FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Scutierii Moscovei

Cristian Campeanu semnaleaza in Romania libera un nou comportament bizar al lui Adrian Severin:

Miercuri, la Strasbourg, europarlamentarii au luat in dezbatere o rezolutie privind politica de aparare si de securitate comuna care facea referire la proiectul scutului american antiracheta, asupra instalarii caruia pe teritoriul national Romania si-a dat deja acordul. Raportorul, Arnaud Danjean, reprezentant al Partidului Popular European, a introdus in textul rezolutiei cerinta PE ca noua varianta a scutului sa se realizeze „in dialog cu Rusia”.

Aceasta era o solicitare absurda si inacceptabila din mai multe puncte de vedere. Mai intai pentru ca, sistemul antiracheta fiind un sistem defensiv, Romania nu are absolut nici o obligatie sa se consulte cu Rusia pe aceasta tema si ar fi complet inacceptabil ca o rezolutie a Parlamentului European sa constranga Bucurestiul sa faca un lucru pe care tratatul bilateral dintre Romania si Rusia nu il obliga sa-l faca. In al doilea rand, instalarea scutului pe teritoriul romanesc este strict o afacere
romano-americana si nu au a face aici nici Parlamentul European, cu atat mai putin Rusia. In al treilea rand, daca o coordonare intre Romania si celelalte state membre ale UE pe problema scutului este perfect rezonabila, introducerea Rusiei in ecuatie este complet lipsita de sens.

Nu ar fi decat o modalitate de a introduce Rusia pe usa
(din dos) a Parlamentului European intr-o constructie de securitate in care n-ar avea ce cauta din principiu. Cel care a sesizat aceasta anomalie, spre onoarea sa, a fost europarlamentarul PDL Traian Ungureanu, care a initiat un amendament impotriva rezolutiei colegului sau din PPE. Ungureanu a reusit sa convinga 40 de eurodeputati sa semneze initiativa. Dintre acestia, multi – cum era firesc – proveneau din Polonia si statele baltice, dar – lucru si mai important – reprezentau grupuri politice diverse, inclusiv cel socialist si cel liberal.

Insusi vicepresedintele grupului socialist, Hannes Swoboda, si-a manifestat flexibilitatea fata de propunerea de text a lui Ungureanu, care suna mai mult decat rezonabil: sistemul antiracheta „ar trebui sa tina seama de o abordare comuna a tarilor europene in privinta apararii Europei impotriva amenintarilor balistice, in cadrul unui dialog la nivel continental si incurajand participarea industriei europene de aparare la realizarea scutului”.

Un text rezonabil de bun pentru majoritatea europenilor, dar nu suficient de bun pentru PSD. Pe ultimii metri, europarlamentarii Adrian Severin si Ioan Mircea Pascu au introdus un amendament de ultim moment, prin care la formula „dialog continental” se adaugau cuvintele „inclusiv cu Rusia”. Cum adaosul celor doi nu a fost acceptat, amendamentul lui Ungureanu a fost adoptat fara probleme, cu 358 de voturi, adica si de la liberali si socialisti, dar nu si de la PSD, care a votat in bloc impotriva.
Asupra actiunilor lui Adrian Severin, care se comporta in Parlamentul European ca un agent de influenta al Moscovei, am mai atras atentia. De data aceasta insa, PSD a mers prea departe: a incercat sa ofere Moscovei putere de decizie intr-o afacere romano-americana prin intermediul legislativului european. La Strasbourg, PSD s-a pus scut al intereselor Moscovei impotriva scutului american antiracheta si a intereselor Romaniei.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Cristian Câmpeanu

Cristian Câmpeanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *