FUNDATIA IOAN BARBUS

Șlagăre corecte politic

Nikolai Buharin, bolșevic de frunte și teoretician de nădejde al Uniunii Sovietice timpurii, scria (prin 1928, dacă nu mă înșel) că „sarcina principală a revoluției este să schimbe psihologia efectivă a oamenilor”. De îndată ce psihologia era malaxată în forma și consistența aprobate de Comitetul Central al PCUS – așadar conform standardelor corecte politic ale timpului – devenea mai ușoară îndeplinirea primei priorități revoluționare, cea a „pregătirii sistematice de oameni noi, constructori ai socialismului”.

În cele din urmă socialismul a rămas fără constructori, probabil datorită unei psihologii efective insuficient schimbate. Dar teoria lui Buharin rămâne valabilă și are un efect de vino încoace irezistibil. Iată o formulare din prezent, zaharisită pentru gusturile liberale:

Corectitudinea politica nu este bazata pe un punct de vedere relativist si nu incearca sa stabileasca egalitate unde aceasta nu are loc. Dimpotriva, corectitudinea politica – cand este bine inteleasa – are ca tinta eliminarea atitudinilor discriminatoare din sfera politica a societatilor democratice. Nu este vorba de eliminarea ideii de virtute sau de merit sau de excelenta umana, ci de eliminarea acelor atitudini (sexiste, rasiste, homofobe) care stigmatizeaza in mod arbitrar anumite categorii de persoane. Inteleasa correct, corectitudinea politica este o emblema a gandirii liberale, nu relativiste. Aceasta idee incearca sa elimine inegalitatile pe care orice liberal onest le va gasi problematice. In alte cuvinte, un liberal adevarat nu poate fi decat politically correct.

Mihaela Mihai, lector în filosofie politică la Universitatea York din Marea Britanie
(sursa)

Este societatea britanică o societate liberală? Este. Este protipendada administrativ-politică din Marea Britanie exemplar de corectă politic? Este.

Mihaela Mihai e prea modestă ca să menționeze succesele corectitudinii politice din țara în care dânsa filosofează cu spor, dar ele sunt așa de numeroase încât trebuie să spicuim măcar câteva exemple:

 • Administrațiile locale din Brighton și Hove City au anunțat în februarie planuri de a elimina toaletele publice separate pentru bărbați și femei, deoarece alienează comunitatea transexuală. Vor fi scoase însemnele de bărbat și femeie de pe uși și vor fi înlocuite cu un simbol care să indice că dispozitivul poate fi folosit de oricine. Astfel se va realiza un obiectiv important – neutralitatea de gen a weceului.
 • Flota de război britanică a fost micșorată în urma reducerilor bugetare, dar s-au găsit fonduri pentru a plăti salariul unui preot satanist pe unul din vasele sale. În acest fel au fost satisfăcute nevoile spirituale ale unui marinar de orientare religioasă minoritară.
 • În 2011 BBC a renunțat la sufixele de dată AD (Anno Domini) și BC (Before Christ) și a adoptat termenii Era Comună și Înainte de Era Comună. Justificarea: „BBC este dedicat imparțialității și considerăm că este recomandat să folosim termeni care nu îi ofensează sau alienează pe cei care nu sunt creștini.”
 • Corectitudinea politică
  Corectitudinea politică și problemele ei
 • În 2008 poliția din Wiltshire l-a oprit pe un șofer și i-a cerut să îndepărteze de la vedere steagul tradițional englez, care înfățișează o cruce roșie pe fond alb. Polițistul l-a amenințat pe șofer cu o amendă de 30 lire sterline și a explicat că expunerea steagului englez în Anglia poate fi interpretată drept rasism și este de natură să îi ofenseze pe imigranții musulmani.
 • Anul trecut departamentul de servicii sociale al administrației locale din Islington, în nordul Londrei, a plătit patru mii de lire sterline unui expert în religii africane, care s-a deplasat în Congo pentru a investiga posibilitatea de a trimite un tânar la un tratament de exorcism african. Tânărul se afla în grija medicală a unei instituții subordonate autorităților locale. Mama sa a declarat că fiul ei era posedat de spirite malevolente și le-a cerut oficialilor să sponsorizeze o vindecare conform credinței ei minoritare.
 • Exorcismul african se bucură de respect în rândurile birocrației, dar să te ferească Michiduță de religia incorectă politic. Un doctor din Kent i-a spus unui pacient deprimat și cu gânduri sinucigașe că ar putea să găsească alinare în creștinism. Consiliul General Medical, organizația profesională ce reglementează practica medicală, l-a investigat pe doctor și l-a amenințat cu revocarea licenței profesionale. CGM permite doctorilor să promoveze homeopatia, chiropraxia și reiki, adică modalități de vindecare fundamentate pe sisteme de credință exotice, dar menționarea credinței creștine într-o consultație este de natură să atragă excomunicarea profesională.
 • În 2011 un grup de tinere musulmane de proveniență somaleză a atacat o tănără engleză, strigând „omorâți-o pe șurfa albă!” Au bătut-o, i-au smuls părul din cap, iar judecătorul le-a condamnat la șase luni de pușcărie, dar fără executarea pedepsei. Justificarea: tinerele erau băute și fiind musulmane nu erau obișnuite cu efectele alcoolului.
 • Codie Stott, o elevă de 14 ani, a cerut în 2006 să fie mutată din grupa în care fusese repartizată pentru un proiect școlar, deoarece nu înțelegea nimic din ce vorbeau colegele. Fetele din grupa respectivă vorbeau numai în Urdu. Profesorul a reacționat furios – „E o cerere rasistă, vei fi luată de poliție!” și a chemat poliția să investigheze. Fata a fost arestată câteva zile mai târziu, i s-au luat amprentele și a fost fotografiată. A fost încarcerată timp de trei ore și interogată sub suspiciunea de a fi comis un delict rasial. În final a fost eliberată, fără imputarea vreunei acuze. Școala a declarat ulterior că acordă maximum de importanță acestui incident și deliberează asupra măsurilor de luat: nu împotriva profesorului, ci împotriva fetei.
 • Anul trecut a fost pronunțată sentința în procesul „Rochdale”: nouă musulmani din zona Manchester au fost condamnați la închisoare cu executarea pedepsei, pentru viol și trafic de carne vie cu minore. Audierile efectuate cu această ocazie au scos la iveală faptul că poliția din Manchester era la curent de cel puțin zece ani cu activitatea criminală a bandelor de musulmani din nordul Angliei, dar a refuzat să ia măsuri pentru a evita acuzația de rasism.
 • Guvernul laburist din 2009 a propus legislație de criminalizare a glumelor incorecte politic, cu o pedeapsă maximă de șapte ani la pușcărie. Camera Lorzilor a încercat să introducă un amendament de protejare a libertății de exprimare, însă Jack Straw, ministrul de justiție, s-a opus. Cu altă ocazie Jack Straw a cerut redefinirea oficială a identității engleze în concordanță cu natura „rasistă și xenofobă a masculului alb”. Tot el a afirmat că englezii au o „dispoziție naturală pentru violență”, de care s-au folosit pentru a subjuga Irlanda, Scoția și Țara Galilor.

Exemplele anterioare formează un top ten aleatoriu din repertoriul vast de șlagăre corecte politic compuse periodic de talentele britanice din învățământ, armată, poliție, guvern, administrația locală, asociații profesionale și mass-media. Ce observăm? A fi etnic englez, de rasă albă, cu preferințe sexuale normale, sau de religie creștină te fac cel puțin suspect și adesea te promovează direct în rolul de personaj negativ. Națiunea britanică devine astfel inamicul public numărul unu. În propria ei țară.

Ceva nu se leagă totuși între realitatea corectitudinii politice și teoria Mihaelei Mihai. Prima nu corespunde deloc cu a doua. Rămânem perplex la așa nepotrivire. Din fericire teoria explică motivul acestei disonanțe: corectitudinea politică trebuie mai întâi să fie „înțeleasă corect”, abia apoi va revărsa efectele ei benefice asupra societății.

Deci cine nu a înțeles corect? Dacă e vorba despre BBC, CGM, Jack Straw și guvernul său, poliția din Manchester, sau conducerea școlii frecventată de Codie Stott, atunci se impune ca Mihaela Mihai să inițieze un seminar de Corectologie la Universitatea din York, la care să participe toate entitățile enumerate mai sus. Un liberal adevărat nu poate rămâne indiferent la proasta punere în practică a unui principiu major de orientare în viață.

Sau dimpotrivă, cetățeanul majoritar are o înțelegere defectuoasă. El e cel prea redus pentru a înțelege că intimidarea, demonizarea și hărțuirea la care este supus sunt numai și numai pentru binele lui. El trebuie să fie constant umilit, altfel cum ar putea să accepte vinovăția de a ieși din tiparele prestabilite de comisarii corectitudinii politice? Umilirea e cheia. Scopul principal al propagandei comuniste nu era de a informa și nici măcar de a glorifica. Era de a umili în mod calculat, prin forțarea subiectului de a repeta în public toate gogomăniile oficiale, până când acesta ajungea, în virtutea repetiției schizofrenice, să asimilize minciuna. Nu avea importanță faptul că, desigur, în sfera privată subiectul ar fi putut să afirme păreri contrare. Crearea reflexului pavlovian de a debita sau aproba automat, chiar și tacit, propagadanda oficială în public era suficientă pentru modificarea psihologiei efective a individului. Este greu de rezistat la clivajul forțat al personalității, una de fațadă și alta de uz intern, diametral opusă. Mai devreme sau mai târziu înnebunești. La un moment dat alegi și e firesc să dai întâietate minciunii, mai ales din motive practice: ce poți să schimbi când întreaga societate funcționează pe principiul dedublării și al respectării stricte a aparențelor?

Corectitudinea politică e branșată la același mecanism: repetarea gomoasă a unor sloganuri axiomatice, susținută de puterea statului și a mandarinilor intelectuali de a pedepsi sau ostraciza nesupunerea, ori incredulitatea individului. Umilire și pedeapsă, până când realizezi că este în interesul tău de a rezista tentației să strigi în public: împăratul e gol!

