lider de talia sa. Este finalul apoteotic al unei cariere politice pe măsură. O carieră în care acest om deosebit, dăruit cu o putere de distrugere echivalentă cu a unei întregi flote de cuirasate, a scufundat tot ce i-a ieşit în cale.”

 3. Costin Andrieş
  5 august 2012

  discursul lui Marius Oprea nu are nimic rational, este delirul unui om macinat de ura.

  Draga Marius, nu Basescu s-a simti bine in China, ci aliatul tau comunist, Victor Ponta:

  https://inliniedreapta.net/monitorul-neoficial/cate-ruble-face-ponta/
  Dar cind esti orbit de ura, narcotizat de ura, realitatea devine ceva optional. asta e probabil conditia pentru ca Marius Oprea sa se insoteasca cu acest fel de oameni: https://inliniedreapta.net/insemnare/contramanifestatie-usl-la-protestul-de-miine-pentru-icr/

 4. Costin Andrieş
  5 august 2012

  comentariu pe peretele dnei zoe petre, fir pe care a comentat si michael shafir (ambii simpatizanti USL), comentariu ignorat de ambii. nimeni nu s-a declarat dejanat http://www.facebook.com/zoe.petre/posts/253966894706490?notif_t=share_reply

  l-am invitat pe michael shafir sa semneze aceasta petitie alaturi de noi: http://www.petitieonline.com/susinem_afirmaiile_denunate_de_plangerea_penal_a_usl

  Ultimul raspuns. Nu sunt de acord sa semnez ceva alaturi de voi. Altfel as fi semnat, probabil. Sau posibil nu, ca am citit numai in trecere. Imi ceri exemple. Nu va mai citesc de mult. Din aceleasi motive pentru care nu citesc blogul fratilor Roncea sau pe cel al lui Coja. Si acum ma duc sa-mi cumpar tigari.

  nu semneaza nimic alturi de inliniedreapta, care miros prea tare a dreapta radicala, cam seamana cu coja si fratii roncea (aici se vede ca nu a citit niciodata nimic din ce s-a scris pe inliniedreapta). e un social-democrat care “uneori de acord cu ideile criticatac).

  si totusi, indignarea uslamistei zoe petre si a lui michael shafir nu s-a activat in momentul in care un comentator ameninta cu moartea pe un fir la care si ei comenteaza. standardul dublu-triplu clasic al social democratilor

 5. “A well regulated Militia, being necessary to the security of a free State, the right of the people to keep and bear Arms, shall not be infringed.”

  Cetatenii Romaniei nu vor scapa de comunisti – fie ei domestici sau din Rusia, atata timp cit un amendament Constitutional similar cu cel American nu le va consfinti dreptul dat de Dumnezeu de a se opune tiraniei si abuzurilor guvernului prin forta armelor.

  Asa cum unul dintre parintii fondatori si cel de-al treilea Presedinte al Republicii Americane Thomas Jefferson a spus:

  “The tree of liberty must be refreshed from time to time with the blood of patriots and tyrants. It is it’s natural manure.”
  Copacul libertatii trebuie invigorat din timp in timp cu sangele patriotilor si al tiranilor. Este ingrasamintul natural care ii trebuie”

 6. ceaikovski
  5 august 2012

  Am vazut pe FB, linkul dat de voi, am mers pe pagina cretinei si m-am crucit.
  Oameni bolnavi de ura! Este incredibil! Incredibil!!

 7. maria
  5 august 2012

  chiar nu va pricep de ce va bagti nasul in toate si va luati de toti!!! lasa sa-si spuna fiecare puctul de vedere… ce tot atata ura?!?!

 8. Costin Andrieş
  5 august 2012

  maria, imi bag nasul in toate si ma iau de toti care, cum spui si tu, sint coplesiti de ura. eu nu am ura pentru nimeni, poate doar pentru iliescu (:D ), ponta si crin nu merita ura mea, dar uite, vezi ce gindesc acesti oameni, daca te face sa iti pui niste semne de intrebare, inseamna ca eu mi-am indeplinit scopul

 9. #7 maria,

  Amenintarea cu moartea nu este “un punct de vedere” intr-o societate civilizata. Numai nazistii si comunistii au folosit lichidarea fizica ca argument in dezbaterea politica.
  Cat despre dreptul meu de “a-mi baga nasul”, cred ca te referi la libertatea mea de exprimare. Cred ca este protejata de un paragraf al Constitutiei Romaniei, daca nu ma insel.

 10. Mih.
  5 august 2012

  Hi, hi, hi, o posibila (poate chiar corecta) interpretare la comentul @7 ar fi: “…de ce va bagti nasul in toate si va luati de toti!!! lasa sa-si verse ura…ce tot atata parere ?!?!
  Luam cuvintele, le intoarcem pe dos, le golim de continutul corect si le folosim “pe invers” : reteta garantata…Oare?!?!

  Stangelul de serviciu…
  Un fel de ala care daca inchide ochii e convins ca nu-l vede nimeni…

 11. Daniel Francesco
  5 august 2012

  “Jos Basescu cu luneta” a cerut pe Facebook Brîndușa Hofmann, o PNL-ista rezident in Germania. Ce scrie Curentul:

  “Ura față de Băsescu a unor indivizi manipulați ani de zile de politicieni de tipul lui Voiculescu, Ponta sau Antonescu, devine un sentiment obișnuit care le controlează viața și manifestările zilnice. „Să sperăm că-l împușcă cineva“ – scrie în altă parte aceeași româncă liberală din Germania, Brîndușa Hofmann, pe pagina sa de Facebook, aceasta fiind un fel de definiție, din punctul său de vedere, a optimismului.”

  O alta pagina a Brandusei Hofmann:
  http://romaniadindiaspora.ning.com/profile/BrindusaHofmann?xg_source=activity

 12. Riddick
  5 august 2012

  Germanii au avut în 1918-1919 Freikorps-ul, care a “rezolvat” problema bolșevică pentru vreo 35 de ani.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Freikorps

 13. Riddick
  5 august 2012

  25, mai exact.

 14. Costin Andrieş
  5 august 2012

  Lia Olguta Vasilescu abereaza

  Senatorul Lia Olguta Vasilescu scrie, intr-o postare pe contul personal de Facebook, ca oameni ca Mihai Razvan Ungureanu “in alte vremuri, ar fi fost impuscati pentru inalta tradare”.

  “In alte vremuri, oameni ca el erau impuscati pentru inalta tradare. In vremea domniei lacustelor portocalii, e prim ministru si vedeta la teveu”, scrie senatorul PSD, referindu-se la prestatia televizata a Premierului de marti seara.

  Olguta nu abereaza, are dreptate, MRU ar fi impuscat pentru inalta tradare in alte vremuri, problema e ca ea isi doreste intoarcerea acelor vremuri.

 15. Jazzumbo
  5 august 2012

  Citind aceste afirmatii facute de Ponta, incep sa cred ca ancheta cu privire la moartea suspecta a procurorului Panait (caz in care Ponta este singurul suspect) trebuie continuata. Ma indoiesc de faptul ca a fost sinucidere.

 16. Riddick
  5 august 2012

  Încă un caz (de la așa-zisa “dreaptă distributistă”):

  http://emiliacorbu.ro/2012/07/basescu-nu-se-da-plecat-omul-se-vrea-impuscat/

  BĂSESCU NU SE DĂ PLECAT! OMUL SE VREA ÎMPUŞCAT.

  Băsescu nu se dă plecat! Omul se vrea împuşcat. Bineee…! Se rezolvă. Ce nu face România pentru preşedinţii ei!? Ne sacrificăm până la capăt. Aşa au unii, sânge de terminator din filme thriller. Reintroducem pedeapsa cu moartea. Se pare că uneori e o măsură igienică. Mai dă cu coasa în bălării. Şi climatul politic ar fi altul. Moartea e un sfetnic bun. Cuibărită în codul penal în spatele unor pedepse pentru trădarea intereselor naţionale, ar fi mai eficientă decât un referendum şi mult mai ieftină, bineînţeles. Cheltuim doar cu înmormântarea. Angajăm şi bocitoare. Fanfară, ca pe vremurile bune. Sobor mare de preoţi. Ţinem tot tipicul, cu batiste, lumănâri, pomeneţe, mărunţiş aruncat la răspântii, că deeh… a fost şi el preşedinte. Facem pomană mare la tot poporul, îi ţinem toate pomenile şi parastasele până la şapte ani. Şi tot nu ajungem la cheltuielile unui referendum. Mai ales dacă pică în post, scăpăm repede, o ciorbă lungă şi o fasole bătută. Fără desert, pomană de criză. Sau, mă rog, o eugenie acolo….sau un biscuit din aceia la kilogram. Măcar să ajungem noi la desert.

 17. Silvapro
  5 august 2012

  Niste comentarii sub sus-numitul articol din #16:

  * Excelent, dar sa incepem cu criminalul de Iliescu si cu lista completa pana la Basescu, cred ca sunt cel putin 1000.

  * Il citez pe Stalin: “Nu conteaza oamenii care voteaza ci cel care numara voturile”.

 18. Costin Andrieş
  5 august 2012

  da, riddick, un alt blog “conservator” anticapitalis, antisemit, filorus si antibasist prieten cu mircea platon http://emiliacorbu.ro/tag/mircea-platon/

  ideile vinturate in aceste cercuri: https://inliniedreapta.net/neoconii-lui-mircea-platon/ — basescu e vindut americanilor, tismaneanu lucreaza pentru cia, care cia nu este in mod profund diferita de securitatea lui ceausescu. basescu este sclavul corporatiilor americane de care trebuie sa scapam ca sa ne faca ponta imm-uri ????

  Imediat ce sondajele de opinie au arătat că liderul PNL Crin Antonescu îl conduce pe Traian Băsescu în preferinţele electoratului, au început atacurile joase la adresa liderului liberal. Băgat la apă, băsismul capătă efervescenţă de jacuzzi. În 2008, a bulbucit pe două note: “ura” şi “vin ruşii”. Şi “ura” – tuturor împotriva forţelor anticomunist-modernizatoare grupate în jurul preşedintelui cu nume de izvor de la Căciulata – şi năvala “ruşilor” erau teleghidate din umbră de “moguli” http://alexandruracu.wordpress.com/2011/11/17/mircea-platon-noua-diviziune-antisociala-a-muncii/

  ma intreb ce parere are acum mircea platon despre articolele scrise recent pe vocea rusiei care da indicatii directe usl-ului pe care el il sustine.

 19. Vlad M.
  5 august 2012

  Ii plac. Astia-s oamenii pe gustul lui.

 20. dany
  5 august 2012

  Iata ce am scris domnului Putin !
  http://xdangels.com/scrisoare-catre-domnul-putin/

 21. Costin Andrieş
  5 august 2012

  pentru a echilibra situatia, crin isi da singur amenintari cu moartea:

  “Traian Băsescu şi aceşti oameni de mine nu scapă, decât dacă mă omoară, ceea ce nu e cazul, sper.”

  http://www.antena3.ro/romania/antonescu-basescu-nu-scapa-de-mine-decat-daca-ma-omoara-trebuie-sa-dea-socoteala-179395.html

 22. John Galt
  5 august 2012

  E singurul limbaj inteles de ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

„Sunt multe speranțe că chiar anul acesta, România se poate califica pentru Visa Waiver și ca să facă asta, cer oamenilor care mă ascultă astăzi ca ei sau prietenii lor, care se duc să aplice pentru o viză, să fie siguri că au toate documentele în orgine”,  spune domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul american (2019-2021) numit …

aMBASADOR SUA LA BUCUREȘTI 2019 - 2021 administrația TRUMP - VISA WAIVER -
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian