FUNDATIA IOAN BARBUS

Sosia lui Dumitru Popescu-Dumnezeu bântuie printre noi

Renumiţi analişti şi politicieni occidentali au constatat recent că Victor Ponta nu este domnul Victor Ponta, „tânăra speranţă” a PSD-ului, distinsul prim-ministru, respectabilul „dottore”şi onorabilul master; Victor Ponta este, de fapt, sosia tovarăşului Dumitru Popescu-Dumnezeu, născut în 1928 la Turnu Măgurele. Are acelaşi facies puţin straniu, vag asimetric, privindu-ne din spatele aceloraşi ochelari cu multe dioptrii. Cu alte cuvinte, Victor Ponta este copia perfectă, o „copy-paste” aş zice (dacă nu aş supăra pe onorabilul „dottore”), a tovarăşului Dumitru Popescu-Dumnezeu, vechi activist al PCR şi protejat al lui Nicolae Ceauşescu, la fel cum Ponta a fost protejatul lui Adrian Năstase. Dar similitudinile nu se opresc aici. Tovarăşul Popescu a fost socotit „micul Goebbels” al propagării mitului lui Ceauşescu, aşa cum domnul Ponta este socotit „micul Titulescu” al mitului lui Adrian Năstase.

Ca orice sosie, Victor Ponta nu are biografie sau are una aleatorie: ba are masterat la Catania, ba nu are masterat la Catania, ba una spune la Bruxelles, ba alta la Bucureşti. De fapt, el a împrumutat biografia celui pe care îl copie: în 1953 a intrat în Partidul Muncitoresc Romîn. Între 1962-1965 a fost vicepreşedinte al Consiliului de Stat pentru Cultură. Apoi a fost primit în Comitetul Central al PCR, iar din 1969 a făcut parte din Comitetul Politic Executiv. În 1981 a devenit rectorul Academiei „Ştefan Gheorghiu”, laboratorul de cadre al PCR.

După rotirea cadrelor din 1989 cariera lui politică s-a frânt brusc, dar numai aparent, căci ea continuă neabătut prin sosia sa, Victor Ponta. Tovarăşul Popescu-Dumnezeu alias Victor Ponta capătă o nouă viaţă şi începe o nouă ascensiune politică, până ce ajunge, iată, chiar prim-ministru. Nu vă uitaţi că pare mai tânăr. Este doar o aparenţă, domnul Ponta este un tovarăş vechi, conservat în condiţiile speciale de reciclare ale laboratoarelor PCR-FSN-FDSN-PDSR-PSD-USL. Urmare a unor operaţii secrete încununate cu deplin succes, domnul Victor Ponta îl poate substitui perfect pe tovarăşul Dumitru Popescu-Dumnezeu: acelaşi facies vag paranoic (este drept, puţin mai optimist, în conformitate cu normele europene), aceiaşi ochelari cu multe dioptrii, aceeaşi dorinţă de acaparare a puterii totale în stat, acelaşi vis de metamorfozare în partid-stat pentru rămânerea veşnic la putere. Astfel că tovarăşul Dumitru Popescu-Dumnezeu, deghizat în domnul Victor Ponta, poate rosti celebrele sale cuvinte de la Congresul al XI-lea al Partidului (Cum care partid? Partidul unic, fireşte): „Ceauşescu ne este baci”. Decriptând mesajul, domnul Iliescu şi alţi bătrâni şi mai tineri activişti îl aplaudă din umbră pe vechiul tovarăş de nădejde Ponta-Popescu-Dumnezeu: „Da, Ceauşescu ne este baci”.

Radu Părpăuță

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Radu Părpăuță

Radu Părpăuță

2 comentarii

  1. Nea
    19 iulie 2012

    Când l-am văzut pe Dumitru Popescu în cătuşe în 1990 mi s-a părut că mi se pare.
    Perspectiva de a-l vedea în cătuşe şi pe Ponta mi se pare mult mai probabilă. Şi mai justificată, de altfel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian