FUNDATIA IOAN BARBUS

Rusia invadează Georgia înaintea Olimpiadei de la Soci. Secera și ciocanul vor fi punctul central al ceremoniei de deschidere

Ultima invazie rusească a Georgiei a avut loc înaintea Olimpiadei din 2008. Ieri, înaintea Olimpiadei de la Soci, Rusia invadează din nou Georgia, mută pur și simplu granița 11km în interiorul Abhaziei.

Știrea a fost aproape ignorată de agențiile de presă internaționale, este inexistentă în presa românească.

Primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă spunea acum două zile că Ponta ar fi trebuit să mearga mai întâi în Transnistria ca să vadă situația elevilor români de acolo, și abia apoi să se întalnească cu autoritățile ruse. Invazia Georgiei e încă un motiv ca autoritățile românești să boicoteze Olimpiada.

niezalezna.pl – Trupele rusești au invadat Georgia și au ocupat 11 km de teritoriu. Moscova explică în mod cinic că e vorba de o „soluție temporară” pe durata Jocurilor Olimpice de la Soci. De-a lungul istoriei, războiele au fost înghețate în timpul Olimpiadei, dar azi, Vladimir Putin le provoacă.

NATO este ingrojarat de această mutare a Rusiei și a criticat Mosscova, iar autoritățile georgiene au condamnat aceast act de agresiune. Anexarea se referă la teritoriu ce aparține de Abhazia, considerat de aproape toate țările ca teritoriu al Georgiei, cu toate că Rusia (de la începutul războiului din 2008), considera Abhazia ca teritoriu independent.

Șeful NATO, Anders Fogh Rasmussen a spus – după o întâlnire cu Prim-Ministrul Georgian Irakli Garibashvili – că situația îl îngrijorează foarte mult. Autoritățile georgiene nu au fost de acord cu ocupația unei părți a Abhaziei. Georgia protestează pentru felul în care Rusia a mutat granița cu 11 km în interiorul Abhaziei. Guvernul de la Tbilisi și-a exprimat „ingrijorarea profundă” în privința acestei „expansiuni ilegale”. Prim-Ministrul Garibashvili suspectează că „ar putea apărea și alte provocări, dar nu se așteaptă ca lucrurile să fie mai rele decât acum – 20% din țară e sub ocupație.

Această știre ar trebui sa determine boicotul Olimpiadei de la Soci de către toate statele civilizate.

BBC: Sochi games: Georgia protests as Russia expands border zone (observați „echidistanța” titlului ales de BBC)

Ca detaliu suplimentar, newsweek.pl publică o imagine de la pregătirile ceremoniei oficiale de deschidere a Olimpiadei, ce va fi, se pare, o paradă cu pionieri și muncitori, iar în punctul culminant, atenția tuturor va fi îndreptată spre o mare seceră și un mare ciocan.

Știrea despre ceremonia de deschidere a Olimpiadei de la Soci tradusă cu google translate:
Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Soci va glorifica URSS?

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

2 comentarii

 1. Costin Andrieş
  7 februarie 2014

  altfel, misterul e total pentru agentia de presa Mediafax JOCURILE OLIMPICE de la Soci: Detaliile ceremoniei de deschidere, învăluite în mister

  Secretul învăluie de obicei detaliile privind ceremonia de deschidere a unei ediţii a JO, iar Soci nu se abate de la regulă, însă s-a putut afla că evenimentul de vineri, de la 18.14, de pe Stadionul Fişt, va fi centrat pe istoria şi pe cultura Rusiei, cu puternice conotaţii politice şi diplomatice.

 2. Silvapro
  7 februarie 2014

  Nu e prima data ca Putin foloseste securea si ciocanul ca simboluri. Se pare ca ii sint dragi. De s-ar rezuma numai la noslagie…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian