FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Șeful conferinței episcopilor catolici americani, mesaj critic la adresa lui Joe Biden în ziua inaugurării

În ziua inaugurării de la Casa Albă, Jose Gomez, arhiepiscop de Los Angeles și președinte al Conferinței episcopale americane, a dat publicității un mesaj legat de așteptările și temerile episcopilor catolici din SUA în legătură cu administrația Biden. (usccb.org/news/2021/usccb-presidents-statement-inauguration-joseph-r-biden-jr-46th-president-united-states)

Cu accente foarte critice față de politicile anunțate de Joe Biden în ceea ce privește avortul, contracepția, ideologia gender și instituția căsătoriei, exprimând îngrijorări față de respectarea libertății religioase a Bisericii și a credincioșilor, scrisoarea arhiepiscopului Jose Gomez a fost întârziată pentru câteva ore din dispoziția Secretatului de stat al Vaticanului. (pillarcatholic.com/p/breaking-vatican-intervenes-to-spike)

Mesajul a apărut în cele din urmă și a fost salutat de majoritatea covârșitoare a episcopilor catolici americani care și-au exprimat public poziția. Excepție a făcut până acum Cardinalul Blase Cupich de Chicago, care l-a calificat nepotrivit, scris fără consultarea celorlalți episcopi (pillarcatholic.com/p/us-bishop-responses-to-gomez-statement).

În Scrisoarea sa, arhiepiscopul Jose Gomez subliniază că e dornic să lucreze cu noua administrație, că va fi o situație deosebită, Joe Biden fiind primul președinte catolic în ultimii 60 ani. Îi laudă evlavia și emoționanta mărturie personală privind credința care i-a adus lumină în perioade de întuneric și în tragedii.

Și continuă:

În același timp, ca păstori, episcopii națiunii au datoria de a proclama Evanghelia în întreg adevărul și în toată puterea ei, la vreme bună ori la vreme rea, chiar și atunci când această învățătură este incomodă sau când adevărurile Evangheliei intră în coliziune cu direcțiile mai largi ale societății și culturii. Prin urmare, trebuie să subliniez că noul nostru Președinte s-a angajat să urmeze anumite politici care ar promova racile morale și ar amenința viața și demnitatea umană, îndeosebi de grav în domenii precum avortul, contracepția, căsătoria și politicile gender. O profundă îngrijorare este față de libertatea Bisericii și libertatea credincioșilor de a trăi conform conștiinței lor.

Angajamentele noastre privind temele sexualității umane și familiei, precum și angajamentele noastre în orice alt domeniu – cum ar fi abolirea pedepsei cu moartea sau căutarea unui sistem de sănătate și a unei economii care să servească cu adevărat persoana umană – sunt orientate de marea poruncă a lui Hristos de a iubi și de fi solidari cu frații și surorile noastre, în special cu cei mai vulnerabili.

Pentru episcopii națiunii, neîncetata nedreptate a avortului rămâne „prioritatea preeminentă”. Preeminent nu înseamnă „unic”. Avem îngrijorări profunde cu privire la multe amenințări la adresa vieții și demnității umane în societatea noastră. Dar, după cum ne învață Papa Francisc, nu putem să tăcem atunci când aproape un milion de vieți nenăscute sunt eliminate prin avort în țara noastră, an după an.

Avortul este un atac direct asupra vieții, care rănește, de asemenea, femeia și subminează familia. Nu este doar o chestiune privată, ci ridică probleme îngrijorătoare și întrebări fundamentale despre fraternitate, solidaritate și incluziune în comunitatea umană. Este, de asemenea, o chestiune de justiție socială. Nu putem ignora realitatea că rata avortului este mult mai ridicată printre săraci și minorități și că avortul este folosit în mod regulat pentru a elimina copii care s-ar naște cu dizabilități.

În loc să impună extinderea suplimentară a avortului și contracepției, așa cum a promis, sper că noul Președinte și administrația sa vor lucra cu Biserica și cu alții de bună-voință. Speranța mea este că putem începe un dialog pentru a aborda factorii culturali și economici complicați care conduc către avort și descurajează familiile. Speranța mea, de asemenea, este că putem colabora pentru a pune în sfârșit în aplicare o politică familială coerentă în această țară, una care recunoaște importanța crucială pe care o au căsătoriile puternice și autoritatea părintească în ceea ce privește bunăstarea copiilor și stabilitatea comunităților. Dacă Președintele, cu respectul deplin pentru libertatea religioasă a Bisericii, s-ar angaja în acest dialog, ar fi un pas important către restabilirea echilibrului în societate și vindecarea rănilor țării noastre.

Apelul la vindecare și unitate națională lansat de Președintele Biden este binevenit la toate nivelurile. Este nevoie urgentă de vindecare, căci trauma cauzată de pandemia de coronavirus din țara noastră și izolarea socială au adâncit fracturile intense și de lungă durată dintre concetățenii noștri.

Credincioși fiind, înțelegem că vindecarea este un dar pe care îl putem primi doar din mâna lui Dumnezeu. Știm, de asemenea, că reconcilierea reală necesită o ascultare răbdătoare a acelora care nu sunt de acord cu noi și o voință de a ierta și de a trece peste dorința de răzbunare. Iubirea creștină ne cheamă să ne iubim dușmanii și să-i binecuvântăm pe cei care ni se opun, să îi tratăm pe alții cu aceeași compasiune pe care o dorim pentru noi înșine.

Suntem cu toții sub privirea vigilentă a lui Dumnezeu, care singur știe și poate judeca intențiile inimilor noastre. Mă rog ca Dumnezeu să îi dea noului nostru Președinte, și nouă, tuturor, harul de a căuta binele comun cu toată sinceritatea.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir a studiat jurnalismul în Franţa. A fost producător de emisiuni pentru ProTV, realizator şi editor pentru BBC World Service, editorialist la România liberă şi redactor-şef adjunct la Evenimentul Zilei şi Cotidianul. A făcut parte din Delegaţia Permanentă a PNŢCD la începutul anilor '90 şi este membru fondator al Fundaţiei Ioan Bărbuş. A fost membru CNA între 2006 și 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *