FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Rusia și destabilizarea Ucrainei – Războiul Rece se încălzește GALERIE FOTO

„De ce nu spune nimeni ceea ce e evident: Putin a destabilizat Ucraina” se intitulează articolul lui Melik Kailan publicat în Forbes.

Melik Kailan îl numește pe Vladimir Putin „cel mai mare Lord al Nelegiuirii din vremurile noastre” („Lord of Misrule”), apoi face un succint bilanț al celui care „vreme de 15 ani a mustrat SUA pentru intervenții destabilizatoare în toată lumea”: Cecenia, Georgia, Molova, Ucraina, Siria și toți jurnaliștii care au plătit cu viața. La ce anume se aștepta Putin când l-a hărțuit public pe Victor Ianukovici până a ales Uniunea Eurasiatică Uniunii Europene, se întraebă Melik. Cu siguranță a anticipat o reacție dură. Pe de altă parte, e posibil să se fi s-a ajuns la o înțelegere între cei doi pentru a destabiliza Ucraina, „poate cu ajutorul câtorva agenți provocatori care au produs răniți și morți în mulțime.”

Au început să apară confirmări ale scenariului – confrom sitului polonez niezalezna.pl Procuratura din Kiev a declarat că 3 demonstranți și un polițist au fost împușcați cu aceeași armă. Procurorul Oleksandr Charłow a adăugat că „investigațiile durează, dar în acest moment, pe baza raportului balistic, putem afirma cu certituine că este exclusă posibilitatea ca crimele să fi fost săvârșite cu arme din dotarea Ministerului de Interne sau de proveniență internă.” Acesta a adăugat că scopul crimelor a fost destabilizarea situației în țară.

  • Anca Cernea: „Poate cel mai important lucru de reținut despre ceea ce se întâmplă la Kiev este implicarea Rusiei.Problema nu e una simplă, internă, ucraineană. Tupeul lui Ianukovici vine de la Putin. Ianukovici e o paiață în mâinile lui Putin. Rusia lui Putin are ambiții imperiale. Fără Ucraina, Rusia nu e imperiu. Putin a sperat că pune labele pe Ucraina fără prea mult scandal, îi prostește pe papagalii de la UE, îl cumpără pe Ianukovici (sau îl strânge cu ușa), și gata. Dar n-a fost să fie. Pentru că în Ucraina a reacționat societatea. Foarte tare. Acum, interesul lui Putin e să iasă prăpăd. Cu cât Ianukovici și gașca lui comit mai multe crime, cu atât e mai clar că nu va exista pentru el altă cale decât Rusia. Pentru Putin, cu cât e violența mai mare și haosul mai îngrozitor, cu atât mai bine.

    De aceea, protestatarii de pe Maidan se așteaptă la provocări. O informație importantă apărută ieri: Lunetiștii care omoară oameni la Kiev sunt ruși. Poate sunt ruşi şi printre berkuţi, dar cu siguranță sunt provocatori FSB și printre manifestanții de pe Maidan. Informația pe care o aveau protestatarii ieri era că e posibil ca lunetiştii să tragă şi în miliţie, pentru a-i crea un pretext să intervină în forţă. Iată că s-a verificat. Aseară a fost găsit mort, împușcat în cap, un milițian. (sursa: wpolityce.pl, puteți citi traducerea cu google translate a articolului)

    Oricum, ordinul de a se interveni brutal împotriva Maidanului l-au dat oamenii ruşilor, chiar dacă, oficial, sunt „reprezentanți ai statului ucrainean”. Ianukovici și ai lui nu acționează în interesul Ucrainei, ci al Rusiei. Fostul purtător de cuvânt al Serviciului de Securitate al Ucrainei, Stanislav Reczynskij spune fără ocolișuri că e vorba de o „intervenție militară rusească”.

    În acest moment, cei care luptă pe Maidan reprezintă adevăratul spirit european. UE i-a lăsat în labele lui Putin, imperiul răului, lumea sălbăticiei, fărădelegii, crimei, minciunii și jafului. Maidanul arată că, uite, sunt nații în Europa care consideră că merită să mori pentru Civilizația Occidentală.

    Că doar nu pentru LGBT rights și gender studies mor ăia la Kiev! Mor pentru adevăr, pentru libertate, pentru dreptate și lege. Și, da, și pentru o viață mai bună. De ce nu? În UE încă mai poți să găsești aceste lucruri, amestecate, ce-i drept, cu tot felul de alte chestii. Va trebui să știi unde să le cauți, va trebui să le aperi, să te zbați pentru ele, dar ele mai sunt acolo. În Rusia NU sunt.

    Iată ce a spus Patriarhul Filaret al Ucrainei despre asta (la Heritage Foundation, nov 2013):

    An Association Agreement between Ukraine and the European Union would benefit not only the Ukrainian Orthodox Churches, but European society as well. This was one of the points that Patriarch Filaret of the Ukrainian Orthodox Church (Kyiv Patriarchate) made during a luncheon address last Thursday at the Heritage Foundation in Washington, DC, co-hosted by the US-Ukraine Foundation.
    (…)
    In response to a question, Patriarch Filaret pointed out that the entry of Ukraine into the European Union would also change the moral balance of forces on the continent. With its rapid secularization, withering Christian Churches, and burgeoning Muslim population, Europe could benefit from the presence of a vital andpopulousUkrainian Orthodox Church.Given Ukrainian traditions of tolerance and religious diversity, such a Church could also have a positive influence on inter-religious relations. And it would reinforce universal human values of freedom and democracy.

    Thus, Patriarch Filaret demonstrated that an Association Agreement between the European Union and Ukraine would benefit both sides.

Melik Kailan își încheie articolul publicat în Forbes cu următoarele rânduri:

„Primul pas ar fi să admintem că ne aflăm din nou într-un Război Rece. Cel puțin cealaltă parte este, dar noi întârziem. Putem revigora partea noastră, simțământul identității noastre ca Lume Occidentală. Civilizația Occientală – în aceste zile termenul este folosit în mod ironic sau academic … Din acest punct de vedere, ca și în multe alte cazuri, multiculturalismul ne-a derutat. Rușii știu cine sunt. Sunt din nou la porțile Europei. Trebuie să începem de aici.”

Un nou Război Rece? În octombrie EVZ cita un articol dinLe Figaro:

„Serviciul rus de informaţii externe (SVR), succesorul direcţiei 1 din fostul KGB, şi-a dublat activitatea de la venirea la putere a lui Vladimir Putin în 2000, nivelul spionajului extern rus în Europa atingându-l pe cel din timpul Războiului Rece, scrie ziarul francez Le Figaro. Spionajul rus este activ în special în fostul spaţiu sovietic, în special în ţările care au ambiţia de a adera la NATO şi UE. “În Georgia, oamenii KGB-ului au fost plasaţi în structurile de securitate. În Ucraina şi Belarus, penetrarea serviciilor secrete rus este profundă: KGB-urile locale sunt controlate de Moscova” a declarat un diplomat oocidental aflat la post în regiune.

  • Emil Borcean: Un reportaj foto foarte fain realizat de un rus care s-a deplasat din Moscova la Kiev, ca să vadă cu ochii lui ce se întamplă (comentariile fotografului).Strada Mihaila Grushevskogo. Prima baricadă a fost ridicată aici. Gărzile nu permit intrarea celor din exterior, doar presa, voluntari și activiștii pregătiți să lupte cu berkuții.

    23 ianuarie: armistițiu temporar în Maidan.
    00s[1]

    43[1]

    Semnele de circulație pot fi scuturi foarte bune.
    03[1]

    22 ianuarie: bătălii pe străzile din Kiev
    00s[1]

    Baricada în flăcări de lângă stadionul Dinamo. Sute de caucicuri aduse din tot orașul. Demonstranții au avut noroc cu vântul – duce fumul negru direct înspre trupele berkut.
    03[1]

    Nimeni nu vede nimic, dar toți știu cât de departe pot berkuții să arunce grenade. Nimeni nu trece de acel punct fără scut.
    06[1]

    Focul e alimentat cu cauciucuri.
    07[1]

    08[1]

    De fapt, centrul Kievului e foarte frumos acum.
    14[1]

    15[1]

    Totul este acoperit de un perete de fum. Polițiștii nu văd nimic și nu pot ataca.
    08[3]

    După risipirea fumului.
    14[1]

    Berkuții
    16[1]

    Oamenii adună zăpada în saci și o duc la baricade. Zăpada e principalul material folosit în construcție. Este aruncată apă peste saci iar zăpada se transformă în gheață – astfel sunt create baricade monolit foarte greu de distrus.
    31[1]

    Oamenii sparg pavajul în pietre ușor de aruncat pe care le duc la baricade.
    33[1]

    Jurnalist
    39[1]

    Bunicuțe pentru Timoșenco.
    42[1]

    Mai multe imagini: https://zyalt.livejournal.com/984735.html

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

11 Comments

  1. Liv STOmer
    28 January 2014

    Multumim, Anca!
    Ieri, au fost si aici niste manifestanti ucraineni, cu steaguri, cantece populare, megafoane, in fata primariei. Oamenii se uitau mirati la ei, nu loe era prea clar ce cauta aici (in Copenhaga). Banui insa ca, undeva pe-aproape, era si ambasada Ucrainei.

  2. Active News
    28 January 2014

    Imagini cutremuratoare… un nou razboi?

  3. Costin Andrieş
    28 January 2014

    nu, nu e razboi civil, e razboi intre ucrainieni si rusii aliati cu cozile de topor ale lui Ianukovici.

  4. Bill
    28 January 2014

    Prietenul nostru „de dreapta” Viktor Orban:
    http://www.hotnews.ro/stiri-in…..-rusia.htm

    Aferim!

  5. Silviu
    28 January 2014

    marea problema este aparitia in media a provocatorilor inarmati cu arme de foc , pistoale si pistoale mitraliera uzi . Efectul este discreditarea miscarii si atragerea represaliior din partea politiei .Urmarea? simpla trupe ruse care vor intra in Ucraina pentru restabilirea ordinii sa opreasca masacrul ( cu toate ca se repeta scenariul din 1989 de la noi cu „turisti” rusi ce preced o invazie). Si daca tot ajung acolo ,poate fac si o vizita in Transnistria . Unde militienii preseaza autoritatile de la Chisinau sa intervina in forta .

  6. Radu Humor
    28 January 2014

    Băi, jalnicilor !
    Atâta dezinformare, combinată cu neruşinare, numai de la nişte hămesiţi năimiţi ca voi se pitea găsi !
    Vezi că au fost date cifre dun care reiese că pe americani ăi costă 20 de milioane de dolari pe ZI ca să întreţină haosul din Ucraina !

  7. Vlad M.
    28 January 2014

    S-a suparat Radu Humor, fratilor. E groasa.

  8. Costin Andrieş
    28 January 2014

    cred ca l-a trimsi Dorin Tudoran in recunoasteare.

  9. Liv STOmer
    28 January 2014

    My God, chiar are humor, dl Humor!! Daca n-o citeam pe #6, nu credeam!!! :d:d:ddd Gandirea totalitara in actiune. Imi aduce aminte (citat inexact) de o povestioara din Arhipelagul Gulag-despre un detinut care era mai hatru-ii fura cuiva sapca, apoi se prefacea ca joaca baschet cu ea cu colegii de camera, apoi i-o returna respectivului zicand „test: ce se intampla cu nava cand comandantul e prost? Ei?”. Deocamdata, in .ro a noastra, comandantul inca nu e prost; altminteri unul ca Humor ar fi chelner pe undeva, sau sofer pe tractor. Asa, avem sansa sa ne amuzam cu ineptiile lui. Sau ma rog, o fi vreun troll. Sau amandoua.

  10. Paul
    28 January 2014

    Chiar asa, care-i treaba cu Viktor Orban, pana la urma?

  11. Costin Andrieş
    28 January 2014

    @Paul, dintr-un adversar vocal al Rusiei, a devenit amigo cu Putin..

    Ungaria. Marti, Ungaria si Rusia au incheiat un acord de cooperare privind constructia a doua reactoare nucleare la centrala de la Paks. Prin acordul semnat, la Moscova, de premierul ungur Viktor Orban si de presedintele rus Vladimir Putin prevede ca Rusia sa puna la dispozitia Ungariei un credit de 10 miliarde de euro pentru constructia reactoarelor. Acordul reprezinta, practic, o incredintare directa a lucrarii catre compania rusa Rosatom, cu ocolirea normelor europene in domeniul achizitiilor publice. Intelegerea arata abilitatea lui Putin de a folosi controlul Rusiei asupra resurselor de energie pentru a-si extinde puterea dincolo de tarile fostei Uniuni Sovietice, noteaza Bloomberg.
    Ca si Bulgaria, si Ungaria este parte in proiectul rusesc Southstream. In decembrie 2013, Comisia Europeana a avertizat ca acordurile interguvermanetale ale tarilor UE participante la Southstream incalca legislatia UE, executivul european oferindu-le tarilor membre asistenta in renegocierea acordurilor cu Moscova. Croatia, Slovenia si Austria sunt alte tari membre UE care au semnat acorduri interguvernamentale cu Moscova in cadrul Southstream.

    http://inliniedreapta.net/moni…..e-romania/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

România a făcut mulți pași în direcția corectă de la revoluția din 1989. Cu toate acestea, revoluția nu a fost niciodată terminată în România. Influența malefică a Rusiei, datorită proximității sale geografice față de România și relația continuă a României cu China comunistă, creează multe probleme care subminează progresele economice și democratice ale României, precum …

adrian zuckerman foto