Sf. Valentin este un sfânt creştin relativ necunoscut, neexistând informaţii exacte despre cine a fost cu adevărat cel sărbătorit pe 14 februarie. De altfel, conform Catholic Encyclopedia pe 14 februarie sunt menţionaţi în martirologii nu unul, ci trei sfinţi cu numele de Valentin, toţi martiri din primele zile ale creştinismului: un preot din Roma, un episcop din Terni şi un al treilea despre care nu se ştie nimic altceva decât că a pătimit în Africa.
Ziua Sfântului Valentin
Obiceiurile asociate cu Ziua Sfântului Valentin îşi au fără îndoială originea în credinţa populară în Anglia şi Franţa Evului Mediu că pe 14 februarie, adică la jumătatea celei de-a doua luni a anului, începe perioada de împerechere a păsărilor. De aceea, în Parliament of Foules a lui Chaucer putem citi:„For this was sent on Seynt Valentyne’s day
Whan every foul cometh ther to choose his mate.”Din acest motiv, această zi a fost privită ca una dedicată iubiţilor şi ca o bună ocazie pentru a scrie scrisori de dragoste şi a trimite simboluri ale dragostei.
Regatul Magic? Primul parc de distracţii din lume, deschis la Lake Buena Vista, în Florida. Acesta nu face subiectul nostru, altul fiind Regatul Magic care ne preocupă pe noi în această zi.
Regatul Magic – Arabia Saudită; referire ironică la Disneyland, care este în multe privinţe exact opusul Arabiei Saudite, ţară în care legea sharia asigură inexistenţa distracţiei.
În Regatul Magic condus al regelui Abdullah bin Abdul Aziz Al Saud, poliţia religioasă Mutaween este foarte ocupată. Vajnicii apărători ai codului islamic trebuie să lupte tot timpul anului împotriva ameninţărilor la adresa identităţii islamice a statului saudit: cărţile religioase non-musulmane aduse de necredincioşi în ţara unde se află oraşul sfânt Medina, crucile de tot felul, litera X vinovată că seamănă cu o cruce, animalele de casă etc.
14 februarie nu este însă o zi ca oricare alta. Nu, 14 februarie este o zi specială, chiar şi pentru angajaţii Comitetului pentru Propagarea Virtuţii şi Prevenirea Viciului. Astăzi ei vor face tot ce pot pentru a împiedica răspândirea unui obicei apărut în Vestul decadent şi necredincios: Valentine’s Day. Măsurile încep să fie luate cu câteva zile înainte, dar asta nu înseamnă că garda poate fi lăsată jos. Nu, vigilenţa islamică trebuie să opereze la capacitate maximă.
BBC News – Saudis clamp down on valentines, 11 februarie 2008
Conform unui ziar local, poliţia religioasă din Arabia Saudită a interzis vânzarea de cadouri de Valentine’s Day, inclusiv a trandafirilor roşii. Gazeta Saudită a citat vânzători care au spus că oficialii i-au avertizat să elimină toate articolele roşii, inclusiv florile şi hârtia de împachetat. Pe piaţa neagră, preţul trandafirilor a crescut.Autorităţile saudite consideră Valentine’s Day, ca şi pe alte sărbători anuale, ne-islamică. Pe lângă interzicerea celebrării sărbătorilor neislamice, autorităţile consideră că Valentine’s Day încurajează relaţiile dintre bărbaţi şi femei în afara căsătoriei – ceea ce în regatul conservator se pedepseşte conform legii.
USATODAY – Saudis mark Valentines Day despite laws, 13 februarie 2005
În fiecare an, cu puţin înainte de 14 februarie, poliţia religioasă a ţării se mobilizeată şi pleacă la vânătoare – şi confiscare – de trandafiri roşii, ursuleţi de pluş şi orice seamănă cu o inimă. Într-o ţară în care Valentine+s Day este interzisă, saudiţii ştiu că trebuie să ocolească legea dacă vor să îşi răsfaţe mândraValentine’s Day, sărbătoare care celebrează dragostea şi pe îndrăgostiţi, este interzisă în Arabia Saudită, acolo unde este considerată de către autorităţile religioase o sărbătoare creştină pe care adevăraţii musulmani trebuie să o dispreţuiască. Atitudinea regatului faţă de Valentine’s Day se află în strictă concordanţă cu linia islamică promovată de un secol. Toate sărbătorile creştine şi chiar unele musulmane sunt interzise în regat, locul naşterii Islamului, pentru că sunt considerate creaţii neortodoxe pe care Islamul nu le încurajează.
Dincolo de interdicţie, pentru cuplurile necăsătorite este o adevărată provocare să fie împreună de Valentine’s Day sau în oricare altă zi, datorită segregării sexelor. Întâlnirile se reduc la lungi convorbiri telefonice şi rarele întîlniri aranjate. Bărbaţii şi femeile nu pot pleca la o plimbare cu maşina, lua masa sau vorbi pe stradă dacă nu sunt rude apropiate. Infracţiunile sunt pedepsite prin detenţie.
Produsele de Valentine’s Day trec pe piaţa neagră, acolo unde preţul lor se triplează şi cvadruplează. Vânzătorii şi ospătarii evită purtatul roşului. Deşi tabu, Valentine’s Day se bucură de ceva atenţie în societatea saudită.
„Vocile feminine cer eliberarea trandafirului roşu,” titrează în Asharq al-Awsat de duminică. Femeile s-au plâns ziarului susţinând că nimeni nu are voie să interzică vânzarea florilor.
Şeicul Abdullah al-Dakhil, conducătorul poliţiei religioase, cunoscută sub numele de muttawa, a declarat ziarului Al-Eqtisadiah, în Thumama, un oraş de la intrarea în Riyadh, că “în ciuda campaniilor de conştientizare şi a confiscării florilor, ciocolatei şi a celorlalte articole, au fost săvârşite 15 infracţiuni” anul trecut de Valentine’s Day.
Conform unui supraveghetor educaţional care ne-a vorbit în condiţii de anonimitate, în prelegerile religioase din şcoli, învăţătorii şi administratorii avertizează studenţii împotriva sărbătorii, observând că Sfântul Valentin a fost un preot creştin. (…) Supraveghetorul a spus că anul trecut de Valentine’s Day, fetele aliniate pentru rugăciunea de dimineaţă au fost controlate de profesori de la cap până la picioare pentru a se vedea dacă au încălcat regulile interzicerii oricărui obiect roşu. Fundele, cizmele, jachetele, ghiozdanele şi penarele cu o urmă, o linie sau un model roşu, ori roz aprins au fost făcute grămadă şi şcoala a chemat mamele fetelor pentru a lua obiectele ofensatoare.
Grea misie în aceste vremuri corupte moral, dar aceşti soldaţi ai Islamului pur îşi iau în serios meseria şi nu fac compromisuri cu „nobilele idealuri”:
BBC – Saudi police ‘stopped’ fire rescue, 15 martie 2002
Conform ziarelor saudite, poliţia religioasă din Arabia Saudită a împiedicat şcolăriţele să părăsească o clădire în flăcări pentru că nu erau îmbrăcate conform codului Islamic. Într-o critică rară a puternicei poliţii “mutaween” a regatului, mass-media saudită a acuzat-o de împiedicarea tentativelor de a salva 15 fete care au murit într-un incendiu luni. Aproape 800 de elevi se aflau în şcoala din sâfntul oraş Mecca atunci când tragedia avut loc.Potrivit al-Eqtisadiah, pompierii s-au confruntat cu poliţia după ce au încercat să salveze fetele din lăuntrul clădirii pentru că nu purtau văl şi abaye (robe negre) cerute de stricta interpretare a islamului care există în regat. Un martor a spus că a văzut trei poliţişti „bătând fete pentru a le împiedica să părăsească şcoala întrucât nu purtau abaya”.
Gazeta Saudită a citat martori care au spus că poliţia – cunoscută drept Comisia pentru Promovarea Virtuţii şi Prevenirii Viciului – a oprit pe bărbaţii care au vrut să le ajute pe fete, zicând că „să te apropii de ele este un păcat”.
Tatăl uneia dintre fetele moarte a spus că portarul a refuzat să deschidă porţile pentru ca ele să poată ieşi. „Vieţi ar fi putut fi salvate dacă nu ar fi intervenit membrii Comisiei pentru Promovarea Virtuţii şi Prevenirea Viciului”, a concluzionat ziarul.
Mânia rudelor
Familiile victimelor sunt furioase din cauza morţilor. Cele mai multe dintre victime au murit fiind călcate în picioare în timp ce încercau să scape de flăcări. Şcoala era închisă în momentul în care a izbucnit focul – p ractică obişnuită pentru a asigura totala separaţie a sexelor.Poliţia religioasă este temută în Arabia Saudită. Patrulează străzile pentru a impune un anumit stil de îmbrăcăminte şi separarea sexelor, asigurându-se că rugăciunile se fac la timp. Cei care refuză să le asculte ordinele sunt deseori bătuţi şi uneori încarceraţi.
2 Comments
SeptembrieNegru
14 February 200820-30 de bombe nucleare si am scapa de maimutele astea.
Francesco
14 February 2008Exagerezi SeptembrieNegru. Gresesti daca iti inchipui ca te sustine cineva.