A trecut Săptămâna Verde şi odată cu ea speranţele câtorva europeni că embargoul rus asupra alimentelor din UE va fi ridicat parţial. Ruşii au spus niet. Nu ridică embargoul decât dacă Vestul relaxează sancţiunile. După noile agresiuni din Estul Ucrainei, Vestul a vorbit de alte sancţiuni, deci se amână reluarea comerţului. Pentru producători aceasta înseamnă Adieu veau, vache, cochon, couvée… Pentru UE şi mai ales CE, va trebui să însemne o adaptare mai realistă la obiceiul ruşilor de amesteca politica cu orice, în cazul de faţă cu sănătatea animalelor şi siguranţa alimentelor.
La târgul de la Berlin, discuţiile au fost purtate la nivelul miniştrilor agriculturii sau al şefilor serviciilor veterinare, ca şi cum toate problemele embargoului ar fi fost legate strict de sănătatea plantelor sau a animalelor. S-au încurcat însă planurile pentru că embargoul are o componentă politică foarte importantă.
În acest moment, pentru porcii vii şi pentru produsele de la aceştia, se aplică o interdicţie de natură sanitară, care datează din primăvara trecută, e legată de pesta porcină africană şi e de resortul veterinarilor şi al producătorilor. Peste această interdicţie, vara trecută, s-a adăugat una de natură politică, apărută în contextul luptelor din Ucraina, care e aplicabilă la aproape toate alimentele din UE şi e de resortul factorilor de decizie politici.
În cazul particular al comerţului cu porcine şi carne de porc, UE afirmă că tot ce vine de pe teritoriul său este sigur, cu excepţia zonelor în care se aplică restricţii sanitare, care nu participă la schimburile europene. Rosselkhoznadzor-ul spune însă că nu are încredere în sistemul de controale european, deci şi cu privire la animalele şi produsele care vin din zone îndepărtate de focarele de pestă deoarece, datorită condiţiilor pieţei unice, orice ce se produce într-o zonă a UE poate fi trimis în orice altă parte a UE, iar de acolo să fie exportat şi să ajungă la consumatorul rus. Această problemă nu ar trebui să se pună la comerţul cu alte alimente, pentru care embargoul este, cel puţin teoretic, pur politic. Acceptarea de către europeni a confuziei pe care o fac ruşii între planul politic şi cel tehnic nu a rezolvat embargoul, dar a dus la dezbinări.
Dankvert a anunţat că este gata să planifice inspecţii ale experţilor ruşi la exportatori din Franţa, Ungaria, Danemarca, Olanda, Italia şi Germania, de la care se va relua exportul mai întâi, după ce vor fi fost ridicate sancţiunile legate de pestă şi embargoul politic. El a precizat totodată că nu ţine cont de regulile pieţei europene: „Nu putem să considerăm pieţele Uniunii Europene ca o piaţă unică şi să deschidem furnizările de porcine şi carne de porc către Rusia (pentru toţi producătorii din UE). Nu este posibil datorită răspândirii active şi pe scară largă a pestei porcine africane în UE. Cu o astfel de acţiune (insistenţa asupra deschiderii pieţei ruse pentru toate ţările), CE nu doar că nu va fi capabilă să îşi atingă scopul, ci va prejudicia şi planurile de a deschide piaţa pentru cele şase state membre amintite”.
Mişcarea era o scamatorie menită numai să dezbine UE, fiind încurajată şi de reprezentanţii unor state membre care anul trecut au făcut pelerinaje la Moscova pentru a intra în graţiile Rosselkhoznadzor-ului, inclusiv în cele mai tensionate zile ale Euromaidanului sau curând după doborârea avionului malaysian. În ultimele săptămâni, imaginea de dezbinare a fost dată chiar de CE. Directorul general executiv al Directoratului pentru Sănătate (DG Sanco), Ladislau Miko, a trimis serviciilor veterinare ruse o scrisoare cu o formulare interpretabilă, din care se putea înţelege că s-ar accepta abordarea bilaterală, prin demararea de inspecţii în unele state membre . În opinia unui diplomat european, aceasta ar fi permis Rusiei să îşi selecteze statele din care să importe, adică să le recompenseze pe cele „prietenoase” sau să le pedepsească pe altele. Deşi un purtător de cuvânt al CE a spus că se aşteaptă ca „înţelegerea să fie aplicată în mod cinstit la toate statele membre”, el nu a putut să explice cum se face că motivaţia interdicţiilor ruse a fost schimbată, de la raţiuni de ordin politic la unele legate de sănătatea animalelor şi siguranţa alimentelor.
La Consiliul al miniştrilor agriculturii din ianuarie, CE a devenit puţin mai fermă. Comisarul UE pentru Sănătate, Vytenis Andriukaitis, a cerut – cam târziu – statelor membre să rămână unite şi le-a amintit că negocierile bilaterale cu Moscova sunt inacceptabile. Letonia, sprijinită de celelalte ţări baltice, Polonia, Regatul Unit şi Slovenia au susţinut această poziţie în mod hotărât. .
Săptămâna trecută, preşedinta Lituaniei, Dalia Grybauskaitė, a criticat foarte dur DG Sanco: „Europa este dezbinată datorită acţiunilor acestui Directorat pentru că unor state membre li se oferă separat oportunităţi şi Rusiei i se propune să înceapă negocieri cu ţări individuale. Responsabilitatea pentru această dezbinare cade asupra acestui Directorat, condus de un comisar numit de Lituania.” Liderul lituanian a văzut în gestul CE o decizie discriminatorie şi „un precedent deplorabil care înseamnă o anumită provocare”.
Se pare că la Bruxelles nu toată lumea a înţeles că rolul politic al Rosselkhoznadzor-ului este cel puţin tot atât de important ca cel de supraveghere sanitară şi fitosanitară. România nu s-a pronunţat şi prefer să nu mă gândesc unde poate să ducă combinaţia dintre ochelarii de cal ai unora şi aplecarea către corupţie a altora (aici şi aici). Cert e că dacă discuţiile de la Berlin nu s-au concretizat încă în favoarea ruşilor, aceasta nu este datorită unităţii UE, nici grijii pentru consumatorul rus , ci vigilenţei câtorva lideri europeni, mai ales a preşedintei Lituaniei, precum şi, din nefericire, intensificării luptelor din Ucraina.
Citiţi şi:
https://inliniedreapta.net/ce-da-ue-schimbul-ridicarii-partiale-embargoului-rus/
1 Comment
Gabriel I.
3 February 2015Europenii nu stiu probabil bancul cu „iepurasule, tu de ce nu ai basca!”
Si inca nu isi dau seama ca in cusca lor de catei a intrat ditamai lupul care o sa ii inghita pe rand.