Moșirea omului nou versiunea 2.0 ar trebui să reușească fără cusur de data asta. Tehnica e avansată, timp berechet, dar singura meteahnă ține în continuare de materia primă. Nu se poate om nou decât prin reconfigurarea omului vechi, iar omul vechi are un defect fundamental: oricât te-ai strădui să-i modifici pshihologia efectivă, ea face ce face și, mai devreme sau mai târziu, își revine la loc în tiparele inițiale. De parcă ar fi Hopa Mitică.

Mihaela Mihai și legiuni de liberali progresiști au convingerea că drumul corectitudinii politice trece prin palma lui John Stuart Mill. Dar vă rugăm să o luați înainte. Sunteți avangarda luminată. Noi, restul de rednecks majoritari (pieile roșii care vă dau atâta bătaie de cap), sosim puțin mai târziu. Și chiar dacă vom întârzia mai mult, să ne scrieți măcar o carte poștală. Dacă veți avea timp. Buharin duce mare lipsă de constructori calificați și vor fi multe cincinale de livrat în patru ani și jumătate.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

9 comentarii

 1. roby
  20 martie 2013

  Termenul de liberal a fost furat de socialisti la fel ca si termenul de democratie.

  http://www.thelocal.se/41358/20120611/#.UUq79Fey2M0

  Propunere ca barbatii in Suedia sa nu mai aiba voie sa urineze din picioare. Trebuie corectata aceasta nedreptate a naturii prin care barbatii au un avantaj incorect fata de femei cand vine vorba de urinat

 2. Silvapro
  20 martie 2013

  Sint de acord cu urinarea in sezut a barbatului dar nu pe considerente feministe, si fara legatura cu dorinta de egaliatate sexuala sau pentru a corecta nedrepatatea fizica a naturii. Ci numai si numai pe considerente de igiena, asa cum este explicat in articolul din link. Numai ca acestea nu sint relevante pentru un closet public, in care nici femeia nu se aseaza ci face ceva mult mai complicat. Si murdareste veceul public nu mai putin decit un barbat. Insa acasa e alta treaba si ar fi de dorit ca barbatul sa dea dovada de intelegere din punct de vedere practic, fara a se simti lezat in barbatia lui.

 3. Silvapro
  20 martie 2013

  @ Emil B.
  Cele 10 slagare aparute in articol sint uluitoare. Nu pot fi decit glume, nu? Ca altfel se prea ingroasa gluma.

 4. Silvapro
  20 martie 2013

  Stimatii din Left Party daca ar analiza „de aproape” problema, si-ar da seama de ineptie, ca realitatea e alta, asa cum am explicat mai sus.
  In afara de asta, au uitat ca exista pisoare pentru barbati? Si pentru barbatii mai pudici, pot instala pisoare si in cabine inchise. Sa zicem o cabina doua cu pisoaer, si o cabina doua cu closete obisnuite, pentru alte necesitati, care nu difera in functie de sex. Deci de toate pentru toti, si toata lumea va fi multumita.

 5. emil borcean
  20 martie 2013

  Sunt toate reale, Silva.

 6. Silvapro
  20 martie 2013

  Cu atit mai rau!
  In Canada nu s-a ajuns la asta, sper.
  Anglia, care era asa de increzuta, acum a ajuns tarina la picioarele multicolorilor?
  I-auzi d-le, steagul tarii tale sa fie interpretat ca o ofensa?
  Si ce daca „inainte de Cristos” si „dupa Cristos”? Inca putin o sa apara socotirea timpului conform cu Before si After Mohamad.
  Apoi chestia cu satanismul a pus capac. Satanismul ar fi trebuit sa fie ilegal. si pedepsit. S.a.m.d.

  Zau asa, se pare ca in Israel chiar e libertate sa-ti practici releigia, sa-ti pui pe masina cruce, maghen David, semiluna cu steluta, steag in dungi, in picatele. In afara de Svastica, totul merge.

 7. Liv STOmer
  20 martie 2013

  Tot el a afirmat că englezii au o “dispoziție naturală pentru violență”, de care s-au folosit pentru a subjuga Irlanda, Scoția și Țara Galilor.

  -auzi, Emil….serios, si chiar o au, predispozitia asta? Si daca da, nu vin si pe la noi prin carpati, sa ne cucereasca?

 8. Liv STOmer
  20 martie 2013

  Eu propun construirea de vecee separate functie de etnie, nationalitate si religie. Fiecare McDonalds va trebui, astfel, sa aiba minim 300 de bazine WC, pentru a evita discriminarea oricarui grup etnic sau religios existent. Deasemenea, va trebui sa aiba si un WC special pentru posibilii extraterestri in vacanta pe pamant, dotat cu radar, reciclare a deseurilor metalice si aparat care te scarpina pe spate, cu 6 viteze.

 9. Dan Uncu
  20 martie 2013

  Excelent material! Felicitari!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian