FUNDATIA IOAN BARBUS

Socor: “Declinul comuniştilor depăşeşte orice aştepări, inclusiv aşteptările Moscovei”

Interviu realizat de Valentina Ursu, Radio Europa Libera. AUDIO: Interviu cu Vladimir Socor

Am ajuns deja in penultima zi a campaniei electorale si incercam sa facem un bilanț al confruntarilor politice si sa vorbim despre miza acestui scrutin pentru Republica Moldova. Invitatul emisiunii electorale de azi este analistul politic occidental Vladimir Socor.
Vladimir Socor: Miza este stabilizarea situaţiei politice şi continuarea reformelor instituţionale. Moldova are nevoie de un stat care să funcţioneze în mod stabil. Moldova nu are în acest moment un stat organizat. Introducerea prematură a sistemului de guvernare parlamentară într-o ţară lipsită de instituţiile necesare, lipsită şi de partide, în sensul modern al cuvîntului, a avut consecinţe foarte negative pentru Republica Moldova.

Întocmai ca aşa-numita „revoluţie oranj” din Ucraina, întocmai ca evenimentele din Kirghistan, experimentul prematur cu introducerea guvernării de tip parlamentar a dezorganizat statul Republica Moldova, a dus la debandadă, haos şi stagnare. Republica Moldova a trecut timp de aproape doi ani printr-o campanie electorală permamentă. Acest lucru trebuie curmat prin alegerile din 28 noiembrie. Iată miza principală a acestor alegeri. Alegerile actuale vor marca înfrîngerea definitivă şi ireversibilă a Partidului Comuniştilor.

Alegerile actuale vor marca înfrîngerea definitivă şi ireversibilă a Partidului Comuniştilor.

Europa Liberă: Şi sondajele arată că PCRM este în cădere. De ce descreşte ratingul PCRM?
Vladimir Socor: Cred că pot înşira cinci motive pentru care Partidul Comuniştilor este garantat să piardă…

Europa Liberă: Care sînt?
Vladimir Socor: Pierderea postului de preşedinte, ceea ce înseamnă că o mulţime de alegători – care în mod pasiv, în mod instinctiv, din reflexe moştenite, votează cu autorităţile, votează pentru persoana preşedintelui statului -, aceşti alegători nu mai au acum preşedinte în persoana dlui Vladimir Voronin. Comuniştii au pierdut acest segment electoral care se va reorienta şi care va vota pentru noile autorităţi, pentru politicienii pe care îi văd tot timpul la televizor. Pentru dl Filat în primul rînd.

Dacă Partidul Comuniştilor doreşte să se sinucidă, atunci îl va menţine pe dl Vladimir Voronin pînă la sinuciderea deplină.

Al doilea aspect: la fiecare ciclu electoral, de la alegeri la alegeri, electoratul natural al Partidului Comuniştilor e în scădere. Din cauza vîrstei, din motive biologice.

Al treilea motiv pentru care comunişii vor pierde este talentul deosebit al dlui Vlad Filat de a stabili relaţii cu grupări de interese din Republica Moldova. Grupări de interese pe plan economic, pe plan social, asociaţii profesionale, businessmani din diferite domenii de activitate, asociaţii ale funcţionarilor statului, aşa-numiţii bugetari, şi, poate mai ales, legăturile stabilite de dl Filat, ca prim ministru, şi de reţeaua partidului său cu mica nomenclatură locală de nivel raional şi orăşenesc. Se poate spune că dl Vladimir Filat stabileşte noi tipuri de relaţii patronat-clientelar. Acest tip de relaţii sînt de o importanţă extraordinar de mare în alegerile din toate ţările post sovietice. Preşedintele Voronin şi partidul său stabiliseră cînd erau la putere o vastă reţea de legături de tip patron – client, cu grupări de interese care în nici un caz nu erau comuniste, dar aveau nevoie de ajutorul autorităţilor în propriile lor interese de grup.

Acum foarte multe din aceste grupări şi-au schimbat loialitatea, şi au trecut de la o putere, fosta putere (personificată de dl Voronin şi partidul comuniştilor) la noua putere, personificată de dl Vlad Filat, în fruntea guvernului, şi de aparatul său. Eu nu spun acest lucru în mod critic, nu-l critic pe dl Vlad Filat pentru că a făcut acest lucru (şi l-a făcut cu multă energie, şi cu foarte mult talent, care lipsesc altor politicieni din Republica Moldova). Şi acel politician, acel partid care va reuşi cel mai bine în Republica Moldova să stabilească asemenea tipuri de relaţii va cîştiga alegerile. Este anume dl Filat şi partidul său.

Europa Liberă: Va rămîne Vladimir Voronin în fruntea PCRM după alegeri, din moment ce se zice că e în descreştere trendul?
Vladimir Socor: Dacă Partidul Comuniştilor doreşte să se sinucidă, atunci îl va menţine pe dl Vladimir Voronin pînă la sinuciderea deplină. Partidul Comuniştilor, cum vedem şi din ziarul „Moldova Suverană” şi cum putem constata din emisiunile televiziunii NIT, dar mai ales din discursurile fostului preşedinte Voronin, îşi respinge toţi aliaţii, nu dă voie nimănui să se alieze cu Partidul Comuniştilor.

Este pe de-o parte, cred, o criză psihologică pe care eu personal am identificat-o la dl Voronin încă din anul 2007 – dînsul trece printr-o criză psihologică acută, vizibilă oricui, numai echipei sale, după cît se pare, nu -, deci atitudinea de sectarism.

Republica Moldova a ales orientarea spre Vest în locul orientării spre Rusia. Dar dl Marian Lupu, în încercările sale de a obţine binecuvîntarea Moscovei, promite o orientare echidistantă între Rusia şi Occident.

Al doilea, şi aici adaug un motiv pentru care comuniştii vor pierde alegerile, comuniştii s-au profilat în actuala campanie electorală drept victimă. Victima actualei guvernări. Retorica lor este dosebit de stridentă în postura de victimă. Ce semnalizează această atitudine pentru alegătorii obişnuiţi? Semnalizează faptul că Partidul Comuniştilor a pierdut puterea şi nu mai poate oferi nimănui avantaje. Iată de ce atîtea grupări de interese şi atîtea mici nomenclaturi locale îşi recalculează poziţia. Ei văd chiar din retorica Partidului Comuniştilor că acest partid merge spre marginalizare, aş spune chiar spre auto-marginalizare, prin retorica în care se prezintă mereu drept victimă. Deci a pierdut. Partidul Comuniştilor se autoprotretizează ca un partid perdant. Nimănui nu-i plac perdanţii.

Europa Liberă: Să vorbim puţin şi despre crearea unor alianţe post electorale. Cine le va forma? Patru partide sînt creditate cu şanse reale de a accede în noul legislativ. Ce coaliţie ar putea veni la guvernare?
Vladimir Socor: Desigur o coaliţie a celor trei partide necomuniste, dar cu condiţia ca Partidul Democrat al dlui Marian Lupu să abandoneze tactica de apropiere de Moscova. Această tactică poate fi fatală Republicii Moldova şi poate fi fatală şi dlui Lupu şi Partidului Democrat, deoarece creează obligaţii pentru dl Marian Lupu. În eventualitatea că dl Lupu vine la putere cu binecuvîntarea Moscovei, dînsul îşi va fi asumat unele obligaţii, şi va fi obligat să se achite faţă de Moscova cu aceste obligaţii. Ştim că Moscova ar fi dorit să aducă la putere în Moldova o coaliţie formată din comunişti şi Partidul Democrat. Acest scop nu cred că mai poate fi atins, deoarece declinul comuniştilor depăşeşte orice aştepări, inclusiv aşteptările Moscovei…

În eventualitatea că dl Lupu vine la putere cu binecuvîntarea Moscovei, dînsul îşi va fi asumat unele obligaţii, şi va fi obligat să se achite faţă de Moscova cu aceste obligaţii. Ştim că Moscova ar fi dorit să aducă la putere în Moldova o coaliţie formată din comunişti şi Partidul Democrat. Acest scop nu cred că mai poate fi atins, deoarece declinul comuniştilor depăşeşte orice aştepări, inclusiv aşteptările Moscovei.

Europa Liberă: Ce achitări faţă de Moscova ar trebui să onoreze?
Vladimir Socor: De exemplu atitudinea faţă de CSI, de exemplu ritmul şi amploarea integrării în Uniunea Europeană, sau apropierea de Rusia, şi nu integrare în CSI, dar acorduri economice separate cu CSI, care ar putea fi incompatibile cu acorduri încheiate cu Uniunea Europeană. Republica Moldova a ales orientarea spre Vest în locul orientării spre Rusia. Chiar şi Partidul Comuniştilor făcuse deja această opţiune. Dar dl Marian Lupu, în încercările sale de a obţine binecuvîntarea Moscovei în aceste alegeri promite o orientare echidistantă între Rusia şi Occident. De asemenea dl Lupu a criticat mai dur şi, după părerea mea, mai neîntemeiat, declaraţiile referitoare la trupele ruseşti din Republica Moldova, care trebuie să se retragă. Dlui Lupu i s-a părut că această cerere este excesivă, neîntemeiată, destabilizează, şamd.

Europa Liberă: Va fi o luptă acerbă pentru ocuparea celor trei funcţii importante în stat?
Vladimir Socor: Din nefericire va fi o asemenea luptă acerbă. Acest lucru nu este în interesul Republicii Moldova. Poate fi în interesul personal sau de grup îngust al unor politicieni. Poate fi în interesul unor grupuri de businessmani care stau îndărătul unora dintre politicienii, dar nu este în interesul Republicii Moldova. Şi eu sper foarte mult ca la alegerile din 28 noiembrie să se profileze un partid care să poată să restabilească ordinea şi guvernarea stabilă, şi un ciclu electoral de patru ani încheiaţi în Republica Moldova.

Este de dorit un partid eficient care să asigure stabilitatea pe patru ani încheiaţi, şi care să poată să schimbe eventual Constituţia pentru a institui o republică prezidenţială sau să guverneze Republica Moldova în stilul unei republici prezidenţiale, chiar dacă pe hîrtie ea rămîne o republică parlamentară.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

GMT

GMT

4 Comments

 1. Stroiescu Gheorghe
  27 November 2010

  Jos Comunismul!

 2. Francesco
  27 November 2010

  Pe situl http://moldovaquebec.ca a aparut urmatorul sondaj de opinie, la care prima cifra o reprezinta votantii:

  Partidul Liberal
  202 46.2%
  Partidul Liberal Democrat din Moldova
  102 23.3%
  Partidul Comuniştilor din Republica Moldova
  38 8.7%
  Partidul Politic „Pentru Neam şi Ţară”
  24 5.5%
  Partidul Naţional Liberal
  19 4.3%
  Partidul Democrat din Moldova
  18 4.1%
  Partidul Alianţa Moldova Noastră
  13 3%
  Alt Partid
  10 2.3%
  Partidul Mişcarea Acţiunea Europeană
  7 1.6%
  Partidul Social Democrat
  3 0.7%
  Partidul Moldova Unita – Единая Молдова
  1 0.2%
  Partidul Popular Creştin Democrat
  0 0%

  Numărul votanţilor : 437
  Primul vot : Duminică, 24 Octombrie 2010 18:48
  Ultimul vot : Sâmbătă, 27 Noiembrie 2010 10:49

  Sa speram ca va fi asa!

 3. Francesco
  27 November 2010

  Si acum o invitatie la vot din partea lui Eduard Lopatenko şi a Irinei Tarasiuc:

 4. calehari
  27 November 2010

  Am sufletul plin de bucurie , bucurie provocata de informatiile ce le primesc din toate partile despre situatia din Republica Moldova . Tiranul a cazut si nu mai are nici o sansa sa revina . De Volodea Voronin vorbesc . Ma umple de bucurie stirea ca , declinul comunistilor depaseste orice asteptari , chiar si Moscova este depasita ( asta ma bucura mai mult ca orice ) . La noi , au trecut 20 de ani de cand a cazut Tiranu ‘si declinul comunistilor ……Dar sa nu-mi mai aduc aminte , azi este prilej de bucurie nu de realitati triste .Ma bucur in continuare cand aflu ce calitati are domnul Vlad Filat . Ii admir ” Talentul deosebit de a stabili relatii cu GRUPARI DE INTERESE din Republica Moldova ” ( inchei citatul dar voi continua sa ma bucur ) .Am aflat cu bucurie de ” Legaturile stabilite de dl. Vlad Filat ca Prim Ministru si de RETEAUA partidului sau cu MICA NOMENCLATURA LOCALA de nivel raional si orasenesc ” , mai ales ca MICA NOMENCLATURA LOCALA ( nu cititi baroni locali pentru ca Moldova a fost sub comunisti si deci.. ) care a fost cu generalul kgb VORONIN si-a schimbat brusc mentalitatea , gandind ( mancand ) acum ca \ cu DREAPTA . Ce bine ar fi fost sa fie dl. Filat in locu’ lui Basescu , cum s-ar fi inteles el cu Mazare , Solomon , Fenechiu , Morega ….. dar am zis ca azi vreau sa ma bucur .Sunt bucuros ca dl. Volodea Plahotniuc a fost primit in randurile Partidului Democrat . Ma bucur , pentru ca el are ziare si televiziuni in stapani…posesie . Asemanarea cu Vantu si Voiculescu ( personaje negative ) se opreste aici . Domnul Volodea Plahotniuc este acum un democrat convins si face parte din coalitia pentru integrare europeana .Niste ziaristi extremisti il considera pe dl. Plahotniuc un pericol mai mare decat comunistii si cred ca : ” Pana duminica mai avem suficient timp sa salvam Moldova de la mafiotizare totala ” !!! Cat ma bucur . La noi au trecut 20 de ani si….. Tari mai sunt ziaristii astia moldoveni . Tot ei scriu ca ; ” Cei mai importanti oameni in stat , Ghimpu si Filat , nu au creat deloc impresia pana acum ca si-ar dori sa lupte cu Plahotniuc ” .Eu imi pastrez optimismul pentru ca am incredere in talentul domnului Filat . Oricum dupa alegeri , domnul Plahotniuc va cumpara ziarul respectiv si ……………
  Pot spune cu bucurie ca in Moldova se desfasoara zilele acestea o REVOLUTIE A BUNULUI SIMT .
  Singurul lucru care imi intuneca oarecum bucuria , sunt TINERII . Cei de la Chisinau din 2009 , si cei de acum din 2010 . Suflete curate de ingeri cu chipuri dumnezeesti . Cat de mult seamana ei cu tinerii romani de acum 20 de ani . Asta-i singura asemanare intre Romania si Moldova .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi