FUNDATIA IOAN BARBUS

Să ne educăm cu Google

google_frida

Imaginea Google pe ziua de azi este dedicată pictoriţei mexicane Frida Kahlo. Stîngiştii, feministele, într-un cuvînt toţi rafinaţii se dau în vînt după mustaţa virilă, sprînceana deasă, arta musculară şi crezul nestrămutat ale acestei amazoance care a eliberat pictura secolului 20 de sub jugul patriarhal şi imperialist. Ce viaţă, ce suferinţă, ce comunistă! De tînără şi pînă la moarte. Tînără, l-a sedus şi posedat pe Troțky, iar după asasinarea lui Troțky s-a îndrăgostit de asasin: Stalin. Stalinistă înflăcărată, a mărturisit în numeroase rînduri dorinţa mistuitoare de a-l întîlni pe Tătucul Popoarelor şi l-a pictat în nemuritorul tablou Stalin şi eu.

În binecunoscutu-i spirit imparţial, desigur că, pe 22 august, Google va arbora portretul cineastei Leni Riefenstahl. În fond, a fost şi ea o socialistă plină de talent. Filmul Triumful Voinţei (Triumph des Willens), care documentează magnific congresul Partidului Naţional Socialist din 1934 ţinut la Nuremberg, este un clasic al documentarului de propagandă. La umbra căruia creşte şi Google.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

15 comentarii

  1. Despina
    6 iulie 2010

    Pe Google Romania- si pe Google Canada nu este poza.

    Este insa pe Google USA.Probabil pentru ca sunt mai aproape de Mexic…

  2. Imperialistu'
    6 iulie 2010

    E interesant de analizat legatura ei cu Diego Rivera, un pictor mexican mai in varsta decat ea cu peste 20 de ani. Probleme amoroase ca in filmele proaste de la televizor: Kahlo se indragosteste de un pictor pe care il admira. Nu se inteleg, isi cauta placeri fiecare in alta parte, Kahlo indreptandu-si atentia atat spre femei, cat si spre barbati. Rivera are o relatie chiar cu sora Fridei, Frida umbla dupa Trotki (barbat casatorit) si apoi se plictiseste de el…

    Nu stiam insa ca s-a indragostit de asasin. Unde ai gasit informatia, Emil?

  3. Imperialistu'
    6 iulie 2010

    Ultimul tablou al Fridei a fost un portret incomplet al lui Stalin. :lol: Asta e asasinul despre care vorbesti, nu? :)

  4. ramanujan
    6 iulie 2010

    Sunt de acord in privinta Fridei Kahlo, dar Leni Riefenstahl socialista? De unde ai mai scos-o si pe asta?

    Leni Riefenstahl a fost o femeie remarcabila, una dintre cele mai talentate si inovatoare realizatoare de film a generatiei ei. A fost pedepsita nedrept de mult pentru niste filme facute in 1933-1934, cand regimul nazist era abia la inceput si nimeni nu avea cum sa ghiceasca ce urma sa se intample.

    Dupa razboi nu i s-a permis sa faca nici un film. O risipa a unui talent urias. Comunistii de la Hollywood condamnati pe timpul lui McCarthy, infinit mai vinovati (si mai lispsiti de talent) decat LR au avut o soarta mult mai blanda.

    Olympia (1938), documentarul despre Olimpiada de la Berlin din 1936, este considerat de toata lumea o capodopera, in care LR a folosit niste tehnici de filmare revolutionare pentru vremea aceea.

    Singurul film pe care l-a facut dupa razboi a fost documentarul artistic „Impresii sub apa” (2002) cu un an inainte sa moara. Avea 100 de ani si facea scufundari si filmari subacvatice!

    Toti mediocrii, toti stangistii si „antifascistii” s-au napustit asupra ei ca niste sacali. Chiar si cand aborda subiecte cu totul nepolitice. In 1973 publicat „Die Nuba” o carte cu fotografii facute printre nubienii din Africa si care a devenit bestseller. Chiar si atunci s-au gasit latratori care sa-i gaseasca nod in papura. Cica fotografiile cu negrii din Africa se incadrau in „estetica fascista”. Ti-e si sila…

    Va recomand documentarul „The wonderful horrible life of Leni Riefenstahl” din 1993.

  5. Imperialistu'
    6 iulie 2010

    National-socialista a fost, din moment ce a avut o asemenea admiratie fata de Hitler. Asta nu inseamna ca nu a fost o femeie interesanta din punctul de vedere al cinematografiei.

  6. emil
    6 iulie 2010

    Rama, ai dreptate, citeva lamuriri sint necesare. Azi, 6 iulie, a fost ziua de nastere a Fridei. Pe 22 august va fi ziua de nastere a Lenei. Frida este onorata de Google in maniera binecunoscuta de curatatorie chimica a progresismului: pe ici pe colo, prin partile esentiale, ne dam loviti de amnezie si confectionam un erou fictiv si venerabil. Intrebarea mea deschisa (pina pe 22 august anul curent) este: va proceda Google la fel si cu alta „eroina”, adica Leni? Foarte probabil ca nu (desigur, sa asteptam) iar acest lucru este revelator pentru ipocrizia corporatismului progresist; Frida si Leni sint figuri complementare, amindoua au avut talent si au fost influentiale, amindoua s-au dedicat unor totalitarisme inrudite si au fost pasionate de figurile charismatice si ucigase (la scara industriala) care au fost exponenti istorici a doua ideologii siameze. Si atunci, de ce pentru una muma si pentru cealalta ciuma? (inca o data, cu rezerva de 0.0001% pina pe data de 22 august)

    Intrebarile sint retorice. Motivul e simplu. Dihotomia operata artificial si cu mijloace propagandistice bine calibrate de catre Stalin, a reusit: comunismul si fascismul, doi concurenti initial pe aceeasi felie politica, au fost plasati in opozitie… intr-o opozitie falsa dintre Bine si Rau. De aceea te miri ca Leni a fost socialista (varianta german-mesianica a lui Hitler) si nu ai nicio dificultate de a intelege comunismul Fridei. De aceea Google nu va onora realizarile artistice ale Lenei (pe le-ai sumarizat si nu le contest… de altfel, cind am spus ca Triumful Vointei este „magnific”, am enuntat un fapt clar, chiar daca intr-un registru general de sarcasm): pentru ca Frida si Leni onorate in mod egal inseamna o recunoastere implicita a faptului ca eroii progresisti apartin unei familii blestemate. Leni e doar ruda dezmostenita.

    Daca Google ar fi onest, undeva in imaginea Fridei ar apare secera si ciocanul, iar pe 22 august ar afisa si un colaj cu Lena, inclusiv zvastica. Daca e sa popularizam, cel putin sa o facem temeinic.

  7. emil
    6 iulie 2010

    Si pentru documentare: Triumph des Willen, capodopera Lenei. Trebuie vazuta si bine digerata. Lectiile acestui film sint enorme si pentru ziua de azi… ramine ca fiecare sa le desluseasca, privind cu atentie marii actori politici si naratiunea maiastra (ca sa nu zic „artistica”) a mass-mediei din prezent. Iar cei mai in virsta si trecuti prin comunismul romanesc, vor observa rapid tehnici familiare de propaganda, convingere si impact emotional. Atita doar ca noi le-am inghitit fara sa fi avut habar de faptul ca „hidra fascista” le-a perfectionat.



  8. Grădinariu
    6 iulie 2010

    Nu ştiu care a fost mai tare în propagandă, dar Leni Riefenstahl măcar arată a femeie. 1-0 pentru ea.

  9. dr pepper
    6 iulie 2010

    Mda, nu vazusem articolul asta insa aseara a fost la tv filmul Frida iar pe moment am crezut ca este vorba mai degraba despre viata tumultoasa a marelui artist Diego Rivera.
    Cu o distributie de zile mari, singurul episod care mi’a placut cel mai mult din aceasta „capodopera a fost:

    In 1933 the Rockefellers commissioned Rivera to paint a mural for the lobby of the RCA building in Rockefeller Center. “Man at the Crossroads” was to depict the social, political, industrial, and scientific possibilities of the twentieth century. In the painting, Rivera included a scene of a giant May Day demonstration of workers marching with red banners. It was not the subject matter of the panel that inflamed the patrons, but the clear portrait of Lenin leading the demonstration. When Rivera refused to remove the portrait, he was ordered to stop and the painting was destroyed. That same year, Rivera used the money from the Rockefellers to create a mural for the Independent Labor Institute that had Lenin as its central figure.

    Bref, Rivera face o calatorie in Statele Unite pentru o fresca comandata de Rockefeller, „Omul la rascruce” care sa reprezinte omul secolului XX, unde artistul – cel mai proeminent pictor mexican a inclus si figura mareata a marelui lenin in fruntea muncitorilor socialisti cu pancarde rosii ce demonstrau impotriva nedreptatilor din capitalismul putred.
    La rugamintea lui Rockefeller de a’l scoate pe lenin din peisajo-capodopera, marele umanist * refuza pentru ca asta ar insemna sa isi calce princiipiile.


    -Then turn down this picture ( ordona Rockefeller – jucat de Edward Norton – unor zdrahoni)
    – You can’t do that! It’s my painting! raspunde revoltat cel mai mare pictor al tuturor timpurilor.
    – Yes, Mr Rivera, but it’s my wall!”

    *

    “An artist is above all a human being, profoundly human to the core. If the artist can’t feel everything that humanity feels, if the artist isn’t capable of loving until he forgets himself and sacrifices himself if necessary, if he won’t put down his magic brush and head the fight against the oppressor, then he isn’t a great artist.”

    http://www.pbs.org/wnet/americ…..artist/64/

    (unde opresorii erau evident verosii capitalisti, nu dictatorii comunisti si unde, paradoxal, majoritatea mexicanilor isi doresc sa ajunga sa munceasca in capitalismul Statelor UNite pentru un trai mai bun).

  10. dr pepper
    6 iulie 2010

    :) din ciclul, „stiati ca”
    super!

    http://www.chasingthefrog.com/reelfaces/frida.php

    Where are the original Frida Kahlo paintings?
    Many are in museums. Frida’s painting depicting her birth („My Birth,” 1932) is owned by Madonna.

    Why did the real Frida give her birth date as July 7, 1910, contradicting the July 6, 1907 birth date on her birth certificate?
    1910 was the year of the outbreak of the Mexican Revolution. Frida wanted her life to begin with the modern Mexico.

  11. ws
    6 iulie 2010

    inevitabilul s-a produs. azi, 8 decembrie 2011 toata omenirea celebreaza cei 125 de ani scursi de la nasterea lui diego rivera.
    cei de la goagle isi aduc prinos de recunostinta cu un doodle international (i.e., vizibil din orice colt al lumii, nu doar din mexic sau coreea de nord).

    in ritmul asta in cativa ani vom avea un doodle cu lenin. apoi cu stalin. romanii – privilegiati – vor avea un logo cu ceausescu.

  12. Vlad M.
    6 iulie 2010

    A fost Frida, era normal sa vina si idiotul astalalt.

  13. Costin Andrieş
    6 iulie 2010

    Frida Kahlo, 1941, displays her Communist sympathies with her therapeutic plaster chest cast

    http://lisawallerrogers.wordpr…..er-closet/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian